GHS16-kollen - Emilie Nyreröd: ”Jag gled in på ett bananskal”

Gothenburg Horse Show 2016

Här samlar vi allt från Gothenburg Horse Show 2016. Det blir resultat, bildspel, intervjuer och mycket mycket mer.


MAR
23
2016

Emilie Nyreröd: ”Jag gled in på ett bananskal”


  
Emilie Nyreröd fick veta att hon ska rida världscupfinal för en dryg vecka sedan.
– Jag hade lite gett upp hoppet om ett wildcard, men nu kan man ju säga att jag gled in på ett bananskal. Det har varit en dröm att få rida här, säger den glada ryttaren.
  
Text och foto:
Ida Röök
   
Hon och hennes valack Miata tävlade senast i Friends Arena, sedan dess har de fokuserat på att träna och slipa på detaljer.
– Jag skulle nog säga att vi har förbättrat det mesta. Det finns liksom inget specifikt jag har jobbat på utan allt sitter ännu lite bättre nu, säger Emilie.
Tisdag förra veckan fick hon veta att hon skulle få rida världscupfinalen. Hon hade hoppats på ett wildcard, men när tiden rann i väg glömde hon av det lite.
– Så ringde de och jag behövde inte lång stund på mig att fundera och säga ja precis.
  
Ny och svårare kür
Nu laddar hon för att rida in i Scandinavium för första gången.
– Det ska bli riktigt roligt. Jag hoppas att vi kan visa både publiken och domarna två fina ritter.
Till küren har hon en överraskning – ett helt nytt program har satts ihop, tillsammans med Emilies tränare Cecilia Kristoffersen.
– Miatas kür var väldigt gammal och lite av en bebis-variant, alltså inte alls så svår. Nu har vi gjort om den, temat är fortfarande Roxette men programmet är bra mycket svårare än det andra. Den är ganska upphottad om man säger så.
Bland annat är det en del av programmet som hon hoppas ska flyta på extra fint.
– Vi går från samlad skritt in i en galoppiruett och vidare till ökad skritt. Det är en svårighet som jag inte har sett i något annat program tidigare, så jag hoppas att det tas emot väl av domarna. Annars kan jag inte peka ut någon speciell del i küren som svårast, det tuffaste är att allt kommer så snabbt. Jag får liksom ingen tid att pusta ut.
  
Ser och lär
Emilie tycker så klart att det är tråkigt att många världsstjärnor har tackat nej till finalen.
– Men jag är ju ändå inte här för toppstriden utan vill göra bra ifrån mig. Jag är snarare här för att se och lära, säger hon.
Nu väntar ett par dagars uppladdning innan det är dags för start. Miata ska få gå lättare pass inne på banan och fredag morgon får de rida i arenan precis som den kommer att se ut när det är dags för tävling.
– Miata har verkligen fått ett bättre självförtroende den senaste tiden och han brukar inte vara spänd i nya miljöer. Men man vet ju aldrig, säger Emilie.
Hon tänker inte så mycket på att det är OS senare i sommar.
– Det är klart att jag har det i bakhuvudet, men det är inget mål för mig eller så. Det hade varit häftigt att få rida OS, men blir det så blir det, säger hon.


Läst 11507 ggr


Fler inlägg

AUG
10
2012

Bildspel: Hej då, London!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
I det här bildspelet - med 43 foton - försöker vi sammanfatta de gångna veckornas olympiska spel i Greenwich Park, London. OS har verkligen bjudit på dramatik, tårar och skratt. Tack alla läsare för att ni har varit med oss!
 
Foto: Tomas Holcbecher, Anki Yngve & FEI


Läst 230841 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
10
2012

De vann Dressyrduellen och OS-souvenirerna

Vi fick in 284 svar i Dressyrduellen inför gårdagens kürfinal. Hälften försvann redan på första duellen som var mellan Charlotte Dujardin och Adelinde Cornelissen. Över 80 procent hade Carl Hester som vinnare över Helen Langehanenberg, men med sin fjärdeplats drog Helen det längsta strået. Att sedan dessutom Tinne Vilhelmson Silfvén slog Patrik Kittel gjorde att det enbart var nio stycken som hade alla rätt.
   
Av de nio vinner Sara Hallström från Bålsta och Jessika Ung från Rabbalshede var sin OS-souvenir. Stort grattis till er! Vinsterna kommer på posten under nästa vecka.


Läst 229993 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
09
2012

Bo Jenås dressyranalys: ”Felen kostar”Bo Jenå med sina finalryttare Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel.
  
Förbundskapten Bo Jenå är ganska nöjd med OS för dressyrens räkning. Tyvärr gjorde utgångsläget efter första dagen, då Santana blev skrämd av kameror och de andra ekipagen fick en del missar, att det var svårt för svenskarna att rida upp sig hur mycket som helst.
- Felen kostar. Ingen av ryttarna har gjort några stora saker, men marginalerna är väldigt små, säger han.
  
Kanske är det den där sista jämnheten som saknas.
- Jag skulle vilja att vi kom in första dagen och red på samma sätt som vi gör den sista. Då skulle det kunna bli riktigt bra, menar Bo. 
Något han inte är så förtjust i är det upplägg som har varit på OS, där dressyrryttarna har haft ett minst tre dagar långt uppehåll mellan de två första klasserna. 
- Det gynnar varken häst eller ryttare tycker jag, båda måste ladda om.
Däremot tycker han att arrangemanget på plats har varit fantastiskt, med bra service och god mat. 
- Nu ska vi träffas och utvärdera framåt. I morgon är första dagen på vägen mot OS i Rio!
  
Mycket händer i sporten
Bo Jenå poängterar att väldigt mycket har hänt på dressyrsidan under de senaste två åren, sedan Totilas stora genombrott. Nya ekipage dyker upp hela tiden och det gäller att hänga med.
Är det aveln eller ridningen som har blivit bättre?
- Jag tror att det är både och. Sedan gynnar det verkligen sporten att det inte är samma ryttare och samma länder som står på prispallen hela tiden, så var det ju ett tag. Det blir tävling på riktigt och mer spännande för alla. 
Tidigare i dag sa Patrik Kittel att man nästan automatiskt får lägre poäng om man startar tidigt i en klass. Vad säger du som domare om det?
- Det går att få bra poäng även om man startar tidigt, men tyvärr är det svårare. Ligger man högt på rankingen och har kämpat sig dit, då dras man i den högre gruppen. Domarna är inte mer än människor, de vill inte råka döma för högt i början så att det blir problem sedan. Jag försvarar dem inte, men det är mänskligt att hålla igen på de alla första ryttarna i ett sådant här startfält.
  
Text: Anki Yngve


Läst 232686 ggr Kommentarer Kommentera


Senaste från GHS16

    Fler GHS16-nyheter


    taggar


    liknande webbartiklar    Idas senaste