FHS-Kollen - Tornesch har vilat sig i form

Falsterbo Horse Show 2015

Här samlar vi allt från årets hästfest på Falsterbonäset. Resultat, bakom kulisserna, bildspel, intervjuer och mycket mer.


JUL
09

Tornesch har vilat sig i form


Malin Baryard hoppas kunna kvala till GP-klassen.

I dag, torsdag, drar det internationella tävlandet igång i Falsterbo. Vi haffade de båda hoppryttare som inte var uttagna från början – utan som har kvalat in under den gångna helgen – för att höra mer om deras planer. Alltså Malin Baryard Johnsson och Emma Kåbring.

  
Text & foto: Anki Yngve
 
Malin Baryard Johnsson var för ovanlighetens skull inte uttagen till Falsterbo utan fick kvala, vilket hon och H&M Tornesch fixade galant.
– Man kan aldrig vara säker på hans form när han har haft ett sådant här uppehåll för avelsarbete. Tornesch har känts väldigt fin hemma, men det behöver inte betyda att det går lika bra på tävling. Sedan märkte jag redan under kvalet när han kom in på banan att han var taggad och hoppade super, berättar hon.
Malin var dessutom ganska säker på att om Tornesch hade visat sig vara i form, då hade hon fått rida i Falsterbo även om hon inte hade varit bland de två bästa i kvalet.
– Sylve Söderstrand hade nog tagit ut oss ändå. 
Under maj och juni har Tornesch varit i Frankrike och betäckt, han kom hem för ungefär två veckor sedan.
Har du med dig någon mer häst för de internationella klasserna?
– Ja, jag rider en nioåring också, H&M Cassius Clay. Planen är att han ska gå 1,45-klasserna och att jag ska satsa mot GP:n med Tornesch. Men skulle det visa sig att ”Tore” inte är stark nog efter uppehållet kanske jag växlar mellan dem i de större klasserna.
Har du inte med dig Crimson, som Amanda Ericsson vann SM med och som du sedan tog över?
– Han är såld! Jag hade honom hos mig för försäljning, så det var planen hela tiden, att jag skulle ta med honom ut på lite internationella tävlingar och visa upp honom. Men nu kommer han faktiskt att stanna i Sverige, det är Stella Röhlcke som har köpt honom (som vann junior-SM, reds anm). Det kommer att bli jättebra tror jag.
Har du några tankar på EM senare i sommar?
– Inga över huvud taget just nu. Mitt fokus är att få tillbaka Tornesch i bra tävlingsform, så får vi se vad som händer sedan.
  


Ödmjuk men taggad Emma
Emma Kåbring från Västerås kom in på reservplats till det femstjärniga kvalet i Falsterbo i helgen, men var bäst av alla där och knep en biljett till fortsatt internationellt tävlande under veckan.
– Det känns som en fantastisk möjlighet att få rida här, lite som en dröm. Jag känner mig väldigt ödmjuk i det här sällskapet, säger hon.
Emma menar att hon och hästen uppenbarligen har prickat formen perfekt hit till Falsterbo. Hennes High Felipe har dessutom varit inne och känt på gräsbanan redan, vilket kan vara en liten fördel.
Vad är det största du har gjort hittills, innan det här?
– Jag vann NM för U25-ryttare förra året, det var nog det största…
Och hur resonerar du inför dina Falsterbo-starter?
– Planen är att köra mitt eget race, man är ju alltid ensam inne på banan oavsett vilken tävling det är. Det gäller nog att inte bli för tagen av stunden, utan att försöka rida som vanligt.
  


Läst 9824 ggr


Fler inlägg

JUL
10

Vi älskar dig, Angelica!Visst, Angelica Augustsson och Mic Mac Du Tillard blev "bara" tvåa i Falsterbo Grand Prix. Men för publiken var det så nära en seger hon bara hade kunnat komma. Angelica var näst sist ut och red för allt vad tyglarna höll, hon var nolla på ledartiden 44,72 sekunder. Vi var nog många som redan hade hämtat hem segern i tanken när fransmannen Patrice Delaveau, som sista ryttare, nollade på en ännu snabbare tid.
 
