GHS16-kollen - Emilie Nyreröd: ”Jag gled in på ett bananskal”

Gothenburg Horse Show 2016

Här samlar vi allt från Gothenburg Horse Show 2016. Det blir resultat, bildspel, intervjuer och mycket mycket mer.


MAR
23
2016

Emilie Nyreröd: ”Jag gled in på ett bananskal”


  
Emilie Nyreröd fick veta att hon ska rida världscupfinal för en dryg vecka sedan.
– Jag hade lite gett upp hoppet om ett wildcard, men nu kan man ju säga att jag gled in på ett bananskal. Det har varit en dröm att få rida här, säger den glada ryttaren.
  
Text och foto:
Ida Röök
   
Hon och hennes valack Miata tävlade senast i Friends Arena, sedan dess har de fokuserat på att träna och slipa på detaljer.
– Jag skulle nog säga att vi har förbättrat det mesta. Det finns liksom inget specifikt jag har jobbat på utan allt sitter ännu lite bättre nu, säger Emilie.
Tisdag förra veckan fick hon veta att hon skulle få rida världscupfinalen. Hon hade hoppats på ett wildcard, men när tiden rann i väg glömde hon av det lite.
– Så ringde de och jag behövde inte lång stund på mig att fundera och säga ja precis.
  
Ny och svårare kür
Nu laddar hon för att rida in i Scandinavium för första gången.
– Det ska bli riktigt roligt. Jag hoppas att vi kan visa både publiken och domarna två fina ritter.
Till küren har hon en överraskning – ett helt nytt program har satts ihop, tillsammans med Emilies tränare Cecilia Kristoffersen.
– Miatas kür var väldigt gammal och lite av en bebis-variant, alltså inte alls så svår. Nu har vi gjort om den, temat är fortfarande Roxette men programmet är bra mycket svårare än det andra. Den är ganska upphottad om man säger så.
Bland annat är det en del av programmet som hon hoppas ska flyta på extra fint.
– Vi går från samlad skritt in i en galoppiruett och vidare till ökad skritt. Det är en svårighet som jag inte har sett i något annat program tidigare, så jag hoppas att det tas emot väl av domarna. Annars kan jag inte peka ut någon speciell del i küren som svårast, det tuffaste är att allt kommer så snabbt. Jag får liksom ingen tid att pusta ut.
  
Ser och lär
Emilie tycker så klart att det är tråkigt att många världsstjärnor har tackat nej till finalen.
– Men jag är ju ändå inte här för toppstriden utan vill göra bra ifrån mig. Jag är snarare här för att se och lära, säger hon.
Nu väntar ett par dagars uppladdning innan det är dags för start. Miata ska få gå lättare pass inne på banan och fredag morgon får de rida i arenan precis som den kommer att se ut när det är dags för tävling.
– Miata har verkligen fått ett bättre självförtroende den senaste tiden och han brukar inte vara spänd i nya miljöer. Men man vet ju aldrig, säger Emilie.
Hon tänker inte så mycket på att det är OS senare i sommar.
– Det är klart att jag har det i bakhuvudet, men det är inget mål för mig eller så. Det hade varit häftigt att få rida OS, men blir det så blir det, säger hon.


Läst 12475 ggr

Fler inlägg

DEC
02
2012

Webb-TV: Tinnes rekordkür
Tinne Vilhelmson Siflvén och Don Auriello slog svenskt rekord när de vann världscupküren under Stockholm International Horse Show. Hela 84,7 procent blev det - och givetvis en klar vinst. Se hela rekordküren från SVT Play. 


Läst 86781 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
02
2012

Fartfylld hoppning med stjärnorna - Rickard Olsson vann


Rickard Olsson vann hoppningen.

 

När det vankas Stjärnornas hoppning i Globen kan vad som helst hända. Eller vad sägs om två avåkningar på samma runda och en skäggig man klädd i damkläder, i damsadel?

   

Stockholm International Horse Show avslutades som vanligt med att stjärnorna intog arenan. Alla på sitt eget speciella sätt.
- Min ridlärare sa till mig i fredags att efter Globen kan du lära dig rida, och jag tänker verkligen fortsätta med det här, säger vinnaren Rickard Olsson under presskonferensen efter klassen.

Sångerskan Sara Varga tog hem årets stilhoppning.
- Men jag vet inte om det var för att jag red snyggast eller för att jag var roligast, säger hon.

