GHS-Kollen - Elva stipendier till ridsportsatsningar

Gothenburg Horse Show 2015

Här samlar vi all bevakning från årets hästfest i Scandinavium – Gothenburg Horse Show 2015


FEB
16
2015

Elva stipendier till ridsportsatsningar


Foto: GHS

Stiftelsen Göteborg Horse Show delar varje år ut stipendier till elitsatsande juniorer och unga ryttare. I år får nio talangfulla unga ryttare och två föreningar ta emot stipendier från stiftelsen.

Det är en fälttävlansryttare, tre hoppryttare, två dressyrryttare, en distansryttare och två voltigörer som tillsammans med två föreningar får ta emot stipendierna i samband med Gothenburg Horse Show. Stipendierna möjliggörs av lotteriet som arrangeras under evenemanget varje år.

Föreningar
Skogslottens Ryttarförening
Föreningen satsar på lag och lagbyggnad. Det sker på alla nivåer från ryttare på lektionshästar till elitlag på ponny och häst. På programmet finns mental träning och teknisk ridträning. 
Målet är att nå ett helhetstänkande som ska omfatta alla inblandade, tränare, ryttare, föräldrar, lagledare och hästskötare.
 Föreningen vill oavsett nivå och disciplin kunna möta både framgång och motgång på ett enat sätt. Föreningens medlemmar ska vara starka som grupp och kunna stötta lag och individer. Tillsammans ska medelmmarna arbeta mot framtiden.

Stora Wäsby Fältrittklubb
Föreningen har redan en rad värdeord som ger ”Stora Wäsby-andan” och en aktiv dialog.
 På längre sikt lyfter det här gott uppförande, horsemanship och skapar en prestationsvänlig omgivning. 
Föreningen ska utbilda ambassadörer, i första fasen är det en pilotomgång i grenen fälttävlan.
 Ambassadörerna får kontinuerlig utbildning och kommer att finnas med vid träningar och tävlingar, både på banan och vid sidan av banan. 
Huvudmålet för Stora Wäsbys ryttare är:
”Vi rider och tävlar för att det är kul! Vi är goda förlorare och ödmjuka vinnare”.

Fälttävlan
Michaela Sandberg, 20 år, född i Stockholm och nu boende i Oxford, England, började rida som treåring! Kärleken och intresset har hållit i sig sedan dess.
 Hon har vunnit Nordiska Mästerskapet och varit med i juniorlandslagets spetstrupp.
 Michaela Sandberg fortsätter att satsa på sin tävlingskarriär med talangfulla nyförvärvet Polystar och läser samtidigt i Oxford och på distans på Handelshögskolan i Stockholm. 
Målet är klart för denna säsong – att ta en plats till EM för young rider. Inför denna utmaning tar Michaela hjälp av bland annat Emile Faurie, Tiana Coudray och Jay Halm, och inte minst Anne Persson, landslagsledare för svenska ungdomsryttarna.

Dressyr
Fanny Callerud, 21 år, från Stora Höga, började rida som sjuåring på ridskola och bodde nästan heltid i stallet.
 Fanny Callerud har arbetat hos sin tränare Stefan Jansson och är idag anställd som beridare hos Skillinge Dressyr. 
Målen för Fanny är glasklara. På kort sikt är det att rida i svenska lagen vid NM och EM för young rider 2015 samt tampas om medalj på SM.

Isabella Tovek, 20 år, från Ätran i Halland, satsar mycket hårt för att utveckla sig själv och sina hästar. 
Hon tränar för Stefan Jansson som har idel lovord över för sin ambitiösa elev. Hon har redan placeringar internationellt i young rider-klasser och satsar på mästerskap den här säsongen.
 Hon tränar regelbundet och är noggrann i vardagsarbetet och kommer alltid väl förberedd och har gjort sin ”hemläxa”. Dessutom är hon en duktig tävlingsmänniska med goda nerver och alltid fokuserad till hundra procent.

Distans
Linda Johansson
, 18 år, Herrljunga, debuterade i distansritt som tioåring. Hon har ridit internationellt upp till och med fyrstjärnig nivå. Under säsongen som kommer ska hon utveckla sin ridning ytterligare och träna dressyr för dressyrtränare.
 Målet på kort sikt är att rida EM för young rider 2016 och på lång sikt VM för young rider 2017 och 2019. 
Hon har två yngre hästar som ska få växa in i rollen som internationella hästar.

