FHS16-kollen - Fälttävlan: Så tränar ryttarna den egna fysiken

Falsterbo Horse Show 2016

Här samlar vi all bevakning från årets Falsterbo Horse Show. Det blir resultat, bakom-kulisserna, bildspel, intervjuer och mycket mer.


JUL
06
2016

Fälttävlan: Så tränar ryttarna den egna fysiken


FOTO: Anna Carlsson-Käck
  
Under Falsterbo Horse Show samlade fälttävlans förbundskapten Staffan Lidbeck landslagsryttarna för ett fystest på en närliggande skola. Hippson var på plats.
  
Text:
Annika Grundberg
  
På en 400-metersbana avverkade ryttarna tre kilometer, snabbast var Ludwig Svennerstål. Sara Algotsson Ostholt och Frida Andersén deltog inte. Även förbundskaptenen själv var med och sprang, och tidigare landslagsryttaren Tobias Grönberg var inlånad som hare.
Här nedan passar vi på att fråga ryttarna hur de tränar till vardags.
  


FOTO: Annika Grundberg
    
Linda Algotsson
– Jag går på gym och tränar smidighet, balans och styrka. Konditionen tränar jag när jag rider hela dagarna. Jag brukar inte springa.
  



FOTO: Annika Grundberg
  
Staffan Lidbeck (förbundskapten och veterinär)
– Jag har inte sprungit sedan i mars, men jag har ett fysiskt arbete så jag är stark i armarna. Men jag springer alldeles för sällan.
  


Niklas Lindbäck
– Jag går på gym regelbundet.
  


Anna Nilsson
– Jag springer regelbundet, vilket jag tycker är roligt. I botten är jag idrottslärare, så jag vet ju att jag måste hålla efter kroppen. Jag går på yoga också, det är jättekul. Ridningen är ju statisk, så det är viktigt att träna för att få bättre koncentrationsförmåga och smidighet. Sedan är terrängprovet långt och det kan vara varmt och krävande, då är det viktigt att vi orkar.
  


Sara Algotsson-Ostholt
– Jag springer inte på grund av ett knä, så de här testerna där man springer gör jag på roddmaskin i stället. Men det var svårt att få fram en sådan här. Hemma går jag på gym och tränar smidighet, styrka, mage, rygg och balans. Och så lite armar också.
  



FOTO: Annika Grundberg
  
Ludwig Svennerstål
– Jag försöker att träna allsidigt för att hålla kroppen frisk och inte bli stel. Främst tränar jag löpning, pilates och styrka. Sedan försöker jag stretcha också, och tycker att det är viktigt att få en helhet i träningen av kroppen.
  


Frida Andersén
– Jag tränar med skolan, det blir gym två gånger i veckan och kondition en gång. Så tre gånger i veckan försöker jag träna regelbundet, jag har ett program utformat för ryttare. Sedan jag flyttade hem tycker jag att jag har blivit starkare och har fått bättre kondition. Det är något jag märker i ridningen.
  


Läst 28003 ggr

Fler inlägg

JUL
15
2012

Lisen om OS-platsen: "Man blir faktiskt inte glad"



Det är kluvna känslor som gäller för Lisen Bratt Fredricson. Hon är jätteledsen över att hennes vän och lagkamrat Malin Baryard Johnsson missar OS, då Tornesch har blivit skadad. Samtidigt innebär det att hon själv blir ordinarie ryttare i London.
- Min första reaktion var att det är väldigt tråkigt för det svenska laget, f-n! Sedan blev jag faktiskt inte glad över att få rida utan bara fokuserad. Man går in som i en tunnel, säger hon. 
Sylve Söderstrand menar att det betyder jättemycket att alla i laget känner varandra så väl, inte minst när det händer något tråkigt. 
- Ryttarna lyfter och stöttar varandra.
  
Om Sverige får ta ut en ny reserv till London är fortfarande oklart. Därför är det extra viktigt att ingen mer häst eller ryttare skadar sig, laget blir ju väldigt sårbart utan reserv.
- Så jag har sagt till dem att nu är det slut med fallskärmshoppning och liknande. Nä, skämt å sido, det kanske inte är så smart att rida de allra vildaste unghästarna veckorna innan OS, säger Sylve.
I veckan ska Lisen och Peder Fredricson ha fest för att de har bott tio år på Grevlundagården.
- Jag kommer dit bara för att kontrollera att Lisen inte går omkring i några skyhöga klackar, ler Sylve.
  
