GHS-Kollen - Nya hästen tog Evelina Tovek till Göteborg

Gothenburg Horse Show 2015

Här samlar vi all bevakning från årets hästfest i Scandinavium – Gothenburg Horse Show 2015


FEB
23
2015

Nya hästen tog Evelina Tovek till Göteborg


FOTO: Lexi Mudifaj

Unga hopptalangen Evelina Tovek är övertygad – om man letar efter en viss häst, då finner man den inte. Hon letade inte efter Oz de Breve, men blev förälskad vid första mötet. Nu är ekipaget redo för Gothenburg Horse Show som de kvalat till via Lövsta Future Challenge Jumping U25.
  
När vi når Evelina på telefon har hon precis ridit klart hästarna hemma på gården i Ätran, drygt 15 minuter från Ullared. Hon är full av energi och redo att fortsätta eftermiddagen med administrativt jobb. När hästarna är omhändertagna för dagen har hon nämligen deltidstjänsten på familjeföretaget Toveks Bil att ta itu med.
– Jag är garantihandläggare, ser till att alla garantiärenden sköts smidigt och att bilägarna får hjälp. Det är ett flexibelt jobb, så det händer att jag åker in en lördagskväll för att hinna med, säger Evelina.

Lillasyster rider dressyr
Hästintresset är stort i familjen, lillasyster Isabella Tovek har satsat på dressyren – vilket gör att systrarna inte kivas om hästarna där hemma. Det är med ödmjukhet Evelina berättar hur hon och Isabella tar hänsyn till varandra på anläggningen.
En hel bana står sällan uppbyggd mer än en dag i ridhuset, även om det har hänt att Evelina lyckats ha hinder framme i nästan en vecka. På senaste tiden har syskonen insett vilken fördel de har, i med att de faktiskt kan ta hjälp av varandra.
– Isabella har hoppat upp på någon av mina hästar när jag inte får till det i markarbetet, och jag har hoppat några av hennes för omväxlings skull. Men hon tycker inte att mina hästar duger som dressyrhästar, skrattar Evelina.

Blev förälskad i fuxen
Storhoppande Oz de Breve, som hon kommer att rida i Scandinavium, är en rutinerad 13-årig valack som tidigare haft framgångar med Laura Renwick i bland annat Global Champions Tour. Även om Evelina letade efter ny häst, så var det ändå slumpen som avgjorde att hon provred den charmiga fuxen och blev förälskad.
– Jag stod på tröskeln och visste att antingen skulle jag ha en äldre, rutinerad häst, eller så skulle jag börja om med unghästar. Det lutade åt unghästar när vi var på tävling i tyska Hagen och fick veta att han stod uppstallad i närheten, förklarar Evelina.

Delta, se och lära
Målet för säsongen var att rida kvalen till Lövsta Future Challenge U25, och se hur långt det räckte. När det stod klart att hon kvalat visste Evelina att det finns mycket rutin att hämta på plats i Göteborg.
– Jag har inga förhoppningar om att vinna, utan kommer att tillbringa mycket tid – som jag tidigare gjort – med att delta, se och lära. Bara att få stå och titta på framhoppningen är otroligt lockande, säger hon.
Evelina pratar varmt om att få se världsryttarna inne på arenan, och att få spana in utrustningsnyheterna och montrarna på mässan. Hon har fullt förtroende för hästen, hennes roll under GHS är att rida precis som vanligt.
– Det är som vilken vanlig tävling som helst för honom, det är jag som måste kontrollera mina känslor.

Kräktes efter varje start
Att stänga av omvärlden är något Evelina har fått jobba på sedan hon var ung och red ponny. Avundsjukan inom ridsporten är något som påverkat henne och som ofta har fått henne att fokusera på vad andra tycker, i stället för på sin egen prestation och sina uppsatta mål.
Som stöd har hon den mentala coachen Andy Swärd, som hjälper henne att fokusera och andas.
– När jag red ponny gick jag alltid ut och kräktes efter varje ritt. Jag glömde bort att andas och satte press på mig själv. Nu är det jag, hästen, underlaget och språnget som gäller – inget annat.
Hur kommer du att förbereda dig på själva tävlingsdagen?
– Jag gillar att pyssla i stallet och att vara mig själv. Så jag kommer att gå undan till boxen och fokusera på ritten och andningen, säger hon.
Tävlingarna i Göteborg är bara ett delmål för Evelina, hon vill gärna rida i Nations Cup-laget för Sverige under året, för att fortsätta skaffa sig rutin. Teamkänslan lockar, även om hon tycker att vi i Sverige behöver lära oss att bli ännu mer samspelta lagryttare.
  
Text: Annelie Lundkvist 
   


Läst 28092 ggr

Fler inlägg

AUG
20
2016

Hylla Peder i Kungsan eller i tv-soffan på söndag



Foto: Jenny Abrahamsson
  
Kom och fira Peder Fredricson och de andra svenska OS-medaljörerna i Kungsträdgården i Stockholm i morgon söndag! Hyllningarna startar klockan 17.15, medaljörerna beräknas stå på scenen klockan 18. Kan du inte vara på plats? Lugn, hyllningarna direktsänds av TV3.
  
