FHS-Kollen - Jan Brink: ”Köpte honom som föl – i Hässleholm”

Falsterbo Horse Show 2015

Här samlar vi allt från årets hästfest på Falsterbonäset. Resultat, bakom kulisserna, bildspel, intervjuer och mycket mer.


JUL
07
2015

Jan Brink: ”Köpte honom som föl – i Hässleholm”


Jan Brink är på plats i Falsterbo med hela familjen, han rider flera hästar och hjälper många elever.
  
I dag, tisdag, gör de femåriga dressyrhästarna entré i Falsterbo. Vi haffade Jan Brink efter hans ritt på stilige avelshingsten RayMore 1284 (e. JJ RayBan – Figaro R), som belönades med 71,296 procent.

  
Text & foto: Anki Yngve
  
Hur kändes det i dag?
– Jo då, jag tycker att jag fick till en jämn och bra ritt, även om han gnäggade ett par gånger. Det gör de ofta här i Falsterbo, det blir ganska mycket för femåringarna. Jag red fram väldigt kort, han är hingst och är mitt i avelsarbetet. Nu när han betäcker är han ganska ”sexig”, så han gör av med mycket energi bara genom att gå och titta på allt och alla.
  
Berätta, vem är RayMore?
– Jag köpte honom som föl, av Thom och Kerstin Nilsson i Hässleholm. Så man behöver inte alltid gå över ån efter vatten. RayMore gick bruksprovet och blev godkänd, sedan hade jag en amerikansk kund som köpte honom. Men han ska vara kvar här i Sverige och utbildas av mig. Det är mycket möjligt att han säljs längre fram, man vet aldrig vad som händer. Investerarna måste kunna få igen sina pengar också…
  
Är han lik sin pappa JJ RayBan?
– Det finns en del likheter – RayMore är också långlinjerad, flott och elegant. Kanske att han har lite mer kraft i galoppen än sin far.
– Marina Mattsson har ju fått överta JJ RayBan nu, till nästa år tar vi nog ut honom på tävlingsbanorna. Men vi har ingen brådska, han hade ett tufft år när han först vann­ allt och sedan fick buköppnas på grund av pungbråck. Då tog vi bort den andra testikeln också, så nu är RayBan valack.
  
Om du får gissa, vilken häst vinner femårsfinalen i år?
– Det blir nog Ampère-avkomman Franklin, den rids av Severo Jurado Lopez som är baserad i Danmark. Hästen vann typ allt på hingsttävlingen i Holland i vintras. Det är en helt otroligt fin individ, väldigt lik sin far. Men mycket kan förstås hända på en sådan här tävling, man vet aldrig.

Uppdatering, tisdag kväll:
Nu är femårskvalet avgjort, Jan Brinks favorit Franklin fick i dag se sig slagen av Foreign Affair, riden av Malin Nilsson. RayMore slutade sexa. Det blir en spännande final på torsdag, dit de tolv bästa från i dag gick.
Fullständigt resultatRayMore 1284 inne på dressyrbanan i Falsterbo.
  

I samspråk med hustrun Catharina på läktaren.
  

Barnen Brink har hittat en hund så stor att de nästan skulle kunna rida på den. Men det behöver de inte, de har två ponnyer hemma!
  

Dags att gå och kolla på Ampère-avkomman Franklin.
  


Läst 21104 ggr

Fler inlägg

AUG
20
2016

Hylla Peder i Kungsan eller i tv-soffan på söndagFoto: Jenny Abrahamsson
  
Kom och fira Peder Fredricson och de andra svenska OS-medaljörerna i Kungsträdgården i Stockholm i morgon söndag! Hyllningarna startar klockan 17.15, medaljörerna beräknas stå på scenen klockan 18. Kan du inte vara på plats? Lugn, hyllningarna direktsänds av TV3.
  
Text: Anna Carlsson-Käck
  
Förutom Silver-Peder träffar du även medaljörerna Sarah Sjöström, simning (ett guld, ett silver och ett brons), Marcus Svensson, skytte (silver), Jenny Fransson, brottning (brons), Sofia Mattsson, brottning (brons) och damlandslaget i fotboll.
– Vi är glada och stolta över att OS-truppen har tagit fler medaljer än i London, vilket var vårt mål. Hittills är antalet medaljer tio stycken och vi ser fram emot att få fira framgångarna med supportrarna på hemmaplan, säger Peter Reinebo som är truppchef i ett pressmeddelande.


