GHS-Kollen - Paulinda Fribergs Las Vegas-dröm lever

Gothenburg Horse Show 2015

Här samlar vi all bevakning från årets hästfest i Scandinavium – Gothenburg Horse Show 2015


FEB
25

Paulinda Fribergs Las Vegas-dröm lever

Dressyrryttaren Paulinda Friberg var på plats i Göteborg redan under tisdagseftermiddagen, hon gillar att ge sin häst Di Lapponia T tid att acklimatisera sig. Med sig på tävlingen har hon i vanlig ordning kusinen Tobias, men ingen hästskötare.
  
Nyligen tävlade Paulinda i Neumünster och satte personligt rekord både i Grand Prix och i küren.
– Lapponia hann vara hemma i åtta dagar bara, sedan åkte vi igen. Det var otroligt kul att det gick så bra och samtidigt inspirerande, för det finns mer att göra i programmen. I Grand Prix hade vi en miss i tvåorna och i küren var ingen av piruetterna bra, säger hon.
Ett av knepen bakom förbättringen på tävling är faktiskt valet av tempo.
– Jag rider lite långsammare nu, innan red jag så snabbt. Nu tar jag mig till och med tid att göra halvhalter, det är ju sådant man lär sig på ridskolan att göra! Tänk att du ibland kan glömma att göra det i Grand Prix, säger Paulinda med ett smittande skratt. 
  
Trist med strykningarna
Hon menar att hon inte har jättebra koll på konkurrenterna i Göteborg, när Paulinda inte tar hand om sina hästar har hon fullt upp med jobbet som frisör på en salong i Lund. Men hon har förstått att det har varit en del strykningar, inte minst har ju Adelinde Cornelissen på Parzival lämnat återbud.
– Det är tråkigt för det sportsliga och synd om publiken att det inte blir ett större startfält. Men vi andra får helt enkelt rida så att det ryker och hoppas att vi kan bjuda publiken på en högklassig tävling, säger hon.
Efter världscupen i Göteborg har Paulinda lämnat in en intresseanmälan om att hon skulle vilja rida sista omgången inför finalen, i ’s-Hertogenbosch. Men dit är Sverige bara reservnation, så det krävs att något annat land lämnar återbud.
Vad gäller världscupfinalen i Las Vegas har hon faktiskt chans att få biljett, om det går riktigt bra i Göteborg och i Holland.
– Skulle jag komma med till Las Vegas vore det förstås en fantastisk bonus… 
Så du åker till Las Vegas om du lyckas kvala?
– Jaaa, det gör jag ju i så fall. Det skulle vara en ”once in a lifetime”-grej!
Har Lapponia flugit någon gång?
– (Skratt.) Absolut inte, hon har ju precis lärt sig att åka lastbil! 
 
Text: Anki Yngve
Foto: Mathilda Nygårds 


Läst 3894 ggr


Fler inlägg

AUG
10

Bildspel: Hej då, London!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
I det här bildspelet - med 43 foton - försöker vi sammanfatta de gångna veckornas olympiska spel i Greenwich Park, London. OS har verkligen bjudit på dramatik, tårar och skratt. Tack alla läsare för att ni har varit med oss!
 
Foto: Tomas Holcbecher, Anki Yngve & FEI


Läst 225212 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
10

De vann Dressyrduellen och OS-souvenirerna

Vi fick in 284 svar i Dressyrduellen inför gårdagens kürfinal. Hälften försvann redan på första duellen som var mellan Charlotte Dujardin och Adelinde Cornelissen. Över 80 procent hade Carl Hester som vinnare över Helen Langehanenberg, men med sin fjärdeplats drog Helen det längsta strået. Att sedan dessutom Tinne Vilhelmson Silfvén slog Patrik Kittel gjorde att det enbart var nio stycken som hade alla rätt.
   
Av de nio vinner Sara Hallström från Bålsta och Jessika Ung från Rabbalshede var sin OS-souvenir. Stort grattis till er! Vinsterna kommer på posten under nästa vecka.


Läst 224436 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
09

Bo Jenås dressyranalys: ”Felen kostar”Bo Jenå med sina finalryttare Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel.
  
Förbundskapten Bo Jenå är ganska nöjd med OS för dressyrens räkning. Tyvärr gjorde utgångsläget efter första dagen, då Santana blev skrämd av kameror och de andra ekipagen fick en del missar, att det var svårt för svenskarna att rida upp sig hur mycket som helst.
- Felen kostar. Ingen av ryttarna har gjort några stora saker, men marginalerna är väldigt små, säger han.
  
Kanske är det den där sista jämnheten som saknas.
- Jag skulle vilja att vi kom in första dagen och red på samma sätt som vi gör den sista. Då skulle det kunna bli riktigt bra, menar Bo. 
Något han inte är så förtjust i är det upplägg som har varit på OS, där dressyrryttarna har haft ett minst tre dagar långt uppehåll mellan de två första klasserna. 
- Det gynnar varken häst eller ryttare tycker jag, båda måste ladda om.
Däremot tycker han att arrangemanget på plats har varit fantastiskt, med bra service och god mat. 
- Nu ska vi träffas och utvärdera framåt. I morgon är första dagen på vägen mot OS i Rio!
  
Mycket händer i sporten
Bo Jenå poängterar att väldigt mycket har hänt på dressyrsidan under de senaste två åren, sedan Totilas stora genombrott. Nya ekipage dyker upp hela tiden och det gäller att hänga med.
Är det aveln eller ridningen som har blivit bättre?
- Jag tror att det är både och. Sedan gynnar det verkligen sporten att det inte är samma ryttare och samma länder som står på prispallen hela tiden, så var det ju ett tag. Det blir tävling på riktigt och mer spännande för alla. 
Tidigare i dag sa Patrik Kittel att man nästan automatiskt får lägre poäng om man startar tidigt i en klass. Vad säger du som domare om det?
- Det går att få bra poäng även om man startar tidigt, men tyvärr är det svårare. Ligger man högt på rankingen och har kämpat sig dit, då dras man i den högre gruppen. Domarna är inte mer än människor, de vill inte råka döma för högt i början så att det blir problem sedan. Jag försvarar dem inte, men det är mänskligt att hålla igen på de alla första ryttarna i ett sådant här startfält.
  
Text: Anki Yngve


Läst 226995 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarAnkis senaste