GHS16-kollen - 18 år sedan Lussan vann: ”Jag grät på läktaren”

Gothenburg Horse Show 2016

Här samlar vi allt från Gothenburg Horse Show 2016. Det blir resultat, bildspel, intervjuer och mycket mycket mer.


MAR
25

18 år sedan Lussan vann: ”Jag grät på läktaren”


FOTO: Anki Yngve

För 18 år sedan, 1998, vann Louise Nathhorst världscupfinalen i Göteborg till stående ovationer. På söndag har två svenska ryttare – hennes elev Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel – chans att upprepa den bedriften.

Text:
Anki Yngve

Tinne Vilhelmson Silfvén minns hur hon satt i publiken i Göteborg och såg ”Lussan” vinna.
– Jag tränade för henne redan då och hade åkt dit för att se hennes start. Och jag grät där uppe på läktaren, berättar hon.
Även Patrik Kittel var på plats och såg Nathhorst vinna finalküren till sin specialkomponerade Benny Andersson-musik.
– Jag var här då, som pojk (Patrik var 21, reds anm.). Jag rös när Lussan red ökad trav på en hand.
  
Får inte bli överladdad
Sedan dess har aldrig en svensk ryttare haft så stor chans att ta hem världscupfinalen. Och i år är de två! Tinne var tvåa i fredagens kval och Patrik trea. Men båda var inom samma procent som segraren Hans Peter Minderhoud.
– Vi har en riktigt bra chans till svensk seger. Men vi ska inte överrida för att vi har chansen, då är det lätt att det spricker, säger Patrik.
Vem som för dagen är bäst av honom och Tinne vill han inte spekulera i.
– Tinne hade ett par missar, jag hade ett par missar… Det viktigaste är att vi får en svensk i toppen, gärna två. Delad förstaplats vore väl något? 

Dressyren behöver publikstödet
Även holländaren Hans Peter Minderhoud är förstås sugen på seger och tyska Jessica von Bredow-Werndl kan inte räknas bort.
– Det är en väldigt öppen tävling, man vet inte vem som ska vinna vilket är väldigt bra för sporten. Den som rider bäst på söndag vinner, säger Tinne.
När framför allt Patrik kom in som sista ryttare var publiken som tokig i Scandinavium, det klappades i takt och tjoades. Men det tycker Kittel bara är positivt.
– Klappandet är bra för dressyren. Vi måste vilja att publiken stampar och klappar, under testet sitter de ju still. Hellre det än att folk inte visar känslor, Göteborg är fantastiskt, säger han bestämt.
Hans Scandic är 17 år men nästan oförskämt pigg och fräsch.
– Han är som en professor, han vet när allt kommer i programmet, han har gått så många Grand Prix nu. Jag får vara med så att han inte förekommer mig, skrattar Patrik.
  
Rider programmet i huvudet
Tinne berättar att hon kommer att förbereda ”Anton” med lösgörande arbete och lite vägar ur programmet i morgon, så att han vet att det är kür han ska gå.
Själv laddar hon mentalt genom att gå igenom programmet massor av gånger i huvudet och genom att titta på video. Hon har dessutom kontakt med sin mentala coach Kjell Enhager via SMS, han befinner sig nämligen i Portugal.
– Han är som en vitamininjektion hela han, full av stöd.
Någon annan som stöttar är tränaren Louise ”Lussan” Nathhorst, som alltså själv vann finalen för 18 år sedan. Då på Walk on Top.
– Vi har en ständigt pågående dialog och process om vad vi kan förbättra, jag och Lussan pratar jämt. Vi är nog ganska tråkigt sällskap för andra ibland när vi går i gång om hästarna…

Läs om resultatet i GP-klassen här
  
Se nostalgiklipp om Lussans WC-seger:

Här bjuds vi på fina bilder från fredagens GP-kval, signerade fotograf Tomas Holcbecher:


Tinne och Don Auriello.


Patrik Kittel och Scandic.


