GHS-Kollen - Paulinda Fribergs Las Vegas-dröm lever

Gothenburg Horse Show 2015

Här samlar vi all bevakning från årets hästfest i Scandinavium – Gothenburg Horse Show 2015


FEB
25
2015

Paulinda Fribergs Las Vegas-dröm lever

Dressyrryttaren Paulinda Friberg var på plats i Göteborg redan under tisdagseftermiddagen, hon gillar att ge sin häst Di Lapponia T tid att acklimatisera sig. Med sig på tävlingen har hon i vanlig ordning kusinen Tobias, men ingen hästskötare.
  
Nyligen tävlade Paulinda i Neumünster och satte personligt rekord både i Grand Prix och i küren.
– Lapponia hann vara hemma i åtta dagar bara, sedan åkte vi igen. Det var otroligt kul att det gick så bra och samtidigt inspirerande, för det finns mer att göra i programmen. I Grand Prix hade vi en miss i tvåorna och i küren var ingen av piruetterna bra, säger hon.
Ett av knepen bakom förbättringen på tävling är faktiskt valet av tempo.
– Jag rider lite långsammare nu, innan red jag så snabbt. Nu tar jag mig till och med tid att göra halvhalter, det är ju sådant man lär sig på ridskolan att göra! Tänk att du ibland kan glömma att göra det i Grand Prix, säger Paulinda med ett smittande skratt. 
  
Trist med strykningarna
Hon menar att hon inte har jättebra koll på konkurrenterna i Göteborg, när Paulinda inte tar hand om sina hästar har hon fullt upp med jobbet som frisör på en salong i Lund. Men hon har förstått att det har varit en del strykningar, inte minst har ju Adelinde Cornelissen på Parzival lämnat återbud.
– Det är tråkigt för det sportsliga och synd om publiken att det inte blir ett större startfält. Men vi andra får helt enkelt rida så att det ryker och hoppas att vi kan bjuda publiken på en högklassig tävling, säger hon.
Efter världscupen i Göteborg har Paulinda lämnat in en intresseanmälan om att hon skulle vilja rida sista omgången inför finalen, i ’s-Hertogenbosch. Men dit är Sverige bara reservnation, så det krävs att något annat land lämnar återbud.
Vad gäller världscupfinalen i Las Vegas har hon faktiskt chans att få biljett, om det går riktigt bra i Göteborg och i Holland.
– Skulle jag komma med till Las Vegas vore det förstås en fantastisk bonus… 
Så du åker till Las Vegas om du lyckas kvala?
– Jaaa, det gör jag ju i så fall. Det skulle vara en ”once in a lifetime”-grej!
Har Lapponia flugit någon gång?
– (Skratt.) Absolut inte, hon har ju precis lärt sig att åka lastbil! 
 
Text: Anki Yngve
Foto: Mathilda Nygårds 


Läst 4193 ggr


Fler inlägg

NOV
30
2015

Kristians och teamets tårar efter Biggles sista startKristian von Krusenstierna gav Biggles en puss efter ritten.
  
Söndag red Kristian von Krusenstierna sin sista start på Biggles 1015 – efter framträdandet i världscupen fick ekipaget stående ovationer av publiken. Vilket rörde hela teamet kring hästen till tårar.

Text: Annelie Lundkvist
Foto: Annelie Lundkvist och Anki Yngve
  
Som den tävlingsmänniska Kristian är blev han besviken över domarsiffrorna, han tyckte att de var värda lite mer. Men samtidigt var detta sekundärt, känslorna till Biggles – att få pussa honom på mulen och krama om hästskötaren Karin och hustrun Linda var det som verkligen betydde något denna dag.
  
Känslosamt direkt efter ritten
När FEI-veterinären hade gjort den obligatoriska bettkontrollen direkt efter start hoppade Kristian av och torkade tårarna. Även hästskötaren Karin blinkade ordentligt i ett försök att hålla gråten inne, men när chefen kom för att ge henne en kram gick det inte längre.
– Det är väldigt skönt att sista starten gick så bra, jag har knappt kunnat prata om att det är hans sista tävling, berättar hon för Hippson när vi promenerar med Biggles.

Kom till stallet nästan samtidigt
Karin utsågs till Årets hästskötare på Ryttargalan i onsdags och har arbetat hos Kristian i drygt fem år, nästan lika länge som Biggles har varit en del av teamet.
– Han kom till stallet 20 dagar efter att jag hade börjat, för alla dessa år sedan. Biggles är den arbetskamrat jag kommer att sakna mest, säger Karin med tårar i ögonen.
Direkt när Biggles hade fått skritta av var det dags att promenera ner till stallet, där det serverades morötter i stora mängder och där många kramar delades ut.
  

Hingsten visade att han fortfarande kan!


Karin tävlingsfilmar ekipaget för sista gången.
  
Planerna är ännu inte klara
Att publiken gav stående ovationer, och överöste ekipaget med applåder, blev för Kristian en perfekt avslutning på en lång karriär tillsammans. När han fick Biggles till sitt stall visste han att Briar-sonen skulle kunna hjälpa honom med hans egen svaghet.
– Jag var dålig på piaff och passage när jag tog över honom från Jan Brink. Biggles har hjälpt mig väldigt mycket i karriären, säger ryttaren.
Kristian berättar att Biggles kommer att bo kvar i stallet på Ågesta ridskola ett tag till, några beslut om vart han ska ta vägen sedan har ännu inte tagits. Kanske flyttar han hem till sin uppfödare och ägare, familjen Lundberg Persson, för att gå i pension. Men Kristian vet samtidigt att Biggles inte är en häst som kommer att trivas med att bara gå i en hage hela dagarna.
– Det kan bli så att han får flytta till en yngre ryttare som han kan hjälpa i de lättare klasserna.
  
Fortfarande fräsch och motiverad
Beslutet om framtiden kommer inte att stressas fram, men en sak är säker. Kristian ville sluta när Biggles fortfarande var på topp.
– Jag har lyckats hålla honom motiverad för den högsta nivån i fem år, nu vill jag sluta medan han fortfarande tycker att det är roligt och är fräsch i kroppen, avslutar han.
  

Puss och kram direkt efter ritten.


Kristian applåderar sin fina häst...


... och de får stående ovationer av publiken.


Tack för allt, fina Biggles!


Läst 46481 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
30
2015

Bildspel: Balans + kommunikation = Lorenzo


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Lorenzos hästshow bygger på ett unikt samspel mellan hästar och människa.
I de natursköna omgivningarna i Camargue i södra Frankrike lever och tränar han med sina hästar. Lorenzo lever mitt ibland dem i ett litet hus omgärdat av en rad boxar med konstant öppna dörrar. Hästarna går ut och in som de vill och Lorenzo är alltid närvarande.
Under tävlingarna i Friends Arena har hästartisten gjort ett antal framträdanden. Upplev ett av dem i bildspelet ovan!
  
Läs mer om Lorenzo på SIHS:s sajt
  
Foto: Anki Yngve


Läst 50061 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
29
2015

Publiken hyllade Filur under prisutdelningen  
I söndagens världscup valde Axel Olin att ta in reservhästen Wittstein 2, för att ersätta avlidne Filur. Ett beslut han tog tillsammans med sitt team och med stöd av de andra kuskarna. Vi träffade honom efter tävlingen.
  
Text och foto: Annelie Lundkvist
  
Vid presskonferensen är Axel tystlåten och ser stundtals ut att bli berörd av stunden. I hans tankar finns fortfarande fredagens händelse, där Filur föll ihop efter målgång.
– Jag valde att köra för att hedra "Fille" och för att visa publiken att man måste gå vidare. Hur jobbigt det än är, säger Axel efter att den internationella presskåren har lämnat rummet.
  
Har fått stort stöd i stallet 
När olyckan var framme i helgen fick han genast stöd på plats av veterinärer, funktionärer, de andra kuskarnas hästskötare och förstås av kuskarna själva. Direkt efter olyckan visste Axels motståndare i världscupen att det handlade om en sak, att komma upp i vagnen igen och att inte låta sorgen ta över.
– Samtliga kuskar kom fram och frågade om jag ville låna någon av deras reservhästar till söndagens tävling, berättar Olin.
Han säger att han inte skulle ha varit kvar på tävlingen utan stödet från sitt team. Under fredagen såg han inte publikens hyllning med lamporna, men han fick den återberättad för sig i efterhand. När det var dags för dagens prisutdelning fick Axel dock se hyllningen med egna ögon.
– Jag fick bita mig i tungan när vi skrittade in på banan och såg alla lampor, säger han om publikens tribut.

   

Publikens hyllning under söndagskvällen.


Läst 69796 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarAnkis senaste