GHS-Kollen - Bildspel: Följ Patrik Kittel på framridningen

Gothenburg Horse Show 2015

Här samlar vi all bevakning från årets hästfest i Scandinavium – Gothenburg Horse Show 2015


FEB
28

Bildspel: Följ Patrik Kittel på framridningen

Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Hur rider en av Sveriges bästa ryttare fram? Vad fokuserar dressyrryttaren på strax innan start? Och framför allt – finslipar han detaljerna in i det sista? Frågorna är många, vi beslutade oss för att ta reda på svaren. Följ med på framridning med Patrik Kittel.

Patrik bjöd in oss till att få en inblick i hans framridning på Toy Story, inför fredagens Grand Prix. Jag möter upp honom och hästskötaren Marie Johansson under morgonens ridpass, och Marie berättar att Patrik vill ha 50 minuter med Toy Story på framridningen inför klassen. 


– Patrik kommer att sitta upp klockan 14.10 i stallet, sedan skrittar han fram nere på framridningen, berättar Marie.

Exakta tider
Eftermiddagen närmar sig, och jag tänker att en utsatt tid nog bara är ett riktmärke. Lika bra att jag är på plats tio minuter tidigare, och förbereder mig i min varma jacka på att få vänta en stund.
Men när det gäller uppvärmningen och tider är Team Kittel punktligt. När klockan slår 14.10 kommer Patrik skrittande ur stallet på Toy Story. Efter sig har han Marie i sällskap av Patriks fru Lyndal Oatley.

En kvarts skritt
Toy Story får börja uppvärmningen med att skritta runt på lång tygel. När de byter varv väljer Patrik att rida snett igenom, nästan som en stor åtta – något som återkommer under framridningen.
Efter drygt femton minuter plockas det varma täcket av, och hörsnäckan sätts på plats. Det är dags att sätta igång.

Joggas igång i trav och galopp
Klockan är nu 14.25. Toy Story joggar fram på långa tyglar och ekipaget växlar mellan stora volter och fyrkanten. För att stämma av att kontakten finns där väljer Patrik att lägga in några avsaktningar och igångsättningar.
När valacken joggat igång och blivit varm i kroppen får han en kort skrittpaus med klappar, innan Patrik börjar med galopp.
Det är lugn stämning på framridningen, endast fyra ekipage befinner sig här. Trots detta är det nära att två ryttare rider in i varandra, och den tredje hästen är riktigt laddad. Inget av det stör dock Toy Story som glatt värmer upp i galopp – fortfarande på en längre tygel.

Viktigt med bjudning
Nu får Toy Story galoppera på framåt längs med långsidorna och börjar bli ordentligt varm i kroppen – redo för att starta sitt arbetspass på riktigt. Det är drygt 20 minuter sedan Patrik skrittade ut ur stallet, och efter ännu en kort skrittpaus fångar han tyglarna och inleder andra delen av framridningen.
Fokus efter den korta pausen är trav och att korta tyglarna, han gör det successivt men bibehåller den friska traven längs med fyrkanten. Framåtbjudning är en röd tråd under hela uppvärmningen, och även om tyglarna har varit lite längre, så är det härligt att se en så välbalanserad och lugn häst.
 
Rider vissa programdelar
På framridningen finns ingen spegel, i stället använder sig Patrik av plexiglasväggen vid sargen, där återspeglas ekipaget någorlunda bra. Innan galopparbetet startar introduceras Toy Story smått för piaffen.
Galopparbetet görs, precis som tidigare under uppvärmningen, på stora volter och åttor. Längs långsidan ökar Patrik galoppen.
När ekipaget börjar med galoppombyten i vartannat steg och sedan i varje inser jag att jag precis har sett Patriks dressyrprogram – fast ändå inte. Flera delar ur programmet har han stämt av med Toy Story, känt att varje detalj i rörelsen sitter – till och med halten för hälsningen.
  
Av med skydden – och vätskepaus
Uppvärmningen har nu pågått i drygt 35 minuter och Toy Story får ännu en skrittpaus på lång tygel. Marie och Lyndal hjälper både ryttare och häst med att bli klara för banan – rent utrustningsmässigt. Benskydden och boots tas av, och Patrik byter ut hjälmen mot hatt efter en vätskepaus.
Klockan 15.01 skrittar ekipaget upp mot arenan – redo att genomföra sitt program och ta en andraplats i fredagens Grand Prix-klass.
 
Text & foto: Annelie Lundkvist 

Sändningsinformation och startlista inför lördagens kür


Tidigare gjorde vi en intervju med Patrik Kittel, då pratade han om sina fyra topphästar – som matchas på olika sätt inför framtidens tävlingar. Inför sommarens EM har han just nu Deja i åtanke för uppdraget.

Läs intervjun här 


Läst 10484 ggr


Fler inlägg

MAR
03

Bildspel: Godbitarna från årets hästfest


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Gothenburg Horse Show är över för den här gången. Och visst känns livet lite tomt och hopplöst så här dagen efter att den stora hästfesten har avslutats? Men lugn i stormen, med hjälp av vårt bildspel kan du uppleva känslan igen – och igen. Oavsett om du var på plats eller inte. 
 
FOTO: Ida Röök, Annelie Lundkvist & Anki Yngve 


Läst 60437 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
02

Vann du lotterihästen?


Gothenburg Horse Show 2014

Vinstavhämtning sker på Scandinaviums kontor i Göteborg. Tel 031-368 44 52, senast den 1 juni 2014.
  
1:a pris

Lotterihästen PENNSYLVANIA, sto, född 2008.
Vinstnummer: 24375
   

2:a pris
Hästtrailer, Thule Exellent Grand Prix.
Vinstnummer: 14663
 

3:e – 6:e pris
Presentkort  på Stübbensadel, välj en av nedanstående modeller:
- Genesis CS
- Artus CS
- Edelweiss NT
Vinstnummer: 1627, 5642, 20910, 30760
 
Hela dragninglistan med samtliga 106 vinstnummer 


Läst 69253 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
02

SVT Play: Se svenskarnas ritter från världscupen


SVT Play är snabba och har lagt upp klipp på våra tre svenska ryttare från omhoppningen - samt självklart även på vinnaren Nicola Philippaerts:
    

  
SVT fick även en pratstund med Malin Baryard Johnsson:
 


Läst 72685 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarAnnelies senaste