EM15-kollen - Minna efter sin ritt: ”Jag vill ta revansch”

EM 2015

I den här avdelningen samlar vi all vår EM-bevakning. Du hittar resultat, nyheter, intervjuer, bildspel och mycket mer.


AUG
12
2015

Minna efter sin ritt: ”Jag vill ta revansch”


Minna Telde och Santana.
  
Minna Telde och Santana levererade fina längningar, och fin piaff och passage. Men så hände något på ena kortsidan inför galoppombytena.
– Santana reagerade på något. Jag är inte säker men känslan är att han måste ha fått in tungan mellan betten, säger Minna.
  
Text: Ida Röök
Foto: Tomas Holcbecher
  
De fick 68,714 procent, missarna i galoppombytesserierna drog ner rejält.
– Ja vad ska jag säga? Han var väldigt fin på framridningen, helt perfekt. I början kände jag bara att ”ja, det här ju riktigt bra”. Han gjorde allt rätt, säger Minna Telde.
  
Tankar kärlek
Men så hände alltså det där förargliga på ena kortsidan, i galoppdelen av programmet.
– Efter det tog jag honom inte i munnen en enda gång, jag fick rida honom helt och hållet för mina skänklar och sätet. Vilken tur att han är så snäll ändå! Dessutom valde jag att slå bort en stor broms från halsen på honom vid ett tillfälle, kanske var det den som irriterade honom.
Minna blev nyligen tvåbarnsmamma när lilla Sally föddes, och Sally är så klart på plats i Aachen.
– Jag tycker inte att det är svårt att kombinera ryttarrollen med mammarollen. Snarare tvärtom – hon ger mig en chans att tanka kärlek när jag behöver och jag slappnar av när jag är med henne, säger Minna.
  
Vill visa att de kan
Nu återstår det att se om den erfarna ryttaren kommer vidare till Grand Prix Special som rids på lördag. De 30 främsta går vidare dit, lagklassen fortsätter i morgon, torsdag.
– Jag har ingen aning om hur jag ligger till. Det är klart att jag vill rida, jag vill ta revansch nu på en gång – jag vill in på banan direkt och visa att vi kan!
Sverige ligger nu på en fjärdeplats inför fortsättningen i morgon, torsdag. Det lär bli svårt för oss att nå bronsplats, med tanke på att alla lag har sina bästa ryttare sparade tills i morgon. I ledning ligger Tyskland, lagresultat så här långt ser du här.

Här hittar du fullständiga individuella resultat för klassen.

Emilie Nyreröd red på 71, 829 procent, läs mer här.


Fin skritt. 


Var det en insekt, eller fick han tungan mellan betten? Minna är osäker.


Finfina travlängningar – som alltid!


Läst 14389 ggr


Fler inlägg

AUG
10
2012

Bildspel: Hej då, London!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
I det här bildspelet - med 43 foton - försöker vi sammanfatta de gångna veckornas olympiska spel i Greenwich Park, London. OS har verkligen bjudit på dramatik, tårar och skratt. Tack alla läsare för att ni har varit med oss!
 
Foto: Tomas Holcbecher, Anki Yngve & FEI


Läst 228379 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
10
2012

De vann Dressyrduellen och OS-souvenirerna

Vi fick in 284 svar i Dressyrduellen inför gårdagens kürfinal. Hälften försvann redan på första duellen som var mellan Charlotte Dujardin och Adelinde Cornelissen. Över 80 procent hade Carl Hester som vinnare över Helen Langehanenberg, men med sin fjärdeplats drog Helen det längsta strået. Att sedan dessutom Tinne Vilhelmson Silfvén slog Patrik Kittel gjorde att det enbart var nio stycken som hade alla rätt.
   
Av de nio vinner Sara Hallström från Bålsta och Jessika Ung från Rabbalshede var sin OS-souvenir. Stort grattis till er! Vinsterna kommer på posten under nästa vecka.


Läst 227554 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
09
2012

Bo Jenås dressyranalys: ”Felen kostar”Bo Jenå med sina finalryttare Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel.
  
Förbundskapten Bo Jenå är ganska nöjd med OS för dressyrens räkning. Tyvärr gjorde utgångsläget efter första dagen, då Santana blev skrämd av kameror och de andra ekipagen fick en del missar, att det var svårt för svenskarna att rida upp sig hur mycket som helst.
- Felen kostar. Ingen av ryttarna har gjort några stora saker, men marginalerna är väldigt små, säger han.
  
Kanske är det den där sista jämnheten som saknas.
- Jag skulle vilja att vi kom in första dagen och red på samma sätt som vi gör den sista. Då skulle det kunna bli riktigt bra, menar Bo. 
Något han inte är så förtjust i är det upplägg som har varit på OS, där dressyrryttarna har haft ett minst tre dagar långt uppehåll mellan de två första klasserna. 
- Det gynnar varken häst eller ryttare tycker jag, båda måste ladda om.
Däremot tycker han att arrangemanget på plats har varit fantastiskt, med bra service och god mat. 
- Nu ska vi träffas och utvärdera framåt. I morgon är första dagen på vägen mot OS i Rio!
  
Mycket händer i sporten
Bo Jenå poängterar att väldigt mycket har hänt på dressyrsidan under de senaste två åren, sedan Totilas stora genombrott. Nya ekipage dyker upp hela tiden och det gäller att hänga med.
Är det aveln eller ridningen som har blivit bättre?
- Jag tror att det är både och. Sedan gynnar det verkligen sporten att det inte är samma ryttare och samma länder som står på prispallen hela tiden, så var det ju ett tag. Det blir tävling på riktigt och mer spännande för alla. 
Tidigare i dag sa Patrik Kittel att man nästan automatiskt får lägre poäng om man startar tidigt i en klass. Vad säger du som domare om det?
- Det går att få bra poäng även om man startar tidigt, men tyvärr är det svårare. Ligger man högt på rankingen och har kämpat sig dit, då dras man i den högre gruppen. Domarna är inte mer än människor, de vill inte råka döma för högt i början så att det blir problem sedan. Jag försvarar dem inte, men det är mänskligt att hålla igen på de alla första ryttarna i ett sådant här startfält.
  
Text: Anki Yngve


Läst 230197 ggr Kommentarer Kommentera


Senaste från EM15

    Fler EM15-nyheter


    taggar


    liknande webbartiklar    Idas senaste