Hans Peter Minderhoud på Glock's Flirt.


Emilie Nyreröd på Miata.


Nöjd Tinne skrittar ut från banan.


Vink till den fantastiska Göteborgs-publiken.


Läst 9755 ggr


Fler inlägg

SEP
02

Hej då, Ribban!


  
Fälttävlans-EM på Ribersborg i Malmö är över – och vilken vecka det har varit. För svensk del kröntes den på söndagen med lagsilvret, men även de individuella ryttarna har ridit fantastiskt. Vi på Hippson avslutar vår bevakning med några härliga proffsbilder på laget, från gårdagens hoppning. Tack för att ni har följt oss!

  
FOTO: Holcbecher.com/Stefan Lafrentz
 
Malmš - Europameisterschaft Vielseitigkeit
Debutanten Frida Andersén gjorde en grym tävling rakt igenom och slutade nia individuellt. Första hoppnollan på hela året satte hon i EM!
    
Malmš - Europameisterschaft Vielseitigkeit
Niklas Lindbäck, bästa svensk på fjärdeplatsen - en riktigt fighter!
   
Malmš - Europameisterschaft Vielseitigkeit
Sara Algotsson Ostholt har verkligen förvaltat sig "Facebookhäst" väl.
  
Malmš - Europameisterschaft Vielseitigkeit
"Gröna" Reality gick fantastiskt bra både i dressyren och terrängen, men i banhoppningen blev det två pinnar ner. En 14:e-placering totalt.
  
Malmš - Europameisterschaft Vielseitigkeit
Ludwig Svennerstål låg på bronsplats inför banhoppningen och var besviken efter sina två rivningar. Men en individuell tiondeplats på EM är inte så illa, Ludde!
  
Malmš - Europameisterschaft Vielseitigkeit
När Shamwari blir lite starkare i hoppningen kommer det här ekipaget att kunna utmana de bästa tyskarna på allvar.
    
Malmš - Europameisterschaft Vielseitigkeit
Glada svenskar på podiet.
 
Malmš - Europameisterschaft Vielseitigkeit
Blomsterkvastarna i luften.
 
Malmš - Europameisterschaft Vielseitigkeit
De individuella medaljörerna Michael Jung, Ingrid Klimke och William Fox-Pitt. 


Läst 94818 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
01

EM-silvret är rykande hett!


Ridsporten är het just nu, rykande het! Efter en helg med många timmars tv-tid på SVT kan man titta på nästan samtliga nyhetssajter och se hyllningar till det svenska silverlaget - och deras insats i Malmö.
Nedan följer några exempel, vad säger ni - visst har ridsporten vuxit sig in lite mer på sportsidorna?
  
  
Sydsvenskan:
Aftonbladet: 
Svenska Dagbladet:Expressen:

Dagens Nyheter:
 
Tidningen Metro:
Läst 98308 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
01

Silver-eufori i svenska laget


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 

Stenhård fokusering ledde fram till lagmedaljen på EM för Sverige.
- Vi ska inte bara vara med, vi ska ta medalj, det är så vi har tänkt inför det här mästerskapet. Att vi lyckades - ja, jag är så stolt, säger förbundskapten Staffan Lidbeck.
  
Grunden till framgångsreceptet lades redan på förra förbundskaptenen Gunilla Fredrikssons tid.
- Fjärdeplatsen på OS förra året gjorde oss alla väldigt besvikna. Visst, det var bra kanske, men alla vill vi stå på pallen. Jag var med som veterinär då och vi var verkligen förkrossade. Gunillas jobb som hon hade gjort inför OS lade grundstenarna till det upplägg vi har nu, men efter London blev det ännu mer fokus på medalj. Vi ska inte bara vara med och tävla – vi vill fightas om topplaceringarna, säger Staffan Lidbeck.
Det är en överväldigad, sprudlande glad – och möjligen lite trött – förbundskapten som summerar Europamästerskapen för svenskarnas del.
- Alla i laget har presterat på topp. De jämna resultaten ledde fram till medaljen. Inte minst är det så klart Fridas prestation som sticker ut. Helt fantastiskt att kunna gå in och göra den runda i banhoppningen som hon ändå gjorde, säger Staffan.
Han vill även gärna framhålla de individuella ryttarna.
- Johan Lundin till exempel. Han har ju lyft sig flera snäpp, det är så roligt att se att vi har flera starka ryttare på gång.
  
