FHS-Kollen - Årets Ajaxstipendiater utsedda

Falsterbo Horse Show 2015

Här samlar vi allt från årets hästfest på Falsterbonäset. Resultat, bakom kulisserna, bildspel, intervjuer och mycket mer.


JUL
11

Årets Ajaxstipendiater utsedda


Stipendiaterna tillsammans med Ulla Håkanson.
Foto: Annika Grundberg
  
För elfte året i rad delade Ulla Håkanson ut Ajaxstipendiet till lovande unga ryttare. Ansökningarna har nått nytt rekord detta år, och Ulla är nöjd med sina val.

Dressyrryttarna Carl Hedin och Lina Andersson får sällskap av hoppryttaren Antonia Andersson, när de med ära tar sig an en period av träning och tävling. Ajaxstipendiet ger nämligen ryttarna möjlighet att utvecklas med hjälp av en pott på 200.000 kronor, fördelat på två år.
– Det har varit över förväntan, så många ansökningar som vi fått i år har vi aldrig fått. Jag har ingen koll på hoppryttarna, men har fått hjälp av insatta personer att välja, säger Ulla.
  
Utveckling under ansvar
Stipendiet ger ryttarna 50.000 kronor var sjätte månad i två år, pengar som ska användas till träning. Var fjärde månad rapporterar stipendiaterna om sin utveckling och sina planer framåt till Ulla, som håller ett vakande öga.
– Pengarna är inte till för att åka på semester, inte heller för att köpa en sadel. De är öronmärkta för träning och utveckling, förklarar Ulla.
Endast två personer har under tio år hoppat av programmet, en på grund av sjukdom och den andra ryttaren valde att sluta med hästar.
– Det var svårt att välja, men till exempel ryttare med mycket pengar behöver inte vårt stöd.
  
Ryttarna har långsiktiga planer
Hoppryttaren Antonia Andersson, 21 år, berättar att hon bor tillsammans med sina föräldrar på en gård i skånska Billinge. I stallet står tolv hästar, innan jul valde hon att sälja sina fyra bästa hästar för att kunna fortsätta sin satsning. Nu blir det fokus på unghästar med hopp om att ta fram topphästar inför framtiden. Till Falsterbo hade hon med sig en femåring och en sexåring till Scandinavian Open.
– Jag planerar att åka till Bo Kristoffersen och träna, och även till Pether Markne, berättar Antonia.
Lina Andersson, som gästbloggat hos Hippson från sina träningsresor till Adelinde Cornelissen, kommer att fortsätta träna för den nederländska dressyrryttaren.
– Jag åker i september och stannar i en månad. Förutom träning så planerar jag att debutera i kür när jag är där.
Carl Hedin har flyttat hem till Sverige efter en vinter i Storbritannien. Där har både hästar och plugg stått i fokus för den unga dressyrryttaren.
– För mig känns det viktigt att bygga upp företaget så att hästarna kan få en trygg bas och satsningen kan bli långsiktig.
Han bor nu i Falkenberg och satsar på ridningen med ett fullsatt stall.
– Det är ett jätteerkännande att de vill satsa på en som ryttare, då blir man ännu mer motiverad.

Tidigare stipendiater

Text: Annelie Lundkvist


Läst 15703 ggr


Fler inlägg

AUG
20

Hylla Peder i Kungsan eller i tv-soffan på söndagFoto: Jenny Abrahamsson
  
Kom och fira Peder Fredricson och de andra svenska OS-medaljörerna i Kungsträdgården i Stockholm i morgon söndag! Hyllningarna startar klockan 17.15, medaljörerna beräknas stå på scenen klockan 18. Kan du inte vara på plats? Lugn, hyllningarna direktsänds av TV3.
  
Text: Anna Carlsson-Käck
  
Förutom Silver-Peder träffar du även medaljörerna Sarah Sjöström, simning (ett guld, ett silver och ett brons), Marcus Svensson, skytte (silver), Jenny Fransson, brottning (brons), Sofia Mattsson, brottning (brons) och damlandslaget i fotboll.
– Vi är glada och stolta över att OS-truppen har tagit fler medaljer än i London, vilket var vårt mål. Hittills är antalet medaljer tio stycken och vi ser fram emot att få fira framgångarna med supportrarna på hemmaplan, säger Peter Reinebo som är truppchef i ett pressmeddelande.


