7 juli 2016, 07:15
Dressyrens OS-doldisar presenterade sig
Therese Nilshagen, Bo Jenå och Juliette Ramel.
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå finns i Falsterbo och vid en pressträff presenterade han OS-lagets två doldisar. Båda gör mästerskapsdebut i seniorsammanhang – för Therese Nilshagen är det faktiskt mästerskapsdebut på alla nivåer.
– Det känns overkligt och jag ska göra det bästa jag kan, säger Therese och Juliette Ramel fyller i:
– Det känns jättehäftigt.
Text och foto: Annika Grundberg
Bo Jenå tog chansen att förklara hur tillsättningen av de sista två platserna i laget har gått till. Sedan länge är Patrik Kittel och Tinne Vilhelmson Silfvén klara för Rio.
– Vi kunde ha skickat två lag om vi hade fått. De här två har efter hand som säsongen har gått presterat bäst. Deras resultat, formkurva, hästar och teamet som står bakom dem är topptopp. De har båda alla förutsättningar för att kunna prestera och det har de gjort också.
Har bott i Tyskland i 13 år
Therese flyttade till Tyskland mer eller mindre direkt efter gymnasiet och har blivit kvar där.
– När jag åkte till Tyskland hade jag inga meriter utan jag har fått jobba mig upp. Först var väl tanken att stanna i Tyskland ett år, men så upptäckte jag att man inte lär sig att rida på ett år. Så jag blev kvar. Jag har jobbat hårt men har också haft turen att hamna i väldigt professionella stall, berättar hon.
OS-hästen Dante Weltino OLD har Therese ridit i fem år, sedan hingsten var fem.
– Han har klarat allt en häst ska klara varje år. Jag har haft en fantastisk resa med den här hästen och är så glad att jag har fått lov att behålla honom. Jag är oerhört tacksam gentemot hästägarna.
Delar tränare med Gal och Minderhoud
Juliette Ramel är något mer känd för hemmapubliken, då hon har ridit EM på junior- och young rider-nivå. Sedan fem år är hon stationerad i Holland på samma anläggning som Edward Gal och Hans Peter Minderhoud, där hon tränar för Nicole Werner. Juliette äger OS-hästen Buriel själv och berättar att han är något utöver det vanliga.
– Jag har aldrig haft en häst som honom, han är en sådan personlighet. Vi har inte pressat honom, men det har ändå gått lätt för honom för han är så intelligent. Det han lärt sig kan han, berättar hon.
Att deras prestationer räckte ända till Rio känns overkligt.
– Det är klart att det är något jag har tänkt på, men kanske inte vågat säga högt. Det gäller ju också att prestera under lång tid.
Hästar som världsryttarna skulle vilja ha
– Det är två världsklasshästar, som vilken ryttare som helst skulle vilja ha. Så jag är ytterst tacksam att Therese och Juliette har fått möjlighet att behålla hästarna, säger Bo Jenå.
För Therese har det handlat om att få till ett avtal med ägarna, för att kunna vara med i OS. Hingsten går inte i aveln i år för att kunna fokusera helt på de olympiska spelen tillsammans med Therese. För Juliette är det enklare då hon äger hästen själv och visst har det kommit bud på Buriel.
– Men jag vill inte sälja, säger hon.
På plats i Rio tänker de förvalta förtroendet på bästa sätt.
– Jag ska prestera mitt bästa, säger Juliette.
– Jag sa försöka rida så bra som möjligt, så att jag rider ut från banan och känner att vi har gjort allt vi kunde den dagen, säger Therese.
Jenå fyller i med att när de här två presterar på topp, då brukar de slå personligt rekord. Vi håller tummarna för att det blir så även i Rio.
ANNONS:
ANNONS: