GHS16-kollen - 18 år sedan Lussan vann: ”Jag grät på läktaren”

Gothenburg Horse Show 2016

Här samlar vi allt från Gothenburg Horse Show 2016. Det blir resultat, bildspel, intervjuer och mycket mycket mer.


MAR
25
2016

18 år sedan Lussan vann: ”Jag grät på läktaren”


FOTO: Anki Yngve

För 18 år sedan, 1998, vann Louise Nathhorst världscupfinalen i Göteborg till stående ovationer. På söndag har två svenska ryttare – hennes elev Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel – chans att upprepa den bedriften.

Text:
Anki Yngve

Tinne Vilhelmson Silfvén minns hur hon satt i publiken i Göteborg och såg ”Lussan” vinna.
– Jag tränade för henne redan då och hade åkt dit för att se hennes start. Och jag grät där uppe på läktaren, berättar hon.
Även Patrik Kittel var på plats och såg Nathhorst vinna finalküren till sin specialkomponerade Benny Andersson-musik.
– Jag var här då, som pojk (Patrik var 21, reds anm.). Jag rös när Lussan red ökad trav på en hand.
  
Får inte bli överladdad
Sedan dess har aldrig en svensk ryttare haft så stor chans att ta hem världscupfinalen. Och i år är de två! Tinne var tvåa i fredagens kval och Patrik trea. Men båda var inom samma procent som segraren Hans Peter Minderhoud.
– Vi har en riktigt bra chans till svensk seger. Men vi ska inte överrida för att vi har chansen, då är det lätt att det spricker, säger Patrik.
Vem som för dagen är bäst av honom och Tinne vill han inte spekulera i.
– Tinne hade ett par missar, jag hade ett par missar… Det viktigaste är att vi får en svensk i toppen, gärna två. Delad förstaplats vore väl något? 

Dressyren behöver publikstödet
Även holländaren Hans Peter Minderhoud är förstås sugen på seger och tyska Jessica von Bredow-Werndl kan inte räknas bort.
– Det är en väldigt öppen tävling, man vet inte vem som ska vinna vilket är väldigt bra för sporten. Den som rider bäst på söndag vinner, säger Tinne.
När framför allt Patrik kom in som sista ryttare var publiken som tokig i Scandinavium, det klappades i takt och tjoades. Men det tycker Kittel bara är positivt.
– Klappandet är bra för dressyren. Vi måste vilja att publiken stampar och klappar, under testet sitter de ju still. Hellre det än att folk inte visar känslor, Göteborg är fantastiskt, säger han bestämt.
Hans Scandic är 17 år men nästan oförskämt pigg och fräsch.
– Han är som en professor, han vet när allt kommer i programmet, han har gått så många Grand Prix nu. Jag får vara med så att han inte förekommer mig, skrattar Patrik.
  
Rider programmet i huvudet
Tinne berättar att hon kommer att förbereda ”Anton” med lösgörande arbete och lite vägar ur programmet i morgon, så att han vet att det är kür han ska gå.
Själv laddar hon mentalt genom att gå igenom programmet massor av gånger i huvudet och genom att titta på video. Hon har dessutom kontakt med sin mentala coach Kjell Enhager via SMS, han befinner sig nämligen i Portugal.
– Han är som en vitamininjektion hela han, full av stöd.
Någon annan som stöttar är tränaren Louise ”Lussan” Nathhorst, som alltså själv vann finalen för 18 år sedan. Då på Walk on Top.
– Vi har en ständigt pågående dialog och process om vad vi kan förbättra, jag och Lussan pratar jämt. Vi är nog ganska tråkigt sällskap för andra ibland när vi går i gång om hästarna…

Läs om resultatet i GP-klassen här
  
Se nostalgiklipp om Lussans WC-seger:

Här bjuds vi på fina bilder från fredagens GP-kval, signerade fotograf Tomas Holcbecher:


Tinne och Don Auriello.


Patrik Kittel och Scandic.


Hans Peter Minderhoud på Glock's Flirt.


Emilie Nyreröd på Miata.


Nöjd Tinne skrittar ut från banan.


Vink till den fantastiska Göteborgs-publiken.


Läst 10961 ggr

Fler inlägg

AUG
20
2016

Hylla Peder i Kungsan eller i tv-soffan på söndagFoto: Jenny Abrahamsson
  
Kom och fira Peder Fredricson och de andra svenska OS-medaljörerna i Kungsträdgården i Stockholm i morgon söndag! Hyllningarna startar klockan 17.15, medaljörerna beräknas stå på scenen klockan 18. Kan du inte vara på plats? Lugn, hyllningarna direktsänds av TV3.
  
