GHS-Kollen - Mia: "Har alltid anpassat träningen efter Ferdi"

Gothenburg Horse Show 2015

Här samlar vi all bevakning från årets hästfest i Scandinavium – Gothenburg Horse Show 2015


FEB
24
2015

Mia: "Har alltid anpassat träningen efter Ferdi"


Maria von Essen och Ferdi vid tävlingarna i Falsterbo.
Foto: Bo Bennergård 
  
En av de ryttare som är aktuell för världscupstart i Göteborg är Maria "Mia" von Essen. Hon rider sin rutinerade, 16-åriga valack Ferdi – som har laddat med skrittpass och uteritter.
  
År 2014 blev nämligen ett mellanår rent tävlingsmässigt för Mia, som lät hästarna stå lite åt sidan under sin graviditet. Ferdi red hon dock nästan hela vägen fram till förlossningen, och hon var uppe på hans rygg igen drygt tre veckor efteråt.
– Han är världens snällaste häst, så honom kände jag mig otroligt trygg i att rida, förklarar Mia.
Vad som möjligtvis skiljer Ferdi från de övriga hästarna i världscupens deltävling i Göteborg är att han jobbas väldigt mycket ute i naturen, och framför allt mycket i skritt, för att hålla. Ända sedan han var unghäst har han varit väldigt skör.
När Birgitta Kjellin fick veta att ägaren i Danmark skulle avliva Ferdi som fyraåring, på grund av återkommande hälta, köpte hon hästen och gav honom en andra chans.
– Vi köpte honom av Birgitta och visste att han var en skör häst. Men om man anpassar träningen är det inga problem att hålla honom i form, säger Mia.

Tränas varannan dag
Som sextonåring är Ferdi ett kvitto på att matte har matchat rätt under åren, även om hon erkänner att allt just nu känns som en bonus. Mia gläds över att han fortsätter att vara fräsch och fin, något som dagligen inspirerar till fortsatt arbete.
– Han rids hårt lite varannan dag, man får känna av hur tidigare pass har gått. Det handlar om att underhålla kunskaperna som han redan har.
Tillsammans med kusinen Ebba von Essen driver Mia, sedan 2001, företaget DressyrEssen – som hyr in sig på Hviderups Gods i Skåne. Den huvudsakliga uppgiften är att utbilda och träna hästar, och självklart att hitta nya stjärnor för framtiden.
– Jag har två hästar som jag tror mycket på. En av dem är nio år efter Briar. Han är stor, 185 centimeter i mankhöjd, så han får tid på sig, berättar Mia.
Den andra hästen är sexåriga Dora e. Don Primero – Amiral, som Mia kom på tredje plats med i Champion of the Winners i Friends Arena i vintras. Båda hästarna får dock stanna hemma när det är dags att styra lastbilen mot Göteborg.

Ser du fram emot att rida i Scandinavium?
– Absolut, det är en fantastisk atmosfär på arenan med den stora publiken. Precis som för åskådarna är det roligt för oss ryttare när världseliten är med, det inspirerar.
För att få vardagsinspiration inför jobbet hemma på gården i Skåne tränar Mia för Kerstin André en gång i veckan, samt åker till Jan Brinks Tullstorp en gång i månaden för att rida för Kyra Kyrklund.
Under den dagliga ridningen i ridhuset får hon sällskap av kusinen Ebba, och av Mattias Jansson som också han hyr in sig på gården.
– Att vara flera ryttare på samma anläggning är viktigt, så att man inte fastnar ensam där i ridhuset, säger Mia.
  
Text: Annelie Lundkvist


Läst 10225 ggr


Fler inlägg

FEB
26
2011

Snyggt, praktiskt och galet på Eurohorse


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
I det här bildspelet tar vi er med på en rundtur på Eurohorse-mässan i Göteborg. 


Läst 20527 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
23
2011

Bakom kulisserna i Scandinavium-stallet


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
Häng med oss till Scandinavium-stallet och träffa hästar, ryttare och grooms.


Läst 17043 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
18
2011

Bakom kulisserna förra åretSnart är det dags för Göteborg Horse Show 2011. Vi värmer upp genom att drömma oss tillbaka med ett bildspel från stallarna under förra årets evenemang.

På besök i Scandinavium-stallet


Läst 12979 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarAnnelies senaste