Läst 20670 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20

Meredith efter kraschen: ”Fibonacci mår bra”Foto: Tomas Holcbecher

  
I går kraschade Meredith Michaels Beerbaum och Fibonacci rejält i OS-finalens första omgång. Ekipaget landade mitt i en bred oxer och ett tag såg det ut som om den stora skimmeln skulle gå omkull. Meredith lyckades ta sig tillbaka i sadeln och fick styr på både sig och hästen, hon hoppade ett hinder till för att därefter – av omtanke om Fibonacci – utgå på egen begäran.

  
Text: Anna Carlsson-Käck
  
– Jag ville bara känna hur han kändes och att han inte hade skadat sig. Därför hoppade jag inte hela banan. Men han kändes okej och det är jag glad för, säger Meredith Michaels Beerbaum efter ritten.
Hon förklarar kraschen med att hon helt enkelt ville för mycket, och tappade koncentrationen för ett kort ögonblick.
  
På Facebook skriver Meredith:
"Nacho mår bra och det är huvudsaken!!" och ”Jag är glad över att kunna säga att Nacho är fräsch och mår bra efter dagens missöde. Han gnäggade och gjorde lufthopp när vi joggade honom innan jag lämnade Rio. Inte trött alls!
  
Den svenskfödda valacken Fendi (född 2005, e. For Feeling – Corland) är uppfödd av Tina Pettersson Lind. År 2012 köptes han av Lisen Bratt Fredricson som vidareutbildade och tävlade honom. Så småningom tog Stall Fredricsons beridare Stephanie Holmén över det framgångsrika tävlandet. Våren 2014 såldes Fendi till tyska Meredith Michaels Beerbaum och fick då namnet Fibonacci. 

Källa, citat: Horsenetwork


Läst 28069 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20

Extra: Peders långa medaljkväll i bilder


Yran efter Peder Fredricsons OS-silver ville aldrig ta slut, givetvis firades det natten lång i Rio de Janeiro. Men först skulle media får sitt.
    
Text: Jenny Abrahamsson
  
Efter prisutdelning, intervjuer och presskonferens skedde den obligatoriska fotograferingen vid OS-ringarna för Peder. Därefter fick han i ilfart bege sig till den ena tv-studion efter den andra ­– där ytterligare intervjuer och fotograferingar väntade.
  
Middag vid Copacabana
Sent omsider, när allt det mediala arbetet var färdigt, firades silvermedaljen med middag på en restaurang vid Copacabana. Och vi kan utgå från att intervjuer, tv-sändningar och fotograferingar är långt ifrån över för vår silvermedaljör.
Efter hemkomsten fortsätter resan direkt till Stockholm och Kungsträdgården där han kommer att firas offentligt, nämligen söndag klockan 18.30.
  

På podiet med guldmedaljör Nick Skelton och bronsmedaljör Eric Lamaze. Foto: Tomas Holcbecher
  

Svenska publiken i extas. Foto: Tomas Holcbecher
  

All In togs självklart omhand kungligt av Malin Henlöv efter prisutdelningen. Foto: Tomas Holcbecher
  

Obligatorisk fotografering vid OS-ringarna. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Smajl! Foto: Jenny Abrahamsson
  

Den lika obligatoriska ”tummen upp”-bilden. Inte lika cool som en ”dab”… Foto: Jenny Abrahamsson
  

Peders fanclub ”gör en Bolt”. Rolf-Göran Bengtsson, teamkollegan Nicola Philippaerts, hästskötaren Malin Henlöv, förbundskapten Ragnar Bengtsson, Malin Baryard Johnsson och landslagsveterinären Jonas Tornell. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Utanför restaurangen var det många som ville fotografera….
  

… och intervjua Peder.
  

Festgänget! Rolf-Göran Bengtsson, Nanna Nieminen (Henriks hästskötare), Malin Henlöv (Peders hästskötare), Peder Fredricson, Natalie Jansson (Malin Baryard Johnssons hästskötare) och Malin Baryard Johnsson. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Vid Copacabana med hustrun Lisen, som också har en viktig del i silvret. Foto: Jenny Abrahamsson


Läst 52320 ggr Kommentarer Kommentera

Här samlas alla nyheter, resultat och reportage från Falsterbo Horse Show 2011.

Till bloggen


Annelies senaste