Hoppning
Ebba Larsson, 19 år, från Dalby i Skåne, har själv utvecklat sina hästar. Hon vill verkligen skapa sig en bra grund i sin ridning för att på lång sikt kunna ta steget till att rida som senior. 
Ebba var framgångsrik redan som ponnyryttare och har bland annat vunnit Prins Carl Philips Pris. Hon har fortsatt att utvecklas som junior på häst. Hon har redan ridit hem internationella placeringar på 145-nivå. Målet på kort sikt är en plats i svenska laget till EM för young rider.

Rebecca Hallberg Fischer, 20 år, från Tygelsjö i Skåne, började tävla häst redan som 14-åring. Hon har varit i finalerna av GHS Morgondagens Vinnare 2013 och Krafft Young Rider Cup 2014. 
Hon tränar för Pether Markne och Royne Zetterman och vill öka träningsdosen ytterligare. Nästa steg blir att fortsätta med träning utomlands och bli etablerad som senior.

Erika Bergqvist, 21 år, från Vittinge i Uppland, startade SM redan under B-ponnytiden. När Erika gick över till häst fick hon utbilda sina hästar själv med stöd av sina tränare. Hennes största och mest långsiktiga mål är att kunna utbilda hästarna från grunden till Grand Prix. 
Ett mer kortsiktigt mål är att utveckla markarbetet och Erika har tagit hjälp av landslagsryttaren i dressyr Mads Hendeliowitz. 
Målet för sommaren är att jobba och tävla i Tyskland hos Jörg Kreutzmann och skaffa sig mer rutin.

Voltige

Ella Filippa Velander
, 17 år, från Flyinge, har i fem år tillhört landslaget och tillhör Svea Voltige. Har rader av SM- och NM-medaljer. Ella Filippa var med i det svenska laget som var femma på VM i Caen, Frankrike 2014.
 Inför 2015 har hon satt målet att vara med i det svenska laget vid EM i Aachen, Tyskland. På lång sikt vill Ella Filippa bli rankad på topp tio-listan i Europa. 
Hon siktar på att få träna för världsmästaren Jaques Ferrari.

Natatlie Brixland, 21 år, från Malmö, tillhör Svea Voltige och var med i det svenska VM-laget i somras.
 Hon brinner för sin lagidrott och har efter gymnasiet läst idrott och psykologi.
 Målet är att Sverige ska ta medalj vid EM i Aachen i sommar. Hon vill förbättra sin och lagets teknik. Nu satsar hon även på att träna upp ytterligare två hästar för att kunna avlasta Achim som varit lagets häst några säsonger. Hon studerar i Helsingborg och siktar på att pendla till lagets träningar.


Läst 13331 ggr

Fler inlägg

OKT
10
2010

Fyrspann: Inget brons till Sverige



Tomas Eriksson gjorde en bra maraton, men körde fel väg i precisionsmomentet - och blev utesluten. FOTO: Hippo Foto/Leanjo de Koster 
  
Under söndagen, mästerskapens sista dag, avgjordes fyrspanns-VM med det avslutande precisionsmomentet. Äntligen skulle Sverige ta medalj, ett lagbrons, trodde vi.
 
Visserligen låg vi trea inför sista dagen och Fredrik Persson fick till en bra precision med bara 0,56 straff för tid. Även Tomas Eriksson startade bra, men så hände det som inte fick hända. Han körde fel väg och blev utesluten!
 
Tomas Eriksson hamnade i och med uteslutningen sist och Fredrik Perssons individuella placering blev åtta.
 
Lagguld tog Nederländerna före USA och Tyskland. Individuellt vann Boyd Exell före Ijsbrand Chardon och Tucker Johnson. 
  
Även voltigen avgjordes idag - Sverige var åtta i sista omgången men stannade kvar på elfte plats totalt.
 
Nej, det enda vi vill minnas från det här VM:et är nog Rolf-Göran Bengtssons sjätteplats. Resten tar vi och glömmer...


Läst 72328 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
10
2010

Hålltider, söndag


 
FYRSPANN

Klockan 10:00 (16:00 i Sverige) avgörs fyrspannstävlingen med precision/konkörning. Fredrik Persson startar som nummer två och Tomas Eriksson som nummer sex.
 
VOLTIGE
Final, freestyle, lagtävlingen. Sverige startar först, klockan 11:04 (17:04 svensk tid).


