GHS16-kollen - Malin visste att han är en av världens bästa hästar

Gothenburg Horse Show 2016

Här samlar vi allt från Gothenburg Horse Show 2016. Det blir resultat, bildspel, intervjuer och mycket mycket mer.


MAR
23
2016

Malin visste att han är en av världens bästa hästar

När Giljandro van den Bosrand var tre år ropade Malin Trollnäs in honom på Swedish Select Horse Sales auktion på Flyinge. Sju år senare rids han av Henrik von Eckermann i världscupfinalen i Göteborg.
– Jag har alltid trott på att han är en av världens bästa hästar i sin årskull, säger Malin.
  
Text: Annika Grundberg
Foto: Anna Johannesson
  
På auktionen betalade Malin 500 000 kronor plus moms och auktionsavgift för hingsten.
– Det var väl rätt mycket pengar för en oinriden treåring. Men det visade sig bli en väldigt bra affär, säger hon.
Malin red själv hästen i årgångschampionaten och vid kvalitetstävlan som fyraåring fick Giljandro van den Bosrand, som är efter Orlando – Clinton, högsta betyg.
– När han var åtta år hade jag hoppat 1,50 med honom. Om jag någon gång skulle ha satsat mot ett OS skulle det ha varit mot Rio med honom, men så blev det inte.
Malin valde i stället att låta Erika Lickhammer tävla Giljandro van den Bosrand, innan dess hade Daniel Zetteman ridit honom i samband med att Malin var gravid. Med Erika kom hingsten trea i ”Sires of the World” i Zangersheide 2014.
– Min bästa häst var skadad och jag fick barn, så det var helt enkelt inte rätt tid i livet. Men jag kände att han är för bra för att inte få vara med om den resan.
  
"Han har alltid en plats i mitt hjärta"
Sedan ungefär ett år tillbaka äger inte Malin längre hingsten, men ändå känns det pirrigt och nervöst inför helgens tävlingar då Henrik von Eckermann rider honom i världscupfinalen.
– Det är ändå en häst som jag har ridit in själv, så jag kan inte riktigt greppa att det här är på riktigt. Det är en känslomässig anstormning, för han kommer alltid att finnas i mitt hjärta. Man måste leva också och verksamheten handlar om att köpa in unga hästar, utbilda dem och sedan sälja. Även om det är känslosamt.
  
En cirkel som sluts
Att hingsten nu står i Ludger Beerbaums stall och rids av Henrik von Eckermann tycker Malin känns jättebra.
– Jag blev så himla glad över att Henrik rider honom. Jag får passa på att njuta så länge det är så. Jag och Henrik red EM tillsammans 2002 och vann lagsilver. Så det är lite som att han har kommit hem.
– Jag hoppas att han hoppar så bra som han kan och att det går riktigt bra för honom och Henrik i helgen, säger Malin Trollnäs, som kommer att följa alla ritterna från läktaren i Scandinavium.
  
Här är Erika Lickhammer och Giljandro van den Bosrand i "Sires of the World" i Zangersheide 2014:


Läst 15025 ggr

Fler inlägg

AUG
20
2016

Hylla Peder i Kungsan eller i tv-soffan på söndagFoto: Jenny Abrahamsson
  
Kom och fira Peder Fredricson och de andra svenska OS-medaljörerna i Kungsträdgården i Stockholm i morgon söndag! Hyllningarna startar klockan 17.15, medaljörerna beräknas stå på scenen klockan 18. Kan du inte vara på plats? Lugn, hyllningarna direktsänds av TV3.
  
Text: Anna Carlsson-Käck
  
Förutom Silver-Peder träffar du även medaljörerna Sarah Sjöström, simning (ett guld, ett silver och ett brons), Marcus Svensson, skytte (silver), Jenny Fransson, brottning (brons), Sofia Mattsson, brottning (brons) och damlandslaget i fotboll.
– Vi är glada och stolta över att OS-truppen har tagit fler medaljer än i London, vilket var vårt mål. Hittills är antalet medaljer tio stycken och vi ser fram emot att få fira framgångarna med supportrarna på hemmaplan, säger Peter Reinebo som är truppchef i ett pressmeddelande.


