GHS-Kollen - Peder Fredricson: "Det är min största seger"

Gothenburg Horse Show 2015

Här samlar vi all bevakning från årets hästfest i Scandinavium – Gothenburg Horse Show 2015


FEB
28

Peder Fredricson: "Det är min största seger"

Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Peder Fredricson tog på lördagskvällen sin första femstjärniga seger – och avrundade en riktigt bra dag för Team H&M. För det är precis vad det var, en teamseger.

Innan vi berättar om Peders känsla när han insåg att han segrat måste vi skriva om hur allt startade.

 Peder var på jakt efter en ny häst, och hade provridit många, men ingen hade riktigt haft det lilla extra. Det fanns en häst som han ändå kände kunde vara rätt för honom.
Innan han skulle ta beslutet åkte han hem till Ludo Philippaerts för att provrida en brun valack. Redan över första krysset visste Peder att han ville ha just denna häst. Han flög sedan tillbaka dit med sin fru Lisen och den tilltänkta hästägaren. De såg alla vad Peder själv såg, det här var deras nya häst.

Har ett oroligt register
– Jag är otroligt tacksam för min hästägare Stuteri Arch för denna häst, han har ett otroligt register i galoppen och är väldigt rädd om sig själv. Samtidigt som han är modig, säger Peder.
Så var det en lördag i Göteborg, Ludos söner Olivier och Nicola har precis välkomnats in i Team H&M där Malin och Peder skämtsamt sade att det är bra med yngre ryttare i teamet – då måste de äldre visa att det fortfarande har "det". Och nog visade han det i kvällens omhoppning.
Danska Andreas Schou gick ut först i omhoppningen och satte ribban högt. Tillsammans med Allstar fick han sin svenska sambo Jannike West att hålla andan uppe på läktaren, när han i full fart galopperade mot det sista räcket. Skulle det vara möjligt att gå ut som första ryttare i omhoppningen och få segern?

Svenskar kan rida fort
Pius Schwizer från Schweiz tyckte inte att segern skulle vara så enkel att ta, han beslutade sig för att prova Caretina de Joters snabbhet i omhoppningen. Pius har inte haft hästen så länge i sitt stall, och visste faktiskt inte hur hon skulle reagera.
– Jag ville visa att det kan gå fort i omhoppningen, men sen visade det sig att svenskar också kan rida fort, sa han på presskonferensen.
För Peder räckte tiden till hans livs första femstjärniga seger, och det på hemmaplan.
– Det är en obeskrivligt bra känsla när publiken ställer sig upp och jublar, erkänner han.


När han gick in på banan hade Peder fokus på att andas, hålla pulsen låg och låta All In galoppera. Enligt honom själv behöver han inte rida fort, utan snarare fokusera på att hålla sig lugn och fokusera på rytmen.
– Direkt efter kombinationen gällde det att sätta fart genom kurvan. Jag rätade på mig och tog ett andetag när vi kom mot hindret, behövde stämma av att han uppfattat det. Jag kände då att han tittade på hindret.
"Allan" hade full koll på uppgiften, det sista räcket seglade han över och visade ännu en gång för Peder att han är en häst för de stora uppgifterna i framtiden. Om det är den framtida EM-hästen vill inte Peder spekulera i. Nu närmast blir det två lugnare veckor för valacken innan avfärd till Arezzo för att starta igång utomhussäsongen.

Resultat 

Text: Annelie Lundkvist
Foto: Ida Röök

Missa inte bildspelet i toppen på sidan! 

SVT-klipp på Peders grundomgång:

Omhoppningen:

Den obligatoriska segerintervjun:


Läst 17924 ggr


Fler inlägg

NOV
30

Kristians och teamets tårar efter Biggles sista startKristian von Krusenstierna gav Biggles en puss efter ritten.
  
Söndag red Kristian von Krusenstierna sin sista start på Biggles 1015 – efter framträdandet i världscupen fick ekipaget stående ovationer av publiken. Vilket rörde hela teamet kring hästen till tårar.

Text: Annelie Lundkvist
Foto: Annelie Lundkvist och Anki Yngve
  
Som den tävlingsmänniska Kristian är blev han besviken över domarsiffrorna, han tyckte att de var värda lite mer. Men samtidigt var detta sekundärt, känslorna till Biggles – att få pussa honom på mulen och krama om hästskötaren Karin och hustrun Linda var det som verkligen betydde något denna dag.
  
Känslosamt direkt efter ritten
När FEI-veterinären hade gjort den obligatoriska bettkontrollen direkt efter start hoppade Kristian av och torkade tårarna. Även hästskötaren Karin blinkade ordentligt i ett försök att hålla gråten inne, men när chefen kom för att ge henne en kram gick det inte längre.
– Det är väldigt skönt att sista starten gick så bra, jag har knappt kunnat prata om att det är hans sista tävling, berättar hon för Hippson när vi promenerar med Biggles.

Kom till stallet nästan samtidigt
Karin utsågs till Årets hästskötare på Ryttargalan i onsdags och har arbetat hos Kristian i drygt fem år, nästan lika länge som Biggles har varit en del av teamet.
– Han kom till stallet 20 dagar efter att jag hade börjat, för alla dessa år sedan. Biggles är den arbetskamrat jag kommer att sakna mest, säger Karin med tårar i ögonen.
Direkt när Biggles hade fått skritta av var det dags att promenera ner till stallet, där det serverades morötter i stora mängder och där många kramar delades ut.
  

Hingsten visade att han fortfarande kan!


Karin tävlingsfilmar ekipaget för sista gången.
  
Planerna är ännu inte klara
Att publiken gav stående ovationer, och överöste ekipaget med applåder, blev för Kristian en perfekt avslutning på en lång karriär tillsammans. När han fick Biggles till sitt stall visste han att Briar-sonen skulle kunna hjälpa honom med hans egen svaghet.
– Jag var dålig på piaff och passage när jag tog över honom från Jan Brink. Biggles har hjälpt mig väldigt mycket i karriären, säger ryttaren.
Kristian berättar att Biggles kommer att bo kvar i stallet på Ågesta ridskola ett tag till, några beslut om vart han ska ta vägen sedan har ännu inte tagits. Kanske flyttar han hem till sin uppfödare och ägare, familjen Lundberg Persson, för att gå i pension. Men Kristian vet samtidigt att Biggles inte är en häst som kommer att trivas med att bara gå i en hage hela dagarna.
– Det kan bli så att han får flytta till en yngre ryttare som han kan hjälpa i de lättare klasserna.
  
Fortfarande fräsch och motiverad
Beslutet om framtiden kommer inte att stressas fram, men en sak är säker. Kristian ville sluta när Biggles fortfarande var på topp.
– Jag har lyckats hålla honom motiverad för den högsta nivån i fem år, nu vill jag sluta medan han fortfarande tycker att det är roligt och är fräsch i kroppen, avslutar han.
  

Puss och kram direkt efter ritten.


Kristian applåderar sin fina häst...


... och de får stående ovationer av publiken.


Tack för allt, fina Biggles!


Läst 43402 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
30

Bildspel: Balans + kommunikation = Lorenzo


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Lorenzos hästshow bygger på ett unikt samspel mellan hästar och människa.
I de natursköna omgivningarna i Camargue i södra Frankrike lever och tränar han med sina hästar. Lorenzo lever mitt ibland dem i ett litet hus omgärdat av en rad boxar med konstant öppna dörrar. Hästarna går ut och in som de vill och Lorenzo är alltid närvarande.
Under tävlingarna i Friends Arena har hästartisten gjort ett antal framträdanden. Upplev ett av dem i bildspelet ovan!
  
Läs mer om Lorenzo på SIHS:s sajt
  
Foto: Anki Yngve


Läst 46377 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
29

Publiken hyllade Filur under prisutdelningen  
I söndagens världscup valde Axel Olin att ta in reservhästen Wittstein 2, för att ersätta avlidne Filur. Ett beslut han tog tillsammans med sitt team och med stöd av de andra kuskarna. Vi träffade honom efter tävlingen.
  
Text och foto: Annelie Lundkvist
  
Vid presskonferensen är Axel tystlåten och ser stundtals ut att bli berörd av stunden. I hans tankar finns fortfarande fredagens händelse, där Filur föll ihop efter målgång.
– Jag valde att köra för att hedra "Fille" och för att visa publiken att man måste gå vidare. Hur jobbigt det än är, säger Axel efter att den internationella presskåren har lämnat rummet.
  
Har fått stort stöd i stallet 
När olyckan var framme i helgen fick han genast stöd på plats av veterinärer, funktionärer, de andra kuskarnas hästskötare och förstås av kuskarna själva. Direkt efter olyckan visste Axels motståndare i världscupen att det handlade om en sak, att komma upp i vagnen igen och att inte låta sorgen ta över.
– Samtliga kuskar kom fram och frågade om jag ville låna någon av deras reservhästar till söndagens tävling, berättar Olin.
Han säger att han inte skulle ha varit kvar på tävlingen utan stödet från sitt team. Under fredagen såg han inte publikens hyllning med lamporna, men han fick den återberättad för sig i efterhand. När det var dags för dagens prisutdelning fick Axel dock se hyllningen med egna ögon.
– Jag fick bita mig i tungan när vi skrittade in på banan och såg alla lampor, säger han om publikens tribut.

   

Publikens hyllning under söndagskvällen.


Läst 66732 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarIdas senasteGalleriet på Hippson Market