GHS-kollen 2013 - Att rida GP-program - Kyra-style

Göteborg Horse Show 2013

Här samlar vi all bevakning från Göteborg Horse Show 2013. Nyheter, bakom-kulisserna, intervjuer, bildspel, Hippson ShoppningCam, erbjudanden och mycket mer.


APR
24
2013

Att rida GP-program - Kyra-style


  
När Kyra Kyrklund höll masterclinic i Scandinavium på onsdagseftermiddagen handlade det om att rida Grand Prix-program. Med liknelser som utklämda tandkrämstuber, spända spiralfjädrar och att lära känna växellådan förklarade hon hur ryttaren kan maxa poängen.
  
Text & foto: Ida Röök
  
Natalie Oldfors och nioårige hingsten Winnie B var först ut att visa upp sig inför Kyra och en förväntansfull publik. Tillsammans har de tävlat upp till och med Grand Prix. Kyra började med att jämföra hoppning och dressyr.
- River du första hindret på tävlingsbanan i hoppning är det stor sannolikhet att någon annan kommer och är bättre än dig, men misslyckas du med inridningen och halten i dressyrprogrammet betyder det inte att det är kört. Då gäller det att kunna koppla bort missarna och tänka framåt, säger hon.
Programridningsträningen delas upp i delar och det gäller att ha koll på vilka rörelser som ger dubbel bedömningspoäng, alltså så kallad koefficient.
- Det finns många ställen där du kan tjäna poäng, det gäller bara att identifera dem och dra nytta av dem på bästa sätt. För en tid sedan var det stört omöjligt att tänka sig att någon skulle kunna få 80 procent, men där är vi i dag. Hittills har ingen fått 100 procent - men hästarna blir bättre och kvaliteten i ryttarnas träning finns där, säger Kyra.
  
Tänk framåt i femte steget
Natalie och Winnie B får börja med att rida upp på medellinjen i galopp för att göra halt. De går sedan vidare i GP-programmet fram till halten och ryggningen vid bokstaven C. I ryggningen strävar man efter att räkna frambenens steg till fem.
- I det femte steget ska du börja tänka framåt igen, säger Kyra.
Winnie B ryggar snabbt, Kyra vill ha en lugnare rörelse.
- Gör halt innan du kommer fram i trav efter ryggningen, instruerar hon och påminner samtidigt om att ifall ryggningen ska belönas med en tia måste ryttaren vara mitt för bokstaven när den inleds.
Kyra förklarar också att samling av hästen inte bara grundar sig att den sätter under sig bakbenen.
- Hästen är av naturen framtung, i dressyren strävar vi efter att få den mer på bakbenen. För att komma dit måste vi också se till att samlingen sitter i hästens bål. Tänk er hästens bålparti som en spiralfjäder. Den måste gå att förkorta och förlänga. Ryttaren ska sitta som på en brygga mellan fram- och bakdelen och bålen är central för att hästens rygg ska kunna komma upp. Om hästens underlinje blir kortare känner ryttaren mer rygg, säger Kyra.
Winnie B och Natalie får också testa på att rida med lite kortare steg men med bibehållen takt.
- Då blir bålen kortare, magen kommer upp och bakbenen kommer under kroppen på hästen, säger Kyra.
  
Känn när fattningen ska komma
När Cecilia Andrén Dorselius med Lennox tar vid är det dags att prata om nästa del av GP-programmet som innehåller piruett, piaff och passage - många bedömningspunkter med fördubblad poäng.
- Galoppfattningen är viktig. I GP-programmet görs den bland annat direkt ur en passage och hästen blir lätt spänd. Det gäller som ryttare att känna när du ska be om en fattning, när höger bakben är i marken kan hästen fatta vänstergalopp, säger Kyra.
Även skritten är så klart viktig att visa korrekt, Kyra är också noga med att hästarna får pausa kortare stunder emellanåt i träningen.
- Tänk dig en ballong där du bara trycker in mer och mer luft hela tiden, till slut exploderar den. Luften måste få sippra ut, precis som energin du sätter i hästen, den måste lära sig att slappna av också, säger Kyra.
Cecilia och Lennox visar fina saxar och galoppombyten samt piruetter, passage och piaff.
  
Kläm inte med benen
Kyra påminner om hur skänkeln bör inverka på hästen.
- Den ska inte trycka och trycka. Tänk dig en tandkrämstub där någon bara trycker på mitten och frosch! Vad händer då? Nej, grunden i hästens inlärning är att lägga till och ta bort tryck, men då gäller det också att få en reaktion när du lägger till trycket. Skänkeln ska användas med samma tanke som ett spö, med en lätt touch för snabb reaktion, säger hon.
Och ska du vinna världscupfinalen kan du inte alltid rida på säkerhet, uppmanar Kyra.
- Rid verkligen längningarna så laddade du kan, det går inte att sitta och fisrida när det gäller. För att vinna måste man våga ta risker, att rida Grand Prix är inte omöjligt om ni har era mål klara.

