GHS-kollen 2013 - Att rida GP-program - Kyra-style

Göteborg Horse Show 2013

Här samlar vi all bevakning från Göteborg Horse Show 2013. Nyheter, bakom-kulisserna, intervjuer, bildspel, Hippson ShoppningCam, erbjudanden och mycket mer.


APR
24
2013

Att rida GP-program - Kyra-style


  
När Kyra Kyrklund höll masterclinic i Scandinavium på onsdagseftermiddagen handlade det om att rida Grand Prix-program. Med liknelser som utklämda tandkrämstuber, spända spiralfjädrar och att lära känna växellådan förklarade hon hur ryttaren kan maxa poängen.
  
Text & foto: Ida Röök
  
Natalie Oldfors och nioårige hingsten Winnie B var först ut att visa upp sig inför Kyra och en förväntansfull publik. Tillsammans har de tävlat upp till och med Grand Prix. Kyra började med att jämföra hoppning och dressyr.
- River du första hindret på tävlingsbanan i hoppning är det stor sannolikhet att någon annan kommer och är bättre än dig, men misslyckas du med inridningen och halten i dressyrprogrammet betyder det inte att det är kört. Då gäller det att kunna koppla bort missarna och tänka framåt, säger hon.
Programridningsträningen delas upp i delar och det gäller att ha koll på vilka rörelser som ger dubbel bedömningspoäng, alltså så kallad koefficient.
- Det finns många ställen där du kan tjäna poäng, det gäller bara att identifera dem och dra nytta av dem på bästa sätt. För en tid sedan var det stört omöjligt att tänka sig att någon skulle kunna få 80 procent, men där är vi i dag. Hittills har ingen fått 100 procent - men hästarna blir bättre och kvaliteten i ryttarnas träning finns där, säger Kyra.
  
Tänk framåt i femte steget
Natalie och Winnie B får börja med att rida upp på medellinjen i galopp för att göra halt. De går sedan vidare i GP-programmet fram till halten och ryggningen vid bokstaven C. I ryggningen strävar man efter att räkna frambenens steg till fem.
- I det femte steget ska du börja tänka framåt igen, säger Kyra.
Winnie B ryggar snabbt, Kyra vill ha en lugnare rörelse.
- Gör halt innan du kommer fram i trav efter ryggningen, instruerar hon och påminner samtidigt om att ifall ryggningen ska belönas med en tia måste ryttaren vara mitt för bokstaven när den inleds.
Kyra förklarar också att samling av hästen inte bara grundar sig att den sätter under sig bakbenen.
- Hästen är av naturen framtung, i dressyren strävar vi efter att få den mer på bakbenen. För att komma dit måste vi också se till att samlingen sitter i hästens bål. Tänk er hästens bålparti som en spiralfjäder. Den måste gå att förkorta och förlänga. Ryttaren ska sitta som på en brygga mellan fram- och bakdelen och bålen är central för att hästens rygg ska kunna komma upp. Om hästens underlinje blir kortare känner ryttaren mer rygg, säger Kyra.
Winnie B och Natalie får också testa på att rida med lite kortare steg men med bibehållen takt.
- Då blir bålen kortare, magen kommer upp och bakbenen kommer under kroppen på hästen, säger Kyra.
  
Känn när fattningen ska komma
När Cecilia Andrén Dorselius med Lennox tar vid är det dags att prata om nästa del av GP-programmet som innehåller piruett, piaff och passage - många bedömningspunkter med fördubblad poäng.
- Galoppfattningen är viktig. I GP-programmet görs den bland annat direkt ur en passage och hästen blir lätt spänd. Det gäller som ryttare att känna när du ska be om en fattning, när höger bakben är i marken kan hästen fatta vänstergalopp, säger Kyra.
Även skritten är så klart viktig att visa korrekt, Kyra är också noga med att hästarna får pausa kortare stunder emellanåt i träningen.
- Tänk dig en ballong där du bara trycker in mer och mer luft hela tiden, till slut exploderar den. Luften måste få sippra ut, precis som energin du sätter i hästen, den måste lära sig att slappna av också, säger Kyra.
Cecilia och Lennox visar fina saxar och galoppombyten samt piruetter, passage och piaff.
  
