GHS-Kollen - Elva stipendier till ridsportsatsningar

Gothenburg Horse Show 2015

Här samlar vi all bevakning från årets hästfest i Scandinavium – Gothenburg Horse Show 2015


FEB
16

Elva stipendier till ridsportsatsningar


Foto: GHS

Stiftelsen Göteborg Horse Show delar varje år ut stipendier till elitsatsande juniorer och unga ryttare. I år får nio talangfulla unga ryttare och två föreningar ta emot stipendier från stiftelsen.

Det är en fälttävlansryttare, tre hoppryttare, två dressyrryttare, en distansryttare och två voltigörer som tillsammans med två föreningar får ta emot stipendierna i samband med Gothenburg Horse Show. Stipendierna möjliggörs av lotteriet som arrangeras under evenemanget varje år.

Föreningar
Skogslottens Ryttarförening
Föreningen satsar på lag och lagbyggnad. Det sker på alla nivåer från ryttare på lektionshästar till elitlag på ponny och häst. På programmet finns mental träning och teknisk ridträning. 
Målet är att nå ett helhetstänkande som ska omfatta alla inblandade, tränare, ryttare, föräldrar, lagledare och hästskötare.
 Föreningen vill oavsett nivå och disciplin kunna möta både framgång och motgång på ett enat sätt. Föreningens medlemmar ska vara starka som grupp och kunna stötta lag och individer. Tillsammans ska medelmmarna arbeta mot framtiden.

Stora Wäsby Fältrittklubb
Föreningen har redan en rad värdeord som ger ”Stora Wäsby-andan” och en aktiv dialog.
 På längre sikt lyfter det här gott uppförande, horsemanship och skapar en prestationsvänlig omgivning. 
Föreningen ska utbilda ambassadörer, i första fasen är det en pilotomgång i grenen fälttävlan.
 Ambassadörerna får kontinuerlig utbildning och kommer att finnas med vid träningar och tävlingar, både på banan och vid sidan av banan. 
Huvudmålet för Stora Wäsbys ryttare är:
”Vi rider och tävlar för att det är kul! Vi är goda förlorare och ödmjuka vinnare”.

Fälttävlan
Michaela Sandberg, 20 år, född i Stockholm och nu boende i Oxford, England, började rida som treåring! Kärleken och intresset har hållit i sig sedan dess.
 Hon har vunnit Nordiska Mästerskapet och varit med i juniorlandslagets spetstrupp.
 Michaela Sandberg fortsätter att satsa på sin tävlingskarriär med talangfulla nyförvärvet Polystar och läser samtidigt i Oxford och på distans på Handelshögskolan i Stockholm. 
Målet är klart för denna säsong – att ta en plats till EM för young rider. Inför denna utmaning tar Michaela hjälp av bland annat Emile Faurie, Tiana Coudray och Jay Halm, och inte minst Anne Persson, landslagsledare för svenska ungdomsryttarna.

Dressyr
Fanny Callerud, 21 år, från Stora Höga, började rida som sjuåring på ridskola och bodde nästan heltid i stallet.
 Fanny Callerud har arbetat hos sin tränare Stefan Jansson och är idag anställd som beridare hos Skillinge Dressyr. 
Målen för Fanny är glasklara. På kort sikt är det att rida i svenska lagen vid NM och EM för young rider 2015 samt tampas om medalj på SM.

Isabella Tovek, 20 år, från Ätran i Halland, satsar mycket hårt för att utveckla sig själv och sina hästar. 
Hon tränar för Stefan Jansson som har idel lovord över för sin ambitiösa elev. Hon har redan placeringar internationellt i young rider-klasser och satsar på mästerskap den här säsongen.
 Hon tränar regelbundet och är noggrann i vardagsarbetet och kommer alltid väl förberedd och har gjort sin ”hemläxa”. Dessutom är hon en duktig tävlingsmänniska med goda nerver och alltid fokuserad till hundra procent.

