GHS-Kollen - Reed Kessler lämnade USA – för att utmana sig själv

Gothenburg Horse Show 2015

Här samlar vi all bevakning från årets hästfest i Scandinavium – Gothenburg Horse Show 2015


MAR
04
2015

Reed Kessler lämnade USA – för att utmana sig själv



Den amerikanska ryttaren Reed Kessler har gjort spikrak karriär, redan på OS i London var hon rekordung och blev historisk. Nu siktar Reed mot nästa olympiska spel – med sin tyska tränare.
  
Som uppvuxen i USA har hon sedan tolv års ålder tränat för sina gudföräldrar Katie och Henri Prudent. Talangfulla Reed har matchats mot de stora uppgifterna – och har ständigt levererat.
Den amerikanska lanslagsledningen tog ut henne och Cylana att rida för det amerikanska laget vid OS i London. En höjdpunkt i karriären, men även en milstolpe för den framtida satsningen.
– Katie och Henri tog mig från barnklasserna till de olympiska spelen. Jag är tacksam över allt de har lärt mig, men efter sju år kände jag att det var dags att utmana mig själv ytterligare. Detta för att ständigt bli bättre, säger Reed till Hippson under tävlingarna i Göteborg.

Hästvänlig träning
Om en flytt för henne och hästarna skulle bli aktuell gällde det för den redan framgångsrika ryttaren att verkligen få hjälp med sina svagheter och att få chans att utvecklas ytterligare. Vem skulle kunna bidra till detta? 
Svaret blev Marcus Ehning.
Varför just Marcus?
– För att han siktar på att hästarna ska få en lång tävlingskarriär. Det är inte många ryttare som har tävlat så framgångsrikt under så många år, han bryr sig verkligen om hästarna, säger hon.
Reed berättar att om det är något Marcus bryr sig om, och fokuserar på, så är det vad som är bäst för hästen. För honom handlar det alltid om att fokusera långsiktigt, inte enbart på en viss klass eller tävling. Detta leder till framgång – ryttaren får ett hållbart hästmaterial och kan därmed hålla sig kvar på toppen.

Lade studierna på hyllan
Det var drygt ett år efter OS i London som flyttlasset gick till Tyskland, och till familjen Ehnings anläggning. Just nu har Reed sju egna hästar på plats i Europa – bland annat OS-hästen Cylana, Cos I can, Charity 33 och svenskuppfödda Ligist.
Hemma på gården i Lexington, Kentucky, finns bland annat familjens avelsston och pensionerade tävlingsponnyer. Den helhjärtade satsningen på ridningen har gjort att Reed har valt bort studierna.
– Jag valde att inte plugga vidare, eftersom jag vet att ridningen är det jag satsar på inför framtiden.
Med sju hästar i stallet har hon att göra hela arbetsdagen, hon tränar tillsammans med Marcus och inspireras på en av världens bästa ryttares anläggning. För en tävlingsryttare på Reeds nivå handlar det ständigt om att se till att hästarna är i toppform och väl förberedda inför nästa helgs meeting. Trots att hon dagligen rider så många hästar prioriterar Reed även att besöka gymmet efter stallet.

Gott intryck av Göteborg
Trots att hon är en berest tävlingsryttare var detta bara andra gången Reed var på plats i Göteborg, för att delta i Gothenburg Horse Show. År 2013 var hon här för att rida världscupfinalen tillsammans med Cylana. Redan då överraskades hon av den fantastiska atmosfären inne på banan, och av att publiken alltid är så entusiastisk.
– När jag red finalen var läktaren helt fullsatt, att rida in på arenan då är en känsla jag inte glömmer i första taget.

