24 mars 2016, 15:36

Så högt över hindret hoppar hästen – på riktigt


Foto: Anna-Lena Lundqvist
  
Onsdag presenterades Chalmers specialutvecklade hästhinder vid den inledande presskonferensen för Gothenburg Horse Show. För första gången kommer publiken på hopptävlingar att få veta hur högt hästarna hoppar över ett hinder.

Det ”smarta” hindret har tagits fram i samarbete mellan Chalmers och Gothenburg Horse Show. Med hjälp av laserstrålar mäter det avståndet mellan den översta bommen på hindret och hästens lägsta punkt ovanför bommen. Resultaten kommer att visas i realtid på jumbotronen i Scandinavium, och den häst som har minst avstånd blir vinnare av Chalmers-priset.
– Tanken med det smarta hindret är att vara ett hjälpmedel för att kunna minimera den kraft som hästen använder i hoppet, så att den bara använder precis så mycket den behöver för att klara hindret, säger Magnus Karlsteen, docent i teknisk fysik och ansvarig för hästsportsatsningen på Chalmers.

En unik möjlighet
Genom mätningen kan häst och ryttare kalibrera sig och lättare lära sig att hoppa lagom högt. Det kan ge en bättre rytm på banan och en snabbare tid. Dessutom ökar underhållningsvärdet för publiken när man får mer kunskap om vad man egentligen ser.
– För Chalmers del innebär det smarta hindret en unik möjlighet att visa upp vad man kan lära sig hos oss, och samtidigt locka nya unga människor till ingenjörsyrket, säger Magnus Karlsteen.
Louise Johansson är en av studenterna som jobbat med projektet.
– Vi har provhoppat hindret vid ett flertal tillfällen. Sensorerna mäter lägsta punkt över hindret. En utmaning blev när vi insåg att även svansen kan vara lägsta punkt, även om den inte kan riva hindret, säger hon.
  
Hästintresserade studenter
Åtta studenter från sju olika utbildningar har arbetat med att ta fram hindret. De flesta är hästintresserade och projektet har varit en kombination av hobby, studier och arbete.
Planen är att samarbetet mellan Gothenburg Horse Show och Chalmers ska fortsätta och det smarta hindret kommer att förses med nya funktioner för varje år.

Här kan du se en film om hur hindret funkar:

ANNONS: