GHS16-kollen - Patrik Kittel: ”Vi vill se en svensk i toppen”

Gothenburg Horse Show 2016

Här samlar vi allt från Gothenburg Horse Show 2016. Det blir resultat, bildspel, intervjuer och mycket mycket mer.


MAR
23
2016

Patrik Kittel: ”Vi vill se en svensk i toppen”

Senast Patrik Kittels Scandic tävlade i Scandinavium gick det så där i Grand Prix-klassen, hingsten blev rädd för dekorationerna runt banan och ryttaren lämnade in en protest.
– Det var det första jag hörde när jag kom hit, ”hur går det med blommorna i år?”, säger Patrik Kittel – och gestikulerar att han håller för öronen.
  
Text och foto:
Ida Röök 
  
Det var 2013 som Patrik och Scandic var med i världscupfinalen i Göteborg. Då fick de inte möjlighet att träna på tävlingsbanan precis som den ser ut när det gäller. Det resulterade i att både Scandic och Adelinde Cornelissens Parzival reagerade på dekorationerna.
Efter klassen lämnade Patrik in en protest, och han sa samtidigt att han inte ville att Scandic skulle gå i Scandinavium igen. Men nu är de alltså tillbaka för att slåss om placeringar och ära i årets världscupfinal.
– Jag försöker att inte tänka på förra gången så mycket. Jag får hoppas att Scandic inte har ett hästminne när det gäller just det här. Och så får jag ju tänka på att förbereda mig bättre.
  
Inte mindre värt
Flera av de största dressyrstjärnorna har lämnat återbud – varken Edward Gal, Charlotte Dujardin eller Isabell Werth kommer. Men en eventuell placering är inte mindre värd för det, menar Patrik.
– Absolut inte. Det är fortfarande tuff konkurrens och vi måste alla göra vårt jobb. Det är inte mindre värt bara för att flera ryttare har fallit bort. En världscupfinal är en världscupfinal, säger han.
17-åriga Scandic känns väldigt fräsch.
– Han är pur-glad och bockade nästan lite när jag trimmade innan. Man kan verkligen inte tro att han är 17 år.
Enligt Patrik kommer det att stå mellan fem eller sex ryttare när det kommer till vem som tar hem finalen. Han hoppas självklart att han är en av dem.
– Jag rider bara för mig själv och vill göra ett bra jobb för min egen del. Jag jämför mig inte med andra utan ser bara till min egen prestation. Men det är klart att vi gärna vill se en svensk i toppen, det är så vi tänker – hur kan vi vinna för Sverige?
  
Scandic på prisutdelning
Patrik har ofta med sig en extrahäst som får ta emot pris, eftersom Scandic inte tycker om ceremonin och allt vad den innebär.
– Vi får väl ser lite hur jag gör här. Blir vi inte placerade etta, tvåa eller trea är det enklare med Scandic att bara trava runt arenan. Det är själva väntandet under prisutdelningen som han inte gillar. Men först ska jag ju ta placering så får jag se hur jag löser det då, jag kanske kan låna min frus häst.
Superstoet Deja fick stanna hemma, hon var riktigt fin på de stora tävlingarna i Doha.
– Vi testade lite med henne då. Hon flög för första gången och det gjorde hon jättebra. Nu är hon hemma och tuggar gräs i hagen. Det är hon värd, säger Patrik.
För honom är det absolut Deja som kommer först när det blir tal om OS.
– Ja, verkligen. Men det är inte bara jag som bestämmer. SOK och förbundet ska ju säga sitt också, om vi nu blir uttagna.


Läst 10361 ggr

Fler inlägg

APR
28
2013

Lunatic blev utdragen ur duschen för omgång två!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  
Efter första finalomgången valde Jens Fredricson att stryka Lunatic ur del två av Rolex FEI World Cup, något som han meddelade My.

Hon gjorde då som alla hästskötare - gjorde i ordning hästen för hemgång. Men hon kom inte längre än att ta av all utrustning, ta ur knopparna och leda Lunatic till duschen när Jens ringde och sa att de skulle starta!

Då blev det bråttom, Lunatic startade som nummer två i klassens andra omgång.

 

Nere på framridningen blev Jens nämligen övertalad av brorsan Peder som tyckte att det var klart att han skulle rida, detta är något för ålderdomshemmet sedan! När Jens fortfarande tvekade så vände sig Peder till en av funktionärerna och frågade "Vad tycker du?".

Och vilken tur att han red! Efter ritten utbrast Jens att det var det bästa han hoppat under hela helgen - med ett stort leende på läpparna!

 

I den här andra omgången red verkligen alla ryttarna med varandra nere på framhoppningen. De som redan ridit klart samlades antingen på ryttarläktaren eller nere vid tv-apparaterna och hejade högljutt, samtidigt som de lyfte på benen i hopp om att hästarna inne på arenan skulle hoppa bättre då.


Läst 52619 ggr Kommentarer Kommentera

APR
28
2013

Fokuserat men vänskapligt på framhoppningen


Tidigare omgångar har det varit en stämning man kunnat skära i på framhoppningen. Det har varit blodigt allvar och fokuserade ryttare.

 


Så här mycket publik har det inte varit någon av dagarna på framhoppningen.


Idag är det absolut blodigt allvar, men det finns en vänskaplig känsla i luften. Alla vill verkligen att det ska gå bra för var och en. Nu pratar ryttarna med varandra, ger tips, berättar hur de tänker rida och vilka vägar de kommer gå.Tornesch hoppar verkligen hur bra som helst!Ryttarna på plats tittar på Malin vid en av tv-apparaterna.

När första ryttaren, vår Malin Baryard Johnsson, går in på banan samlas hela gänget vid tv-apparaterna för att följa hennes ritt.
När hon kommer ner till framhoppningen från banan är hon snabb fram för att rapportera om banan, vägar etcetera till sina kollegor.Malin och Marcus Ehning pratar om banan.Även Jens och sedan Henrik får tips.

Malin i samtal med tränaren Henk Nooren om ritten.


Malin tittar koncentrerat på Rolf-Görans ritt.En sammanbiten Roffe kommer ner för att låta Quintero trava av och varva ner.


Läst 53445 ggr Kommentarer Kommentera

APR
28
2013

Världscupfinal - nu kör vi!Världsstjärnorna radar upp sig! Först Alvares Moya, Ehning och Pessoa. 
 
  
Ryttarna har precis inspekterat finalens första bana, som har OS-klass idag! Det är verkligen ingen lätt uppgift ryttarna ställs inför, men så ska det väl var när det är final.

Den rids i två omgångar med start klockan 14.00, andra omgången beräknas starta klockan 15.40 med en eventuell omhoppning direkt efter det. I slutändan ska det nämligen inte vara några tvivel om vem som står som segrare i Rolex FEI World Cup.

  

Jag kommer som vanligt att befinna mig bakom kulisserna och fokusera på ryttarna nere vid framhoppningen. Vi hörs i pausen, cirka 15.00.

 

Länk till första omgångens bana


Steve Guerdat tar rygg på Rolf-Göran Bengtsson.
Edwina Tops-Alexander har självklart med maken Jan under bangången.Malin ser avslappnad ut och är den första ryttaren in på banan klockan 14.00.
  

Henk Nooren är självklart på plats!


Visa nu vad Lunatic går för Jens, vi håller tummarna!
    


Henrik von Eckermann fokuserar på banan.


Läst 47464 ggr Kommentarer Kommentera


Senaste från GHS16

    Fler GHS16-nyheter


    taggar


    liknande webbartiklar    Idas senaste