FHS-Kollen - Inför Lunatics avtackning: ”Han är mer än en liten brun häst”

Falsterbo Horse Show 2015

Här samlar vi allt från årets hästfest på Falsterbonäset. Resultat, bakom kulisserna, bildspel, intervjuer och mycket mer.


JUL
12
2015

Inför Lunatics avtackning: ”Han är mer än en liten brun häst”


Foto: Ida Röök/Sofia Alexandersson
  
Kungen är på plats. Lunatic, eller "Luna" som han kallas av sina närmaste, anlände under lördagen till Falsterbo Horse Show. I dag ska han gå ett sista ärevarv på gröna banan. Vi mötte upp My Almqvist för att höra om känslorna inför avtackningen.
  
2013 kokade publiken runt gräsbanan i Falsterbo, ur högtalarna dånade AC/DC-låten T.N.T och på arenan hade en liten brun häst hoppat till sig segern i Falsterbo Grand Prix. Den lilla hästen med det stora hjärtat gav åskådarna ett minne för livet, en sportslig upplevelse de sent kommer att glömma.
Under de senaste fem åren finns det en person, förutom ryttaren Jens Fredricson, som ständigt har varit vid hans sida – hon heter My Almqvist. Timmarna i lastbilen har varit många, antalet tävlingsplatser är fler än vad hon kan räkna, och även för henne finns det mycket att minnas tillbaka på en dag som denna.
– Det har varit de bästa åren i mitt liv, jag kommer bära med mig alla minnen resten av livet. Jag har utvecklats så mycket själv under den här tiden – och han har varit med på resan.
  
Personligheten är hans styrka
Att arbeta som groom med Lunatic varje dag gav My väldigt mycket glädje, hans stora personlighet är något som givit honom styrka och självförtroende inne på banan. Jens och My gav honom utrymme att vara sig själv, gjorde honom till kung i stallet och såg honom växa in i ansvaret som förstahäst.
Nu är han lite långhårig och har ett otrimmat hovskägg, något som inte hänt de senaste åren, men personligheten finns kvar.
– När vi har varit ute och promenerat här vid stallområdet känner folk igen honom och kommer fram för att hälsa. Även fast han är en liten brun häst, så är han så mycket mer. Det lyser igenom.

Hur känns det att ha honom här?
– Det känns jättekonstigt faktiskt. Det känns som att jag har honom till låns, vilket jag i och för sig har.
  
Glädjen i arbetet försvann med honom
I samband med att beslutet kom att Lunatic skulle sluta tävla valde My att söka sig vidare till en annan arbetsgivare, för att fortsätta åka på de stora internationella tävlingarna. I sin blogg här på Hippson har hon berättat att det inte kändes rätt i nya stallet, så hon beslutade sig för att lägga ansvaret som tävlingsgroom på hyllan.
I stället arbetar hon som hemmaryttare hos amerikanska Catherine Pasmore, men har fått semester några dagar för detta uppdrag.
– Nu när jag är här med Lunatic känns det som att jag kan göra vilken tävling som helst. Hade han fortfarande varit igång hade jag inte slutat, vi hade fortfarande åkt på tävlingar tillsammans. Han är den enda häst jag kommer att få det här bandet med, det vet jag.

Tror Lunatic att han ska tävla?
– Nej, det tror jag inte, han är mycket mer avspänd i stallet mot vad han brukade vara. Det förvånade mig faktiskt att han har förändrats och lugnat ner sig så mycket. Men han kommer garanterat att gilla uppmärksamheten från publiken.

Text: Annelie Lundkvist


Läst 20057 ggr

Fler inlägg

SEP
02
2013

Hej då, Ribban!


  
Fälttävlans-EM på Ribersborg i Malmö är över – och vilken vecka det har varit. För svensk del kröntes den på söndagen med lagsilvret, men även de individuella ryttarna har ridit fantastiskt. Vi på Hippson avslutar vår bevakning med några härliga proffsbilder på laget, från gårdagens hoppning. Tack för att ni har följt oss!

  
FOTO: Holcbecher.com/Stefan Lafrentz
 
Malmš - Europameisterschaft Vielseitigkeit
Debutanten Frida Andersén gjorde en grym tävling rakt igenom och slutade nia individuellt. Första hoppnollan på hela året satte hon i EM!
    
Malmš - Europameisterschaft Vielseitigkeit
Niklas Lindbäck, bästa svensk på fjärdeplatsen - en riktigt fighter!
   
Malmš - Europameisterschaft Vielseitigkeit
Sara Algotsson Ostholt har verkligen förvaltat sig "Facebookhäst" väl.
  
Malmš - Europameisterschaft Vielseitigkeit
"Gröna" Reality gick fantastiskt bra både i dressyren och terrängen, men i banhoppningen blev det två pinnar ner. En 14:e-placering totalt.
  
Malmš - Europameisterschaft Vielseitigkeit
Ludwig Svennerstål låg på bronsplats inför banhoppningen och var besviken efter sina två rivningar. Men en individuell tiondeplats på EM är inte så illa, Ludde!
  
Malmš - Europameisterschaft Vielseitigkeit
När Shamwari blir lite starkare i hoppningen kommer det här ekipaget att kunna utmana de bästa tyskarna på allvar.
    
Malmš - Europameisterschaft Vielseitigkeit
Glada svenskar på podiet.
 
Malmš - Europameisterschaft Vielseitigkeit
Blomsterkvastarna i luften.
 
Malmš - Europameisterschaft Vielseitigkeit
De individuella medaljörerna Michael Jung, Ingrid Klimke och William Fox-Pitt. 


Läst 111265 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
01
2013

EM-silvret är rykande hett!


Ridsporten är het just nu, rykande het! Efter en helg med många timmars tv-tid på SVT kan man titta på nästan samtliga nyhetssajter och se hyllningar till det svenska silverlaget - och deras insats i Malmö.
Nedan följer några exempel, vad säger ni - visst har ridsporten vuxit sig in lite mer på sportsidorna?
  
  
Sydsvenskan:
Aftonbladet: 
Svenska Dagbladet:Expressen:

Dagens Nyheter:
 
Tidningen Metro:
Läst 114484 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
01
2013

Sandra Gustafssons Top Select avlivadSandra Gustafsson och fina Top Select under den inledande dressyren.
FOTO: Tomas Holcbecher 
  

Tyvärr möts vi av ledsamma nyheter i vår silver-yra efter lagets framgång på eftermiddagen i Malmö.
Sandra Gustafssons fina Top Select gjorde en riktigt fin ritt både i den inledande dressyren och även i gårdagens terräng, men när de kom i mål såg vi Sandra hoppa av sin häst som inte gick rent.
  
I dag har ett ultraljud gjorts på hästen som visade att vänster gaffelband vad av till 90 procent, informerar Stall Lundahagen nu på kvällen via Facebook.
  
Sandra berättade för Hippson efter den inledande dressyren att hästen tidigare haft en skada på ett gaffelband för två år sedan, vilket tog ett år att läka. Ryttaren tog nu ett beslut om att "Selle", som han kallades, inte förtjänade att lida. Han fick i stället somna in.
  

 

Källa


Läst 120034 ggr Kommentarer Kommentera

Här samlas alla nyheter, resultat och reportage från Falsterbo Horse Show 2011.

Till bloggen


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.