GHS-Kollen - Bildspel: Följ Patrik Kittel på framridningen

Gothenburg Horse Show 2015

Här samlar vi all bevakning från årets hästfest i Scandinavium – Gothenburg Horse Show 2015


FEB
28
2015

Bildspel: Följ Patrik Kittel på framridningen

Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Hur rider en av Sveriges bästa ryttare fram? Vad fokuserar dressyrryttaren på strax innan start? Och framför allt – finslipar han detaljerna in i det sista? Frågorna är många, vi beslutade oss för att ta reda på svaren. Följ med på framridning med Patrik Kittel.

Patrik bjöd in oss till att få en inblick i hans framridning på Toy Story, inför fredagens Grand Prix. Jag möter upp honom och hästskötaren Marie Johansson under morgonens ridpass, och Marie berättar att Patrik vill ha 50 minuter med Toy Story på framridningen inför klassen. 


– Patrik kommer att sitta upp klockan 14.10 i stallet, sedan skrittar han fram nere på framridningen, berättar Marie.

Exakta tider
Eftermiddagen närmar sig, och jag tänker att en utsatt tid nog bara är ett riktmärke. Lika bra att jag är på plats tio minuter tidigare, och förbereder mig i min varma jacka på att få vänta en stund.
Men när det gäller uppvärmningen och tider är Team Kittel punktligt. När klockan slår 14.10 kommer Patrik skrittande ur stallet på Toy Story. Efter sig har han Marie i sällskap av Patriks fru Lyndal Oatley.

En kvarts skritt
Toy Story får börja uppvärmningen med att skritta runt på lång tygel. När de byter varv väljer Patrik att rida snett igenom, nästan som en stor åtta – något som återkommer under framridningen.
Efter drygt femton minuter plockas det varma täcket av, och hörsnäckan sätts på plats. Det är dags att sätta igång.

Joggas igång i trav och galopp
Klockan är nu 14.25. Toy Story joggar fram på långa tyglar och ekipaget växlar mellan stora volter och fyrkanten. För att stämma av att kontakten finns där väljer Patrik att lägga in några avsaktningar och igångsättningar.
När valacken joggat igång och blivit varm i kroppen får han en kort skrittpaus med klappar, innan Patrik börjar med galopp.
Det är lugn stämning på framridningen, endast fyra ekipage befinner sig här. Trots detta är det nära att två ryttare rider in i varandra, och den tredje hästen är riktigt laddad. Inget av det stör dock Toy Story som glatt värmer upp i galopp – fortfarande på en längre tygel.

Viktigt med bjudning
Nu får Toy Story galoppera på framåt längs med långsidorna och börjar bli ordentligt varm i kroppen – redo för att starta sitt arbetspass på riktigt. Det är drygt 20 minuter sedan Patrik skrittade ut ur stallet, och efter ännu en kort skrittpaus fångar han tyglarna och inleder andra delen av framridningen.
Fokus efter den korta pausen är trav och att korta tyglarna, han gör det successivt men bibehåller den friska traven längs med fyrkanten. Framåtbjudning är en röd tråd under hela uppvärmningen, och även om tyglarna har varit lite längre, så är det härligt att se en så välbalanserad och lugn häst.
 
Rider vissa programdelar
På framridningen finns ingen spegel, i stället använder sig Patrik av plexiglasväggen vid sargen, där återspeglas ekipaget någorlunda bra. Innan galopparbetet startar introduceras Toy Story smått för piaffen.
Galopparbetet görs, precis som tidigare under uppvärmningen, på stora volter och åttor. Längs långsidan ökar Patrik galoppen.
När ekipaget börjar med galoppombyten i vartannat steg och sedan i varje inser jag att jag precis har sett Patriks dressyrprogram – fast ändå inte. Flera delar ur programmet har han stämt av med Toy Story, känt att varje detalj i rörelsen sitter – till och med halten för hälsningen.
  
Av med skydden – och vätskepaus
Uppvärmningen har nu pågått i drygt 35 minuter och Toy Story får ännu en skrittpaus på lång tygel. Marie och Lyndal hjälper både ryttare och häst med att bli klara för banan – rent utrustningsmässigt. Benskydden och boots tas av, och Patrik byter ut hjälmen mot hatt efter en vätskepaus.
Klockan 15.01 skrittar ekipaget upp mot arenan – redo att genomföra sitt program och ta en andraplats i fredagens Grand Prix-klass.
 
