FHS16-kollen - Alex om sjuårssegern: "Ridningen är skitkul just nu"

Falsterbo Horse Show 2016

Här samlar vi all bevakning från årets Falsterbo Horse Show. Det blir resultat, bakom-kulisserna, bildspel, intervjuer och mycket mer.


JUL
10
2016

Alex om sjuårssegern: "Ridningen är skitkul just nu"


Holsteins Matina satte ett leende på sin ryttares läppar i dag.
  
Man brukar säga att någon "kom, såg och segrade". Ett uttryck Holsteins Matina verkligen har lyckats leva upp till i Falsterbo. Hon gick final för tredje året och avslutade sin unghästkarriär inne på gröna banan som segrare.
  
Text och foto: Annelie Lundkvist
  
Uppfödaren i Danmark kan sträcka på sig extra mycket i dag. Återigen har de fått fram en riktigt fin häst som har en ljus framtid. Familjen Holstein, som de heter, har flera gånger fött upp fina hästar – bland annat Malin Baryard Johnssons tidigare tävlingshäst Monique.
– Detta är det största hon har gjort, berättar Alexander efter klassen.
Att dagens 1,40-hoppning avgjordes i regn ute på gräsbanan var inget som störde varken häst eller ryttare.
– Jag tänkte när jag gick banan att det kanske skulle bli halt och blött, men hon halkade inte alls. Jag satte bara i fyrhjulsväxeln och körde, säger han med ett leende.
  
Inte intresserad av unghäst-VM
Den närmaste planen för Matina är inte helt satt, troligtvis åker hon med till Varbergs tävlingar och får följa med de äldre hästarna på några internationella starter. Men unghäst-VM tackar Alexander bestämt nej till.
– Det är för tufft och stort för de yngre hästarna tycker jag. Säkert jättebra om man vill sälja sin häst och visa upp den, men inget för oss som vill fortsätta att utveckla dem. Då är Falsterbo en bättre tävling att ha siktet inställt mot, konstaterar han.
  
Inga fler resor till USA
I vinter kommer Alexander stanna hemma från Wellington, Florida. Fyra säsonger på andra sidan Atlanten räckte, det både kostar för mycket och kräver alldeles för mycket planering för att vara värt det.
– Det har varit jättenyttigt för mig att komma dit och få rundor i kroppen. Men man är där i sex månader, sen tar det fyra månader att planera nästa resa så det blir lite mycket.
I stället fokuserar han på de yngre hästarna och vill ta emot fler för utbildning och tävling. 
– Vi har bra avel i Sverige och till skillnad från för sju år sedan kan man faktiskt hitta bra tävlingar här hemma för de yngre hästarna.
Om framtiden säger han helt enkelt:
– Jag tycker att det är skitkul just nu och det finns många fina hopp inför framtiden i stallet.

Andraplatsen gick till Jens Wickström med Glimra JPD medan Antonia Andersson knep tredjeplatsen med Ludo Philippaerts Jiva Van 'T Broekend.

Resultat 


Alex gasade i omhoppningen.


In i kombinationen efter en snäv sväng.


På prisutdelningen var det svårt att stå still.


Jens Wickström jagade segern och nådde nästan fram.


Antonia Anderssons häst har en härlig inställning och galopp.


Läst 28242 ggr

Fler inlägg

JUL
12
2016

Markne: ”En häst är en häst – oavsett ras”




Under Falsterbo Horse Show förra veckan hölls det paneldebatter och uppvisningar runt om på området. En av de mest besökta var Pether Marknes och Denni Haukssons clinic på Falsterbobanan.

  
Text och foto: Annelie Lundkvist

Denni Hauksson kommer in på banan med sin vackra hingst Divar från Lindnäs. Och Pether Markne erkänner att han hade lite fördomar om islandshästarna innan han själv satt upp och red en.
– Jag tänkte att en sådan där liten häst är det väl bara att sitta upp och rida i väg på. Det kan inte vara så speciellt svårt, säger han, och delar av publiken skrattar igenkännande och generat.
  
Lära sig se takten
När Pether och Denni träffades för första gången, för drygt tio år sedan, var det för att Denni behövde hjälp med grundridningen på sina hästar. För Pether var det en självklarhet att försöka hjälpa till, men han behövde själv hjälp av Denni med att lära sig att se hästens gångarter. Vad var rent och när var det otakt?
– Islandshästar är otroligt känsliga och kan ha mycket nerv, precis som vilken tävlingshäst som helst. Jag blev helt tagen på sängen när jag satt upp första gången. För innan dess hade jag inte sett konsten i islandshästridningen, berättar Pether.
  

 
Avspändhet och mjukhet
Många ryttare vet att det inte alltid är samma häst man lastar in i transporten hemma som kliver ut på tävlingsplatsen. Ofta kan hästarna bli spända när de kommer till en ny miljö, med publik och andra hästar.
 Om man vill vinna tävlingar måste man använda hela hästen och för det krävs en avslappnad häst. Lite som ett dragspel, förklarar Pether.
En av sakerna Denni arbetar på med sin fina hingst är att få honom avspänd och rund för skänkeln. Han väljer hellre att gå in på volter för naturlig samling, än att bli dragande i innertygeln.
– Akta så att inte volten blir för liten där Denni, han måste få tid att hinna med, påminner Pether.
  


  
Halvhalter och avslappnade händer
Divar är en hingst med mycket motor, som gärna springer ifrån sin ryttare lite grann. Därför har Denni ett system han dagligen rider efter. Ungefär vart 15:e steg gör han en halvhalt, för att sedan fortsätta i traven igen.
– Halvhalten ska inte komma genom handen utan genom sitsen och lättridningen. Med en lugnare lättridning kommer hästen själv att ta kortare steg, konstaterar Pether.
När det blir för spänt under uppvärmningen tipsar Markne om att man kan släppa travmomentet och i stället gå över i galopp. Detta för att få ut den mesta överskottsenergin ur hästen.
– Bli ett med din häst i stället för att skapa frustration, där du som ryttare sitter och drar i tygeln. Om din häst är åt det piggare hållet gör det inget om uppvärmningen är seg. Energin finns där inne, precis som hos Divar, säger Pether.
  


Läst 71716 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2016

Härlig seger för Minna Telde i trestjärniga küren



Isac har varit lite blyg, men nu blommar han ut!
  
Det blev en blågul topp efter küren i den trestjärniga dressyren. Minna Telde var överlycklig på ärevarvet. Detta var nämligen ett bevis på att hennes tålamod med Isac har gett resultat.
  
Text och foto: Ida Röök
  
Den trestjärniga delen av dressyren i Falsterbo avslutades med att nio ryttare red sina kürprogram. Det blev trippel svenskt på pallen – med Minna Telde och Isac som vinnare på 76,100 procent, Mads Hendeliowitz och Jimmie Choo Seq kom tvåor med 75,850 procent, medan Emilie Nyreröd och Miata intog tredjeplatsen med 74,225 procent.
På spel för de båda sistnämnda stod som bekant en biljett som reserv till OS i Rio, det blev fördel Mads i den matchen, läs mer här.
  
Mycket kvaliteter
Minna Telde visade upp en helt fantastisk kür med extremt mycket svårigheter.
– Jag är väldigt glad, inte bara för att vi fick till programmet så fint, utan även eftersom Isac verkligen har vuxit och nu klarar av att prestera på en sådan här stor tävlingsplats. Han har så mycket kvaliteter som han inte riktigt har släppt fram på tävling utomhus tidigare, men nu blommar han liksom ut, säger hon.
Isac har nämligen behövt väldigt mycket tid på sig, han har blivit spänd och har haft svårt att prestera på de större arenorna.
– Jag har fått vänta ut honom, han har varit väldigt blyg. Så vi har tävlat på mindre platser den senaste tiden och sett till att han har känt sig trygg där. Nu känns det som att det har släppt, säger Minna.
  
Nöjda reservduellanter
Tvåan Mads pustar ut efter en helg fylld av press.
– I går red jag för en plats som reserv på OS, jag lade liksom allt jag hade i Grand Prix-klassen. I dag kändes det både på mig och hästen att vi var lite trötta. Men jag är nöjd ändå, säger han.
Även Emilie känner av matchen om reservplatsen.
– Det har varit en riktig urladdning den här helgen. Vi satsade allt i Grand Prix i går och Miata var lite matt i küren, precis som jag känner mig.

Resultat
 


Mads på Jimmie Choo Seq kom tvåa i klassen.


Emilie Nyreröd och Miata blev treor. 


Emilie och Miata har haft en tuff helg med mycket press.


Medan Minna Telde vann med Isac.


Glad Minna!


Läst 130663 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2016

Seger till Rolf-Göran Bengtsson i Falsterbo Grand Prix


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Det blev en drömavslutning på Falsterbo Horse Show. Återigen fick vi höra svenska nationalsången spelas i högtalarna, när Rolf-Göran Bengtsson stod som segrare med Clarimo Ask.
  
Text och foto: Annelie Lundkvist
  
OS-genrepet för många ryttare slutade med en felfri runda på hinder eller med ett nedslag, fem ekipage straffades med tidsfel trots felfria ritter. Till omhoppning gick tolv ekipage, av dem tre svenska. Peder Fredricson och H&M All In hade inte turen på sin sida när två bommar föll, ekipaget slutade på en elfteplats.
Henrik von Eckermann hade detta som Yajamilas genrep inför OS och satte hög fart redan från början. Efter tredje hindret i omhoppningen tog han en kaxig och snäv sväng – som han klarade. Publiken höll andan, skulle "Henke" vara felfri hela vägen? Det gick ända fram till sista hindret, där attackerade han lite för mycket och sista bommen föll.
– Jag skulle ha rätat på mig och suttit still istället, då hade vi klarat det, säger Henrik.
  
Ridit in 1,7 miljoner på tio dagar
För Rolf-Göran Bengtsson har det varit några fantastiska och pengastinna dagar i Paris och Falsterbo.
– Ja, det har gått bra, men räkningarna ramlar in i hög fart. Det är en stor organisation bakom mina starter, så det kostar pengar, konstaterar han.
Rolf-Göran var glad på presskonferensen och berättade att det kändes extra bra att vinna på hemmaplan.
– Det här är Clarimos bästa placering någonsin. Han är dynamisk och har verkligen kapacitet, men ibland glömmer han att det är fyra ben han ska hålla koll på, säger Bengtsson med ett leende.
Omhoppningen var nästan skräddarsydd för honom och Clarimo, i svängarna hade nämligen inte skimmeln tid att ladda upp sig som han brukar. Och ryttaren satte gasen i botten.
– Jag tänkte att jag rider så fort att han inte hinner tänka, berättar Rolf-Göran.
Oavsett är det ingen tvekan om att denna tävling är en fjäder i hatten för hästen, han har stigit både i sin ryttares ögon och i stallets ranking.
Andraplatsen gick till Brasiliens Eduardo Menezes på Quintol, medan Darragh Kenny Go Easy de Muze tog hand om tredjeplatsen.

Resultat


Läst 134970 ggr Kommentarer Kommentera


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.