GHS-Kollen - Bildspel: Följ Patrik Kittel på framridningen

Gothenburg Horse Show 2015

Här samlar vi all bevakning från årets hästfest i Scandinavium – Gothenburg Horse Show 2015


FEB
28

Bildspel: Följ Patrik Kittel på framridningen

Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Hur rider en av Sveriges bästa ryttare fram? Vad fokuserar dressyrryttaren på strax innan start? Och framför allt – finslipar han detaljerna in i det sista? Frågorna är många, vi beslutade oss för att ta reda på svaren. Följ med på framridning med Patrik Kittel.

Patrik bjöd in oss till att få en inblick i hans framridning på Toy Story, inför fredagens Grand Prix. Jag möter upp honom och hästskötaren Marie Johansson under morgonens ridpass, och Marie berättar att Patrik vill ha 50 minuter med Toy Story på framridningen inför klassen. 


– Patrik kommer att sitta upp klockan 14.10 i stallet, sedan skrittar han fram nere på framridningen, berättar Marie.

Exakta tider
Eftermiddagen närmar sig, och jag tänker att en utsatt tid nog bara är ett riktmärke. Lika bra att jag är på plats tio minuter tidigare, och förbereder mig i min varma jacka på att få vänta en stund.
Men när det gäller uppvärmningen och tider är Team Kittel punktligt. När klockan slår 14.10 kommer Patrik skrittande ur stallet på Toy Story. Efter sig har han Marie i sällskap av Patriks fru Lyndal Oatley.

En kvarts skritt
Toy Story får börja uppvärmningen med att skritta runt på lång tygel. När de byter varv väljer Patrik att rida snett igenom, nästan som en stor åtta – något som återkommer under framridningen.
Efter drygt femton minuter plockas det varma täcket av, och hörsnäckan sätts på plats. Det är dags att sätta igång.

Joggas igång i trav och galopp
Klockan är nu 14.25. Toy Story joggar fram på långa tyglar och ekipaget växlar mellan stora volter och fyrkanten. För att stämma av att kontakten finns där väljer Patrik att lägga in några avsaktningar och igångsättningar.
När valacken joggat igång och blivit varm i kroppen får han en kort skrittpaus med klappar, innan Patrik börjar med galopp.
Det är lugn stämning på framridningen, endast fyra ekipage befinner sig här. Trots detta är det nära att två ryttare rider in i varandra, och den tredje hästen är riktigt laddad. Inget av det stör dock Toy Story som glatt värmer upp i galopp – fortfarande på en längre tygel.

Viktigt med bjudning
Nu får Toy Story galoppera på framåt längs med långsidorna och börjar bli ordentligt varm i kroppen – redo för att starta sitt arbetspass på riktigt. Det är drygt 20 minuter sedan Patrik skrittade ut ur stallet, och efter ännu en kort skrittpaus fångar han tyglarna och inleder andra delen av framridningen.
Fokus efter den korta pausen är trav och att korta tyglarna, han gör det successivt men bibehåller den friska traven längs med fyrkanten. Framåtbjudning är en röd tråd under hela uppvärmningen, och även om tyglarna har varit lite längre, så är det härligt att se en så välbalanserad och lugn häst.
 
Rider vissa programdelar
På framridningen finns ingen spegel, i stället använder sig Patrik av plexiglasväggen vid sargen, där återspeglas ekipaget någorlunda bra. Innan galopparbetet startar introduceras Toy Story smått för piaffen.
Galopparbetet görs, precis som tidigare under uppvärmningen, på stora volter och åttor. Längs långsidan ökar Patrik galoppen.
När ekipaget börjar med galoppombyten i vartannat steg och sedan i varje inser jag att jag precis har sett Patriks dressyrprogram – fast ändå inte. Flera delar ur programmet har han stämt av med Toy Story, känt att varje detalj i rörelsen sitter – till och med halten för hälsningen.
  
Av med skydden – och vätskepaus
Uppvärmningen har nu pågått i drygt 35 minuter och Toy Story får ännu en skrittpaus på lång tygel. Marie och Lyndal hjälper både ryttare och häst med att bli klara för banan – rent utrustningsmässigt. Benskydden och boots tas av, och Patrik byter ut hjälmen mot hatt efter en vätskepaus.
Klockan 15.01 skrittar ekipaget upp mot arenan – redo att genomföra sitt program och ta en andraplats i fredagens Grand Prix-klass.
 
Text & foto: Annelie Lundkvist 

Sändningsinformation och startlista inför lördagens kür


Tidigare gjorde vi en intervju med Patrik Kittel, då pratade han om sina fyra topphästar – som matchas på olika sätt inför framtidens tävlingar. Inför sommarens EM har han just nu Deja i åtanke för uppdraget.

Läs intervjun här 


Läst 10276 ggr


Fler inlägg

APR
28

Beezie: "En dröm har gått i uppfyllelse"


 

Världscupbucklan stannar i USA. Beezie Madden tog hem finalen, efter en något avslagen omhoppningsduell mot OS-vinnaren Steve Guerdat.
- Steve lämnade dörren öppen för mig efter att ha rivit två hinder i omhoppningen, säger en överlycklig Beezie Madden.


För henne har nu en dröm gått i uppfyllelse. Att vinna en världscupfinal har varit ett mål under många år. Förmodligen var det också därför som hon inte riktigt kunde hålla tillbaka tårarna under prisutdelningen.
- Det känns helt otroligt. Jag är så glad över hur korten spelades ut för att passa mig i dag, det kunde inte ha blivit bättre. Min häst är fantastiskt, jag är så glad, säger hon.
Hästen, Simon, har hon haft i lite mer än ett år.
- Han har ett stort mod. Jag är mycket nöjd med hur han gjorde det här i dag.

 

Besviken Guerdat
Schweizaren Steve Guerdat gick ut lite väl hårt i omhoppningen på Nino des Buissonnets.
- Jag fick inte tillräckligt med tryck i honom för att klara de svängarna som jag valde att göra. Därför blev det som det blev, säger han, märkbart besviken över att inte stå högst upp på prispallen.
Banan bjöd på en riktig utmaning. Men Steve Guerdat skyller inte på att bandesignern, Uliano Vezzani, satte upp det för svårt.

- Då är det väl upp till oss ryttare att se till att vi kan prestera. Det kan ju inte vara hans fel att vi inte rider bra, säger Steve.

 

Text och foto: Ida Röök


Beezie Madden fick med sig världscuppokalen till USA. 

 

Steve Guerdat, Schweiz, slutade tvåa. Som den tävlingsmänniska han är var han långtifrån nöjd med detta.

Kevin Staut och Silvana rev det sista hindret i den sista omgången. Men det räckte till en tredjeplats. "Man vill alltid vinna, men jag är ändå ganska nöjd", säger han.

 

Topp-tre i världscupfinalen 2012/2013. Steve Guerdat, Beezie Madden och Kevin Staut.

 

Här hittar du resultat för klassen.


Läst 54496 ggr Kommentarer Kommentera

APR
28

Rolf-Göran: ”Det ska vara stort och svårt”


Rolf-Göran Bengtsson och Quintero La Silla på prisutdelningen.


De svenska ryttarna red som om det gällde livet. Det räckte inte ända fram på de extremt tuffa banorna, men de är alla nöjda med sina prestationer och sina hästar.

– I en världscupfinal ska det vara stort och svårt, här är ju världens bästa hästar och ryttare som tävlar mot varandra, säger Rolf-Göran Bengtsson.


Rolf-Göran Bengtssons mål med helgen var att komma topp-5, nu blev han sexa, och det är enligt honom själv verkligen helt okej.
- Vi fastnade i plank/räcke-kombinationen i första rundan. Den visste jag redan innan att den skulle bli vårt största problem. Det var väl okej att han rev första, men sedan snubblade han till och fick med sig det andra också. Men jag är nöjd med min häst, säger han.
Att Quintero La Silla är en känslig individ har väl alla förstått vid det här laget. Han blir lite "sprallig" som Rolf-Göran själv uttrycker det.
- I andra rundan gällde det att hålla honom tillräckligt lugn för att inte riva. Men då blir det också så att jag får slåss mot maxtiden i stället, säger han om sitt ynka tidsfel i andra rundan.
Enligt Rolf-Göran var banan precis så stor som man ska förvänta sig under en världscupfinal.
- Det är något av det största jag har sett och ridit. Hade vi haft en runda med 15 felfria hade man kritiserat att det inte var stort nog. Här är världens bästa ryttare och hästar - då ska det vara stort och svårt. Dessutom har vi alla förutsättningar i den här arenan med ett toppenbra underlag och en stor framridning.
När publikstödet kommer på tal ler Rolf-Göran brett.
- Det är fantastiskt, säger han.
  