Historisk fransman
Genom segern i dag på blott nioåriga Orient Express är Patrice Delaveau historisk, han är den första ryttaren någonsin som vunnit både derbyt och Falsterbo Grand Prix under samma år. Och förutom en snygg klocka får ha med sig motsvarande 607 000 kronor hem (plus segersumman från derbyt). Det kan man ju leva med...
- Den här helgen har varit helt fantastisk för mig. I går kväll hade jag inte ens kvalat in till Grand Prixen, men så kom det några strykningar och jag fick rida. Nästa år planerar jag att komma tillbaka och försöka vinna derbyt, Grand Prix-klassen OCH Nations Cup, skrattar segraren. 
Han berättar att han inte behövde ha någon speciell plan inför omhoppningen.
- Jag tittade på Angelica och insåg att jag måste rida precis som hon, fast snabbare.
 
Bästa rundan någonsin
När Angelica Augustsson träffar pressen efter prisutdelningen ska hon strax sätta sig i den stora sexhästars lastbilen och köra hem till Tyskland. Hästarna måste ju med, annars hade hon haft råd med en flygbiljett i dag - andraplatsen gav (hästägaren) motsvarande 380 000 kronor.
- Jag är väldigt glad för min andraplats. Mic Mac hoppade fantastiskt, grundomgången var nog den bästa runda jag gjort med henne någonsin, berättar hon.
I omhoppningen menar Angelica att hon blev lite "blyg" i svängarna eftersom underlaget inte var helt optimalt. 
- Jag vågade egentligen bara låta henne löpa på för fullt till sista hindret. 
Men Angelica har svårt att tro att hon hade kunnat rida så mycket fortare, ens om hon hade startat sist i omhoppningen och hade kunnat titta på Delaveau. Hon är nöjd med sin ritt, med sin andraplats och med sin nya Longines-klocka.
- Jag har faktiskt vunnit väldigt många klockor … det är något med mig och klockor! 
Hon får behålla armbandsuren själv men har gett bort några av dem, bland annat en till sin hästskötare. På den egna armen sitter den klocka hon hade på sig när hon vann världscupen i Göteborg.
- Den har jag inte tagit av mig sedan dess. Det är min turklocka. 
Och Mic Mac måste vara hennes turhäst.
- Hon är het och lite svår, men jag älskar att rida henne. Jag kan rida henne hur länge som helst där hemma, berättar Angelica.
 
Besviken "Roffe"
En som inte var lika nöjd efter omhoppningen var Rolf-Göran Bengtsson. Grundomgången på Quintero La Silla var lysande, men i omhoppningen halkade hästen lite inför en stor oxer och låg helt fel mot hindret.
- Jag var passiv själv och väntade bara på vad han skulle göra, om han skulle gå av stort eller lägga in ett kort galoppsprång. Och han gjorde det senare, säger Rolf-Göran om den grova rivningen som förpassade honom till sjundeplatsen.
Å andra sidan menar "Roffe" att han med Quintero inte hade haft någon segerchans. Hästen är helt enkelt inte snabb nog i jämförelse med exempelvis Orient Express och Mic Mac.
 
Resultatlista, Falsterbo Grand Prix

Hippsons bildspel från Falsterbo Grand Prix
  


Läst 98874 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10

Tysk seger i ”lilla” küren


World Dressage Masters-küren i går var höjdpunkten på dressyrtävlingarna här i Falsterbo. Men under söndagseftermiddagen reds det även en trestjärnig kür. Den här gången fick Patrik Kittel och Toy Story nöja sig med andraplatsen, vann gjorde tyska Sabine Becker Lamarc WRT. Trea blev Per Sandgaard Lomumba Havdal, som fick till en riktigt fin runda.
 

Ulla Håkanson på Richelle 2 var femma i klassen. Man kan inte bli annat än glad över att hon fortfarande, 73 år ung, kan hävda sig på så hög nivå!
 
Hela resultatlistan


Läst 97939 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10

Nu startar Grand Prix

Storfavoriten Roffe stegar upp banan.

Läst 97276 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklar


Här samlas alla nyheter, resultat och reportage från Falsterbo Horse Show 2011.

Till bloggen


Ankis senaste