GHS-Kollen - Belgiska Judy-Ann Melchior vann unghästfinalen

Gothenburg Horse Show 2015

Här samlar vi all bevakning från årets hästfest i Scandinavium – Gothenburg Horse Show 2015


MAR
01

Belgiska Judy-Ann Melchior vann unghästfinalen


Visst är han vacker, Lover Boy Z?

Finalen i Lövsta Future Challenge ledde till omhoppning för tolv av de sjuåriga hästarna. Fokus i helgens hoppning har varit att ge unghästarna en försmak av den internationella världen. Judy-Ann Melchior vann till slut med Lover Boy Z.

Judy-Ann är uppvuxen på sin fars stora stuteri, Zangersheide, i Belgien. Nu har hon även börjat ta över ansvaret från sin far, genom att driva stueriet i samma anda som han har gjort. Lover Boy är en uppfödning från just Zangersheide.
 – Jag är extremt glad över att vara här. Det här är vår första internationella tävling tillsammans, förutom unghäst-VM. Det är roligt att vara tillbaka i Göteborg, publiken är one of a kind, säger Judy-Ann efter ritten.
Hon hyllar formatet, med att ha unghästklasser på internationella tävlingar.
– Det är oerhört nyttigt att få komma ut så här. I vanliga fall är det svårt att hinna med att tävla unghästarna nationellt, men här kan vi tävla både rutinerade och mindre rutinerade hästar på samma meeting. Det är riktigt bra, säger hon. 

Sandra på andra plats
På andra plats kom glädjande nog, med svenska ögon sett, Sandra Carlsson på Brenda Lee. Drygt en halvsekund efter segraren. Brenda Lee har presterat på topp under helgen, endast en rivning i omhoppningen under första dagen "förstörde" det annars helt felfria meetinget.
– Jag är så nöjd med min häst. Jag har ridit flera av hennes släktingar på 1,60-nivå och ser fram emot att se hur hon kan utvecklas ännu mer, säger Sandra om det egenuppfödda SWB-stoet.
Det är nu många som rycker i den talangfulla hästen, så frågan är om Sandra får behålla henne eller om hon blir såld.
– Jag hoppas att jag får rida henne så länge det går. Jag har aldrig suttit på en så fin häst tidigare, säger hon. 

Hyllar formatet
Ludger Beerbaum kom på tredje plats med A Corrada, han var endast en hundradel före sin kollega, vår svenska ryttare Henrik von Eckermann på Lord Chambertin 2. Även Henrik hyllar formatet med Lövsta Future Challenge.
– Unghästarna behöver det här för att förbereda sig för de större banorna. De behöver växa in i sin uppgift och det får de verkligen i och med en sådan här tävling, säger han.
Emilie Broman Tegelberg har varit projektledare för Lövsta Future Challenge.
– Det kommer att bli en fortsättning med det här konceptet, till att börja med i tre år fram över, säger hon.  

Resultat 

Text: Annelie Lundkvist/Ida Röök
Foto: Ida Röök 
   


Ludger Beerbaum och A Corrada.


Segraren i klassen!


Sandra Carlsson var glad över sin andraplats.


Henrik von Eckermann hyllar formatet med unghästtävlingar på internationell nivå.


Läst 27489 ggr


Fler inlägg

JUL
16

Bildspel: Höjdpunkter från hästfesten i Falsterbo


Klicka på en bild för att starta bildspelet.I söndags avlutades Falsterbo Horse Show och med svenska ögon sett gjordes det på bästa möjliga sätt - Jens Fredricson vann Falsterbo Grand Prix. I vanlig ordning var så klart hela veckan full av höjdpunkter. Nu avslutar vi årets bevakning med att blicka tillbaka i ett blidspel.
 
Foto: Ida Röök 


Läst 98730 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
14

Webb-tv: Intervju med groomen My Almqvist


Hippsons husbloggare My Almqvist är hästskötare hos Jens Fredricson och har arbetat i tre år med Lunatic. Här intervjuas hon av Falsterbo Horse Show efter dagens Grand Prix-vinst - och hon är så klart väldigt glad.
  
 


Läst 104563 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
14

Jens och ”Luna” hade segern på känn


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  

–  Jag hade det på känn. Jag har mått så bra och varit så stark mentalt, allt har stämt till 100 procent. 

Så säger Jens Fredricson om vinsten i Falsterbo Grand Prix. Nyckeln till framgången ligger i bra planering – och en otroligt stark känsla att segern var på gång.

   

Jens Fredricson var som enda svensk med till den andra omgången i Longines Falsterbo Grand Prix. Lunatic hoppade helt fantastiskt i den första rundan, där banan bjöd på en hel del klurigheter. Inte minst var det den sista distansen som ställde till det för en mängd ryttare. Många var felfria fram till den allra sista, gigantiska oxern – Angelica Augustsson och Livello till exempel.

 

Jens Fredricson fick en skämtsam smocka av tvåan Marcus Ehning när de stod på podiet under prisutdelningen, i dag var inte den legendariske tysken oslagbar.

– Efter Marcus omhoppning sa alla att ”det där går inte att slå”. Men det gjorde det, vilken fantastisk avslutning, säger förbundskapten Sylve Söderstrand, märkbart nöjd med hur Falsterbo-veckan slutade.

 

Lunatic var perfekt

Jens själv säger att känslan var 100 procent rätt.

– Det smittar av sig på Lunatic. Han känner mig utan och innan den hästen. Det finns ingen som honom, han passar mig som handen i handsken. Lunatic har ett ben här och ett ben där när han hoppar, men han vet vad som krävs för att ta sig över, och så gör han det.

 

I dag stämde hans plan hela vägen fram.

– Jag trimmade med hjälp av Henk Nooren i morse och då var Lunatic bara helt perfekt. Han kändes hur fin som helst.

Jens framhåller att det är just coachningen vid sidan av som gjorde att det gick så bra.

– På en sådan här tävling har jag stöttning av Sylve, Henk och många andra som jag kan bolla tankar och idéer med. Jag valde exempelvis att gå på åtta språng fram till den sista kombinationen i första rundan, det var inte många som löste det så. Hade jag gjort annorlunda hade jag kanske haft nedslag, säger han.

Full fart framåt

I omhoppningen kände han inför näst sista språnget att han var tvungen att gasa ännu mer. Mellan näst sista och sista hindret gav han och Lunatic därför allt.

– Jag hade en stor fördel av att gå ut sist i omhoppningen. Hade Marcus varit sist hade han ridit snabbare. Men jag släppte på helt efter sista hindret, det var bara full fart som gällde. Lunatic är som en liten kanin, han bara landar och sätter fart. Han är inte heller lika lång tid i luften, i och med att han är så snabb i språnget.

 

Landslaget i hoppning har på senare tid tagit hjälp av en mental coach.

– Jag träffade henne i torsdags. Hon kom in i stallet och frågade hur jag mådde. Jag svarade ”bra”. ”Jag ser det, du kommer att vinna”, sade hon då. Hon såg exakt på mig hur stark jag var mentalt, säger Jens. 

Jens Fredricson borde nu vara självskriven i EM-laget. Tillsammans med Sylve skulle saken diskuteras under söndagskvällen.

– Vi ger besked nästa vecka, säger förbundskaptenen.

  

Text och foto: Ida Röök

MISSA INTE BILDSPELET I TOPPEN PÅ SIDAN!


Läst 109490 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarAnnelies senasteGalleriet på Hippson Market