GHS-Kollen - Peder Fredricson: "Det är min största seger"

Gothenburg Horse Show 2015

Här samlar vi all bevakning från årets hästfest i Scandinavium – Gothenburg Horse Show 2015


FEB
28

Peder Fredricson: "Det är min största seger"

Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Peder Fredricson tog på lördagskvällen sin första femstjärniga seger – och avrundade en riktigt bra dag för Team H&M. För det är precis vad det var, en teamseger.

Innan vi berättar om Peders känsla när han insåg att han segrat måste vi skriva om hur allt startade.

 Peder var på jakt efter en ny häst, och hade provridit många, men ingen hade riktigt haft det lilla extra. Det fanns en häst som han ändå kände kunde vara rätt för honom.
Innan han skulle ta beslutet åkte han hem till Ludo Philippaerts för att provrida en brun valack. Redan över första krysset visste Peder att han ville ha just denna häst. Han flög sedan tillbaka dit med sin fru Lisen och den tilltänkta hästägaren. De såg alla vad Peder själv såg, det här var deras nya häst.

Har ett oroligt register
– Jag är otroligt tacksam för min hästägare Stuteri Arch för denna häst, han har ett otroligt register i galoppen och är väldigt rädd om sig själv. Samtidigt som han är modig, säger Peder.
Så var det en lördag i Göteborg, Ludos söner Olivier och Nicola har precis välkomnats in i Team H&M där Malin och Peder skämtsamt sade att det är bra med yngre ryttare i teamet – då måste de äldre visa att det fortfarande har "det". Och nog visade han det i kvällens omhoppning.
Danska Andreas Schou gick ut först i omhoppningen och satte ribban högt. Tillsammans med Allstar fick han sin svenska sambo Jannike West att hålla andan uppe på läktaren, när han i full fart galopperade mot det sista räcket. Skulle det vara möjligt att gå ut som första ryttare i omhoppningen och få segern?

Svenskar kan rida fort
Pius Schwizer från Schweiz tyckte inte att segern skulle vara så enkel att ta, han beslutade sig för att prova Caretina de Joters snabbhet i omhoppningen. Pius har inte haft hästen så länge i sitt stall, och visste faktiskt inte hur hon skulle reagera.
– Jag ville visa att det kan gå fort i omhoppningen, men sen visade det sig att svenskar också kan rida fort, sa han på presskonferensen.
För Peder räckte tiden till hans livs första femstjärniga seger, och det på hemmaplan.
– Det är en obeskrivligt bra känsla när publiken ställer sig upp och jublar, erkänner han.


När han gick in på banan hade Peder fokus på att andas, hålla pulsen låg och låta All In galoppera. Enligt honom själv behöver han inte rida fort, utan snarare fokusera på att hålla sig lugn och fokusera på rytmen.
– Direkt efter kombinationen gällde det att sätta fart genom kurvan. Jag rätade på mig och tog ett andetag när vi kom mot hindret, behövde stämma av att han uppfattat det. Jag kände då att han tittade på hindret.
"Allan" hade full koll på uppgiften, det sista räcket seglade han över och visade ännu en gång för Peder att han är en häst för de stora uppgifterna i framtiden. Om det är den framtida EM-hästen vill inte Peder spekulera i. Nu närmast blir det två lugnare veckor för valacken innan avfärd till Arezzo för att starta igång utomhussäsongen.

Resultat 

Text: Annelie Lundkvist
Foto: Ida Röök

Missa inte bildspelet i toppen på sidan! 

SVT-klipp på Peders grundomgång:

Omhoppningen:

Den obligatoriska segerintervjun:


Läst 18508 ggr


Fler inlägg

OKT
10

Fyrspann: Inget brons till SverigeTomas Eriksson gjorde en bra maraton, men körde fel väg i precisionsmomentet - och blev utesluten. FOTO: Hippo Foto/Leanjo de Koster 
  
Under söndagen, mästerskapens sista dag, avgjordes fyrspanns-VM med det avslutande precisionsmomentet. Äntligen skulle Sverige ta medalj, ett lagbrons, trodde vi.
 
Visserligen låg vi trea inför sista dagen och Fredrik Persson fick till en bra precision med bara 0,56 straff för tid. Även Tomas Eriksson startade bra, men så hände det som inte fick hända. Han körde fel väg och blev utesluten!
 
Tomas Eriksson hamnade i och med uteslutningen sist och Fredrik Perssons individuella placering blev åtta.
 
Lagguld tog Nederländerna före USA och Tyskland. Individuellt vann Boyd Exell före Ijsbrand Chardon och Tucker Johnson. 
  
Även voltigen avgjordes idag - Sverige var åtta i sista omgången men stannade kvar på elfte plats totalt.
 
Nej, det enda vi vill minnas från det här VM:et är nog Rolf-Göran Bengtssons sjätteplats. Resten tar vi och glömmer...