Läst 30828 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2016

Meredith efter kraschen: ”Fibonacci mår bra”Foto: Tomas Holcbecher

  
I går kraschade Meredith Michaels Beerbaum och Fibonacci rejält i OS-finalens första omgång. Ekipaget landade mitt i en bred oxer och ett tag såg det ut som om den stora skimmeln skulle gå omkull. Meredith lyckades ta sig tillbaka i sadeln och fick styr på både sig och hästen, hon hoppade ett hinder till för att därefter – av omtanke om Fibonacci – utgå på egen begäran.

  
Text: Anna Carlsson-Käck
  
– Jag ville bara känna hur han kändes och att han inte hade skadat sig. Därför hoppade jag inte hela banan. Men han kändes okej och det är jag glad för, säger Meredith Michaels Beerbaum efter ritten.
Hon förklarar kraschen med att hon helt enkelt ville för mycket, och tappade koncentrationen för ett kort ögonblick.
  
På Facebook skriver Meredith:
"Nacho mår bra och det är huvudsaken!!" och ”Jag är glad över att kunna säga att Nacho är fräsch och mår bra efter dagens missöde. Han gnäggade och gjorde lufthopp när vi joggade honom innan jag lämnade Rio. Inte trött alls!
  
Den svenskfödda valacken Fendi (född 2005, e. For Feeling – Corland) är uppfödd av Tina Pettersson Lind. År 2012 köptes han av Lisen Bratt Fredricson som vidareutbildade och tävlade honom. Så småningom tog Stall Fredricsons beridare Stephanie Holmén över det framgångsrika tävlandet. Våren 2014 såldes Fendi till tyska Meredith Michaels Beerbaum och fick då namnet Fibonacci. 

Källa, citat: Horsenetwork


Läst 38436 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2016

Extra: Peders långa medaljkväll i bilder


Yran efter Peder Fredricsons OS-silver ville aldrig ta slut, givetvis firades det natten lång i Rio de Janeiro. Men först skulle media får sitt.
    
Text: Jenny Abrahamsson
  
Efter prisutdelning, intervjuer och presskonferens skedde den obligatoriska fotograferingen vid OS-ringarna för Peder. Därefter fick han i ilfart bege sig till den ena tv-studion efter den andra ­– där ytterligare intervjuer och fotograferingar väntade.
  
Middag vid Copacabana
Sent omsider, när allt det mediala arbetet var färdigt, firades silvermedaljen med middag på en restaurang vid Copacabana. Och vi kan utgå från att intervjuer, tv-sändningar och fotograferingar är långt ifrån över för vår silvermedaljör.
Efter hemkomsten fortsätter resan direkt till Stockholm och Kungsträdgården där han kommer att firas offentligt, nämligen söndag klockan 18.30.
  

På podiet med guldmedaljör Nick Skelton och bronsmedaljör Eric Lamaze. Foto: Tomas Holcbecher
  

Svenska publiken i extas. Foto: Tomas Holcbecher
  

All In togs självklart omhand kungligt av Malin Henlöv efter prisutdelningen. Foto: Tomas Holcbecher
  

Obligatorisk fotografering vid OS-ringarna. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Smajl! Foto: Jenny Abrahamsson
  

Den lika obligatoriska ”tummen upp”-bilden. Inte lika cool som en ”dab”… Foto: Jenny Abrahamsson
  

Peders fanclub ”gör en Bolt”. Rolf-Göran Bengtsson, teamkollegan Nicola Philippaerts, hästskötaren Malin Henlöv, förbundskapten Ragnar Bengtsson, Malin Baryard Johnsson och landslagsveterinären Jonas Tornell. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Utanför restaurangen var det många som ville fotografera….
  

… och intervjua Peder.
  

Festgänget! Rolf-Göran Bengtsson, Nanna Nieminen (Henriks hästskötare), Malin Henlöv (Peders hästskötare), Peder Fredricson, Natalie Jansson (Malin Baryard Johnssons hästskötare) och Malin Baryard Johnsson. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Vid Copacabana med hustrun Lisen, som också har en viktig del i silvret. Foto: Jenny Abrahamsson


Läst 62679 ggr Kommentarer Kommentera

Här samlas alla nyheter, resultat och reportage från Falsterbo Horse Show 2011.

Till bloggen


Ankis senaste
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 3

– TEMA: Smarta stall
– Reportage: Malin Baryard Johnsson
– Trappan till skänkelvikning

– Bärighet och rakriktning
– Nya sätt att hältutreda hästar
– Så upplever hästen sin värld
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Hitta självförtroendet i hoppningen efter en olycka
Lennart Lindelöw svarar
Hitta suget i bettet för jämnare tempo
Lennart Lindelöw svarar
Rytmen är viktigare än avsprångspunkten
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.