Läst 72207 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
10
2010

Hoppfinalen: Le Jeune är bäst i världen!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

    
Det individuella guldet i banhoppning gick under lördagsnatten svensk tid till Philippe Le Jeune från Belgien - belgarna behåller alltså titeln inom landet (Philippe tar över efter Jos Lansink). Silvret gick sensationellt nog till Abdullah Al Sharbatly från Saudiarabien och brons tog Kanadas Eric Lamaze.
Rodrigo Pessoa, som gjort ett fantastiskt VM, hamnade på den snöpliga fjärdeplatsen och Rolf-Göran Bengtsson blev alltså sexa. 
 
Här nedan kan du läsa vår direktrapportering från finalen - i efterhand.
_ _ _ _ _ _ _ _ _
 
DIREKTRAPPORTERING FRÅN FINALEN
 
Nu är hoppfinalen, där de fyra bästa byter hästar, igång.
Först ut var Abdullah Al SharbatlySeldana di Campalto från Saudiarabien. Det blev åtta fel - kanske spelade nerverna honom ett spratt?
 
Nästa man ut, Rodrigo PessoaHH Rebozo för Brasilien. En häst som nog inte blir så lätt för de andra att rida eftersom den lätt hamnar lite i framvikt. Fyra fel blev det för Rodrigo.
 
Tredje finalisten, belgaren Philippe le JeuneVigo d'Arsouilles, klämde till med första nollan!
 
Sist ut på sin egen häst i finalen, Kanadas Eric Lamaze Hickstead, fick även han noll fel på den egna hästen.
 
Dags för första hästbytet!
  
Rodrigo Pessoa red Al Sharbatlys Seldana di Campalto och hade först en liten stund (med betoning på liten) på sig att känna på hästen. Sedan dags för start - och en snygg nolla blev det! 
 
Andra ryttare i andra omgången, Philippe le Jeune på Rodrigos HH Rebozo. Ytterligare en nolla!
 
Den regerande olympiske mästaren Eric LamazeLe Jeunes Vigo d´Arsouilles fick noll fel.
 
Sist ut i andra omgången - Abdullah Al Sharbatly på Eric Lamazes kraftigt betslade Hickstead, som verkar vara en ganska het häst. Men nolla blev det!
  
Med andra ord nollade samtliga ryttare i andra omgången. Dags för andra hästbytet
 
Först ut i denna runda var Philippe le Jeune på Al Sharbatlys Seldana di Campalto. Det blev ytterligare en nolla - och nu ligger Philippe väldigt bra till inför sista hästen.
 
Nästa ryttare, Eric Lamaze på Pessoas HH Rebozo fick fem fel (ett ner plus ett tidsfel) som kan ha kostat honom en världsmästartitel. 
 
Abdullah Al Sharbatly på Le Jeunes stora Vigo d´Arsouilles. Han satte ytterligare en nolla - snyggt! Snacka om att Abdullah måste gräma sig över de åtta felen på egna hästen...
  
Sist ut i tredje omgången, Rodrigo Pessoa på Lamazes Hickstead. Och han nollade!
 
Dags för tredje och avgörande hästbytet!
 
Först ut i sista rundan var Eric Lamaze på Al Sharbatlys Seldana di Campalto. Han rev första hindret i trekombinationen, fyra fel, och slutar på sammanlagda nio fel.
 
Därefter Abdullah Al Sharbatly på Rodrigos HH Rebozo. Han stod länge och pratade med Rodrigo inför ritten, bra med många tips eftersom de får så kort tid på sig att känna på hästen. Och Abdullah nollade igen! Det betyder att han slutar på åtta fel och kommer att ta medalj!
 
Näst sist ut, Rodrigo Pessoa på Le Jeunes Vigo d´Arsouilles. Men neeej, två hinder ner och åtta fel. Det ger sammanlagt 12 fel och troligtvis ingen medalj för stilryttaren Rodrigo. Hästen, som är av större modell, verkade lite trött.
 
Sist ut var ledande Philippe le Jeune på Lamazes Hicksted. Philippe höll nerverna i styr och satte sin fjärde nolla i finalen. Och som felfri rakt igenom är han verkligen en VÄRDIG VÄRLDSMÄSTARE. Efteråt kramade och pussade Le Jeune sin egen fantasiske Vigo. Snacka om segerlycka!


Läst 74559 ggr Kommentarer Kommentera






Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.