Kläm inte med benen
Kyra påminner om hur skänkeln bör inverka på hästen.
- Den ska inte trycka och trycka. Tänk dig en tandkrämstub där någon bara trycker på mitten och frosch! Vad händer då? Nej, grunden i hästens inlärning är att lägga till och ta bort tryck, men då gäller det också att få en reaktion när du lägger till trycket. Skänkeln ska användas med samma tanke som ett spö, med en lätt touch för snabb reaktion, säger hon.
Och ska du vinna världscupfinalen kan du inte alltid rida på säkerhet, uppmanar Kyra.
- Rid verkligen längningarna så laddade du kan, det går inte att sitta och fisrida när det gäller. För att vinna måste man våga ta risker, att rida Grand Prix är inte omöjligt om ni har era mål klara.

 

Cecilia Andrén Dorselius och Lennox har en gedigen bakgrund på dressyrbanorna, bland annat ingick de i det svenska EM-laget 2011.


Läst 6533 ggr

Fler inlägg

FEB
27
2011

En stjärna är född!



Angelica Augustsson, 23 år gammal, kunde inte sluta gråta på prisutdelningen efter Rolex FEI World Cup i Scandinavium. Och varför skulle hon det, hon hade ju vunnit sitt livs första världscupklass, dessutom på hemmaplan i Göteborg! 

- Det var en väldigt, väldigt speciell dag i dag. En fantastisk dag för hoppsporten och för hela idrottsvärlden - som behöver nya och unga stjärnor, var Ludger Beerbaums kommentar till hennes historiska seger. 
 
Han själv kom trea i den maxade femstjärniga 1,60-klassen, efter Angelica och tvåan Edwina Alexander. Dagen innan, när Angelica var tvåa i Göteborg Trophy, berömde Ludger henne och sa att det inte skulle dröja länge tills det var hon som vann.
- Men ska jag vara riktigt ärlig trodde jag inte att det skulle bli SÅ snart, skrattar den superrutinerade tysken.

På prisutdelningen fick Angelica själv frågan om hon någonsin hade kunnat drömma om att vinna världscupen i Göteborg. Svaret kom snabbt:
- Visst har jag vågat drömma om det här. Men jag trodde att det skulle bli om tio år!
 
Angelica Augustsson hyllar givetvis sitt fantastiska sto Midtown du Tillard, som hon bara har ridit mot klockan en enda gång tidigare. Hästen är nämligen så het och känslig att hon har undvikit att stressa upp henne, för att stoet ska få bygga upp sig långsamt och verkligen gilla att komma in på banan.

- För mig är det här den bästa hästen i världen. Jag älskar henne!
De har gjort det tillsammans, de båda tjejerna Angelica och Midtown. Stoet har bara hoppat två eller tre rundor på den här höjden tidigare. 

- All erfarenhet hon har är tillsammans med mig. Och jag har ju inte heller så mycket erfarenhet! Hon kan vara lite svår i munnen och gillar inte om jag rider för mycket med händerna. Så i dag försökte jag bara att följa med henne i svängarna.
På frågan hur hon ska fira svarar den rödgråtna Angelica:
- Jag vet inte, jag har aldrig vunnit en världscup förut...

Men fira måste hon. Hon får ju, förutom äran och berömmelsen, med sig 400 000 kronor och en Rolex-klocka hem till arbetsgivaren och hästägaren i Tyskland - där hon bor och arbetar sedan ett par år tillbaka. Och då räknar vi inte in prispengarna från lördagens Göteborg Trophy....
 
Angelicas Scandinavium-historia är faktiskt en riktig saga. Karriären började med att hon fick jobba extra på ridskolan för att finansiera ridlektioner. Första gången hon tävlade under Göteborg Horse Show var i GP-Ponnyn. Men hennes ponny kunde inte byta galopp, så hon fick bryta av i alla svängar och kom näst sist. Ett par år senare vann hon juniortävlingen "Morgondagens vinnare". Och nu fick hon alltså komma hem till Göteborg och vinna världscupen - i sin och hästens första WC-start!
 
På presskonferensen efter klassen passar Ludger Beerbaum på att berömma Göteborg Horse Show som den kanske bästa tävlingen i världen. Och då menar han inte bara den fantastiska publiken och att det har bjudits på så spännande sport.