Stolpe ut för Henrik
Henrik von Eckermann och Gotha FRH hade väl, milt uttryckt, stolpe ut den här helgen. 

- Jag känner mig lite tom. Hästen har gått superbra men vi har inte riktigt fått till det hela vägen. Att riva första och sedan andra hindret. Ja vad ska man säga, det är så klart frustrerande, säger Henrik.
Han är extremt nöjd med hur Gotha har presterat.
- Hon har gjort det hon ska på ett väldigt fint sätt. Men ändå, det är ju ingen som minns någon som har kommit på en åttonde plats i en världscupfinal. Så är det ju, säger Henrik uppgivet.
- Nu tar vi nya tag, det kommer nya tävlingar och förhoppningsvis händer "det" för oss någon gång.
Han tycker, liksom Rolf-Göran, att banorna var bra byggda.
- Det ska vara utslagsgivande på den här nivån, säger Henrik.

 

Tackar brorsan för andra rundan

Jens Fredricson bestämde sig som bekant först för att stryka sig från den andra rundan.
- När vi studerade poängsammanställningen noga kom vi fram till att det kanske inte var så kört ändå. Eller det var snarare Peder (Jens bror, reds anm.) som sa åt mig att köra. Och det är jag glad för nu.
Jens menar att den andra banan i den andra omgången passade honom och Lunatic bättre.
- Den första var riktigt jobbig, med ett ryckigt tempo. Den andra banan var mer i min smak där man hittade rytmen på ett annat sätt. Lunatic gjorde ett riktigt bra jobb och jag är supernöjd med honom. Och så får jag väl tacka brorsan, jag är glad att jag gick in igen, säger Jens.

 

Malin nöjd med "Tore"

Hippson träffade Malin Baryard Johnsson på framridningen efter den första klassen - hon valde dock att inte starta i den avslutande rundan. Hon hade ändå inte chans på en framskjuten placering, då är det bättre att spara hästen.
- Supernöjd. Tornesch hoppade jättelikt, men med två tråkiga nedslag.
Banan visade sig vara riktigt stor - och svår. inte en enda nolla blev det i den första omgången.
- Det här är det svåraste jag har gjort och jag har ändå varit med i nio världscupfinaler, säger Malin.

 

Text och foto: Ida Röök

 

Henrik von Eckermann och Gotha FRH har haft en bra helg, även om ryttaren hade hoppats på mer.

 

Jens Fredricson och Lunatic ler lika stort båda två. 

 

Henrik von Eckermann gick upp i ledningen efter sin ritt, han slutade på en åttondeplats.

 

Rolf-Göran hyllar den svenska publiken. "Fantastisk", säger han.

 

Jens är nöjd över att han gick in igen och red den sista omgången. "Tack brorsan", säger han.

 

Malin Baryard Johnsson valde att stryka sig efter den första rundan. 


Läst 55657 ggr Kommentarer Kommentera

APR
28

"Roffes" vinst i sista starten



Rolf-Göran Bengtsson fick till en perfekt uppladdning inför eftermiddagens final. Han och Corcega La Silla vann nämligen förmiddagens speedfinal över 1,45-hinder.


- Det blir ett fint minne av Corcega det här. Det var vår sista start, nu ska hon ridas av en mexikansk ryttare, säger Rolf-Göran Bengtsson under prisutdelningen.
Rolf-Görans ritt var verkligen helt magiskt snabb, han hittade vägar mellan hindren som inte många andra vågade sig på, och visst räckte det hela vägen fram.
- Det är en fin häst och visst är det lite ledsamt att jag inte ska rida henne igen, säger Rolf-Göran.

 

I segerintervjun passade också Rolf-Göran på att be publiken om hjälp i eftermiddagens klass.
- Quintero är ju lite känslig sådär, så om det går bra och ni vill klappa får ni gärna vänta till efter ritten, säger han och påpekar samtidigt att det är dröm att vinna en världscupfinal på hemmaplan.

– Men vi får se hur det går, allt kan hända.


Det var extremt nära att Douglas Lindelöw och Balahe var de som tog hem klassen, men tyvärr blev det en rivning på det sista hindret. Om det inte varit för den rivningen hade det varit Douglas som vunnit, så bra var hans tid.

Malin Baryard-Johnsson och Baltimore blev sexa i klassen.

 

Här ser du resultat.

 

Så här vill vi gärna se honom i eftermiddag, i ledningen av ärevarvet!

 


Läst 14591 ggr Kommentarer Kommentera




taggar


liknande webbartiklar



Annelies senaste