GHS16-kollen - 18 år sedan Lussan vann: ”Jag grät på läktaren”

Gothenburg Horse Show 2016

Här samlar vi allt från Gothenburg Horse Show 2016. Det blir resultat, bildspel, intervjuer och mycket mycket mer.


MAR
25

18 år sedan Lussan vann: ”Jag grät på läktaren”


FOTO: Anki Yngve

För 18 år sedan, 1998, vann Louise Nathhorst världscupfinalen i Göteborg till stående ovationer. På söndag har två svenska ryttare – hennes elev Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel – chans att upprepa den bedriften.

Text:
Anki Yngve

Tinne Vilhelmson Silfvén minns hur hon satt i publiken i Göteborg och såg ”Lussan” vinna.
– Jag tränade för henne redan då och hade åkt dit för att se hennes start. Och jag grät där uppe på läktaren, berättar hon.
Även Patrik Kittel var på plats och såg Nathhorst vinna finalküren till sin specialkomponerade Benny Andersson-musik.
– Jag var här då, som pojk (Patrik var 21, reds anm.). Jag rös när Lussan red ökad trav på en hand.
  
Får inte bli överladdad
Sedan dess har aldrig en svensk ryttare haft så stor chans att ta hem världscupfinalen. Och i år är de två! Tinne var tvåa i fredagens kval och Patrik trea. Men båda var inom samma procent som segraren Hans Peter Minderhoud.
– Vi har en riktigt bra chans till svensk seger. Men vi ska inte överrida för att vi har chansen, då är det lätt att det spricker, säger Patrik.
Vem som för dagen är bäst av honom och Tinne vill han inte spekulera i.
– Tinne hade ett par missar, jag hade ett par missar… Det viktigaste är att vi får en svensk i toppen, gärna två. Delad förstaplats vore väl något? 

Dressyren behöver publikstödet
Även holländaren Hans Peter Minderhoud är förstås sugen på seger och tyska Jessica von Bredow-Werndl kan inte räknas bort.
– Det är en väldigt öppen tävling, man vet inte vem som ska vinna vilket är väldigt bra för sporten. Den som rider bäst på söndag vinner, säger Tinne.
När framför allt Patrik kom in som sista ryttare var publiken som tokig i Scandinavium, det klappades i takt och tjoades. Men det tycker Kittel bara är positivt.
– Klappandet är bra för dressyren. Vi måste vilja att publiken stampar och klappar, under testet sitter de ju still. Hellre det än att folk inte visar känslor, Göteborg är fantastiskt, säger han bestämt.
Hans Scandic är 17 år men nästan oförskämt pigg och fräsch.
– Han är som en professor, han vet när allt kommer i programmet, han har gått så många Grand Prix nu. Jag får vara med så att han inte förekommer mig, skrattar Patrik.
  
Rider programmet i huvudet
Tinne berättar att hon kommer att förbereda ”Anton” med lösgörande arbete och lite vägar ur programmet i morgon, så att han vet att det är kür han ska gå.
Själv laddar hon mentalt genom att gå igenom programmet massor av gånger i huvudet och genom att titta på video. Hon har dessutom kontakt med sin mentala coach Kjell Enhager via SMS, han befinner sig nämligen i Portugal.
– Han är som en vitamininjektion hela han, full av stöd.
Någon annan som stöttar är tränaren Louise ”Lussan” Nathhorst, som alltså själv vann finalen för 18 år sedan. Då på Walk on Top.
– Vi har en ständigt pågående dialog och process om vad vi kan förbättra, jag och Lussan pratar jämt. Vi är nog ganska tråkigt sällskap för andra ibland när vi går i gång om hästarna…

Läs om resultatet i GP-klassen här
  
Se nostalgiklipp om Lussans WC-seger:

Här bjuds vi på fina bilder från fredagens GP-kval, signerade fotograf Tomas Holcbecher:


Tinne och Don Auriello.


Patrik Kittel och Scandic.


Hans Peter Minderhoud på Glock's Flirt.


Emilie Nyreröd på Miata.


Nöjd Tinne skrittar ut från banan.