 

Hästbiten – på ett sportsligt sätt

De två var tillsammans med komikern Mårten Andersson, Sofia Wistam och dansaren Tobias Karlsson debutanter i Stjärnornas hoppning i Globen. Och de genomförde sina rundor på varierande sätt.
Mårten travade runt, med tanke på att han bara ridit i ungefär tre veckors tid var det verkligen en riktigt snygg ritt.
- Jag har blivit som man brukar säga hästbiten. Jag kommer absolut fortsätta rida, säger han.

Sofia Wistam fick närkontakt med underlaget på banan - två gånger.
- Men jag mår bra, det känns inte någonstans i kroppen just nu. Mest av allt är jag förbannad och jag tänkte innan att visst är jag bättre än Richard Olsson i alla fall...

 

Dansartempo

Tobias Karlsson bländade Globen-publiken med ett riktigt dansarleende på läpparna genom hela ritten. Men stildomarna, Sylve Söderstrand och Malin Baryard Johnsson, tyckte nog att det gick i snabbaste laget.
- Man kanske skulle ha valt en lite lugnare låt för Tobias att rida till, funderade Malin efter hans ritt.

Rutinerade Mia Coldheart fick också till en prydlig ritt, men den här gången fick hon se sig besegrad när det gällde stilbedömningen.

Musse Hasselvall och Caroline af Ugglas bjöd i vanlig ordning på extra mycket show. Musse med helskägg, iklädd klänning, ridande i damsadel.
- När min ridlärare säger något, då gör jag som hon säger. Hon sa damsadel och så fick det bli.
Caroline af Ugglas kommer med en utmaning inför nästa år.
- Vi utmanar den där, vad heter han nu? Lars-Göran, i höjdhoppning - i damsadel, jag hoppas att fler upptäcker hur kul det är att rida i damsadel, säger hon.

 

Sara Varga tog hem stilhoppningen.
   

Rickard hade en härlig stil.
  

Mårten Andersson travade runt, fick ett stopp på det här hindret, men hästen Presley promenerade över.
   

Caroline af Ugglas red fel väg, ett par gånger.

 

Skäggiga damen, alias Musse Hasselvall, i damsadel.

 

Sofia Wistam hade en liiiiiite för stor hjälm på sig.
   

Inte så konstigt att man ramlar av om man inte ser vart man ska.
   

Tobias Karlsson bjöd på ridning med dansleendet på.

    

Rickard Olsson ser riktigt van ut vid att vinna blågul rosett.


Läst 91137 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
02
2012

Sista bilen till Peder


 

Det blev svenskarnas kamp även i Agria Nordic Tour. Till slut var Peder Fredricson ensam om att vara felfri i båda omgångarna - och därmed tog han hem den sista bilen. 


- Jag är väldigt nöjd med min häst. Jag kunde hålla min plan och rida som jag tänkt hela vägen, säger Peder Fredricson om H&M Sibon.

Det var irländska Jessica Kürten, holländaren Jur Vrieling, britten Scott Brash samt Peder Fredricson och Henrik von Eckermann som kvalat till finalen i Agria Nordic Tour, där högsta vinsten var en bil.

Klassen gick över 1,45-hinder i två omgångar, där den första omgången bestämde startordningen i den andra.
- Alla ryttare var felfria i första rundan så det var inte särskilt svårt byggt. När det står en bil på spel är alla väldigt sugna på att ta hem den, så då är det vinna eller försvinna som gäller, säger Peder.


Planen höll hela vägen

Han gick ut näst sist i den andra rundan och hann därför titta på några av de andra ekipagen innan han gick in för start.
- Då kunde jag också lägga upp en plan som höll hela vägen, säger han.
Henrik von Eckermann red Gut Neuenhofs Bacarole, hästen som han tog hem en bil på i gårdagens tidshoppning. Dessvärre fick han ett nedslag i andra rundan, vilket landade bilnyckeln i händerna på Peder.
- Kul. Det har varit en fantastisk helg med sportsligt bra resultat för svenskarna mot en stark internationell konkurrens, säger Peder.

Närmast väntar tävlingar på Olympia i London för honom. Och bilen får han, förhoppningsvis, behålla.

 

Se fullständigt resultat här.

 

Peder var tvåa i Stockholm Grand Prix tidigare på söndagen, nu fick han äntligen sin blågula rosett – och en bil!
   

"Jag är nöjd med min häst, jag kunde hålla min plan och det höll hela vägen", säger Peder om H&M Sibon.


Läst 87278 ggr Kommentarer Kommentera


Senaste från GHS16

    Fler GHS16-nyheter
    Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

    Kundtjänst: info@hippson.se

    Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

    Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.