- Allt är outstanding, från uppstallningen till stewards och hur hästarna tas om hand. När hästskötarna kör in med lastbilen kommer de sju personer springande för att hjälpa dem att packa ur. Och det här är inget jag säger varje söndag, det lovar jag!
Ludger är ganska säker på att han inte hade kunnat slå Angelica i dag, hur han än hade ridit sin Gotha.
- Jag såg hennes ritt när jag stod vid ingången och insåg att det nog skulle bli omöjligt för mig att slå tiden. Hennes runda var perfekt, och hästen är snabb.
Edwina Alexander är mycket nöjd med sin häst Ciske van Overis, speciellt som hon haft en riktigt dålig tävlingshelg hittills.

- Äntligen fick jag till det här i dag! Och jag tror att Sverige gillar mig bättre som tvåa än om jag hade kommit först...
 
Douglas Lindelöw på Talina stod också för en jätteprestation och blev åtta i klassen - efter fyra fel i omhoppningen.

- Det här var vår andra start i världscupen, första gången i Mechelen hade vi tolv fel. Så jag är väldigt glad över att jag var felfri i grunden, även om jag inte var riktigt lika nöjd med min omhoppning, säger han.
Även Peder Fredricson på H&M Arctic Aurora Borealis var felfri i grundomgången. Men han vurpade så illa att han ramlade av i omhoppningen, och fick utgå. Därmed blev det ingen rosett till Peder denna gång.
 
Text & foto: Anki Yngve
  

Angelica var grymt snabb i omhoppningen.

 


Precis efter ritten trodde hon att det kanske skulle kunna räcka till topp-tre.

 

Det var visserligen Walter och inte vinnarhästen som fick vara med på prisutdelningen. Men han fick en kram ändå!

 


Ludger såg Angelicas ritt och tyckte att den var perfekt. I stort sett omöjlig att slå!

 

Tvåa i klassen blev Edwina Alexander. Startfältet var verkligen på topp, med sju av tio på Topp 10-rankingen på plats.

 

Peder var nolla i grunden men vurpade rejält i omhoppningen och fick leda Arctic ut.


Läst 77682 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
27
2011

Hej då Tamina…


Under eftermiddagen avtackades Malin Baryard Johnssons fantastiska speedhäst H&M Tamina. Trots att hon aldrig har gått de allra största klasserna har hon dragit in 1,6 miljoner kronor i prispengar under sin karriär. Tamina och Malin har gjort hela 250 starter tillsammans.
- Hon har skänkt mig så otroligt mycket glädje genom åren. Jag har aldrig haft en häst som har tyckt så mycket om att tävla som Tamina. Hon älskar det! säger en klart rörd Malin - med tårar i ögonen.
Nu väntar avelsboxen för stoet, och pappa blir så klart Malins topphäst Tornesch.
 

 


Läst 75436 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
27
2011

Ständigt denne Rolf


 
Nummer 13 är uppenbarligen inte något otursnummer för Rolf-Göran Bengtsson. Genom andraplatsen i speedfinalen säkrade han sin ledning bland meetingets bästa fartryttare och vann Volvon - sin 13:e vinnarbil i ordningen.
 
Men det höll på att gå illa när han skulle köra ärevarv, bilen gick inte igång.
- Jag fick ju en nyckel, men när jag väl satte mig i bilen fanns det redan något som såg ut som en nyckel i. Och när jag vred på den hände ingenting, fnissar Rolf-Göran.
Till sist gick bilen igång och han körde stora delar av ärevarvet med backen i, alltså baklänges, till publikens jubel. 
 
Om Casall La Silla säger "Roffe":
- Han är en kul häst, han älskar verkligen att gå in på prisutdelning. McKinley var faktiskt likadan. Casall vill liksom kasta sig in på prisutdelningen och väl inne står han helt stilla. Helst längst fram.
Just nu är hingsten eftertraktad på många sätt, både som en av världens bästa hopphästar och som avelshingst.
- Han är efterfrågad eftersom han både gör bra resultat själv och får fina avkommor, säger Rolf-Göran.
Och visst är det en fantastisk häst, på 13 rundor från 1,50-höjd och uppåt räknade ryttaren nyligen ut att Casall hade nollat elva...
 
Text & foto: Anki Yngve
 


Läst 73515 ggr Kommentarer Kommentera




taggar

GHS2013  



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.