GHS-Kollen - Jessica: "Min häst är en gentleman som jag fått äran att dansa med"

Gothenburg Horse Show 2015

Här samlar vi all bevakning från årets hästfest i Scandinavium – Gothenburg Horse Show 2015


FEB
28

Jessica: "Min häst är en gentleman som jag fått äran att dansa med"

Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Det blev tysk triumf även i världscupens kür, Jessica von Bredow-Werndl på Unee BB stal showen och vann på 81,650 procent.
– Jag och min häst har skapat ett speciellt band till varandra. Han är en ursnygg gentleman och jag är lyckligt lottad som får dansa med honom, säger hon.

Världscupens kürklass bjöd på ritter av varierande svårighetsgrad. Flera svenska ekipage gjorde sitt bästa inne på banan, en av dem som utmärkte sig extra mycket var Paulinda Friberg och hennes vackra Di Lapponia T. Med 76,925 procent slog hon åter personbästa.
– Jag är inne i ett bra flow nu helt enkelt. Lapponia har utvecklats ännu mer och blivit ännu starkare. Det är lätt att glömma att hon bara är riden sedan hon var sju år, hon är ju 14 nu.
Paulinda har ridit sin kür vid ett tillfälle tidigare.
– Det är fortfarande en del som ska ändras för att det ska sitta perfekt. Men jag gillar den väldigt mycket.

Vill rida i Las Vegas
Hon vill väldigt gärna rida världscupfinalen i Las Vegas, och med ett wildcard till den sista kvaltävlingen i Holland om två veckor kan den drömmen bli sann.
– Det är ju klart att jag vill till Vegas. Det är once in a lifetime!, konstaterar hon.
Kvällens stora vinnare, tyska Jessica von Bredow-Werndl, sken som en sol under prisutdelningen. Med ett leende från kind till kind gjorde hon också entré i pressrummet efter att ärevarvet var avklarat.
– Unee BB har jag haft i ungefär tre år nu. Han har så mycket kvaliteter och visst finns det mer att ta av. Men i dag kunde jag inte begära mer, han gjorde allt jag någonsin kan be om, säger den talangfulla ryttaren, som red till härlig musik med Martin Luther King-tema.
Till vardags driver hon dressyrstall i Tyskland tillsammans med sin bror. De har ett 30-tal hästar som rids, alltifrån unghästar till färdiga Grand Prix-talanger.
– Jag tror att hemligheten med Unee är att vi har väldigt roligt tillsammans. Jag varierar med att rida ut, rida barbacka, bara leka och umgås med honom. Det har gjort att vi har ett väldigt speciellt band till varandra som känns nästan unikt, säger hon.

Trivs i Göteborg
Jessica är klar för finalen i Las Vegas. Där siktar hon kanske inte på att vinna, med tanke på hur överlägsen en viss Charlotte Dujardin är.
– Jag kan bara fokusera på min egen prestation. Jag åker för att göra mitt bästa Grand Prix-program och min bästa kür, så får vi se hur långt det räcker.
Jessica vann ju båda dressyrklasserna i Göteborg även förra året.
– Jag älskar att komma hit och min häst verkar göra det med. Vi trivs här båda två.
Tvåa i klassen blev dressyrgiganten Isabell Werth på El Santo, som fick 79,900 procent.
– Jag satte verkligen en massa tryck i honom i dag och jag känner mig mycket nöjd med känslan vi fick tillsammans.
Edward Gal slutade på tredjeplats med 78,100 procent, efter att ha visat upp en Glock´s Voice med lite egna åsikter.
– Han var inte helt fokuserad i dag. Han kickade lite i någon övergång och tittade mycket på allt runt omkring. Men över lag är jag nöjd, säger han. 

Text: Ida Röök/Annelie Lundkvist
Foto: Ida Röök 

Missa inte bildspelet i toppen av sidan, där flera av de svenska ryttarna kommenterar sina ritter!

Resultat 


Läst 10600 ggr


Fler inlägg

NOV
27

Caroline af Ugglas – stilryttaren  
Globen-tävlingens sista klass, Stjärnornas hoppning, blev som vanligt en rysare. Men samtliga kändisamatörer satt faktiskt kvar, även om det blev en och annan felridning och tappad stigbygel. Vann tidshoppningen denna gång gjorde rocktjejen Mia Coldheart, före Jenny "Velvet" Pettersson och Sara Sommerfeld.
- Jag har inte ridit på 15 år och är så glad för att ha fått möjlighet att börja igen. Galoppombyten har jag till exempel aldrig gjort förut, så jag läste på nätet hur man gör, berättar Mia.
 

Mia Coldheart sjunger i rockbandet Crucified Barbara.
 
Den stora överraskningen var dock att Caroline af Ugglas vann stilpriset. Förra gången hon var med i Stjärnornas hoppning utmärkte hon sig inte riktigt för att rida elegant - men herrej-vlar vilken uppryckning!
- Åh vad jag ÄLSKAR min häst. Han bara hänger på allt jag hittar på, säger en mycket nöjd Caroline.
 

Artisten Caroline af Ugglas vann stilpriset.
 

Kampsportaren Musse Hasselvall stal som vanligt showen. Denna gång genom att rida hela omhoppningen utan sadel. 
 

Skådisen Ola Rapace var gästspeaker och tråkade Musse genom hela tävlingen. Men efteråt fick kompisen en puss.
 

Skådespelaren Sara Sommerfeld har bara ridit i ett halvår och blev något av en publikfavorit. Trots att hon tappade stigbygeln efter första hindret hoppade hon hela banan felfritt, med ett leende på läpparna. Dessutom red hon en väldigt söt häst.
- Jag är läkardotter så jag fick aldrig rida som barn. Det här är min tonårsrevolt, säger hon.
 

Artisten Erik Segerstedt hoppade fel hinder och blev utesluten.
 

Som straff fick han bära clownnäsa på presskonferensen.
 
En fullständig resultatlista hittar du här.


Läst 80421 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
27

Bo Jenå är strålande glad


SVT intervjuade dressyrens förbundskapten Bo Jenå efter söndagens sensationella dubbelseger i världscupsküren.
- Det här ger verkligen hopp för framtiden inför London, säger Bo.


Läst 76525 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
27

Sista bilen gick till Belgien


 
Fem ryttare hade kvalat till finalen i Agria Nordic Tour - som reds i två rundor under söndagskvällen. Snabbast var Ludo Philippaerts Tauber van het Kapelhof, och han fick därmed med sig helgens sista bil hem till Belgien. Övriga fyra ryttare blev lottlösa - konceptet med klassen är att det bara finns ett förstapris, men inget dåligt sådant...
 

- Det är en väldigt bra speedhäst jag har. Han är 15 år gammal och det här är hans 59:e vinst, berättade Ludo efteråt.
 

Rolf-Göran Bengtsson var riktigt sugen på bilen och var felfri i första rundan.
 

Men eftersom Kiara La Silla inte är jättesnabb var han tvungen att chansa i svängarna - och det höll inte riktigt denna gång. Kiara tyckte att det blev lite väl trångt och slog på en nit.
 

Väldigt nära en bilvinst var klassens tvåa, finska Nina Fagerström.
 

"Var jag snabb nog?", undrar Ludo.
 

Det var han, och fick en bil för besväret.
 
Fullständig resultatlista


Läst 77645 ggr Kommentarer Kommentera


Annelies senaste