EM15-kollen - Sverige på nionde plats med laget – Tyskland i ledning

EM 2015

I den här avdelningen samlar vi all vår EM-bevakning. Du hittar resultat, nyheter, intervjuer, bildspel och mycket mer.


AUG
19

Sverige på nionde plats med laget – Tyskland i ledning

Uppdatering klockan 17.50:
Sverige slutar på en nionde plats bland lagen. Tyskland leder inför fortsättningen, medan Frankrike ligger tvåa och Storbritannien trea. De svenska ryttarna fick fyra fel var, inte helt bra men det finns en ny chans på torsdagen.
Här hittar du fullständigt lagresultat
Här ser du individuella resultat
  
Rolf-Göran Bengtsson och Sylve Söderstrand summerar:
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 17.19:
Henrik von EckermannCantinero var sist ut för det svenska laget. Rundan var riktigt snabb, men tyvärr blev hästen för stark i en sväng och då kom ett nedslag. Med 73,84 inklusive tillägg för rivningen ligger han 16:e just nu (Malin 13:e, Helena 42:a, Douglas 49:a).
  

FOTO: Annika Grundberg
 
Se Cantinero hoppa:


Henrik om ritten:

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 16.26:
Bonzai H, med Helena Persson i sadeln, rev ett hinder i mitten av banan. Det var en bra runda i övrigt, men eftersom hästen är ganska långsam landar de på 78,21. 28:e plats efter 61 starter (Malin 11:a och Douglas 34:a).
– Jag vill göra om den där linjen! Annars kändes det oförskämt lätt faktiskt. Han gjorde det väldigt bekvämt, säger Helena till SVT.
    

FOTO: Annika Grundberg
 
Se Bonzai H hoppa:

Helena kommenterar sin ritt:

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.23:
Malin Baryard JohnssonTornesch fick en tråkig rivning i början av banan, men rundan var snabb och såg superfin ut! Efter tillägget för rivningen ligger hon på 73,57 sekunder. Det betyder åttonde plats när 35 ekipage har varit inne på banan, Douglas 18:e så här långt.
– Ett lite snöpligt och ovanligt nedslag, å andra sidan fick jag upp farten efter det. Jag går i mål med väldigt bra känsla, kommenterar Malin till SVT.
Onlineresultat
Till Play-sändningen  
 

FOTO: Annika Grundberg
      
Se Tornesch hoppa:

Baryard kommenterar sin ritt:
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 14.28:
Aj då, Douglas Lindelöw Casello red inte jättesnabbt och rev dessutom ett rättuppstående hinder. Det ger en totaltid på 79,35 – femteplats efter elva ryttare.
– Jag tycker att många saker var bra, men en del var inte bra. Nedslaget vill man vara utan. Han kollade lite grann på vattnet och fick ett pet, säger Douglas till SVT direkt efter sin ritt.
  

FOTO: Annika Grundberg
  
Se Casello hoppa:

Douglas kommenterar ritten:
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 14.05:
Först ut i tidshoppningen var Tysklands Meredith Michaels Beerbaum på svenskfödda Fibonacci. Uj, vad han hoppar! En superfin nolla och tiden 71,85 (eventuella fel räknas om till tid i den här klassen).
Onlineresultat

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


Henrik von Eckermann och Cantinero under tisdagens träning.
FOTO: Tomas Holcbecher


FÖRHANDSINFORMATION

I dag inleds hoppryttarnas EM i tyska Aachen med en tidshoppning över 1,50-hinder. Och förbundskapten Sylve Söderstrand menar att de rider för medalj.

  
Antal fel räknas om till sekunder och resultatet anges enbart i tid. Därefter räknas slutresultatet om till antal fel, där bäst placerad får 0 fel och resterande ryttare får fel i relation till skillnaden upp till ledande ryttare.
  
Tidshoppningen börjar klockan 14.00 och sänds direkt i SVT1 och SVT Play från 13.20 till 17.00. Kommentator är AnnaMaria Jansson och expert Lotta Björe.
Till SVT Play-sändningen
  
Svenskarnas startnummer
11. Douglas Lindelöw, Casello
35. Malin Baryard Johnsson, H&M Tornesch 1042
61. Helena Persson, Bonzai H
83. Henrik von Eckermann, Cantinero
Fullständig startlista
Onlineresultat
Startlista, lag (pdf)
Läs allt om hur EM-hoppningen går till
  
Start för körningen
Onsdag börjar även dressyren för fyrspannen, med halva startfältet. 12.25 genomför Fredrik Persson sin dressyr. Och så ska voltigehästarna besiktigas under förmiddagen.
  