Frida lagets utropstecken
Frida Andersén och hennes fina Herta får väl ändå ses som svenskarnas silverhjälte, efter en fin dressyr, en supersnabb och felfri terräng och så den avslutande, prickfria banhoppningen.
- Jag vet inte vad som händer i mitt huvud just nu. Jag är bara så glad och min häst är så bra, hon har inte gått felfritt på hela året och så gör vi det här. Det här överträffar alla mina förväntningar jag någonsin kunnat ha inför den här tävlingen. Nu ser jag fram emot nästa års utmaningar, säger Frida.
Hon jobbar ju hos Sara Algotsson Ostholt i Tyskland och Sara prisar gärna sin "elev".
- Inte minst var terrängen bara så bra. Hon satte en runda, tog den snabba vägen över spetsen och visade att det gick. Vilken kick det var för oss som kom efter, det peppade allt något helt oroligt, säger Sara.
Herta har en tendens att bli lite flack i sina språng så här dagen efter terrängen.
- Det är något vi har tränat på massor, och visst, efter gårdagen när hon gick så fort fanns ju risken att hon skulle vara ännu mer flack på banan. Men det var hon inte, hon har aldrig gått så bra, och att kunna prestera så här - på ett mästerskap - fantastiskt.
  
Hade högre mål individuellt
Sin egen prestation är Sara något besviken på.
- Jag kom hit för att rida för laget, men personligen hade jag ett mål att nå topp tio. Nu kom jag på 14:e och visst, det är väl helt okej. Men det är klart att jag är besviken. Reality spände till inne på banan, jag vet inte om hon blev lite tagen av atmosfären.
Sara ger ändå sin Facebook-häst en stark fyra, av fem, i betyg.
- Jag kände inte riktigt igen henne i banhoppningen, men hon behöver mer rutin bara. Vi jobbar vidare, säger hon.
  
Hårt jobb av alla i laget – och teamet
Niklas Lindbäck hamnade precis utanför den individuella pallen, men är nöjd ändå.
- Nja, det är klart att det gnager i mig lite. Jag hade velat ta en individuell medalj så klart, men om ett par månader känns det här säkert helt okej ändå.
Även Niklas pratar om att det var Gunilla Fredriksson som lade grunden till framgångarna.
- Staffan har tagit en del av hennes system och utformat ett eget. Han har varit på oss massor – är målet att ta medalj måste man träna och det har vi verkligen gjort. Det har varit en stark satsning från alla parter, inte bara oss ryttare. Det är det som krävs – hårt jobb och fokus. Sedan måste man analysera också, inte bara titta på det som vi gör fel utan även på det vi gör rätt, säger Niklas.
   
Bra hästägare och hästar ett måste
En som är något mer besviken över att inte ha hamnat på den individuella pallen är Ludwig Svennerstål.
- Jag ville ha en egen medalj, det ville jag. Jag är så klart glad över silvret, men också besviken över hur det gick i banhoppningen. Det känns lite som att vi är tillbaka på ruta ett, hoppningen har varit bättre ett tag innan detta, men vi får jobba på helt enkelt.
På den internationella presskonferensen skojade Ludwig om att Sverige nu måste arbeta ännu hårdare – för att kunna slå de starka tyskarna.
– Framför allt gäller det att få tag på bra hästmaterial. Vi behöver få in starka ägare som kan hjälpa oss med det, säger Ludwig.


Läst 27675 ggr Kommentarer Kommentera


Senaste från GHS16

    Fler GHS16-nyheter
    Ankis senaste