EM15-kollen - Fyrspann: Kuskarna satsar mot EM i Göteborg

EM 2015

I den här avdelningen samlar vi all vår EM-bevakning. Du hittar resultat, nyheter, intervjuer, bildspel och mycket mer.


AUG
19
2015

Fyrspann: Kuskarna satsar mot EM i Göteborg

Uppdatering lördag: Rutin behövs

Det blev lite av ett "jaså" i fyrspannskörningen på EM, som avslutades med lördagens maraton.
– Ena förlöparen var för stark. Jag saknar också rutin för att ställa om min körning när det blir så här. Det är nya hästar som jag ska hitta knapparna på, säger Axel Olin efteråt.
  
Text och foto: Annika Grundberg
  
– Det är inget snabbt spann, det fattas ett par hästar för att det ska bli riktigt bra. Jag hade inga misstag men det fattas en växel, säger Fredrik Persson, som i stället siktar mot EM i Göteborg.
– Det jag tar med mig härifrån är två nya hästar som jag köpt från ett av Hollands bästa parspann. Jag har köpt dem själv och har ett team bakom mig, så att jag kan satsa mot EM på hemmaplan 2017.
De två nya hästarna ska bli förlöpare i det kommande EM-spannet.

Preliminärt slutade Axel Olin på 14:e plats och Fredrik Persson på 16:e.Axel Olin var allt annat än nöjd efter fredagens precision. 


Precis som för Axel blev det två bollar ner för Fredrik Persson, samt tidsfel.

Fredag: Fredrik och Axel besvikna över bollar som föll

Det var två besvikna kuskar som kom ut från precisionskörningen på EM. Två bollar ner för Fredrik och tre för Axel samt tidsfel på det. Axel Olin körde iväg snabbt utan att säga ett ord.
– Det är en väldigt tajt tid, det är bara två som klarat den så här långt, säger landslagsledare Leif Larsson.

Resultat precisionskörning

Resultat totalt individuellt

Resultat totalt lag  
Torsdag: Axel hyfsat nöjd

  
Axel Olin var hyfsat nöjd efter sin dressyr.
– Höger stånghäst kändes lite matt och trött, men det är hans första säsong, säger han efteråt om Amigo.
 
Text och foto: Annika Grundberg
  
Chef d'Equipe Leif Larsson var också nöjd.
– Det var rätt så hyfsat förutom skutten som höger stånghäst gjorde, säger han, och berömmer Axels utveckling.
– Generellt sett har Axel nått en högre nivå i år. Det syns på hela honom att han trivs med situationen och där är Tomas en starkt bidragande orsak, säger han, och syftar på Tomas Eriksson – världsmästarkusken som groomar åt Axel.
  
Konkörning i morgon
Inför morgondagens konkörning tror Leif att Axel kan köra upp sig.
– Där är Axel jätteduktig.
Om Fredrik Perssons chanser säger han:
– Jag tror att han får kämpa med tiden och kanske att någon boll faller.  

Resultat för klassen
 


Onsdag: Fredrik hade missflyt 

Fredrik Persson har klarat av körningens dressyrmoment och är inte helt nöjd med resultatet.

      
Text och foto:
Annika Grundberg
    

– Hästarna gör vad de kan men Radazzo är kvar hemma, så jag fick ha Satir som förlöpare. Han är stånghäst annars och kan bli lite tittig och spänd, berättar Fredrik.
Och blir Satir spänd blir Samba irriterad och dressyrmomentet inte helt vad Fredrik hade önskat sig.
Fredrik har kört med samma hästar i spannet länge, men nu börjar de bli till åren och behöver ersättas med nya. Radazzo är frisk men inte fräsch nog för ett mästerskap.
– De måste ha ork och viljan, annars blir det ändå inte bra.
Med i spannet finns även unge Hero Zack, sex år.
– Han blir bättre ju mer han tävlar. Jag matchar honom mot EM i Göteborg.
    
Förväntningarna skapas av andra
Inför fortsättningen av EM vill Fredrik skruva ner förväntningarna på sig själv.
– Det är ni som skapar förväntningarna. Inomhussäsongen var min bästa hittills, men utomhus har det varit en bergodalbana. Det är en svår balansgång när hästarna är äldre, att inte träna för mycket. Det har blivit så att träningen har fått anpassas efter hästarna och inte efter mig, säger Fredrik, och menar att det är ett faktum som gör att dressyren blir lidande.
  


  
Axel Olin har en världsmästargroom
Axel Olin har sin dressyr kvar, det blir start först i morgon torsdag. Han går in i tävlingen med en tidigare världsmästare i teamet.
– Tomas Eriksson är groom och det fungerar jättebra. Han känner hästarna och vet hur det går till, säger Axel, som har tre av Tomas tidigare hästar i sitt spann.
– Det har gått uppåt hela säsongen och hästarna känns bra.
Att ha Tomas som groom gör också att Axel vågar utmana sig själv.
– Tomas vet vilka vägar som är bäst, men också vad jag klarar. Han pushar och jagar mig hela tiden, i positiv bemärkelse. Den här säsongen har det gått jättebra och hästarna är mycket bättre än vad jag trott, säger han inför morgondagens start.

