GHS-Kollen - Ludger kommer alltid till Göteborg – för fansens skull

Gothenburg Horse Show 2015

Här samlar vi all bevakning från årets hästfest i Scandinavium – Gothenburg Horse Show 2015


MAR
01
2015

Ludger kommer alltid till Göteborg – för fansens skull

Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Han lovar att komma till Gothenburg Horse Show så länge hans tävlingskarriär pågår, det är nämligen en inbokad helg varje år – för fansens skull.

När de svenska ekipagen rider in på arenan jublar publiken, du behöver alltså inte se ryttaren för att förstå att det är en svensk. När en tysk man vid namn Ludger Beerbaum rider in på banan behöver du inte heller se, bara lyssna – efter de stampande fötterna.

Ger bort plakett och rosett
Även om Ludger faktiskt är på jobbet, och inom några få sekunder får startsignal inne på banan, travar han ner till sin hejarklack på andra sidan arenan. Han har fullt fokus på sin häst och den kommande utmaningen, men det ser nästan ut som att han på ren rutin rider förbi det stora lakanet med texten ”Ludger – the one and only”.
När prisutdelningen ägt rum galopperar pristagarna ärevarvet – och så även Ludger. Men först gör han ett snabbt stopp vid sina fans. De får både plakett och prisrosett från sin tyska stjärna.

Han är bäst i världen
Vi frågar tjejerna hur det kommer sig att just Ludger är deras favorit?
Det är för dem ingen tvekan om att Ludger är bäst i världen, de svenska stjärnorna får stå åt sidan. Hemma på Tjörns Ridklubb finns nämligen en hel vägg med hans prisrosetter och plaketter.
De unga tjejerna på plats i arenan är inte första generationen fans, deras mammor har tidigare stått och viftat med banderollen under många år i Scandinavium. Tjejerna själva påpekar att lakanet måste förnyas, detta har hängt med till Gothenburg Horse Show varje år sedan 2000, och har flera autografer och hälsningar från Ludger.
Innan fredagens klass kommer Ludger promenerande med blommor och choklad - under bangången fick han nämligen presenter från tjejerna. När han senare kommer ridande mot banan är inte blommorna långt borta. Hans fru har med dem i väskan – för de ska med hem till Tyskland.
– De är fantastiska, jag tror vi är inne på tredje generationen i gruppen, säger Ludger med ett leende.
Hur är det att ha dem på läktaren när du rider?
– Det är riktigt motiverande, jag uppskattar dem jättemycket. Så länge jag rider kommer jag att komma till Göteborg för att visa min uppskattning.
Det är inte bara under tävlingarna i Göteborg som hans fans är aktiva, i gruppen "Ludger the one and only" på Facebook lägger de upp bilder från förr, och höjdpunkter från hans internationella starter.

Text: Annelie Lundkvist
Foto: Ida Röök och Privat 


Läst 12369 ggr


Fler inlägg

AUG
10
2012

Bildspel: Hej då, London!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
I det här bildspelet - med 43 foton - försöker vi sammanfatta de gångna veckornas olympiska spel i Greenwich Park, London. OS har verkligen bjudit på dramatik, tårar och skratt. Tack alla läsare för att ni har varit med oss!
 
Foto: Tomas Holcbecher, Anki Yngve & FEI


Läst 229420 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
10
2012

De vann Dressyrduellen och OS-souvenirerna

Vi fick in 284 svar i Dressyrduellen inför gårdagens kürfinal. Hälften försvann redan på första duellen som var mellan Charlotte Dujardin och Adelinde Cornelissen. Över 80 procent hade Carl Hester som vinnare över Helen Langehanenberg, men med sin fjärdeplats drog Helen det längsta strået. Att sedan dessutom Tinne Vilhelmson Silfvén slog Patrik Kittel gjorde att det enbart var nio stycken som hade alla rätt.
   
Av de nio vinner Sara Hallström från Bålsta och Jessika Ung från Rabbalshede var sin OS-souvenir. Stort grattis till er! Vinsterna kommer på posten under nästa vecka.


Läst 228583 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
09
2012

Bo Jenås dressyranalys: ”Felen kostar”Bo Jenå med sina finalryttare Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel.
  
Förbundskapten Bo Jenå är ganska nöjd med OS för dressyrens räkning. Tyvärr gjorde utgångsläget efter första dagen, då Santana blev skrämd av kameror och de andra ekipagen fick en del missar, att det var svårt för svenskarna att rida upp sig hur mycket som helst.
- Felen kostar. Ingen av ryttarna har gjort några stora saker, men marginalerna är väldigt små, säger han.
  
Kanske är det den där sista jämnheten som saknas.
- Jag skulle vilja att vi kom in första dagen och red på samma sätt som vi gör den sista. Då skulle det kunna bli riktigt bra, menar Bo. 
Något han inte är så förtjust i är det upplägg som har varit på OS, där dressyrryttarna har haft ett minst tre dagar långt uppehåll mellan de två första klasserna. 
- Det gynnar varken häst eller ryttare tycker jag, båda måste ladda om.
Däremot tycker han att arrangemanget på plats har varit fantastiskt, med bra service och god mat. 
- Nu ska vi träffas och utvärdera framåt. I morgon är första dagen på vägen mot OS i Rio!
  
Mycket händer i sporten
Bo Jenå poängterar att väldigt mycket har hänt på dressyrsidan under de senaste två åren, sedan Totilas stora genombrott. Nya ekipage dyker upp hela tiden och det gäller att hänga med.
Är det aveln eller ridningen som har blivit bättre?
- Jag tror att det är både och. Sedan gynnar det verkligen sporten att det inte är samma ryttare och samma länder som står på prispallen hela tiden, så var det ju ett tag. Det blir tävling på riktigt och mer spännande för alla. 
Tidigare i dag sa Patrik Kittel att man nästan automatiskt får lägre poäng om man startar tidigt i en klass. Vad säger du som domare om det?
- Det går att få bra poäng även om man startar tidigt, men tyvärr är det svårare. Ligger man högt på rankingen och har kämpat sig dit, då dras man i den högre gruppen. Domarna är inte mer än människor, de vill inte råka döma för högt i början så att det blir problem sedan. Jag försvarar dem inte, men det är mänskligt att hålla igen på de alla första ryttarna i ett sådant här startfält.
  
Text: Anki Yngve


Läst 231251 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarAnnelies senaste