FHS-Kollen - Inför Lunatics avtackning: ”Han är mer än en liten brun häst”

Falsterbo Horse Show 2015

Här samlar vi allt från årets hästfest på Falsterbonäset. Resultat, bakom kulisserna, bildspel, intervjuer och mycket mer.


JUL
12

Inför Lunatics avtackning: ”Han är mer än en liten brun häst”


Foto: Ida Röök/Sofia Alexandersson
  
Kungen är på plats. Lunatic, eller "Luna" som han kallas av sina närmaste, anlände under lördagen till Falsterbo Horse Show. I dag ska han gå ett sista ärevarv på gröna banan. Vi mötte upp My Almqvist för att höra om känslorna inför avtackningen.
  
2013 kokade publiken runt gräsbanan i Falsterbo, ur högtalarna dånade AC/DC-låten T.N.T och på arenan hade en liten brun häst hoppat till sig segern i Falsterbo Grand Prix. Den lilla hästen med det stora hjärtat gav åskådarna ett minne för livet, en sportslig upplevelse de sent kommer att glömma.
Under de senaste fem åren finns det en person, förutom ryttaren Jens Fredricson, som ständigt har varit vid hans sida – hon heter My Almqvist. Timmarna i lastbilen har varit många, antalet tävlingsplatser är fler än vad hon kan räkna, och även för henne finns det mycket att minnas tillbaka på en dag som denna.
– Det har varit de bästa åren i mitt liv, jag kommer bära med mig alla minnen resten av livet. Jag har utvecklats så mycket själv under den här tiden – och han har varit med på resan.
  
Personligheten är hans styrka
Att arbeta som groom med Lunatic varje dag gav My väldigt mycket glädje, hans stora personlighet är något som givit honom styrka och självförtroende inne på banan. Jens och My gav honom utrymme att vara sig själv, gjorde honom till kung i stallet och såg honom växa in i ansvaret som förstahäst.
Nu är han lite långhårig och har ett otrimmat hovskägg, något som inte hänt de senaste åren, men personligheten finns kvar.
– När vi har varit ute och promenerat här vid stallområdet känner folk igen honom och kommer fram för att hälsa. Även fast han är en liten brun häst, så är han så mycket mer. Det lyser igenom.

Hur känns det att ha honom här?
– Det känns jättekonstigt faktiskt. Det känns som att jag har honom till låns, vilket jag i och för sig har.
  
Glädjen i arbetet försvann med honom
I samband med att beslutet kom att Lunatic skulle sluta tävla valde My att söka sig vidare till en annan arbetsgivare, för att fortsätta åka på de stora internationella tävlingarna. I sin blogg här på Hippson har hon berättat att det inte kändes rätt i nya stallet, så hon beslutade sig för att lägga ansvaret som tävlingsgroom på hyllan.
I stället arbetar hon som hemmaryttare hos amerikanska Catherine Pasmore, men har fått semester några dagar för detta uppdrag.
– Nu när jag är här med Lunatic känns det som att jag kan göra vilken tävling som helst. Hade han fortfarande varit igång hade jag inte slutat, vi hade fortfarande åkt på tävlingar tillsammans. Han är den enda häst jag kommer att få det här bandet med, det vet jag.

Tror Lunatic att han ska tävla?
– Nej, det tror jag inte, han är mycket mer avspänd i stallet mot vad han brukade vara. Det förvånade mig faktiskt att han har förändrats och lugnat ner sig så mycket. Men han kommer garanterat att gilla uppmärksamheten från publiken.

Text: Annelie Lundkvist


Läst 15973 ggr


Fler inlägg

AUG
20

Hylla Peder i Kungsan eller i tv-soffan på söndagFoto: Jenny Abrahamsson
  
Kom och fira Peder Fredricson och de andra svenska OS-medaljörerna i Kungsträdgården i Stockholm i morgon söndag! Hyllningarna startar klockan 17.15, medaljörerna beräknas stå på scenen klockan 18. Kan du inte vara på plats? Lugn, hyllningarna direktsänds av TV3.
  
Text: Anna Carlsson-Käck
  
Förutom Silver-Peder träffar du även medaljörerna Sarah Sjöström, simning (ett guld, ett silver och ett brons), Marcus Svensson, skytte (silver), Jenny Fransson, brottning (brons), Sofia Mattsson, brottning (brons) och damlandslaget i fotboll.
– Vi är glada och stolta över att OS-truppen har tagit fler medaljer än i London, vilket var vårt mål. Hittills är antalet medaljer tio stycken och vi ser fram emot att få fira framgångarna med supportrarna på hemmaplan, säger Peter Reinebo som är truppchef i ett pressmeddelande.