Mystisk väska
Under tävlingsdagen ser vi Reed bära omkring på en väska. När den inte sitter på hennes axel håller hästskötaren i den, eller så hänger den på ett staket nära dem. Nyfikenheten gör att vi frågar Reed vad det är hon bär omkring på?
Med ett skratt säger hon att vi absolut kan får veta, men att titta ner i väskan just denna gång går inte. Den är enligt henne själv alldeles för stökig.
– I vanliga fall har jag min ridhjälm och mina handskar i väskan, det är det viktigaste så klart. Men där ligger även några olika par sporrar, några extra snoddar, klibbsprej till sadeln, min hårborste och en bra bok, säger Reed.
Vi ser henne senare på läktaren, lite avskilt från de andra ryttarna. Hon öppnar väskan och fiskar upp just boken. Det dröjer inte många minuter innan hon är uppslukad av texten, i stället för att prata med sina ryttarkollegor.
När banan öppnar lägger Reed ner sin bok och ser fokuserad ut. Det är nästan som att den korta lässtunden har gett henne ny energi hinner vi tänka, när hon promenerar ner för att gå banan.
  
Text och foto: Annelie Lundkvist


Läst 69149 ggr

Fler inlägg

AUG
19
2016

OS-program, fredag 19/8: Sista medaljerna delas ut



Av 35 ryttare i finalen är två svenskar. Nu håller vi alla tummar som finns!
Foto: Tomas Holcbecher

  
Sista dagen på ridsportens OS är här, i dag ska 35 ekipage göra upp om hoppmedaljerna. Och vi har två svenskar att hålla tummarna för.
  
Peder Fredricson och All in har imponerat hela veckan. Inte ett enda hinder har fallit under deras tre ritter. Ett ynka tidsfel är allt det blev sammanlagt i kvalen. Bara Eric Lamaze har lyckats bättre än så, men det är av akademisk betydelse nu.
  
Alla ekipage startar om på noll fel i finalen. Henrik von Eckermann på Yajamila, som kvalificerade sig som 31:a, har alltså lika stor chans på medaljerna som Peder. Enda betydelsen de tidigare resultaten har är att de sätter startordningen. Peder startar därför som tredje ryttare från slutet.
  
Finalen avgörs i två omgångar. De 20 bästa går vidare till sista omgången, dit man tar med sig felen från omgång 1. Hamnar flera ekipage på samma antal fel är det omhoppning som avgör var medaljerna hamnar. Fredag kväll vet vi vem som kan titulera sig regerande olympisk mästare de kommande fyra åren.
  
Svenskarnas startnummer
06. Henrik von Eckermann/Yajamila

33. Peder Fredricson/All In
Fullständig startlista
  
Tv-tider, fredag 19 augusti
11.00–14.55 – Viasat OS Ridsport: Hoppning lagtävling final, repris
14.55–16.40 – TV3 HD: Hoppning individuell final, LIVE
14.55–18.25 – Viasat OS Ridsport & Viaplay: Hoppning individuell final, LIVE
14.55–16.40 – Viasat Sport HD: Hoppning individuell final, LIVE
18.25–19.20 – TV3 HD: Hoppning individuell final, LIVE
18.25–21.30 – Viasat OS Ridsport & Viaplay: Hoppning individuell final, LIVE
18.25–19.20 – Viasat Sport HD: Hoppning individuell final, LIVE
21.30–23.15 – Viasat OS Ridsport: Hoppning individuell final, repris
23.15–11.00 – Viasat OS Ridsport: Hoppning individuell final, repris
  
Appen HorseNews
Ska man välja en dag då det är lite extra bra att hålla koll på ridsportvärlden är det nog i dag. Med appen HorseNews får du reda på vad som händer, när det händer. Appen är gratis och finns för iPhone och Android.

Ladda ner från App Store (iOS)
Ladda ner från Google Play (Android)
(Läs mer om appen här.)


Läst 77224 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
17
2016

OS-program, onsdag 17/8: Lagmedaljer står på spel!



