EM15-kollen - Fyrspann: Kuskarna satsar mot EM i Göteborg

EM 2015

I den här avdelningen samlar vi all vår EM-bevakning. Du hittar resultat, nyheter, intervjuer, bildspel och mycket mer.


AUG
19
2015

Fyrspann: Kuskarna satsar mot EM i Göteborg

Uppdatering lördag: Rutin behövs

Det blev lite av ett "jaså" i fyrspannskörningen på EM, som avslutades med lördagens maraton.
– Ena förlöparen var för stark. Jag saknar också rutin för att ställa om min körning när det blir så här. Det är nya hästar som jag ska hitta knapparna på, säger Axel Olin efteråt.
  
Text och foto: Annika Grundberg
  
– Det är inget snabbt spann, det fattas ett par hästar för att det ska bli riktigt bra. Jag hade inga misstag men det fattas en växel, säger Fredrik Persson, som i stället siktar mot EM i Göteborg.
– Det jag tar med mig härifrån är två nya hästar som jag köpt från ett av Hollands bästa parspann. Jag har köpt dem själv och har ett team bakom mig, så att jag kan satsa mot EM på hemmaplan 2017.
De två nya hästarna ska bli förlöpare i det kommande EM-spannet.

Preliminärt slutade Axel Olin på 14:e plats och Fredrik Persson på 16:e.Axel Olin var allt annat än nöjd efter fredagens precision. 


Precis som för Axel blev det två bollar ner för Fredrik Persson, samt tidsfel.

Fredag: Fredrik och Axel besvikna över bollar som föll

Det var två besvikna kuskar som kom ut från precisionskörningen på EM. Två bollar ner för Fredrik och tre för Axel samt tidsfel på det. Axel Olin körde iväg snabbt utan att säga ett ord.
– Det är en väldigt tajt tid, det är bara två som klarat den så här långt, säger landslagsledare Leif Larsson.

Resultat precisionskörning

Resultat totalt individuellt

Resultat totalt lag  
Torsdag: Axel hyfsat nöjd

  
Axel Olin var hyfsat nöjd efter sin dressyr.
– Höger stånghäst kändes lite matt och trött, men det är hans första säsong, säger han efteråt om Amigo.
 
Text och foto: Annika Grundberg
  
Chef d'Equipe Leif Larsson var också nöjd.
– Det var rätt så hyfsat förutom skutten som höger stånghäst gjorde, säger han, och berömmer Axels utveckling.
– Generellt sett har Axel nått en högre nivå i år. Det syns på hela honom att han trivs med situationen och där är Tomas en starkt bidragande orsak, säger han, och syftar på Tomas Eriksson – världsmästarkusken som groomar åt Axel.
  
Konkörning i morgon
Inför morgondagens konkörning tror Leif att Axel kan köra upp sig.
– Där är Axel jätteduktig.
Om Fredrik Perssons chanser säger han:
– Jag tror att han får kämpa med tiden och kanske att någon boll faller.  

Resultat för klassen
 


Onsdag: Fredrik hade missflyt 

Fredrik Persson har klarat av körningens dressyrmoment och är inte helt nöjd med resultatet.

      
Text och foto:
Annika Grundberg
    

– Hästarna gör vad de kan men Radazzo är kvar hemma, så jag fick ha Satir som förlöpare. Han är stånghäst annars och kan bli lite tittig och spänd, berättar Fredrik.
Och blir Satir spänd blir Samba irriterad och dressyrmomentet inte helt vad Fredrik hade önskat sig.
Fredrik har kört med samma hästar i spannet länge, men nu börjar de bli till åren och behöver ersättas med nya. Radazzo är frisk men inte fräsch nog för ett mästerskap.
– De måste ha ork och viljan, annars blir det ändå inte bra.
Med i spannet finns även unge Hero Zack, sex år.
– Han blir bättre ju mer han tävlar. Jag matchar honom mot EM i Göteborg.
    
Förväntningarna skapas av andra
Inför fortsättningen av EM vill Fredrik skruva ner förväntningarna på sig själv.
– Det är ni som skapar förväntningarna. Inomhussäsongen var min bästa hittills, men utomhus har det varit en bergodalbana. Det är en svår balansgång när hästarna är äldre, att inte träna för mycket. Det har blivit så att träningen har fått anpassas efter hästarna och inte efter mig, säger Fredrik, och menar att det är ett faktum som gör att dressyren blir lidande.
  


  
Axel Olin har en världsmästargroom
Axel Olin har sin dressyr kvar, det blir start först i morgon torsdag. Han går in i tävlingen med en tidigare världsmästare i teamet.
– Tomas Eriksson är groom och det fungerar jättebra. Han känner hästarna och vet hur det går till, säger Axel, som har tre av Tomas tidigare hästar i sitt spann.
– Det har gått uppåt hela säsongen och hästarna känns bra.
Att ha Tomas som groom gör också att Axel vågar utmana sig själv.
– Tomas vet vilka vägar som är bäst, men också vad jag klarar. Han pushar och jagar mig hela tiden, i positiv bemärkelse. Den här säsongen har det gått jättebra och hästarna är mycket bättre än vad jag trott, säger han inför morgondagens start.

