GHS-Kollen - Imponerande GHS-debut för "Sparven"

Gothenburg Horse Show 2015

Här samlar vi all bevakning från årets hästfest i Scandinavium – Gothenburg Horse Show 2015


FEB
27

Imponerande GHS-debut för "Sparven"



Astrid Ohlin kunde inte vara stoltare över sin fina häst – och "sin" skicklige ryttare. Peder Fredricson lotsade runt H&M Flip's Little Sparrow felfritt i den sista klassen på torsdagen. Ekipget belönades med en tredjeplats.

 
Hinderhöjden låg på 1,50 och banbyggaren fick stundtals kritik nere bland ryttarna. Hade han byggt för snällt? Totalt gick 17 av 38 ekipage till omhoppning, dock valde Rolf-Göran Bengtsson att avstå omhoppningen. Casall Ask hoppade felfritt och tog emot publikens jubel inne på banan, en uppvärmning inför helgen som Rolf-Göran inte kan vara annat än nöjd med.

Riktigt fin placering
Peder Fredricson har målmedvetet men varsamt matchat "Sparven" för de större uppgifterna, och i dagens klass belönades ekipaget med en tredjeplats.
– Det är första gången hon går i Scandinavium och det är jättekul att vi fick börja så här fint. Omhoppningen passade oss jättebra, hon trivs med att få galoppera på, säger Peder efter prisutdelningen.
 

 

I morgon får "Sparven" uppdraget att hoppa kvalklassen till världscupen, en utmaning Peder har fullt förtroende för att hon klarar galant.
Vi springer på banbyggaren Peter Lundström och frågar vad han tycker om att det blev så många nollor i klassen?
– Vi börjar så här, det är en bra uppvärmningsklass för hästarna inför helgen. Om vi bygger för stort och svårt första dagen blir det inte en bra klass, säger han.

Viktigt med bra start
Maxtiden längdes efter de två första ryttarna, då var det enligt Peter en hederssak att "bjuda" på hundradelarna så att båda ryttarna – som fått ett tidsfel var – skulle få rida omhoppningen.
– Jag är nöjd med klassen, hästarna hoppade bra och ser ut att trivas med underlaget. Det är viktigast. Vi kommer att höja och vässa svårigheterna till helgen, det behöver ingen vara orolig för, avslutar han.
   


Denis häst har en härlig utstrålning, eller vad säger ni?
  
Vann klassen gjorde Denis Lynch med Abbervail van het Dingeshof, efter en imponerande omhoppning där han satsade allt mot sista hindret. Maikel van der Vleuten kom på andraplats med VDL Groep Arera C.
  

Maikel över oxern, som i omhoppningen skapade problem.

Resultat 

Text och foto: Annelie Lundkvist


Läst 5237 ggr


Fler inlägg

AUG
10

Bildspel: Hej då, London!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
I det här bildspelet - med 43 foton - försöker vi sammanfatta de gångna veckornas olympiska spel i Greenwich Park, London. OS har verkligen bjudit på dramatik, tårar och skratt. Tack alla läsare för att ni har varit med oss!
 
Foto: Tomas Holcbecher, Anki Yngve & FEI


Läst 225810 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
10

De vann Dressyrduellen och OS-souvenirerna





Vi fick in 284 svar i Dressyrduellen inför gårdagens kürfinal. Hälften försvann redan på första duellen som var mellan Charlotte Dujardin och Adelinde Cornelissen. Över 80 procent hade Carl Hester som vinnare över Helen Langehanenberg, men med sin fjärdeplats drog Helen det längsta strået. Att sedan dessutom Tinne Vilhelmson Silfvén slog Patrik Kittel gjorde att det enbart var nio stycken som hade alla rätt.
   
Av de nio vinner Sara Hallström från Bålsta och Jessika Ung från Rabbalshede var sin OS-souvenir. Stort grattis till er! Vinsterna kommer på posten under nästa vecka.


Läst 225020 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
09

Bo Jenås dressyranalys: ”Felen kostar”



Bo Jenå med sina finalryttare Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel.
  
Förbundskapten Bo Jenå är ganska nöjd med OS för dressyrens räkning. Tyvärr gjorde utgångsläget efter första dagen, då Santana blev skrämd av kameror och de andra ekipagen fick en del missar, att det var svårt för svenskarna att rida upp sig hur mycket som helst.
- Felen kostar. Ingen av ryttarna har gjort några stora saker, men marginalerna är väldigt små, säger han.
  
Kanske är det den där sista jämnheten som saknas.
- Jag skulle vilja att vi kom in första dagen och red på samma sätt som vi gör den sista. Då skulle det kunna bli riktigt bra, menar Bo. 
Något han inte är så förtjust i är det upplägg som har varit på OS, där dressyrryttarna har haft ett minst tre dagar långt uppehåll mellan de två första klasserna. 
- Det gynnar varken häst eller ryttare tycker jag, båda måste ladda om.
Däremot tycker han att arrangemanget på plats har varit fantastiskt, med bra service och god mat. 
- Nu ska vi träffas och utvärdera framåt. I morgon är första dagen på vägen mot OS i Rio!
  
Mycket händer i sporten
Bo Jenå poängterar att väldigt mycket har hänt på dressyrsidan under de senaste två åren, sedan Totilas stora genombrott. Nya ekipage dyker upp hela tiden och det gäller att hänga med.
Är det aveln eller ridningen som har blivit bättre?
- Jag tror att det är både och. Sedan gynnar det verkligen sporten att det inte är samma ryttare och samma länder som står på prispallen hela tiden, så var det ju ett tag. Det blir tävling på riktigt och mer spännande för alla. 
Tidigare i dag sa Patrik Kittel att man nästan automatiskt får lägre poäng om man startar tidigt i en klass. Vad säger du som domare om det?
- Det går att få bra poäng även om man startar tidigt, men tyvärr är det svårare. Ligger man högt på rankingen och har kämpat sig dit, då dras man i den högre gruppen. Domarna är inte mer än människor, de vill inte råka döma för högt i början så att det blir problem sedan. Jag försvarar dem inte, men det är mänskligt att hålla igen på de alla första ryttarna i ett sådant här startfält.
  
Text: Anki Yngve


Läst 227594 ggr Kommentarer Kommentera




taggar


liknande webbartiklar



Annelies senaste