Resultat efter dressyren dag 1


Läst 19117 ggr


Fler inlägg

DEC
01
2013

Stjärnornas hoppning: Rickard Olsson vann igen!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Årets upplaga av Stjärnornas hoppning kändes faktiskt riktigt kontrollerad och välavvägd, bortsett från några pulshöjare. Till exempel när Ola Selmén bestämde sig för att den där buggtävlingen han vann på gymnasiet inte skulle vara den enda tävling han vunnit i sitt liv.
- Jag gav full macka för att jag skulle vinna, men i nästa sekund kändes det som att jag bankade på hos Sankte Per, förklarade Ola på presskonferensen efter klassen.

  
Även om Ola kände att han såg döden i vitögat för en sekund så är det ändå imponerande vilka stjärnor vi har, vilket mod och framför allt - vilken balans de besitter!
Visst, Sara Varga var också så rädd att hon nästan började gråta innan klassen startade och Magdalena Graaf utbrast "Jag tror jag kissade på mig nu" direkt efter sin ritt, men alla genomförde sina ritter och uppnådde målet.
De hade pubilkens fulla stöd och hela arenan hejade på när musiken dånade ut ur högtalarna under ritterna.
  
Han kom, han sågs och han segrade, så skulle man kunna beskriva Rickard Olssons runda tillsammans med den otroligt rutinerade valacken Clinton.
- Det är ju läskigt att gå ut först, vi har umgåtts här hela dagen och har gjort varandra nervösa. Och så ska man starta först, berättar en lättad Rickard på presskonferensen.
Men han kommer i alla fall ihåg något från sin ritt inne på banan - det gör nämligen inte Zara Larsson som kom på andra plats med D-ponnyn Rasmus.
- Jag kommer inte ihåg någonting, man bara åkte med och sen var det slut, konstaterade hon.
  
Den mest förvånade av dem alla är vinnaren av stilhoppningen, Nicke Borg.
- Jag har trott att folk driver med mig när de har sagt att jag har talang, erkänner han.
Sissela Benn var frustrerad på presskonferensen, hon ville att hela tävlingen skulle gå en vända till.
- Jag tyckte att det gick bra, men det är störigt att jag inte vann. Kan inte alla sitta kvar på sina platser så att jag får rida igen?, undrade hon.
Nästan alla stjärnor räcker upp handen när Hippson frågar om de kommer fortsätta rida efter detta. De konstaterar att man lätt blir hästbiten, då finns det ingen väg tillbaka.
  
Vinnarhästen Clinton kommer nu att få njuta av sin pension hemma på Fornboda Gård utanför Stockholm. Han har ställt upp för Rickard under två år, även om han inte går i högre gångart än trav hemma på träningen.
- Han gillar inte att träna med mig, det är onödigt för på tävling är det mycket roligare. Då galopperar han, säger en nöjd Rickard, som lovar att åka och hälsa på Clinton vid jul med morötter - precis som han gjorde förra året. 

Missa inte bildspelet högst upp i inlägget!

Text & foto: Annelie Lundkvist 


Läst 82744 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01
2013

Söndag: Tomas vann VC-körningen


Skärmdump från SVT.

  

Åh, vad roligt, det blev två svenska världscupsegrar när Globen tackades av! Tomas Eriksson vann fyrspannskörningen med slutresultatet 237,56 - vilket ger honom tio världscuppoäng.

  

Här ser du ett långt inslag från SVT om vinsten:

Här intervjuar SVT Tomas om tävlingen:Läst 82334 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01
2013

Bildspel: Peders vinster är ingen slump


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  
Helgens mest framgångsrika svenska ryttare är utan tvekan Peder Fredricson, som ni säkert har hört i rapporteringarna härifrån Ericsson Globe. Men vad ingen hör och väldigt få ser är hur Peder fokuserar innan sin tävlingsstart.
  
Det är en av fördelarna med att jag får vara bakom kulisserna på de stora tävlingarna, jag kan se och lära. Visste ni att Peder är en av de ryttare som tillbringar längst tid inne på banan vid bangången? Han stegar upp avstånd, skriver ner antal galoppsprång på sin lapp och går banan en vända till.

  
För ett år sedan frågade jag Lisen Bratt Fredricson om vad det är för lapp Peder har i fickan. Hon förklarade att han skriver anteckningar om avstånd och eventuella vägar för omhoppningen. Jag trodde då att lappen var en engångsföreteelse, men i helgen ser jag samma mönster.

  
Lisen gav mig en gång i tiden rådet att komma väl förberedd, då blir nervositeten mindre och fokuseringen lättare. Peder har i helgen motiverat mig till att bli ännu mer förberedd inför tävlingsstarten, jag hoppas att jag via detta inlägg kan motivera er till samma sak.

 

Ta er tid att stanna till, memorera banan med stängda ögon, se er själva rida bra och felfritt.

  
Missa inte bildspelet med Peder innan tävlingsstarten!

Här kan du läsa om Peders framgångar inne på banan.
 
Text & foto: Annelie Lundkvist


Läst 84368 ggr Kommentarer Kommentera


Senaste från EM15

    Fler EM15-nyheter


    taggar


    liknande webbartiklar    Annikas senaste