Text & foto: Annelie Lundkvist 

Sändningsinformation och startlista inför lördagens kür


Tidigare gjorde vi en intervju med Patrik Kittel, då pratade han om sina fyra topphästar – som matchas på olika sätt inför framtidens tävlingar. Inför sommarens EM har han just nu Deja i åtanke för uppdraget.

Läs intervjun här 


Läst 11447 ggr
(Logga in för att skriva en kommentar)

Fler inlägg

FEB
26
2012

Webb-TV: Segerintervju med Marco Kutscher
Kort sammanfattning av FEI-TV från omhoppningen, samt en segerintervju med Marco Kutscher.

Se det på Hippson-TV


Läst 88198 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
26
2012

Marco Kutscher vann världscuphoppningenMarco Kutscher med sin nya lyxklocka.
  
Efter en omhoppning med endast fem ekipage vann tyske Marco Kutscher Rolex FEI World Cup, världscuphoppningen under Göteborg Horse Show. Tvåa kom Belgiens Ludo Philippaerts och trea Frankrikes Kevin Staut.
 

Man brukar fördomsfullt säga att tyska ryttare är lite tråkiga, men det stämmer verkligen inte på Marco - han bjuder på sig själv!
  
På prisutdelningen skämtade Marco om att han hade laddat inför världscupen med hoppning på fjording (ett shownummer, reds anm.) tidigare på dagen.
- Men jag red nog ännu lite fortare på Satisfaction nu i omhoppningen än vad jag gjorde på fjordingen...
 
Han berättar också att det här var hans första världscupomgång på den här hästen. Planen var att försöka få Satisfaction inkvalad, så att han kan rida hästen i exempelvis första rundan i världscupfinalen. Men att den skulle kunna vinna i dag trodde han absolut inte.
- Det var den klart största banan han gått och han slogs verkligen för mig. Jag kan fortfarande inte fatta det!
 

Angelica pustar ut efter sin fartfyllda ritt...
 
Bästa svensk i klassen var Angelica Augustsson på Mic Mac. Hon var snabbaste fyrfelaren i grundomgången och slutade därmed sexa.
- Jag ville verkligen vara nolla i dag, framför allt när jag såg att inga andra svenskar hade nollat. Först var jag inte alls nöjd. Men efter en stund kom jag på att om jag för ett år sedan hade fått veta att jag skulle bli sexa i en världscupklass - då hade jag inte trott det. Mic Mac gjorde verkligen sitt bästa, jag är väldigt glad för henne - och är nöjd med sjätteplatsen, säger hon.
 

Malin Baryard red "Räven" och är nu klar för världscupfinal.
  
Malin Baryard Johnsson och Rolf-Göran Bengtsson hade båda fyra fel i grundomgången och slutade nia respektive tolva i klassen. Snöpligt nog halkade "Roffe" därmed ner till total-tvåa i den västeuropeiska ligan, som han har lett fram till i dag.
- Det känns lite snöpligt, det hade varit kul att vinna ligan. Men det betyder ju egentligen inget för finalen, säger han. 
Klar för världscupfinalen är även Malin Baryard Johnsson, i och med sin placering i dag.
 

Rolf-Göran Bengtsson på Casall.
   

Marcos häst är verkligen en fighter.
  
Liksom Henrik von Eckermann rider Marco Kutscher för Stall Beerbaum. Ludger är väldigt engagerad i sina ryttare, han for omkring och gav instruktioner inför omhoppningen.
- Så där gör han alltid, han slåss verkligen för oss. Men ibland förstår inte riktigt vi ryttare vad han säger, förklarar Marco med ett leende. 

 
Svenskarna resultat
Fullständigt resultat


Läst 90820 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
26
2012

Ingen svensk till omhoppning
Det ville sig inte riktigt för svenskarna i årets Göteborg Horse Show. Ingen av dem tog sig till omhoppning. Av 39 starter är det endast fem som gör upp i omhoppningen. Snabbast av de felfria i grundomgången var Philipp Weishaupt från Tyskland.

Bästa svensk blev fjolårsvinnaren Angelica Augustsson med fyra fel på sjätte plats. 

Övriga svenska placeringar:
- Malin Baryard-Johnson, nia
- Rolf-Göran Bengtsson, tolva
- Lisen Fredricson, 20:e
- Henrik von Eckermann, 25:a
- Erika Lickhammer, 28:a
- Douglas Lindelöw, 33:a

Fullständigt resultat efter grundomgången


Läst 89421 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarAnnelies senaste