Text: Anna Carlsson-Käck
  
Förutom Silver-Peder träffar du även medaljörerna Sarah Sjöström, simning (ett guld, ett silver och ett brons), Marcus Svensson, skytte (silver), Jenny Fransson, brottning (brons), Sofia Mattsson, brottning (brons) och damlandslaget i fotboll.
– Vi är glada och stolta över att OS-truppen har tagit fler medaljer än i London, vilket var vårt mål. Hittills är antalet medaljer tio stycken och vi ser fram emot att få fira framgångarna med supportrarna på hemmaplan, säger Peter Reinebo som är truppchef i ett pressmeddelande.


Läst 43154 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2016

Meredith efter kraschen: ”Fibonacci mår bra”



Foto: Tomas Holcbecher

  
I går kraschade Meredith Michaels Beerbaum och Fibonacci rejält i OS-finalens första omgång. Ekipaget landade mitt i en bred oxer och ett tag såg det ut som om den stora skimmeln skulle gå omkull. Meredith lyckades ta sig tillbaka i sadeln och fick styr på både sig och hästen, hon hoppade ett hinder till för att därefter – av omtanke om Fibonacci – utgå på egen begäran.

  
Text: Anna Carlsson-Käck
  
– Jag ville bara känna hur han kändes och att han inte hade skadat sig. Därför hoppade jag inte hela banan. Men han kändes okej och det är jag glad för, säger Meredith Michaels Beerbaum efter ritten.
Hon förklarar kraschen med att hon helt enkelt ville för mycket, och tappade koncentrationen för ett kort ögonblick.
  
På Facebook skriver Meredith:
"Nacho mår bra och det är huvudsaken!!" och ”Jag är glad över att kunna säga att Nacho är fräsch och mår bra efter dagens missöde. Han gnäggade och gjorde lufthopp när vi joggade honom innan jag lämnade Rio. Inte trött alls!
  
Den svenskfödda valacken Fendi (född 2005, e. For Feeling – Corland) är uppfödd av Tina Pettersson Lind. År 2012 köptes han av Lisen Bratt Fredricson som vidareutbildade och tävlade honom. Så småningom tog Stall Fredricsons beridare Stephanie Holmén över det framgångsrika tävlandet. Våren 2014 såldes Fendi till tyska Meredith Michaels Beerbaum och fick då namnet Fibonacci. 

Källa, citat: Horsenetwork


Läst 50994 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2016

Extra: Peders långa medaljkväll i bilder


Yran efter Peder Fredricsons OS-silver ville aldrig ta slut, givetvis firades det natten lång i Rio de Janeiro. Men först skulle media får sitt.
    
Text: Jenny Abrahamsson
  
Efter prisutdelning, intervjuer och presskonferens skedde den obligatoriska fotograferingen vid OS-ringarna för Peder. Därefter fick han i ilfart bege sig till den ena tv-studion efter den andra ­– där ytterligare intervjuer och fotograferingar väntade.
  
Middag vid Copacabana
Sent omsider, när allt det mediala arbetet var färdigt, firades silvermedaljen med middag på en restaurang vid Copacabana. Och vi kan utgå från att intervjuer, tv-sändningar och fotograferingar är långt ifrån över för vår silvermedaljör.
Efter hemkomsten fortsätter resan direkt till Stockholm och Kungsträdgården där han kommer att firas offentligt, nämligen söndag klockan 18.30.
  

På podiet med guldmedaljör Nick Skelton och bronsmedaljör Eric Lamaze. Foto: Tomas Holcbecher
  

Svenska publiken i extas. Foto: Tomas Holcbecher
  

All In togs självklart omhand kungligt av Malin Henlöv efter prisutdelningen. Foto: Tomas Holcbecher
  

Obligatorisk fotografering vid OS-ringarna. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Smajl! Foto: Jenny Abrahamsson
  

Den lika obligatoriska ”tummen upp”-bilden. Inte lika cool som en ”dab”… Foto: Jenny Abrahamsson
  

Peders fanclub ”gör en Bolt”. Rolf-Göran Bengtsson, teamkollegan Nicola Philippaerts, hästskötaren Malin Henlöv, förbundskapten Ragnar Bengtsson, Malin Baryard Johnsson och landslagsveterinären Jonas Tornell. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Utanför restaurangen var det många som ville fotografera….
  

… och intervjua Peder.
  

Festgänget! Rolf-Göran Bengtsson, Nanna Nieminen (Henriks hästskötare), Malin Henlöv (Peders hästskötare), Peder Fredricson, Natalie Jansson (Malin Baryard Johnssons hästskötare) och Malin Baryard Johnsson. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Vid Copacabana med hustrun Lisen, som också har en viktig del i silvret. Foto: Jenny Abrahamsson


Läst 75265 ggr Kommentarer Kommentera






Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.