Vink till den fantastiska Göteborgs-publiken.


Läst 9660 ggr


Fler inlägg

JUL
12

Markne: ”En häst är en häst – oavsett ras”
Under Falsterbo Horse Show förra veckan hölls det paneldebatter och uppvisningar runt om på området. En av de mest besökta var Pether Marknes och Denni Haukssons clinic på Falsterbobanan.

  
Text och foto: Annelie Lundkvist

Denni Hauksson kommer in på banan med sin vackra hingst Divar från Lindnäs. Och Pether Markne erkänner att han hade lite fördomar om islandshästarna innan han själv satt upp och red en.
– Jag tänkte att en sådan där liten häst är det väl bara att sitta upp och rida i väg på. Det kan inte vara så speciellt svårt, säger han, och delar av publiken skrattar igenkännande och generat.
  
Lära sig se takten
När Pether och Denni träffades för första gången, för drygt tio år sedan, var det för att Denni behövde hjälp med grundridningen på sina hästar. För Pether var det en självklarhet att försöka hjälpa till, men han behövde själv hjälp av Denni med att lära sig att se hästens gångarter. Vad var rent och när var det otakt?
– Islandshästar är otroligt känsliga och kan ha mycket nerv, precis som vilken tävlingshäst som helst. Jag blev helt tagen på sängen när jag satt upp första gången. För innan dess hade jag inte sett konsten i islandshästridningen, berättar Pether.
  

 
Avspändhet och mjukhet
Många ryttare vet att det inte alltid är samma häst man lastar in i transporten hemma som kliver ut på tävlingsplatsen. Ofta kan hästarna bli spända när de kommer till en ny miljö, med publik och andra hästar.
 Om man vill vinna tävlingar måste man använda hela hästen och för det krävs en avslappnad häst. Lite som ett dragspel, förklarar Pether.
En av sakerna Denni arbetar på med sin fina hingst är att få honom avspänd och rund för skänkeln. Han väljer hellre att gå in på volter för naturlig samling, än att bli dragande i innertygeln.
– Akta så att inte volten blir för liten där Denni, han måste få tid att hinna med, påminner Pether.
  


  
Halvhalter och avslappnade händer
Divar är en hingst med mycket motor, som gärna springer ifrån sin ryttare lite grann. Därför har Denni ett system han dagligen rider efter. Ungefär vart 15:e steg gör han en halvhalt, för att sedan fortsätta i traven igen.
– Halvhalten ska inte komma genom handen utan genom sitsen och lättridningen. Med en lugnare lättridning kommer hästen själv att ta kortare steg, konstaterar Pether.
När det blir för spänt under uppvärmningen tipsar Markne om att man kan släppa travmomentet och i stället gå över i galopp. Detta för att få ut den mesta överskottsenergin ur hästen.
– Bli ett med din häst i stället för att skapa frustration, där du som ryttare sitter och drar i tygeln. Om din häst är åt det piggare hållet gör det inget om uppvärmningen är seg. Energin finns där inne, precis som hos Divar, säger Pether.
  


Läst 54709 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10

Härlig seger för Minna Telde i trestjärniga kürenIsac har varit lite blyg, men nu blommar han ut!
  
Det blev en blågul topp efter küren i den trestjärniga dressyren. Minna Telde var överlycklig på ärevarvet. Detta var nämligen ett bevis på att hennes tålamod med Isac har gett resultat.
  
Text och foto: Ida Röök
  
Den trestjärniga delen av dressyren i Falsterbo avslutades med att nio ryttare red sina kürprogram. Det blev trippel svenskt på pallen – med Minna Telde och Isac som vinnare på 76,100 procent, Mads Hendeliowitz och Jimmie Choo Seq kom tvåor med 75,850 procent, medan Emilie Nyreröd och Miata intog tredjeplatsen med 74,225 procent.
På spel för de båda sistnämnda stod som bekant en biljett som reserv till OS i Rio, det blev fördel Mads i den matchen, läs mer här.
  