Distans
Linda Johansson
, 18 år, Herrljunga, debuterade i distansritt som tioåring. Hon har ridit internationellt upp till och med fyrstjärnig nivå. Under säsongen som kommer ska hon utveckla sin ridning ytterligare och träna dressyr för dressyrtränare.
 Målet på kort sikt är att rida EM för young rider 2016 och på lång sikt VM för young rider 2017 och 2019. 
Hon har två yngre hästar som ska få växa in i rollen som internationella hästar.

Hoppning
Ebba Larsson, 19 år, från Dalby i Skåne, har själv utvecklat sina hästar. Hon vill verkligen skapa sig en bra grund i sin ridning för att på lång sikt kunna ta steget till att rida som senior. 
Ebba var framgångsrik redan som ponnyryttare och har bland annat vunnit Prins Carl Philips Pris. Hon har fortsatt att utvecklas som junior på häst. Hon har redan ridit hem internationella placeringar på 145-nivå. Målet på kort sikt är en plats i svenska laget till EM för young rider.

Rebecca Hallberg Fischer, 20 år, från Tygelsjö i Skåne, började tävla häst redan som 14-åring. Hon har varit i finalerna av GHS Morgondagens Vinnare 2013 och Krafft Young Rider Cup 2014. 
Hon tränar för Pether Markne och Royne Zetterman och vill öka träningsdosen ytterligare. Nästa steg blir att fortsätta med träning utomlands och bli etablerad som senior.

Erika Bergqvist, 21 år, från Vittinge i Uppland, startade SM redan under B-ponnytiden. När Erika gick över till häst fick hon utbilda sina hästar själv med stöd av sina tränare. Hennes största och mest långsiktiga mål är att kunna utbilda hästarna från grunden till Grand Prix. 
Ett mer kortsiktigt mål är att utveckla markarbetet och Erika har tagit hjälp av landslagsryttaren i dressyr Mads Hendeliowitz. 
Målet för sommaren är att jobba och tävla i Tyskland hos Jörg Kreutzmann och skaffa sig mer rutin.

Voltige

Ella Filippa Velander
, 17 år, från Flyinge, har i fem år tillhört landslaget och tillhör Svea Voltige. Har rader av SM- och NM-medaljer. Ella Filippa var med i det svenska laget som var femma på VM i Caen, Frankrike 2014.
 Inför 2015 har hon satt målet att vara med i det svenska laget vid EM i Aachen, Tyskland. På lång sikt vill Ella Filippa bli rankad på topp tio-listan i Europa. 
Hon siktar på att få träna för världsmästaren Jaques Ferrari.

Natatlie Brixland, 21 år, från Malmö, tillhör Svea Voltige och var med i det svenska VM-laget i somras.
 Hon brinner för sin lagidrott och har efter gymnasiet läst idrott och psykologi.
 Målet är att Sverige ska ta medalj vid EM i Aachen i sommar. Hon vill förbättra sin och lagets teknik. Nu satsar hon även på att träna upp ytterligare två hästar för att kunna avlasta Achim som varit lagets häst några säsonger. Hon studerar i Helsingborg och siktar på att pendla till lagets träningar.


Läst 11181 ggr


Fler inlägg

SEP
13

Sverige kvalat till OS i Rio de Janeiro 2016Glatt gäng efter målgång under söndagen!
Foto: Svenska Ridsportförbundet
   
Uppdatering klockan 16.31:
Nu står det klart att Tyskland segrar i EM, Storbritannien tar silvret och Frankrike belönas med brons. Sverige slutar på en femteplats, men är som sagt klart för OS 2016.
  
Individuellt slutar Sara Algotsson Ostholt och Reality på 23:e plats, Anna Nilsson och hennes Luron på en 31:a plats, Louise Svensson Jähde – som enbart red individuellt – slutar på plats 39 och Niklas Lindbäck på plats nummer 40.