 

Cecilia Andrén Dorselius och Lennox har en gedigen bakgrund på dressyrbanorna, bland annat ingick de i det svenska EM-laget 2011.


Läst 6103 ggr

Fler inlägg

JUL
14
2014

David Will om Mic Mac: "Hon måste få vara lite galen"


I helgen som var fick vi se en välbekant häst i Falsterbo – med en ny ryttare i sadeln. Angelica Augustssons Mic Mac du Tillard togs tidigare i år över av David Will.
– Jag försöker att inte kontrollera henne för mycket, hon måste få vara lite galen, säger han.

Angelica flyttade från Tyskland till Belgien tidigare i år. Därmed fick hon lämna kvar superhästen Mic Mac du Tillard hos tidigare arbetsgivaren Dietmar Gugler i Tyskland.
– Det var så klart väldigt tufft för henne. Mic Mac har alltid varit Angelicas favorit, ända sedan hästen kom till oss, säger David Will.
Han tog över det egensinniga stoet och har gjort det med både framgång och motgång. De har bland annat vunnit en 1,50-klass, men i första klassen de startade i Falsterbo fick de tre nedslag.
– Jag red inte tillräckligt bra helt enkel. Hon behöver mitt stöd, hon är väldigt försiktig och känslig och är jag inte med henne hoppar hon inte lika bra, säger David.
  
Ödmjuk inför uppgiften
Han har ridit Mic Mac en del på hemmaplan även när Angelica tävlade henne.
– Så jag känner henne en del och vet lite hur jag ska göra. Men jag rider henne inte ens hälften så bra som Angelica, ännu i alla fall, säger han ödmjukt.
I söndagens Grand Prix-klass kom David fyra med Mic Mac, efter fyra fel i grunden.
– Det är viktigt att jag låter henne vara som hon är. Hon kan inte passas in i en mall och det måste jag vara medveten om hela tiden.
Än så länge har han inte känt av några tendenser till att Mic Mac skulle bli istadig inne på banan. Ni minns kanske att Angelica Augustsson hade problem med att stoet reste sig och vägrade gå från utgången vid ett par tillfällen.
– Nej, men jag försöker tänka på att hålla lite fart när jag rider förbi utgången. I början hade jag det mer i bakhuvudet att det kunde bli så, men nu tänker jag inte alls på det.
Om inte Angelica flyttat från Tyskland och bytt arbetsgivare hade kanske hon och Mic Mac varit tilltänkta att starta i VM i Normandie senare i år.
– Nja, nej. Några tankar på ett mästerskap har jag inte för henne. Självklart vill jag vara ute och tävla på hög nivå, men jag satsar inte på att hon ska gå VM alls, säger David Will.
 
Text & foto: Ida Röök 


Läst 91358 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
13
2014

Alexander: ”Jag presterar bäst under press”


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Alexander Zetterman har gjort 21 starter under Falsterboveckan, målet var att vinna allt. Han fick nöja sig med flera placeringar och seger i den största Grand Prix-klassen, och med att ha dragit in prispengar på omkring en miljon kronor.

44 ryttare kom till start i Longines Falsterbo Grand Prix, varav åtta svenskar. Med till omhoppningen var Niklas Arvidsson på Click and Cash 1155 och Alexander Zetterman på Cafino, tillsammans med nio andra ryttare. Inte minst var det trekombinationen i grundomgången som skapade problem för flera av ekipagen.
Alexander Zetterman gick ut tidigt i omhoppningen och satte en riktigt snabb nolla. Ryttare efter ryttare fick fel i omhoppningen – eller red långsammare än Alexander. Och så var segern ett faktum.
– Jag är helt utmattad. Det har varit så mycket den här veckan och allt har planerats in i minsta detalj. Min häst är fantastisk och jag blir överväldigad när jag tänker på att han gör allt som jag ber honom om. Han har ett så stort hjärta, säger Alexander på presskonferensen efter klassen.

Flera bud på Cafino
Cafino är en elvaårig valack som var med Alexander i USA och tävlade i vintras.
– Vi började med några mindre 1,20-klasser, men då kom vi inte ens fram till första hindret, han bockade och hade sig. Nu har vi jobbat ihop oss. Det har kommit flera bud på honom, flera ryttare har provat honom man han har alltid kommit tillbaka till mig. Det känns som att det är meningen att det ska vara vi två. Det blir väldigt känslomässigt när jag tänker på det, säger Alexander.
Cafino tävlades tidigare av Karl-Jakob Ingvarsson, bland annat har han gått young rider-EM, men steget till att vinna en femstjärnig internationell Grand Prix-klass är förstås stort, något som förbundskapten Sylve Söderstrand också intygar.
– Både Alexander och Cafino har utvecklats massor det senaste året. Alexanders teknik i ridningen har förfinats och Cafino har höjt sig inte bara ett snäpp utan två eller tre, säger han.
Alexander har alltså haft en fullproppad Falsterbo-vecka, med 21 starter. Han har kunnat dra in runt en miljon i prispengar med hjälp av placeringar och den avslutande segern – och så en tjusig Longines-klocka förstås.
– Jag sa för längesedan att jag inte skulle köpa någon klocka utan vänta tills jag vann en. Men så dröjde det så länge att jag skaffade en Longinesklocka ändå. Men den gick sönder så den här är välkommen, säger Alexander.

Trött men inte omotiverad
Inför den sista starten för veckan var han ganska avslappnad.
– Eftersom jag är så trött hade jag ingen energi för att kunna vara nervös. Jag var motiverad men avspänd och visste vad jag behövde göra. När jag hoppade av Cafino efter grundomgången kunde jag knappt stå på benen, det läget är det.
Inte helt oväntat får Alexander frågan om han är klar för VM i Normandie nu i och med framgångarna.
– Nja, det vet jag inte riktigt. Men jag blickar framåt och slipar på detaljer. Det gäller att bestämma vilka tävlingar man vill göra och sikta på det. I och med detta kanske jag kan få plats på fler större tävlingar. Det är ett måste för att kunna prestera på toppnivå – att göra det här ofta så att det blir rutin. Jag kan inte gå in och överprestera varenda gång jag rider femstjärnigt, därför måste jag göra det oftare, säger han.
  
Blir taggad av pressen
Alexander funkar som bäst när han rider under press.
– Den där söndagen när det ösregnar, man ska starta avdelning B och klockan är sex på kvällen, då gäller det att motivera sig. Pressen motiverar mig, jag är en ganska avslappnad person som behöver ha den för att motiveras. Skulle jag rida VM har jag en hel nations förväntningar på mig, säger han och fortsätter:
– Jag tänker mycket på alla som står bakom mig, att det här är min betalning till dem – min mamma, min bror, min hästskötare, hästägarna och sponsorerna. Min mamma finns alltid där, hon hade ju kunnat göra något annat av sitt liv men har valt att stötta mig och min bror.
Hela tre sekunder skilde segraren från nummer två i resultatlistan, tyska Andre Thieme och Contanga 3.
– Det är respekt att vinna så stort. Jag tyckte att jag höll bra tempo men så såg jag resultatet när jag kommit över mållinjen, jag trodde nog att jag red snabbare, säger han och fortsätter:
– Det är häftigt med publiken, under prisutdelningen stod jag bara och tänkte att ”hjälp vad häftigt”, jag undrar då hur Alexander kände sig.
Niklas Arvidsson fick dessvärre ett stopp i omhoppningen efter att ha kommit för nära hinder nummer två. 

Text: Ida Röök
Foto: Ida Röök/Annelie Lundkvist 

Här hittar du fullständigt resultat.

 
Falsterbo Horse Show intervjuar Alexander:


Läst 116629 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
13
2014

Söndag: Holländsk topp i dressyrens sjuårsfinalPatrick van der Meer - en nöjd segrare.

Den sista dressyrklassen under Falsterbo Horse Show blev sjuåringarnas final, med tio startande ekipage. Segrade överlägset gjorde Patrick van der Meer med Coco Chanel, på 74,12 procent.
– Det är en sådan otrolig atmosfär här i Falsterbo, något som gjorde dagens seger ännu roligare, säger Patrick efter prisutdelningen.

Bästa svensk i klassen blev Per Sandgaard på Charmeur med 69,64 procent. Direkt efter ritten var Per märkbart besviken över några missar. När vi träffar honom efter prisutdelningen kan han inte riktigt njuta av placeringen.
– Missarna kostade andraplatsen, det är tråkigt. Men det är en väldigt talangfull häst som jag tror kommer gå hela vägen, säger Per.

Resultat


Per Sandgaard ser ljust på framtiden, det här var nämligen bara början.

Text & foto: Annelie Lundkvist 


Läst 117230 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarHippsons senaste
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 3

– TEMA: Smarta stall
– Reportage: Malin Baryard Johnsson
– Trappan till skänkelvikning

– Bärighet och rakriktning
– Nya sätt att hältutreda hästar
– Så upplever hästen sin värld
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Hitta suget i bettet för jämnare tempo
Lennart Lindelöw svarar
Rytmen är viktigare än avsprångspunkten
Lennart Lindelöw svarar
Hyresgäst som inte flyttar sin häst trots att avtalet löpt ut
Eva Johansson svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.