Läst 62026 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
10

Hålltider, söndag


 
FYRSPANN

Klockan 10:00 (16:00 i Sverige) avgörs fyrspannstävlingen med precision/konkörning. Fredrik Persson startar som nummer två och Tomas Eriksson som nummer sex.
 
VOLTIGE
Final, freestyle, lagtävlingen. Sverige startar först, klockan 11:04 (17:04 svensk tid).


Läst 62200 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
10

Hoppfinalen: Le Jeune är bäst i världen!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

    
Det individuella guldet i banhoppning gick under lördagsnatten svensk tid till Philippe Le Jeune från Belgien - belgarna behåller alltså titeln inom landet (Philippe tar över efter Jos Lansink). Silvret gick sensationellt nog till Abdullah Al Sharbatly från Saudiarabien och brons tog Kanadas Eric Lamaze.
Rodrigo Pessoa, som gjort ett fantastiskt VM, hamnade på den snöpliga fjärdeplatsen och Rolf-Göran Bengtsson blev alltså sexa. 
 
Här nedan kan du läsa vår direktrapportering från finalen - i efterhand.
_ _ _ _ _ _ _ _ _
 
DIREKTRAPPORTERING FRÅN FINALEN
 
Nu är hoppfinalen, där de fyra bästa byter hästar, igång.
Först ut var Abdullah Al SharbatlySeldana di Campalto från Saudiarabien. Det blev åtta fel - kanske spelade nerverna honom ett spratt?
 
Nästa man ut, Rodrigo PessoaHH Rebozo för Brasilien. En häst som nog inte blir så lätt för de andra att rida eftersom den lätt hamnar lite i framvikt. Fyra fel blev det för Rodrigo.
 
Tredje finalisten, belgaren Philippe le JeuneVigo d'Arsouilles, klämde till med första nollan!
 
Sist ut på sin egen häst i finalen, Kanadas Eric Lamaze Hickstead, fick även han noll fel på den egna hästen.
 
Dags för första hästbytet!
  
Rodrigo Pessoa red Al Sharbatlys Seldana di Campalto och hade först en liten stund (med betoning på liten) på sig att känna på hästen. Sedan dags för start - och en snygg nolla blev det! 
 
Andra ryttare i andra omgången, Philippe le Jeune på Rodrigos HH Rebozo. Ytterligare en nolla!
 
Den regerande olympiske mästaren Eric LamazeLe Jeunes Vigo d´Arsouilles fick noll fel.
 
Sist ut i andra omgången - Abdullah Al Sharbatly på Eric Lamazes kraftigt betslade Hickstead, som verkar vara en ganska het häst. Men nolla blev det!
  
Med andra ord nollade samtliga ryttare i andra omgången. Dags för andra hästbytet
 
Först ut i denna runda var Philippe le Jeune på Al Sharbatlys Seldana di Campalto. Det blev ytterligare en nolla - och nu ligger Philippe väldigt bra till inför sista hästen.
 
Nästa ryttare, Eric Lamaze på Pessoas HH Rebozo fick fem fel (ett ner plus ett tidsfel) som kan ha kostat honom en världsmästartitel. 
 
Abdullah Al Sharbatly på Le Jeunes stora Vigo d´Arsouilles. Han satte ytterligare en nolla - snyggt! Snacka om att Abdullah måste gräma sig över de åtta felen på egna hästen...
  
Sist ut i tredje omgången, Rodrigo Pessoa på Lamazes Hickstead. Och han nollade!
 
Dags för tredje och avgörande hästbytet!
 
Först ut i sista rundan var Eric Lamaze på Al Sharbatlys Seldana di Campalto. Han rev första hindret i trekombinationen, fyra fel, och slutar på sammanlagda nio fel.
 
Därefter Abdullah Al Sharbatly på Rodrigos HH Rebozo. Han stod länge och pratade med Rodrigo inför ritten, bra med många tips eftersom de får så kort tid på sig att känna på hästen. Och Abdullah nollade igen! Det betyder att han slutar på åtta fel och kommer att ta medalj!
 
Näst sist ut, Rodrigo Pessoa på Le Jeunes Vigo d´Arsouilles. Men neeej, två hinder ner och åtta fel. Det ger sammanlagt 12 fel och troligtvis ingen medalj för stilryttaren Rodrigo. Hästen, som är av större modell, verkade lite trött.
 
Sist ut var ledande Philippe le Jeune på Lamazes Hicksted. Philippe höll nerverna i styr och satte sin fjärde nolla i finalen. Och som felfri rakt igenom är han verkligen en VÄRDIG VÄRLDSMÄSTARE. Efteråt kramade och pussade Le Jeune sin egen fantasiske Vigo. Snacka om segerlycka!


Läst 64177 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarIdas senaste