Resultat


Foto: Skärmdump från SVT Play

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 15.44:
Jippie! Sara Algotsson Ostholt gör det – Sverige är därmed klart för OS i fälttävlan 2016. Det blev ingen felfri runda för Sara, ekipaget fick 12 fel. Det såg stundtals ut som att Reality blev lite lång och galopperade iväg. Laget missar EM-medalj, men som sagt – det blir OS!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 15.14:
YES! Snyggt ridet av Anna Nilsson, 8 fel – men ekipaget är i mål! Nu hänger det på Sara Algotsson Ostholt, fullföljer hon sin ritt blir det OS. Nu håller vi tummarna!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 13.13:
Efter första delen ser det ut som att Sverige har OS-kvalet i sin hand. Det gäller dock för Anna och Sara att ta sig i mål – då hamnar vi på kvalplats till OS i Rio.
Niklas gick i mål med 17 fel på hinder. Det här är ridsport när den är som mest spännande. En av Spaniens ryttare vägrade nämligen ut sig – så de har inte längre chans till OS-kval.
  
Louise Svensson Jähde fick två rivningar, men Viva 29 har verkligen debuterat EM med väl godkänt betyg.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 11.11:
Strålande nyheter från Blair Castle, samtliga svenska hästar gick igenom besiktningen och är redo för start i dagens banhoppning. Om vi ser till OS-kvalet, som ändå är det stora målet, ökade Sveriges chanser avsevärt när en av Spaniens hästar inte visades upp vid besiktningen. Det betyder att samtliga av spanjorernas ritter kommer att räknas.

Missa inte den spännande upplösningen strax efter lunch, samtliga länkar finns här nedan.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

FÖRHANDSINFORMATION

I dag är det dags att dela ut de åtråvärda EM-medaljerna i fälttävlan vid Blair Castle i Skottland. Även de otroligt viktiga OS-platserna till Rio de Janeiro 2016 står på spel.
  
Första utmaningen under söndagen är veterinärbesiktningen, som äger rum klockan 10.15. Det är samtliga hästar som fullföljt terrängbanan, och vars ryttare vill rida dagens banhoppning, som visas upp för FEI-veterinärerna.
Därefter börjar banhoppningen klockan 12.30, där startordningen utgår från lördagens resultatlista. Ledaren från lördagen, Michael Jung, startar därmed sist.
  
Mästerskapet beräknas vara slut klockan 16.35, då priscermonin ska äga rum.

Start- och resultatlista
Aktuell ställning, individuellt
Aktuell ställning, lag

Sändningen från SVT börjar klockan 12.25, den går att se både på SVT2 och i SVT Play.

Länk sändningen
Länk, FEI-TV


Läst 48658 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
12

Fälttävlans-EM: Svenska laget på en femteplats


Uppdatering klockan 17.07:
Riktigt bra jobbat Niklas! Det blev nervöst när ekipaget fick en utbrytning på ett av hindren. Niklas Lindbäck höll sig dock kall och fortsatte sin fokuserade ritt. Detta betyder att Sverige är med till morgondagens hoppning, och har arbetat sig upp för att fortsatt ha ett OS-kval inom räckhåll. Inför morgondagen ligger laget på en femteplats.

Här hittar du lagställningen efter terrängen
Här hittar du individuella resultat
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  

Uppdatering klockan 16.39:
Nu är det riktigt, riktigt spännande! Italiens sista lagryttare har brutit terrängen, och de var vårt största hot om kvalplatsen till OS. Det betyder alltså att största fokus för Niklas Lindbäck är att ta sig i mål. 