Läst 20670 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20

Meredith efter kraschen: ”Fibonacci mår bra”Foto: Tomas Holcbecher

  
I går kraschade Meredith Michaels Beerbaum och Fibonacci rejält i OS-finalens första omgång. Ekipaget landade mitt i en bred oxer och ett tag såg det ut som om den stora skimmeln skulle gå omkull. Meredith lyckades ta sig tillbaka i sadeln och fick styr på både sig och hästen, hon hoppade ett hinder till för att därefter – av omtanke om Fibonacci – utgå på egen begäran.

  
Text: Anna Carlsson-Käck
  
– Jag ville bara känna hur han kändes och att han inte hade skadat sig. Därför hoppade jag inte hela banan. Men han kändes okej och det är jag glad för, säger Meredith Michaels Beerbaum efter ritten.
Hon förklarar kraschen med att hon helt enkelt ville för mycket, och tappade koncentrationen för ett kort ögonblick.
  
På Facebook skriver Meredith:
"Nacho mår bra och det är huvudsaken!!" och ”Jag är glad över att kunna säga att Nacho är fräsch och mår bra efter dagens missöde. Han gnäggade och gjorde lufthopp när vi joggade honom innan jag lämnade Rio. Inte trött alls!
  
Den svenskfödda valacken Fendi (född 2005, e. For Feeling – Corland) är uppfödd av Tina Pettersson Lind. År 2012 köptes han av Lisen Bratt Fredricson som vidareutbildade och tävlade honom. Så småningom tog Stall Fredricsons beridare Stephanie Holmén över det framgångsrika tävlandet. Våren 2014 såldes Fendi till tyska Meredith Michaels Beerbaum och fick då namnet Fibonacci. 

Källa, citat: Horsenetwork


Läst 28069 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20

Extra: Peders långa medaljkväll i bilder


Yran efter Peder Fredricsons OS-silver ville aldrig ta slut, givetvis firades det natten lång i Rio de Janeiro. Men först skulle media får sitt.
    
Text: Jenny Abrahamsson
  
Efter prisutdelning, intervjuer och presskonferens skedde den obligatoriska fotograferingen vid OS-ringarna för Peder. Därefter fick han i ilfart bege sig till den ena tv-studion efter den andra ­– där ytterligare intervjuer och fotograferingar väntade.
  
Middag vid Copacabana
Sent omsider, när allt det mediala arbetet var färdigt, firades silvermedaljen med middag på en restaurang vid Copacabana. Och vi kan utgå från att intervjuer, tv-sändningar och fotograferingar är långt ifrån över för vår silvermedaljör.
Efter hemkomsten fortsätter resan direkt till Stockholm och Kungsträdgården där han kommer att firas offentligt, nämligen söndag klockan 18.30.
  

På podiet med guldmedaljör Nick Skelton och bronsmedaljör Eric Lamaze. Foto: Tomas Holcbecher
  

Svenska publiken i extas. Foto: Tomas Holcbecher
  

All In togs självklart omhand kungligt av Malin Henlöv efter prisutdelningen. Foto: Tomas Holcbecher
  

Obligatorisk fotografering vid OS-ringarna. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Smajl! Foto: Jenny Abrahamsson
  

Den lika obligatoriska ”tummen upp”-bilden. Inte lika cool som en ”dab”… Foto: Jenny Abrahamsson
  

Peders fanclub ”gör en Bolt”. Rolf-Göran Bengtsson, teamkollegan Nicola Philippaerts, hästskötaren Malin Henlöv, förbundskapten Ragnar Bengtsson, Malin Baryard Johnsson och landslagsveterinären Jonas Tornell. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Utanför restaurangen var det många som ville fotografera….
  

… och intervjua Peder.
  

Festgänget! Rolf-Göran Bengtsson, Nanna Nieminen (Henriks hästskötare), Malin Henlöv (Peders hästskötare), Peder Fredricson, Natalie Jansson (Malin Baryard Johnssons hästskötare) och Malin Baryard Johnsson. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Vid Copacabana med hustrun Lisen, som också har en viktig del i silvret. Foto: Jenny Abrahamsson


Läst 52320 ggr Kommentarer Kommentera

Här samlas alla nyheter, resultat och reportage från Falsterbo Horse Show 2011.

Till bloggen


Annelies senaste