GHS-Kollen - Peder Fredricson: "Det är min största seger"

Gothenburg Horse Show 2015

Här samlar vi all bevakning från årets hästfest i Scandinavium – Gothenburg Horse Show 2015


FEB
28

Peder Fredricson: "Det är min största seger"

Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Peder Fredricson tog på lördagskvällen sin första femstjärniga seger – och avrundade en riktigt bra dag för Team H&M. För det är precis vad det var, en teamseger.

Innan vi berättar om Peders känsla när han insåg att han segrat måste vi skriva om hur allt startade.

 Peder var på jakt efter en ny häst, och hade provridit många, men ingen hade riktigt haft det lilla extra. Det fanns en häst som han ändå kände kunde vara rätt för honom.
Innan han skulle ta beslutet åkte han hem till Ludo Philippaerts för att provrida en brun valack. Redan över första krysset visste Peder att han ville ha just denna häst. Han flög sedan tillbaka dit med sin fru Lisen och den tilltänkta hästägaren. De såg alla vad Peder själv såg, det här var deras nya häst.

Har ett oroligt register
– Jag är otroligt tacksam för min hästägare Stuteri Arch för denna häst, han har ett otroligt register i galoppen och är väldigt rädd om sig själv. Samtidigt som han är modig, säger Peder.
Så var det en lördag i Göteborg, Ludos söner Olivier och Nicola har precis välkomnats in i Team H&M där Malin och Peder skämtsamt sade att det är bra med yngre ryttare i teamet – då måste de äldre visa att det fortfarande har "det". Och nog visade han det i kvällens omhoppning.
Danska Andreas Schou gick ut först i omhoppningen och satte ribban högt. Tillsammans med Allstar fick han sin svenska sambo Jannike West att hålla andan uppe på läktaren, när han i full fart galopperade mot det sista räcket. Skulle det vara möjligt att gå ut som första ryttare i omhoppningen och få segern?

Svenskar kan rida fort
Pius Schwizer från Schweiz tyckte inte att segern skulle vara så enkel att ta, han beslutade sig för att prova Caretina de Joters snabbhet i omhoppningen. Pius har inte haft hästen så länge i sitt stall, och visste faktiskt inte hur hon skulle reagera.
– Jag ville visa att det kan gå fort i omhoppningen, men sen visade det sig att svenskar också kan rida fort, sa han på presskonferensen.
För Peder räckte tiden till hans livs första femstjärniga seger, och det på hemmaplan.
– Det är en obeskrivligt bra känsla när publiken ställer sig upp och jublar, erkänner han.


När han gick in på banan hade Peder fokus på att andas, hålla pulsen låg och låta All In galoppera. Enligt honom själv behöver han inte rida fort, utan snarare fokusera på att hålla sig lugn och fokusera på rytmen.
– Direkt efter kombinationen gällde det att sätta fart genom kurvan. Jag rätade på mig och tog ett andetag när vi kom mot hindret, behövde stämma av att han uppfattat det. Jag kände då att han tittade på hindret.
"Allan" hade full koll på uppgiften, det sista räcket seglade han över och visade ännu en gång för Peder att han är en häst för de stora uppgifterna i framtiden. Om det är den framtida EM-hästen vill inte Peder spekulera i. Nu närmast blir det två lugnare veckor för valacken innan avfärd till Arezzo för att starta igång utomhussäsongen.

Resultat 

Text: Annelie Lundkvist
Foto: Ida Röök

Missa inte bildspelet i toppen på sidan! 

SVT-klipp på Peders grundomgång:

Omhoppningen:

Den obligatoriska segerintervjun:


Läst 18554 ggr


Fler inlägg

MAR
28

Steve Guerdat efter segern: ”Jag älskar er alla”Lyckan är total efter att ha vunnit världscupen i hoppning.
Foto: Tomas Holcbecher
  
Han var ensam felfri genom alla tre omgångar av världscupfinalen. Och tog hem segern, precis som förra året.
– Det är svårt att beskriva känslan här och nu. Men framför allt känns det skönt att jag red bättre än förra året, säger Steve Guerdat efter klassen.
  
Text:
Ida Röök
Foto:
Ida Röök/Tomas Holcbecher
  
Det blev riktigt spännande in i det sista i hoppningens världscupfinal. Sista ekipage in i arenan, Steve Guerdat på Corbinian, tog hem segern efter att ha varit ensam felfri genom alla tre omgångar. Det blev tight mellan tvåan och trean, tiden fick avgöra då de hamnade på samma antal fel. Holländske Harrie Smolders på Emerald N.O.P kom tvåa, medan tysken Daniel Deusser på Cornet d´Amour kom trea.
  