Text: Anna Carlsson-Käck
  
Förutom Silver-Peder träffar du även medaljörerna Sarah Sjöström, simning (ett guld, ett silver och ett brons), Marcus Svensson, skytte (silver), Jenny Fransson, brottning (brons), Sofia Mattsson, brottning (brons) och damlandslaget i fotboll.
– Vi är glada och stolta över att OS-truppen har tagit fler medaljer än i London, vilket var vårt mål. Hittills är antalet medaljer tio stycken och vi ser fram emot att få fira framgångarna med supportrarna på hemmaplan, säger Peter Reinebo som är truppchef i ett pressmeddelande.


Läst 43711 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2016

Meredith efter kraschen: ”Fibonacci mår bra”Foto: Tomas Holcbecher

  
I går kraschade Meredith Michaels Beerbaum och Fibonacci rejält i OS-finalens första omgång. Ekipaget landade mitt i en bred oxer och ett tag såg det ut som om den stora skimmeln skulle gå omkull. Meredith lyckades ta sig tillbaka i sadeln och fick styr på både sig och hästen, hon hoppade ett hinder till för att därefter – av omtanke om Fibonacci – utgå på egen begäran.

  
Text: Anna Carlsson-Käck
  
– Jag ville bara känna hur han kändes och att han inte hade skadat sig. Därför hoppade jag inte hela banan. Men han kändes okej och det är jag glad för, säger Meredith Michaels Beerbaum efter ritten.
Hon förklarar kraschen med att hon helt enkelt ville för mycket, och tappade koncentrationen för ett kort ögonblick.
  
På Facebook skriver Meredith:
"Nacho mår bra och det är huvudsaken!!" och ”Jag är glad över att kunna säga att Nacho är fräsch och mår bra efter dagens missöde. Han gnäggade och gjorde lufthopp när vi joggade honom innan jag lämnade Rio. Inte trött alls!
  
Den svenskfödda valacken Fendi (född 2005, e. For Feeling – Corland) är uppfödd av Tina Pettersson Lind. År 2012 köptes han av Lisen Bratt Fredricson som vidareutbildade och tävlade honom. Så småningom tog Stall Fredricsons beridare Stephanie Holmén över det framgångsrika tävlandet. Våren 2014 såldes Fendi till tyska Meredith Michaels Beerbaum och fick då namnet Fibonacci. 

Källa, citat: Horsenetwork


Läst 51569 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2016

Extra: Peders långa medaljkväll i bilder


Yran efter Peder Fredricsons OS-silver ville aldrig ta slut, givetvis firades det natten lång i Rio de Janeiro. Men först skulle media får sitt.
    
Text: Jenny Abrahamsson
  
Efter prisutdelning, intervjuer och presskonferens skedde den obligatoriska fotograferingen vid OS-ringarna för Peder. Därefter fick han i ilfart bege sig till den ena tv-studion efter den andra ­– där ytterligare intervjuer och fotograferingar väntade.
  
Middag vid Copacabana
Sent omsider, när allt det mediala arbetet var färdigt, firades silvermedaljen med middag på en restaurang vid Copacabana. Och vi kan utgå från att intervjuer, tv-sändningar och fotograferingar är långt ifrån över för vår silvermedaljör.
Efter hemkomsten fortsätter resan direkt till Stockholm och Kungsträdgården där han kommer att firas offentligt, nämligen söndag klockan 18.30.
  

På podiet med guldmedaljör Nick Skelton och bronsmedaljör Eric Lamaze. Foto: Tomas Holcbecher
  

Svenska publiken i extas. Foto: Tomas Holcbecher
  

All In togs självklart omhand kungligt av Malin Henlöv efter prisutdelningen. Foto: Tomas Holcbecher
  

Obligatorisk fotografering vid OS-ringarna. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Smajl! Foto: Jenny Abrahamsson
  

Den lika obligatoriska ”tummen upp”-bilden. Inte lika cool som en ”dab”… Foto: Jenny Abrahamsson
  

Peders fanclub ”gör en Bolt”. Rolf-Göran Bengtsson, teamkollegan Nicola Philippaerts, hästskötaren Malin Henlöv, förbundskapten Ragnar Bengtsson, Malin Baryard Johnsson och landslagsveterinären Jonas Tornell. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Utanför restaurangen var det många som ville fotografera….
  

… och intervjua Peder.
  

Festgänget! Rolf-Göran Bengtsson, Nanna Nieminen (Henriks hästskötare), Malin Henlöv (Peders hästskötare), Peder Fredricson, Natalie Jansson (Malin Baryard Johnssons hästskötare) och Malin Baryard Johnsson. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Vid Copacabana med hustrun Lisen, som också har en viktig del i silvret. Foto: Jenny Abrahamsson


Läst 75858 ggr Kommentarer Kommentera


Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.