Håll tummarna nu!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 16.00: 
Nu går det riktigt bra för de svenska ryttarna! Sara Algotsson Ostholt på Reality 69 går i mål med ett stort leende på läpparna och belönas med en "high five" från sin man Frank. Det såg lätt ut för Sara på den tuffa banan i regn och lera – och nu gäller det. Kommer Niklas Lindbäck klara utmaningarna? Vi håller alla tummar för att det går bra ute på banan, då har Sverige OS-kvalet i sin hand igen. Kom igen nu!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 14.45:
Regnet fortsätter att ställa till det för ryttarna, hästarna och banpersonalen i Blair Castle. Flera ekipage har gått omkull i leran, många på ett och samma ställe. Nu har arrangören gjort sitt bästa för att säkra upp hindren i den aktuella backen, men när ett av hindren hade flyttat på sig beslutade man att ta bort det helt. Svenska Louise Svensson Jähde är en av ryttarna som blev stoppade ute på banan för att ge banpersonalen tid att säkra upp hindren. Hon gick i mål med tidsfel, men var felfri på hinder. Det såg riktigt bra ut för ekipaget, som kommer att bli ännu vassare i framtiden.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 13.57:
YES! Härligt Anna Nilsson och Luron – vilken ritt i terrängen! Ekipaget är felfritt på hinder, men drar på sig tidsfel. Det har blivit riktigt halt på vissa ställen ute på banan, men Annas Luron klarar samtliga svårigheter med bravur. Riktigt härligt att se hennes glädje efter ritten, och hur det svenska teamet sprang efter ryttaren och hästen när de kom in i mål. Glatt!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 13.43:
Wow! Michael Jung på mästerskapets yngsta häst, åttaåriga Fischer Takinou, rider en otroligt imponerande runda. Ekipaget är det enda som har klarat maxtiden hittills. Kan det måhända bli ännu en medalj för den tyska ryttaren?
Snart ser vi svenska Anna Nillson på banan.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 12.47:


Arkivfoto: Tomas Holcbecher

Nej nej, vilken mardrömsstart för svenska laget. Johan Lundin tappar balansen efter ett av nedsprången och faller av Johnny Cash. Både häst och ryttare såg ut att klara sig bra, men nu är han alltså ute ur tävlingen. Rent resultatmässigt betyder det att nu räknas alla återstående svenska lagekipage i terrängen.

Här faller Johan Lundin, ett klipp från SVT:

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 


Niklas Lindbäck och Cendrillon - bästa svenska ekipage efter dressyren. Foto: Svenska Ridsportförbundet

FÖRHANDSINFORMATION

Efter en stark inledning för det svenska laget i dressyren är det nu dags för lördagens terräng. Även om ryttarna har reagerat på att banan inte är allt för tufft byggd, varken på höjden eller till svårigheterna, så finns det en sak som kan göra det tufft – leran. Ludwig Svennerstål påpekade tidigare i veckan att om den skotska leran kommer fram, då blir terrängen riktigt tuff.
  
Följ den spännande terrängen via SVT1:s livesändning från klockan 11.55, eller på SVT Play och FEI-TV.
  
De svenska ekipagens starttider är följande:
12.36 Johan Lundin/Johnny Cash
13.44 Anna Nilsson/Luron
14.12 Louise Svensson Jädhe/Viva 29
15.20 Sara Algotsson Ostholt/Reality 69
16.32 Niklas Lindbäck/Cendrillon
Startlista

Länkar till livesändningar
SVT Play
FEI-TV

FEI-TV har lagt upp ett klipp från bangången:


Läst 52230 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
09

EM i Blair: Toppenritt av Lindbäck – Sverige ligger fyraGlad Niklas efter ritten. FOTO: FEI-TV
  
Uppdatering fredag 17.21:
Sveriges sista lagryttare i EM-dressyren, Niklas Lindbäck, fick till en superritt – frågan är om han inte gjorde det bästa travprogrammet i hela tävlingen! Cendrillion gick med bra tryck men vad samtidigt avspänd, hon har riktigt fina gångarter och kontakten med bettet var mycket fin. Sedan blev det lite skruv i en skrittpiruett och en liten miss i ena bytet men vad gör det – 75,94 procent (36,10 straff) är riktigt bra och lägger ekipaget på en individuell tiondeplats. Vi förstår varför Niklas log sig igenom programmet, Cendrillion ser härlig ut att rida!
  
För svensk del ligger vi kvar på fjärdeplatsen inför morgondagens terrängritt, där allt kan hända. Den sänds direkt i SVT1 och Play från 11.55. Missa inte det! 
  