När paret Fredricson är i London får deras båda söner stanna hemma och se mamma rida på tv, tillsammans med far- och morföräldrar.
- Det går tyvärr inte att ha med dem, de får inte bo i OS-byn och säkerheten är väldigt stor i London, säger Sylve.
Lisen får inte ens ha maken Peder boende hos sig i OS-byn, trots att han är på plats som tränare. Han får i stället härbärgera i det boende som Svenska Ridsportförbundet tillhandahåller.
 
Text & foto: Anki Yngve


Läst 171321 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
15
2012

Söndag: Peder Fredricson trea i Falsterbo GP




Det blev en grymt spännande avslutning här i Falsterbo, Peder Fredricson på H&M Cash In var som enda svensk med till andra omgången. Han gick ut som trea från slutet, satte en snygg nolla och ledde klassen. Men tyvärr passerades han i prislistan av vinnaren Nicola Philippaerts på Carlos från Belgien och tvåan Brianne Goutal på Nice De Prissey från USA.
  
GP-segraren Nicola Philippaerts hann se första ryttaren i andra omgången och insåg att det skulle bli en snabb omhoppning:
- Jag gav allt och det lyckades!
Andraplacerade Brianne Goutal bor egentligen i USA, men har varit stationerad i Europa under sommaren.
- Jag var väldigt glad i omhoppningen över att jag har en så försiktig och "scopy" häst. Det behövdes!
Hon avslöjar också att hon har koppling till Sverige, hennes pojkvän kommer härifrån...
  
Peder Fredricson var jätteglad för sin tredjeplats.
- Det är en speciell häst jag har, allt är möjligt och allt är omöjligt med honom. Men vet aldrig hur det blir. Cash In har en otrolig kapacitet, men ridbarheten måste vi jobba lite mer på...
Valacken gillar helt enkelt inte när ryttaren bestämmer för mycket.
- Det är bara att hänga med. Andra hästar kan man ha en tanke om att forma på ett visst sätt, men det går inte med den här. Jag har haft honom i tre år och kan fortfarande inte få honom på tygeln...
  
Om ett par veckor åker Peder till OS i London. Men inte som ryttare utan som tränare till sin bror Jens. Och som make till Lisen förstås, som nu är klar för en ordinarie plats.
- Jag, Jens och Lisen har tränat ihop hemma hos oss under de senaste månaderna, det har varit jättekul. Tidigare har det aldrig gått bra för alla oss tre samtidigt, men det har det faktiskt gjort den här säsongen. Även om jag inte har varit tillräckligt bra för att få rida OS.
Mindre roligt tycker Peder att det är att hans team-kamrat Malin Baryard Johnsson missar London.
- Det är bara tråkigt, jag är verkligen ledsen för Malin. Man vet ju hur det känns, dels att missa en OS-plats men framför allt när hästarna blir skadade...

Resultatlista



Den 18-årige Grand Prix-vinnaren Nicola Philippaerts.


Amerikanskan Brianne Goutal kom på andra plats.


När Peder fyllde 40 i vintras önskade han sig en klocka, men han fick ingen. Så lyxuret han fick i pris är han väldigt nöjd med.


Peder fick se sig slagen av "ungdomarna".
  
Text: Anki Yngve
Foto: Johan Sjögren


Läst 174001 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
15
2012

Söndag: Bestört Malin Baryard missar OS



Tidigt under söndagseftermiddagen kallade förbundskapten Sylve Söderstrand till presskonferens. Och det var inget trevligt besked han hade att lämna, Malin Baryard Johnssons Tornesch har nämligen visat sig ha en senskada, och missar OS.
Med sig till presstältet hade Sylve en lapp från landslagsveterinär Jonas Tornell, där det stod att Torneschs senskada är treprocentig och sitter i vänster fram. Det är inget allvarligt för framtiden, men han kommer inte att bli frisk till London.
- Malin är förstås bestört, det är verkligen synd om henne. Det är ingen idé att ni söker henne i dag, hon kommer inte att vara tillgänglig...
   
In som ordinarie i laget går i stället Hippson-bloggaren Lisen Bratt Fredricson på Matrix. Om Sylve får anmäla en ny reserv är oklart, troligtvis går det inte eftersom reglerna säger att anmälan nu är helt stängd.
- Vi har fortfarande ett väldigt bra lag. Lisens häst har hoppat övertygande, även om den inte är lika rutinerad som Tornesch, säger Sylve.
   
Snacka om att det har varit dramatik för det svenska hopplaget den här helgen. Först vann de nationshoppningen, sedan visade det sig att Coupe de Coeur var ofräsch så att Henrik von Eckermann får ta Allerdings till OS. Och nu Torneschs skada...
 
Text & foto: Anki Yngve


Läst 171246 ggr Kommentarer Kommentera


Senaste från FHS16

    Fler FHS16-nyheter




    Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

    Kundtjänst: info@hippson.se

    Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

    Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.