Bilder från tisdagens hoppträning inne på arenan, signerade fotograf Tomas Holcbecher:


Avslappnad Tornesch – och koncentrerad Malin Baryard Johnsson.
  

Douglas Lindelöw på Casello, först ut under onsdagen.
  

Femteryttaren Charlotte Mordasini fick komma in och känna på banan, även om hon inte tävlar under onsdagen.
  

Helena Perssons Bonzai H är i kanonform.


Läst 22095 ggr


Fler inlägg

JUL
14

David Will om Mic Mac: "Hon måste få vara lite galen"


I helgen som var fick vi se en välbekant häst i Falsterbo – med en ny ryttare i sadeln. Angelica Augustssons Mic Mac du Tillard togs tidigare i år över av David Will.
– Jag försöker att inte kontrollera henne för mycket, hon måste få vara lite galen, säger han.

Angelica flyttade från Tyskland till Belgien tidigare i år. Därmed fick hon lämna kvar superhästen Mic Mac du Tillard hos tidigare arbetsgivaren Dietmar Gugler i Tyskland.
– Det var så klart väldigt tufft för henne. Mic Mac har alltid varit Angelicas favorit, ända sedan hästen kom till oss, säger David Will.
Han tog över det egensinniga stoet och har gjort det med både framgång och motgång. De har bland annat vunnit en 1,50-klass, men i första klassen de startade i Falsterbo fick de tre nedslag.
– Jag red inte tillräckligt bra helt enkel. Hon behöver mitt stöd, hon är väldigt försiktig och känslig och är jag inte med henne hoppar hon inte lika bra, säger David.
  
Ödmjuk inför uppgiften
Han har ridit Mic Mac en del på hemmaplan även när Angelica tävlade henne.
– Så jag känner henne en del och vet lite hur jag ska göra. Men jag rider henne inte ens hälften så bra som Angelica, ännu i alla fall, säger han ödmjukt.
I söndagens Grand Prix-klass kom David fyra med Mic Mac, efter fyra fel i grunden.
– Det är viktigt att jag låter henne vara som hon är. Hon kan inte passas in i en mall och det måste jag vara medveten om hela tiden.
Än så länge har han inte känt av några tendenser till att Mic Mac skulle bli istadig inne på banan. Ni minns kanske att Angelica Augustsson hade problem med att stoet reste sig och vägrade gå från utgången vid ett par tillfällen.
– Nej, men jag försöker tänka på att hålla lite fart när jag rider förbi utgången. I början hade jag det mer i bakhuvudet att det kunde bli så, men nu tänker jag inte alls på det.
Om inte Angelica flyttat från Tyskland och bytt arbetsgivare hade kanske hon och Mic Mac varit tilltänkta att starta i VM i Normandie senare i år.
– Nja, nej. Några tankar på ett mästerskap har jag inte för henne. Självklart vill jag vara ute och tävla på hög nivå, men jag satsar inte på att hon ska gå VM alls, säger David Will.
 
Text & foto: Ida Röök 


Läst 85050 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
13

Alexander: ”Jag presterar bäst under press”


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Alexander Zetterman har gjort 21 starter under Falsterboveckan, målet var att vinna allt. Han fick nöja sig med flera placeringar och seger i den största Grand Prix-klassen, och med att ha dragit in prispengar på omkring en miljon kronor.

44 ryttare kom till start i Longines Falsterbo Grand Prix, varav åtta svenskar. Med till omhoppningen var Niklas Arvidsson på Click and Cash 1155 och Alexander Zetterman på Cafino, tillsammans med nio andra ryttare. Inte minst var det trekombinationen i grundomgången som skapade problem för flera av ekipagen.
Alexander Zetterman gick ut tidigt i omhoppningen och satte en riktigt snabb nolla. Ryttare efter ryttare fick fel i omhoppningen – eller red långsammare än Alexander. Och så var segern ett faktum.
– Jag är helt utmattad. Det har varit så mycket den här veckan och allt har planerats in i minsta detalj. Min häst är fantastisk och jag blir överväldigad när jag tänker på att han gör allt som jag ber honom om. Han har ett så stort hjärta, säger Alexander på presskonferensen efter klassen.