Resultat individuellt
Tv-tider i SVT
  

Sverige ligger fyra efter dressyren, på OS-kvalplats!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  


Sara och Reality. Arkivfoto: Sara Sjöborg Wik
   
Uppdatering fredag 13.49:
Sara Algotsson Ostholt på Facebook-hästen Reality fick till en prydlig ritt med bra energi och fin form, dessutom sitter Sara riktigt bra. Tyvärr kom en miss i första galoppombytet vilket kostade, och kanske att hästen var en aning spänd i skritten.
Ryttaren såg inte helt nöjd ut när hon lämnade banan, så här säger Sara till Svenska Ridsportförbundet direkt efteråt:
– Reality kändes väldigt fin och bra förberedd. Jag är lite besviken på poängen, det känns som att tidigare missar inte kostat lika mycket.
  
Domarna belönade ritten med 72,24 procent vilket betyder 41,60 straff. En 14:e-plats i skrivande stund, och Sverige ligger för närvarande kvar som fjärde nation och på OS-kvalplats.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  

Uppdatering fredag 9.00:
I dag, fredag, rids andra halvan av fälttävlans EM-dressyr vid Blair Castle. Så här startar svenskarna:
13.37: Sara Algotsson Ostholt, Reality
17.02: Niklas Lindbäck, Cendrillon
Ludwig Svennerstål har strukit sig, vilket han berättar mer om här.   

Startlista
Onlineresultat

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering torsdag 17.13:
Louise Svensson Jähde, som deltar individuellt, har nu ridit sitt dressyrprogram med Viva 29. Ekipaget fick några stora missar som blev kostsamma. Bland annat satt inte de två galoppombytena, och Viva blev lite för lydig och stannade upp i en övergång. Ekipaget belönades med 65,19 procent – vilket ger 52,20 i straff.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering torsdag 16.15:
Anna Nilsson och Luron fick till en bra dressyr på 73,8 procent – vilket gav 39,3 straff och placerar ekipaget, som ingår i det svenska laget, bland topp-tio så här långt.
Nästa svensk att starta är Louise Svensson Jähde som deltar individuellt klockan 17.02.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering torsdag 13.15:
Johan Lundin och Johnny Cash inledde med 51,7 straff – vilket är personligt rekord – i och med ett dressyrprogram som belönades med 65,51 procent. Det placerar ekipaget i den nedre halvan av resultatfältet så här långt.

Resultat
Startlista torsdag
Startlista fredagNiklas besiktigar sin Cendrillon vid Blair Castle.
Foto: Svenska Ridsportförbundet

FÖRHANDSINFORMATION

Alla de svenska hästarna klarade onsdagens hästbesiktning på EM i fälttävlan vid Blair Castle, Skottland. Det blev även svensksuccé när Louise Svensson Jähde utsågs till bäst klädda kvinna.
  
EM har med andra ord börjat väldigt bra för den svenska truppen. På onsdagsförmiddagen lottades även startordningen, där Sverige går ut som nummer 13 av totalt 15 startande lag i morgondagens dressyr.
  
Laget uttaget på plats vid Blair Castle
Efter veterinärbesiktningen utsåg förbundskapten Staffan Lidbeck vilka ryttare som ingår i det svenska laget, samt startordningen inför morgondagen. Först ut är Johan Lundin/Johnny Cash följd av Anna Nilsson/Luron, Sara Algotsson Ostholt/Reality och Niklas Lindbäck/Cendrillon.
Ludwig Svennerstål/Franzipan och Louise Svensson Jähde/Viva rider individuellt.
  
Franzipan skickades till holding box
Ludwigs Franzipan var en av de hästar som skickades till holding box under besiktningen, men han godkändes sedan vid en ombesiktning.
– Vi vet att den alltid är lite stel i början, men blir bättre om den får röra på sig. Jag var inte orolig  för att den inte skulle gå igenom, då hade vi aldrig visat den, säger svenska teamets veterinär Lisa Lidbeck till Svenska Ridsportförbundet.

Arrangörens hemsida
Startlista


Läst 56959 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarMathildas senaste