Peder Fredricson har varit otroligt cool hittills och vägrar göra annat än att ta ett hinder i taget, trots att han faktiskt delar ledningen.
Foto: Tomas Holcbecher

  
Tiden går fort när man har roligt brukar man säga, det stämmer verkligen. Nu är det bara två tävlingsdagar kvar på ridsportarenan i Rio – innan vi summerar Sydamerikas första OS.
  
Men det är inte vilka tävlingsdagar som helst, hoppmedaljer ska nämligen fördelas. Onsdag står lagmedaljerna på spel och Sverige är med bland de åtta nationer som gör upp.
  
Nationshoppningen
USA, Holland, Tyskland och hemmanationen Brasilien är alla helt felfria inför onsdagens lagfinal. Dock kan vi tillägga att USA och Holland kommer till start med tre ryttare – Det är med andra ord bäddat för Elisabeth Madden och Cortes 'C', som skadade sig under tisdagens hoppning. Och Holland låter Jur Vrielings Zirocco Blue vila efter att han stannat ut sig i de båda klasserna. Detta blir en riktig rysare. Närmast bakom, med ett snöpligt fel som kan visa sig betyda väldigt mycket, jagar Frankrike. Sverige ligger delad sjua med sina åtta fel.
Det är förvisso bara två rivningar upp till ledarna, men ska vi vara ärliga kommer det att krävas att allt går Sveriges väg för att guldet ska vara inom räckhåll. Men med tre felfria ritter lever i alla fall medaljhoppet. 
Lagställningen inför onsdagen
  
Den individuella tävlingen
Peder Fredricson och All in har varit helt felfria hittills, de delar därför förstaplatsen med tio andra ekipage inför onsdagens klass. Även Henrik von Eckermann är med sina fyra fel fortfarande med i kampen, men Malin Baryard Johnsson och Rolf-Göran Bengtsson tillhör tyvärr inte de 45 ryttare som får tävla vidare. Givetvis rider de för laget, men deras individuella tävling är över.
Efter onsdagens klass gäller det att tillhöra det 35 bästa för att få tävla vidare på fredag, när de individuella medaljerna ska delas ut.
Individuell ställning inför onsdagen
  
Svenskarnas startnummer
19. Malin Baryard Johnsson/Cue Channa
27. Peder Fredricson/All in
35. Henrik von Eckermann/Yajamila
43. Rolf-Göran Bengtsson/Unita
Fullständig startlista

Så går lagfinalen till
Bedömningen är densamma som under tisdagen, men givetvis är det en ny bana som sätts upp. Omgången rids alltså inte mot klockan. I lagtävlingen adderas felen för de tre bästa ekipagen i laget. Banan innehåller 12 till 13 hinder inklusive ett dubbelhinder och en trekombination, alternativt tre tvåkombinationer. Två hinder är rättuppstående 1,60-hinder och det kommer att finnas en vattengrav på mellan 4,30 och 4,50 meter. Tempot är satt till 375 meter per minut.
Läs mer om OS-reglerna hos SvRF

Tv-tider, onsdag 17 augusti
11.00–14.55 – Viasat OS Ridsport: Hoppning lagtävling kval, repris
14.55–19.30 – Viasat OS Ridsport & Viaplay: Hoppning lagtävling final, LIVE
16.05–17.50 – TV10: Hoppning lagtävling final, LIVE
19.30–11.00 – Viasat OS Ridsport: Hoppning lagtävling final, repris
  


Rapportering från OS, tisdagen den 16/8:
Ytterligare två ryttare diskade
Sylve: "Det är inte över förrän sista hindret är hoppat"
Peder om framgångarna: "Jag tar en runda i taget"
Fyra fel för Malin och Cue Channa
Ett retligt nedslag för Henrik och Yajamila
Jur Vrieling fick starta trots att man fann blod på hästen


Succéappen – HorseNews
Med stor sannolikhet har du redan laddat ner vår nya app – HorseNews. Du vet den där appen där vi samlar ridsportnyheter på ett enkelt och smidigt sätt. Men om du inte har gjort det är det hög tid att göra det nu. HorseNews är helt gratis och finns till både iOS (iPhone och iPad) och till Android (Samsung, LG, Sony etc).
Ladda ner från App Store (iOS)
Ladda ner från Google Play (Android)
(Läs mer om appen här.)