Flera bud på Cafino
Cafino är en elvaårig valack som var med Alexander i USA och tävlade i vintras.
– Vi började med några mindre 1,20-klasser, men då kom vi inte ens fram till första hindret, han bockade och hade sig. Nu har vi jobbat ihop oss. Det har kommit flera bud på honom, flera ryttare har provat honom man han har alltid kommit tillbaka till mig. Det känns som att det är meningen att det ska vara vi två. Det blir väldigt känslomässigt när jag tänker på det, säger Alexander.
Cafino tävlades tidigare av Karl-Jakob Ingvarsson, bland annat har han gått young rider-EM, men steget till att vinna en femstjärnig internationell Grand Prix-klass är förstås stort, något som förbundskapten Sylve Söderstrand också intygar.
– Både Alexander och Cafino har utvecklats massor det senaste året. Alexanders teknik i ridningen har förfinats och Cafino har höjt sig inte bara ett snäpp utan två eller tre, säger han.
Alexander har alltså haft en fullproppad Falsterbo-vecka, med 21 starter. Han har kunnat dra in runt en miljon i prispengar med hjälp av placeringar och den avslutande segern – och så en tjusig Longines-klocka förstås.
– Jag sa för längesedan att jag inte skulle köpa någon klocka utan vänta tills jag vann en. Men så dröjde det så länge att jag skaffade en Longinesklocka ändå. Men den gick sönder så den här är välkommen, säger Alexander.

Trött men inte omotiverad
Inför den sista starten för veckan var han ganska avslappnad.
– Eftersom jag är så trött hade jag ingen energi för att kunna vara nervös. Jag var motiverad men avspänd och visste vad jag behövde göra. När jag hoppade av Cafino efter grundomgången kunde jag knappt stå på benen, det läget är det.
Inte helt oväntat får Alexander frågan om han är klar för VM i Normandie nu i och med framgångarna.
– Nja, det vet jag inte riktigt. Men jag blickar framåt och slipar på detaljer. Det gäller att bestämma vilka tävlingar man vill göra och sikta på det. I och med detta kanske jag kan få plats på fler större tävlingar. Det är ett måste för att kunna prestera på toppnivå – att göra det här ofta så att det blir rutin. Jag kan inte gå in och överprestera varenda gång jag rider femstjärnigt, därför måste jag göra det oftare, säger han.
  
Blir taggad av pressen
Alexander funkar som bäst när han rider under press.
– Den där söndagen när det ösregnar, man ska starta avdelning B och klockan är sex på kvällen, då gäller det att motivera sig. Pressen motiverar mig, jag är en ganska avslappnad person som behöver ha den för att motiveras. Skulle jag rida VM har jag en hel nations förväntningar på mig, säger han och fortsätter:
– Jag tänker mycket på alla som står bakom mig, att det här är min betalning till dem – min mamma, min bror, min hästskötare, hästägarna och sponsorerna. Min mamma finns alltid där, hon hade ju kunnat göra något annat av sitt liv men har valt att stötta mig och min bror.
Hela tre sekunder skilde segraren från nummer två i resultatlistan, tyska Andre Thieme och Contanga 3.
– Det är respekt att vinna så stort. Jag tyckte att jag höll bra tempo men så såg jag resultatet när jag kommit över mållinjen, jag trodde nog att jag red snabbare, säger han och fortsätter:
– Det är häftigt med publiken, under prisutdelningen stod jag bara och tänkte att ”hjälp vad häftigt”, jag undrar då hur Alexander kände sig.
Niklas Arvidsson fick dessvärre ett stopp i omhoppningen efter att ha kommit för nära hinder nummer två. 

Text: Ida Röök
Foto: Ida Röök/Annelie Lundkvist 

Här hittar du fullständigt resultat.

 
Falsterbo Horse Show intervjuar Alexander:


Läst 110090 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
13

Söndag: Holländsk topp i dressyrens sjuårsfinalPatrick van der Meer - en nöjd segrare.

Den sista dressyrklassen under Falsterbo Horse Show blev sjuåringarnas final, med tio startande ekipage. Segrade överlägset gjorde Patrick van der Meer med Coco Chanel, på 74,12 procent.
– Det är en sådan otrolig atmosfär här i Falsterbo, något som gjorde dagens seger ännu roligare, säger Patrick efter prisutdelningen.

Bästa svensk i klassen blev Per Sandgaard på Charmeur med 69,64 procent. Direkt efter ritten var Per märkbart besviken över några missar. När vi träffar honom efter prisutdelningen kan han inte riktigt njuta av placeringen.
– Missarna kostade andraplatsen, det är tråkigt. Men det är en väldigt talangfull häst som jag tror kommer gå hela vägen, säger Per.

Resultat


Per Sandgaard ser ljust på framtiden, det här var nämligen bara början.

Text & foto: Annelie Lundkvist 


Läst 110758 ggr Kommentarer Kommentera


Senaste från EM15

    Fler EM15-nyheter


    taggar


    liknande webbartiklar    Ankis senaste