GHS16-kollen - Emilie Nyreröd: ”Jag gled in på ett bananskal”

Gothenburg Horse Show 2016

Här samlar vi allt från Gothenburg Horse Show 2016. Det blir resultat, bildspel, intervjuer och mycket mycket mer.


MAR
23
2016

Emilie Nyreröd: ”Jag gled in på ett bananskal”


  
Emilie Nyreröd fick veta att hon ska rida världscupfinal för en dryg vecka sedan.
– Jag hade lite gett upp hoppet om ett wildcard, men nu kan man ju säga att jag gled in på ett bananskal. Det har varit en dröm att få rida här, säger den glada ryttaren.
  
Text och foto:
Ida Röök
   
Hon och hennes valack Miata tävlade senast i Friends Arena, sedan dess har de fokuserat på att träna och slipa på detaljer.
– Jag skulle nog säga att vi har förbättrat det mesta. Det finns liksom inget specifikt jag har jobbat på utan allt sitter ännu lite bättre nu, säger Emilie.
Tisdag förra veckan fick hon veta att hon skulle få rida världscupfinalen. Hon hade hoppats på ett wildcard, men när tiden rann i väg glömde hon av det lite.
– Så ringde de och jag behövde inte lång stund på mig att fundera och säga ja precis.
  
Ny och svårare kür
Nu laddar hon för att rida in i Scandinavium för första gången.
– Det ska bli riktigt roligt. Jag hoppas att vi kan visa både publiken och domarna två fina ritter.
Till küren har hon en överraskning – ett helt nytt program har satts ihop, tillsammans med Emilies tränare Cecilia Kristoffersen.
– Miatas kür var väldigt gammal och lite av en bebis-variant, alltså inte alls så svår. Nu har vi gjort om den, temat är fortfarande Roxette men programmet är bra mycket svårare än det andra. Den är ganska upphottad om man säger så.
Bland annat är det en del av programmet som hon hoppas ska flyta på extra fint.
– Vi går från samlad skritt in i en galoppiruett och vidare till ökad skritt. Det är en svårighet som jag inte har sett i något annat program tidigare, så jag hoppas att det tas emot väl av domarna. Annars kan jag inte peka ut någon speciell del i küren som svårast, det tuffaste är att allt kommer så snabbt. Jag får liksom ingen tid att pusta ut.
  
Ser och lär
Emilie tycker så klart att det är tråkigt att många världsstjärnor har tackat nej till finalen.
– Men jag är ju ändå inte här för toppstriden utan vill göra bra ifrån mig. Jag är snarare här för att se och lära, säger hon.
Nu väntar ett par dagars uppladdning innan det är dags för start. Miata ska få gå lättare pass inne på banan och fredag morgon får de rida i arenan precis som den kommer att se ut när det är dags för tävling.
– Miata har verkligen fått ett bättre självförtroende den senaste tiden och han brukar inte vara spänd i nya miljöer. Men man vet ju aldrig, säger Emilie.
Hon tänker inte så mycket på att det är OS senare i sommar.
– Det är klart att jag har det i bakhuvudet, men det är inget mål för mig eller så. Det hade varit häftigt att få rida OS, men blir det så blir det, säger hon.


Läst 11628 ggr

Fler inlägg

APR
28
2013

Lunatic blev utdragen ur duschen för omgång två!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  
Efter första finalomgången valde Jens Fredricson att stryka Lunatic ur del två av Rolex FEI World Cup, något som han meddelade My.

Hon gjorde då som alla hästskötare - gjorde i ordning hästen för hemgång. Men hon kom inte längre än att ta av all utrustning, ta ur knopparna och leda Lunatic till duschen när Jens ringde och sa att de skulle starta!

Då blev det bråttom, Lunatic startade som nummer två i klassens andra omgång.

 

Nere på framridningen blev Jens nämligen övertalad av brorsan Peder som tyckte att det var klart att han skulle rida, detta är något för ålderdomshemmet sedan! När Jens fortfarande tvekade så vände sig Peder till en av funktionärerna och frågade "Vad tycker du?".

Och vilken tur att han red! Efter ritten utbrast Jens att det var det bästa han hoppat under hela helgen - med ett stort leende på läpparna!

 

I den här andra omgången red verkligen alla ryttarna med varandra nere på framhoppningen. De som redan ridit klart samlades antingen på ryttarläktaren eller nere vid tv-apparaterna och hejade högljutt, samtidigt som de lyfte på benen i hopp om att hästarna inne på arenan skulle hoppa bättre då.


Läst 52631 ggr Kommentarer Kommentera

APR
28
2013

Fokuserat men vänskapligt på framhoppningen


Tidigare omgångar har det varit en stämning man kunnat skära i på framhoppningen. Det har varit blodigt allvar och fokuserade ryttare.

 


Så här mycket publik har det inte varit någon av dagarna på framhoppningen.


Idag är det absolut blodigt allvar, men det finns en vänskaplig känsla i luften. Alla vill verkligen att det ska gå bra för var och en. Nu pratar ryttarna med varandra, ger tips, berättar hur de tänker rida och vilka vägar de kommer gå.Tornesch hoppar verkligen hur bra som helst!Ryttarna på plats tittar på Malin vid en av tv-apparaterna.

När första ryttaren, vår Malin Baryard Johnsson, går in på banan samlas hela gänget vid tv-apparaterna för att följa hennes ritt.
När hon kommer ner till framhoppningen från banan är hon snabb fram för att rapportera om banan, vägar etcetera till sina kollegor.Malin och Marcus Ehning pratar om banan.Även Jens och sedan Henrik får tips.

Malin i samtal med tränaren Henk Nooren om ritten.


Malin tittar koncentrerat på Rolf-Görans ritt.En sammanbiten Roffe kommer ner för att låta Quintero trava av och varva ner.


Läst 53457 ggr Kommentarer Kommentera

APR
28
2013

Världscupfinal - nu kör vi!Världsstjärnorna radar upp sig! Först Alvares Moya, Ehning och Pessoa. 
 
  
Ryttarna har precis inspekterat finalens första bana, som har OS-klass idag! Det är verkligen ingen lätt uppgift ryttarna ställs inför, men så ska det väl var när det är final.

Den rids i två omgångar med start klockan 14.00, andra omgången beräknas starta klockan 15.40 med en eventuell omhoppning direkt efter det. I slutändan ska det nämligen inte vara några tvivel om vem som står som segrare i Rolex FEI World Cup.

  

Jag kommer som vanligt att befinna mig bakom kulisserna och fokusera på ryttarna nere vid framhoppningen. Vi hörs i pausen, cirka 15.00.

 

Länk till första omgångens bana


Steve Guerdat tar rygg på Rolf-Göran Bengtsson.
Edwina Tops-Alexander har självklart med maken Jan under bangången.Malin ser avslappnad ut och är den första ryttaren in på banan klockan 14.00.
  

Henk Nooren är självklart på plats!


Visa nu vad Lunatic går för Jens, vi håller tummarna!
    


Henrik von Eckermann fokuserar på banan.


Läst 47475 ggr Kommentarer Kommentera


Senaste från GHS16

    Fler GHS16-nyheter


    taggar


    liknande webbartiklar    Idas senaste