Resultat efter dressyren dag 1


Läst 22082 ggr

Fler inlägg

JUL
16
2013

Bildspel: Höjdpunkter från hästfesten i Falsterbo


Klicka på en bild för att starta bildspelet.I söndags avlutades Falsterbo Horse Show och med svenska ögon sett gjordes det på bästa möjliga sätt - Jens Fredricson vann Falsterbo Grand Prix. I vanlig ordning var så klart hela veckan full av höjdpunkter. Nu avslutar vi årets bevakning med att blicka tillbaka i ett blidspel.
 
Foto: Ida Röök 


Läst 120195 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
14
2013

Webb-tv: Intervju med groomen My Almqvist


Hippsons husbloggare My Almqvist är hästskötare hos Jens Fredricson och har arbetat i tre år med Lunatic. Här intervjuas hon av Falsterbo Horse Show efter dagens Grand Prix-vinst - och hon är så klart väldigt glad.
  
 


Läst 125539 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
14
2013

Jens och ”Luna” hade segern på känn


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  

–  Jag hade det på känn. Jag har mått så bra och varit så stark mentalt, allt har stämt till 100 procent. 

Så säger Jens Fredricson om vinsten i Falsterbo Grand Prix. Nyckeln till framgången ligger i bra planering – och en otroligt stark känsla att segern var på gång.

   

Jens Fredricson var som enda svensk med till den andra omgången i Longines Falsterbo Grand Prix. Lunatic hoppade helt fantastiskt i den första rundan, där banan bjöd på en hel del klurigheter. Inte minst var det den sista distansen som ställde till det för en mängd ryttare. Många var felfria fram till den allra sista, gigantiska oxern – Angelica Augustsson och Livello till exempel.

 

Jens Fredricson fick en skämtsam smocka av tvåan Marcus Ehning när de stod på podiet under prisutdelningen, i dag var inte den legendariske tysken oslagbar.

– Efter Marcus omhoppning sa alla att ”det där går inte att slå”. Men det gjorde det, vilken fantastisk avslutning, säger förbundskapten Sylve Söderstrand, märkbart nöjd med hur Falsterbo-veckan slutade.

 

Lunatic var perfekt

Jens själv säger att känslan var 100 procent rätt.

– Det smittar av sig på Lunatic. Han känner mig utan och innan den hästen. Det finns ingen som honom, han passar mig som handen i handsken. Lunatic har ett ben här och ett ben där när han hoppar, men han vet vad som krävs för att ta sig över, och så gör han det.

 

I dag stämde hans plan hela vägen fram.

– Jag trimmade med hjälp av Henk Nooren i morse och då var Lunatic bara helt perfekt. Han kändes hur fin som helst.

Jens framhåller att det är just coachningen vid sidan av som gjorde att det gick så bra.

– På en sådan här tävling har jag stöttning av Sylve, Henk och många andra som jag kan bolla tankar och idéer med. Jag valde exempelvis att gå på åtta språng fram till den sista kombinationen i första rundan, det var inte många som löste det så. Hade jag gjort annorlunda hade jag kanske haft nedslag, säger han.

Full fart framåt

I omhoppningen kände han inför näst sista språnget att han var tvungen att gasa ännu mer. Mellan näst sista och sista hindret gav han och Lunatic därför allt.

– Jag hade en stor fördel av att gå ut sist i omhoppningen. Hade Marcus varit sist hade han ridit snabbare. Men jag släppte på helt efter sista hindret, det var bara full fart som gällde. Lunatic är som en liten kanin, han bara landar och sätter fart. Han är inte heller lika lång tid i luften, i och med att han är så snabb i språnget.

 

Landslaget i hoppning har på senare tid tagit hjälp av en mental coach.

– Jag träffade henne i torsdags. Hon kom in i stallet och frågade hur jag mådde. Jag svarade ”bra”. ”Jag ser det, du kommer att vinna”, sade hon då. Hon såg exakt på mig hur stark jag var mentalt, säger Jens. 

Jens Fredricson borde nu vara självskriven i EM-laget. Tillsammans med Sylve skulle saken diskuteras under söndagskvällen.

– Vi ger besked nästa vecka, säger förbundskaptenen.

  

Text och foto: Ida Röök

MISSA INTE BILDSPELET I TOPPEN PÅ SIDAN!


Läst 131109 ggr Kommentarer Kommentera


Senaste från EM15

    Fler EM15-nyheter
    Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

    Kundtjänst: info@hippson.se

    Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

    Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.