Mycket kvaliteter
Minna Telde visade upp en helt fantastisk kür med extremt mycket svårigheter.
– Jag är väldigt glad, inte bara för att vi fick till programmet så fint, utan även eftersom Isac verkligen har vuxit och nu klarar av att prestera på en sådan här stor tävlingsplats. Han har så mycket kvaliteter som han inte riktigt har släppt fram på tävling utomhus tidigare, men nu blommar han liksom ut, säger hon.
Isac har nämligen behövt väldigt mycket tid på sig, han har blivit spänd och har haft svårt att prestera på de större arenorna.
– Jag har fått vänta ut honom, han har varit väldigt blyg. Så vi har tävlat på mindre platser den senaste tiden och sett till att han har känt sig trygg där. Nu känns det som att det har släppt, säger Minna.
  
Nöjda reservduellanter
Tvåan Mads pustar ut efter en helg fylld av press.
– I går red jag för en plats som reserv på OS, jag lade liksom allt jag hade i Grand Prix-klassen. I dag kändes det både på mig och hästen att vi var lite trötta. Men jag är nöjd ändå, säger han.
Även Emilie känner av matchen om reservplatsen.
– Det har varit en riktig urladdning den här helgen. Vi satsade allt i Grand Prix i går och Miata var lite matt i küren, precis som jag känner mig.

Resultat
 


Mads på Jimmie Choo Seq kom tvåa i klassen.


Emilie Nyreröd och Miata blev treor. 


Emilie och Miata har haft en tuff helg med mycket press.


Medan Minna Telde vann med Isac.


Glad Minna!


Läst 115621 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10

Seger till Rolf-Göran Bengtsson i Falsterbo Grand Prix


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Det blev en drömavslutning på Falsterbo Horse Show. Återigen fick vi höra svenska nationalsången spelas i högtalarna, när Rolf-Göran Bengtsson stod som segrare med Clarimo Ask.
  
Text och foto: Annelie Lundkvist
  
OS-genrepet för många ryttare slutade med en felfri runda på hinder eller med ett nedslag, fem ekipage straffades med tidsfel trots felfria ritter. Till omhoppning gick tolv ekipage, av dem tre svenska. Peder Fredricson och H&M All In hade inte turen på sin sida när två bommar föll, ekipaget slutade på en elfteplats.
Henrik von Eckermann hade detta som Yajamilas genrep inför OS och satte hög fart redan från början. Efter tredje hindret i omhoppningen tog han en kaxig och snäv sväng – som han klarade. Publiken höll andan, skulle "Henke" vara felfri hela vägen? Det gick ända fram till sista hindret, där attackerade han lite för mycket och sista bommen föll.
– Jag skulle ha rätat på mig och suttit still istället, då hade vi klarat det, säger Henrik.
  
Ridit in 1,7 miljoner på tio dagar
För Rolf-Göran Bengtsson har det varit några fantastiska och pengastinna dagar i Paris och Falsterbo.
– Ja, det har gått bra, men räkningarna ramlar in i hög fart. Det är en stor organisation bakom mina starter, så det kostar pengar, konstaterar han.
Rolf-Göran var glad på presskonferensen och berättade att det kändes extra bra att vinna på hemmaplan.
– Det här är Clarimos bästa placering någonsin. Han är dynamisk och har verkligen kapacitet, men ibland glömmer han att det är fyra ben han ska hålla koll på, säger Bengtsson med ett leende.
Omhoppningen var nästan skräddarsydd för honom och Clarimo, i svängarna hade nämligen inte skimmeln tid att ladda upp sig som han brukar. Och ryttaren satte gasen i botten.
– Jag tänkte att jag rider så fort att han inte hinner tänka, berättar Rolf-Göran.
Oavsett är det ingen tvekan om att denna tävling är en fjäder i hatten för hästen, han har stigit både i sin ryttares ögon och i stallets ranking.
Andraplatsen gick till Brasiliens Eduardo Menezes på Quintol, medan Darragh Kenny Go Easy de Muze tog hand om tredjeplatsen.

Resultat


Läst 119328 ggr Kommentarer Kommentera


Senaste från GHS16

    Fler GHS16-nyheter
    Ankis senaste