Läst 67391 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
16
2016

OS-program, tisdag 16/8: Dags för nationshoppning



I dag står laghoppning på OS-programmet. Foto: Tomas Holcbecher
  
Nu är det bara hoppning som återstår av ridsporten i OS. Och de fyra svenska ryttarna är taggade. 
  
Måndag avslutade Tinne Vilhelmson Silfvén sitt sjunde (!) olympiska dressyrspel i bästa stil. Det skulle inte förvåna oss om vi ser henne i Tokyo 2020 också. I så fall skulle hon bli den första svensken någonsin med åtta OS. 
Någon som däremot tog farväl av de olympiska arenorna var Valegro. Han och Charlotte Dujardin försvarade sin guldmedalj från London 2012 – det går väl inte att tänka sig ett bättre sätt att avsluta OS-karriären på?
  
Andra som försvarade sig, på ett helt annat sätt, var Viasat som fick svara på de kraftiga reaktionerna från tittare som hade sett fram emot ridsportsändningar i fria kanalen TV3 i söndags, men som i stället fick se Henrik Stensons guldstrid på golfbanan.
  
Nationshoppning omgång 1 + Individuellt kval 2
Efter första dagens hoppning, som gick av stapeln i söndags, är det nu dags för nationslagen att göra sin första egentliga tävlingsrunda. Alla lag startar på noll, söndagens resultat har endast använts för att bestämma startordningen. Sverige går ut som lag nummer 8 av 15. 
  
Individuellt tar däremot ryttarna med sig felen från söndagens hoppning. Peder och Henrik var felfria och är därmed i delad ledning. Malin ligger med sina åtta fel på 53:e plats. Rolf-Görans 16 fel räckte inte för att gå vidare individuellt. Hans start i dag räknas alltså enbart i lagtävlingen. Ska vi gissa på att det är en revanschsugen "Roffe" vi kommer att få se?

Bildspecial från första kvalomgången

Svenskarnas startnummer
29. Malin Baryard Johnsson/Cue Channa
40. Peder Fredricson/All in
51. Henrik von Eckermann/Yajamila
62. Rolf-Göran Bengtsson/Unita
Fullständig startlista

Så går tisdagens omgång till
Omgången rids inte mot klockan. I lagtävlingen adderas felen för de tre bästa ekipagen i laget.
Banan innehåller 12 till 13 hinder inklusive ett dubbelhinder och en trekombination, alternativt tre tvåkombinationer. Två hinder är rättuppstående 1,60-hinder och det kommer att finnas en vattengrav på mellan 4,30 och 4,50 meter. Tempot är satt till 375 meter per minut.
Läs mer om OS-reglerna hos SvRF
  
Tv-tider, tisdag 16 augusti
10.35–14.55 – Viasat OS Ridsport: Dressyr Grand Prix Kür, repris
14.55–19.30 – Viasat OS Ridsport & Viaplay: Hoppning lagtävling kval, LIVE
19.30–11.00 – Viasat OS Ridsport: Hoppning lagtävling kval, repris
  


Låt resultaten komma till dig
Sedan lanseringen i början av OS har nu över 6 000 personer laddat ner HorseNews. Det har tagit appen högt upp på listorna över de mest nedladdade nyhetsapparna i hela App Store. Om du installerar appen kommer den att berätta för dig när det finns ett nytt svenskt OS-resultat – eller någon annan större händelse har skett. HorseNews är helt gratis och finns till både iOS (iPhone och iPad) och till Android (Samsung, LG, Sony etc).
Ladda ner från App Store (iOS)
Ladda ner från Google Play (Android)
(Läs mer om appen här)


Läst 40183 ggr Kommentarer Kommentera






Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.