Läst 42402 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2016

Meredith efter kraschen: ”Fibonacci mår bra”Foto: Tomas Holcbecher

  
I går kraschade Meredith Michaels Beerbaum och Fibonacci rejält i OS-finalens första omgång. Ekipaget landade mitt i en bred oxer och ett tag såg det ut som om den stora skimmeln skulle gå omkull. Meredith lyckades ta sig tillbaka i sadeln och fick styr på både sig och hästen, hon hoppade ett hinder till för att därefter – av omtanke om Fibonacci – utgå på egen begäran.

  
Text: Anna Carlsson-Käck
  
– Jag ville bara känna hur han kändes och att han inte hade skadat sig. Därför hoppade jag inte hela banan. Men han kändes okej och det är jag glad för, säger Meredith Michaels Beerbaum efter ritten.
Hon förklarar kraschen med att hon helt enkelt ville för mycket, och tappade koncentrationen för ett kort ögonblick.
  
På Facebook skriver Meredith:
"Nacho mår bra och det är huvudsaken!!" och ”Jag är glad över att kunna säga att Nacho är fräsch och mår bra efter dagens missöde. Han gnäggade och gjorde lufthopp när vi joggade honom innan jag lämnade Rio. Inte trött alls!
  
Den svenskfödda valacken Fendi (född 2005, e. For Feeling – Corland) är uppfödd av Tina Pettersson Lind. År 2012 köptes han av Lisen Bratt Fredricson som vidareutbildade och tävlade honom. Så småningom tog Stall Fredricsons beridare Stephanie Holmén över det framgångsrika tävlandet. Våren 2014 såldes Fendi till tyska Meredith Michaels Beerbaum och fick då namnet Fibonacci. 

Källa, citat: Horsenetwork


Läst 50223 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2016

Extra: Peders långa medaljkväll i bilder


Yran efter Peder Fredricsons OS-silver ville aldrig ta slut, givetvis firades det natten lång i Rio de Janeiro. Men först skulle media får sitt.
    
Text: Jenny Abrahamsson
  
Efter prisutdelning, intervjuer och presskonferens skedde den obligatoriska fotograferingen vid OS-ringarna för Peder. Därefter fick han i ilfart bege sig till den ena tv-studion efter den andra ­– där ytterligare intervjuer och fotograferingar väntade.
  
Middag vid Copacabana
Sent omsider, när allt det mediala arbetet var färdigt, firades silvermedaljen med middag på en restaurang vid Copacabana. Och vi kan utgå från att intervjuer, tv-sändningar och fotograferingar är långt ifrån över för vår silvermedaljör.
Efter hemkomsten fortsätter resan direkt till Stockholm och Kungsträdgården där han kommer att firas offentligt, nämligen söndag klockan 18.30.
  

På podiet med guldmedaljör Nick Skelton och bronsmedaljör Eric Lamaze. Foto: Tomas Holcbecher
  

Svenska publiken i extas. Foto: Tomas Holcbecher
  

All In togs självklart omhand kungligt av Malin Henlöv efter prisutdelningen. Foto: Tomas Holcbecher
  

Obligatorisk fotografering vid OS-ringarna. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Smajl! Foto: Jenny Abrahamsson
  

Den lika obligatoriska ”tummen upp”-bilden. Inte lika cool som en ”dab”… Foto: Jenny Abrahamsson
  

Peders fanclub ”gör en Bolt”. Rolf-Göran Bengtsson, teamkollegan Nicola Philippaerts, hästskötaren Malin Henlöv, förbundskapten Ragnar Bengtsson, Malin Baryard Johnsson och landslagsveterinären Jonas Tornell. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Utanför restaurangen var det många som ville fotografera….
  

… och intervjua Peder.
  

Festgänget! Rolf-Göran Bengtsson, Nanna Nieminen (Henriks hästskötare), Malin Henlöv (Peders hästskötare), Peder Fredricson, Natalie Jansson (Malin Baryard Johnssons hästskötare) och Malin Baryard Johnsson. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Vid Copacabana med hustrun Lisen, som också har en viktig del i silvret. Foto: Jenny Abrahamsson


Läst 74486 ggr Kommentarer Kommentera


Senaste från GHS16

    Fler GHS16-nyheter
    Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

    Kundtjänst: info@hippson.se

    Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

    Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.