Laddade i Spanien
Steve, som ju också är regerande OS-guldmedaljör, och Corbinian har laddat upp inför finalen på tävling i Spanien.
– Jag ville lära känna honom bättre, vi hade flera bra rundor men också flera rundor där det inte fungerade alls. I Spanien red vi klasser på 1,30- och 1,40-höjd. Bara för att lära känna varandra. Sedan tävlade vi i 's-Hertogenbosh och där gick han väldigt bra i tre dagar. Och i dag var det verkligen så att vi jobbade tillsammans, jag hade honom med mig hela vägen över mållinjen, säger Steve på presskonferensen efter klassen.
  
Red bättre
Han stod som segrare även förra året, när finalen hölls i Las Vegas. Då kritiserades banbyggandet hårt av ryttare och Steve vann genom att kasta sig över sista hindret.
– Jag är glad över att kunna vinna på ett snyggare sätt än förra året, jag red bättre nu och det var verkligen mitt mål, säger han och fortsätter:
– Jag har en passion för den här sporten och det är mig ni hyllar här och nu. Men egentligen är det så många andra som borde sitta här med mig i dag. Hela mitt team med mängder av personer som stöttar mig i det här. Det är så mycket som krävs, och jag känner mig verkligen priviligerad att få sitta här. Det här är en seger för hela mitt team.
Steve får frågan om han är medveten om hur mycket pengar han har ridit in i helgen, nämligen omkring 232 000 euro. Svaret är klart och tydligt:
– Jag bryr mig inte!

Fullständigt resultat
Här kan du läsa vår direktrapport från klassen
Läs hur Henrik von Eckermann summerar sitt finaläventyr
 
 


Daniel Deusser på Cornet d´Amour kom trea.


Harrie Smolders på Emerald N.O.P kom tvåa.


Stående ovationer för vinnaren!


Busiga ryttare på podiet.


"Tack min fina häst".


Han måste ha nerver av stål, Steve Guerdat.


Cornet d´Amour fick busa efter en felfri runda.


Känslan måste vara helt galen när hela Scandinavium ger stående ovationer.


Läst 30838 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
28

Henrik om finalen: ”Både hästen och jag behöver erfarenhet”
Nu har Henrik von Eckermann avslutat sin världscupfinal tillsammans med Giljandro van den Bosrand. Han sammanfattar det som en viktig tävling i karriären.

  
Text: Annelie Lundkvist
Foto: Tomas Holcbecher
  
Det började bra med en felfri första omgång, när tävlingarna inleddes tidigare i veckan. Men så kom det nesliga nedslaget i lördagens klass och Henrik visade sitt stora missnöje.
– Nu är det kört, sa han då.
Men när han i dag har ridit den sista omgången är han ändå nöjd att han fullföljde tävlingen tillsammans med "Boss", som Giljandro van den Bosrand kallas hemma i stallet.
  
Viktig erfarenhet
– Det är viktigt för mig att fortsätta och slutföra tävlingen hela vägen i stället för att ge upp, säger han till Hippson.
Enligt honom själv är det just erfarenhet som både han och hästen behöver.
– Jag är väldigt nöjd med denna sista runda, det var svårt för honom i kombinationen där vi rev.
Boss är en väldigt storgalopperad häst enligt Henrik, och fick nästan ett halvt galoppsprång för mycket i just kombinationen.
  
Krävande och rättvis bana
Henrik har inget att klaga på när det kommer till banbyggarens arbete denna helg.
– Jag har aldrig hoppat något som detta tidigare. Banan var krävande och banbyggaren har gjort ett jättebra jobb.
När vi pratar om hästen konstaterar han att "Boss" ger allt inne på banan.
– Han var som mest koncentrerad själv sista rundan, det kändes riktigt bra.
Vad väntar den närmaste tiden?
– Nu blir det lugnare i tre veckor. Jag ska tävla de andra hästarna på nationella tävlingar. De har blivit lite sidosatta när det har varit större tävlingar.
Vilken blir nästa stora tävling?
– Det blir Global Champions Tour i Antwerp i slutet på april, där hoppas jag att Cantinero är tillbaka.


Läst 32783 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
28

Njut av Tinnes fantastiska silverritt på nyttTinne och "Anton" fick till sitt livs ritt. Foto: Tomas Holcbecher
  
Måndagens världscupfinal i hoppning är på allas läppar här i Scandinavium. Men det är några timmar kvar tills den börjar, och vi är inte redo att släppa gårdagens framgångar ännu.
  
– Känslan att komma in på arenan med den fantastiska publiken är obeskrivbar. Förutom den inledande halten är jag jättenöjd med honom, sa Tinne i går efter ritten. 
När hon red upp mot den avslutande halten höll publiken i Scandinavium andan och tränaren Louise "Lussan" Nathorst hade gåshud och tårar i ögonen. Det är en ritt väl värd att se igen, med andra ord!

Se den här:


"Anton" är hemma igen och tar en tur i solen med sin hästskötare Sara:


Läst 24484 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarIdas senaste
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.