GHS-Kollen - Ehning om Singular: ”Han har verkligen attityd”

Gothenburg Horse Show 2015

Här samlar vi all bevakning från årets hästfest i Scandinavium – Gothenburg Horse Show 2015


MAR
03
2015

Ehning om Singular: ”Han har verkligen attityd”

Marcus Ehning har visat upp Maria Gretzers snackishingst Singular LS La Silla i Scandinavium i helgen. Vi fick en pratstund med ryttaren – om hajpen kring hästen, hur Maria är som ägare och om Singulars kapacitet. Under måndagen meddelade dessutom ASVH att hingsten nu är godkänd i Sverige.

När vi träffas har Marcus precis ridit en 1,45-hoppning på hingsten. Singular gick inte på topp i första klassen, därför valde ryttaren att låta honom gå en lägre klass och att betsla ner honom – som avslutning på meetinget.
Där gick Singular en finfin nolla, vilket blev ett kvitto på Marcus känsla. Nämligen att den starkare betslingen inte längre behövs på hingsten.
Intresset för Singular är stort, många vill betäcka med honom och Maria Gretzer bjuder gärna på superlativ om sin vackra hingst.

En riktigt, riktigt bra häst
Marcus har som bekant ridit Singular sedan 2013.
– Jag har ju haft ett långt samarbete med Maria och sa till henne att om hon har en hingst som hon vill att någon ska rida, då är jag intresserad. Och så kom Singular till oss. Jag kände till honom sedan tidigare så klart och visste att det är en riktigt, riktigt bra häst, säger Marcus när han har lämnat den ståtliga hoppatleten i stallet under arenan.
Han har matchat den unga hingsten försiktigt, men den senaste tiden har Singular ändå fått visa vad han går för på de stora banorna.
– Han har utvecklats något enorm och förändrats en hel del – precis som de unga hästarna gör. De går igenom en förändring både kroppsligt och mentalt, säger Marcus.
Han är en superrutinerad ryttare, har gjort det mesta man kan göra och vunnit det mesta man kan vinna. Så några höga mål sätter Marcus inte längre upp för sig själv och sina hästar.
– Det här har varit mitt liv så länge nu. Precis som med alla hästar har jag kortsiktiga planer för Singular och tar en sak i taget – tävling för tävling. Dessutom gäller det att planera ihop det med betäckningssäsongen i åtanke, säger han.

Vill inte jämföra sina hästar
Marcus gillar inte att jämföra sina hästar, och skulle aldrig säga att någon av dem är bättre än den andra.
– Jag har haft förmånen att rida många helt fantastiska hästar genom åren. Det skulle inte vara rättvist mot dem att ställa dem mot varandra. De är alla olika och har olika kvaliteter, jag kan inte säga hur högt jag värderar Singular i jämförelse med de andra.
På tal om kvaliteter, Singulars största fördelar är hans inställning, hans enorma kapacitet och hans "atletiska" scope. Men så finns där också några små egenheter som hingsten kanske inte har på plussidan.
– Han har väldigt mycket attityd. Han är bestämd i sina åsikter om det mesta, inte bara på tävlingsbanan, säger Marcus.
Att Maria Gretzer är väldigt stolt över sin lilla ”bebis” har nog inte undgått någon, men hur är det att ha en före detta toppryttare som hästägare?
– Hon är som ett litet barn. Väldigt entusiastisk, säger Marcus med ett klurigt flin på läpparna.
Maria har själv sagt att hon försöker hålla sig så mycket i bakgrunden hon bara kan, att hon litar helt på Marcus när det gäller tävlingsplanering och matchning. Som nu till exempel, när det är en världscupfinal som stundar.
– Jag har inte bestämt om Singular kommer att åka med dit. Tanken var att jag skulle se lite hur han hoppade här i Göteborg och sedan ta ställning. Vi får se hur det blir med det, jag kan inte svara på hur vi gör nu, säger Marcus.
”Uppståndelsen” kring Singular ler Marcus bara åt, på ett finurligt sätt.
– Jag hörde att Maria fixat en Facebook-sida för honom nu också. Flera andra av mina hästar har också många fans och det är ju en del av det här, säger han.

Fotnot. Under tisdagen meddelade ASVH att Singular nu är godkänd för spermaimport 2015, och därmed berättigad att lösa ordinarie licens inom det svenska avelsförbundet.


Tidigare artiklar om Singular:
Maria om buden på hingsten.
Se när Marcus provrider hingsten.

Text och foto: Ida Röök


Läst 77845 ggr

Fler inlägg

SEP
30
2010

Vilken skit, Favourit!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
Ja, vad ska man säga? Shit happens? Favourit har verkligen gått super här borta i Staterna. Men väl inne på banan fick han under programmet tungan ovanför betten. Han lyckades inte få den rätt igen. Trots det var han verkligen superduktig, men det gick inte i piafferna. 
 
Favourit har inte haft problem med kandarbetten tidigare. Det var verkligen oväntat och vi kan inte hitta någon förklaring till varför han fick upp tungan inne på banan. Det kändes helt overkligt att vara ute ur VM, redan innan det hela ens hade börjat. Det känns botten med tanke på att Favourit gått på över 70 % i Grand Prix hela säsongen. Favourit, Favourit... Vi siktar på revansch i Odense!!
 
I eftermiddag ska jag titta på reining!!! Reiningen har för övrigt ett mycket bättre upplägg på VM. Med en lagklass, där man kan direktkvala till semifinalen. Sedan har de en B-final där de fem bästa kvalar till semifinalen. Precis som på unghäst-VM för dressyrhästar. Även äldre hästar kan ha en dålig dag! Tror att det finns fler dressyrekipage från detta VM som skulle tycka att det var en bra idé med en extra chans till Specialen!


Läst 36635 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
28
2010

Kentucky bakom kulisserna, del två


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
Här kommer lite mer bilder från dressyrgänget!


Läst 36959 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
26
2010

Favourit i pressen!



Läst 38634 ggr Kommentarer Kommentera






Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.