GHS16-kollen - Tyskarna snuvade Sverige och RGB på drömsegern

Gothenburg Horse Show 2016

Här samlar vi allt från Gothenburg Horse Show 2016. Det blir resultat, bildspel, intervjuer och mycket mycket mer.


MAR
27
2016

Tyskarna snuvade Sverige och RGB på drömsegern


Rolf-Göran Bengtsson och Casall är publikfavoriter.
  
Taket lyfte nästan när Rolf-Göran Bengtsson och Casall Ask gick i mål efter en felfri omhoppning i Gothenburg Trophy. Då Marcus Ehning lite senare fick en snabbare tid blev det tyst – för att sedan bryta ut i jubel.

   
Text: Annelie Lundkvist
Foto: Tomas Holcbecher
  
Det finns en anledning till att de utländska ryttarna öser beröm över den svenska publiken. Den är nämligen förlåtande, även när någon rider snabbare än Rolf-Göran Bengtsson.
– Det hade varit fint att vinna när det var Casalls sista start här i Göteborg. Men jag tappade rytmen och de här herrarna ger inte bort något, säger Rolf-Göran efter klassen.

Flyt i ritt och segrar
Marcus Ehning knep dagens andra seger när han och Pret a Tout tog snäva svängar och framför allt fann samtliga framåtlägen på hindren.
– Min plan var att rida så fort det gick. Jag visste ju vilka ryttare som var bakom, så det var bara att köra.
Det är bara sjätte tävlingen han gör med den 13-åriga valacken. Vilket inte märks, det ser stensäkert ut.
 
  
Marcus är en stilryttare av högsta klass. 

Revansch för Ahlmann
För Christian Ahlmann blev det lite av en revansch att ta andraplatsen i dagens Grand Prix. Helgen började inte på bästa sätt när han och Colorit fick två nedslag i världscupens första omgång.
– Nu var känslan bättre. Han försökte verkligen göra sitt bästa inne på banan och kämpade med mig igen, förklarar Christian på presskonferensen.
I och med den känslan är han nöjd med andraplatsen, och ser det inte som att han har förlorat en seger.
  


Colorit och Christian har funnit varandra igen. Foto: Annelie Lundkvist
  
Fler svenska framgångar
Även om det inte blev triss i svenskar på pallen, som vi alltid hoppas på vid en hemmatävling, blev det ändå väldigt blågult i toppskiktet. Charlotte Mordasini och Tiny Toon Semilly knep fjärdeplatsen, följda av Helena Persson och Bonzai H på femteplats samt Jonna Ekberg och Equita van´t Zorgvliet på sjätteplats.

Resultat
 


Charlotte fortsätter att visa sin skicklighet.


Helena Persson är sugen på att åka till OS i Rio.


Vilken helg hon har, Jonna Ekberg.
  
Foto nedan, Annelie Lundkvist:


Mexikanens groom har flätat in flaggan i manen.


Jonna och Equita firar den felfria rundan.


Charlotte tackar publiken för stödet.


Rolf-Göran visar att Casall är kung.


Rolf-Görans mamma Elsa har läktarplats vid Hugo Simon.


Pret a Tout tog prisutdelningen med ro.


Så även Casall, som såg ut att njuta.


Bonzai däremot tackade för sig och sprang hem.


Läst 12966 ggr


Fler inlägg

JUL
10
2011

Vi älskar dig, Angelica!Visst, Angelica Augustsson och Mic Mac Du Tillard blev "bara" tvåa i Falsterbo Grand Prix. Men för publiken var det så nära en seger hon bara hade kunnat komma. Angelica var näst sist ut och red för allt vad tyglarna höll, hon var nolla på ledartiden 44,72 sekunder. Vi var nog många som redan hade hämtat hem segern i tanken när fransmannen Patrice Delaveau, som sista ryttare, nollade på en ännu snabbare tid.
 
Historisk fransman
Genom segern i dag på blott nioåriga Orient Express är Patrice Delaveau historisk, han är den första ryttaren någonsin som vunnit både derbyt och Falsterbo Grand Prix under samma år. Och förutom en snygg klocka får ha med sig motsvarande 607 000 kronor hem (plus segersumman från derbyt). Det kan man ju leva med...
- Den här helgen har varit helt fantastisk för mig. I går kväll hade jag inte ens kvalat in till Grand Prixen, men så kom det några strykningar och jag fick rida. Nästa år planerar jag att komma tillbaka och försöka vinna derbyt, Grand Prix-klassen OCH Nations Cup, skrattar segraren. 
Han berättar att han inte behövde ha någon speciell plan inför omhoppningen.
- Jag tittade på Angelica och insåg att jag måste rida precis som hon, fast snabbare.
 
Bästa rundan någonsin
När Angelica Augustsson träffar pressen efter prisutdelningen ska hon strax sätta sig i den stora sexhästars lastbilen och köra hem till Tyskland. Hästarna måste ju med, annars hade hon haft råd med en flygbiljett i dag - andraplatsen gav (hästägaren) motsvarande 380 000 kronor.
- Jag är väldigt glad för min andraplats. Mic Mac hoppade fantastiskt, grundomgången var nog den bästa runda jag gjort med henne någonsin, berättar hon.
I omhoppningen menar Angelica att hon blev lite "blyg" i svängarna eftersom underlaget inte var helt optimalt. 
- Jag vågade egentligen bara låta henne löpa på för fullt till sista hindret. 
Men Angelica har svårt att tro att hon hade kunnat rida så mycket fortare, ens om hon hade startat sist i omhoppningen och hade kunnat titta på Delaveau. Hon är nöjd med sin ritt, med sin andraplats och med sin nya Longines-klocka.
- Jag har faktiskt vunnit väldigt många klockor … det är något med mig och klockor! 
Hon får behålla armbandsuren själv men har gett bort några av dem, bland annat en till sin hästskötare. På den egna armen sitter den klocka hon hade på sig när hon vann världscupen i Göteborg.
- Den har jag inte tagit av mig sedan dess. Det är min turklocka. 
Och Mic Mac måste vara hennes turhäst.
- Hon är het och lite svår, men jag älskar att rida henne. Jag kan rida henne hur länge som helst där hemma, berättar Angelica.
 
Besviken "Roffe"
En som inte var lika nöjd efter omhoppningen var Rolf-Göran Bengtsson. Grundomgången på Quintero La Silla var lysande, men i omhoppningen halkade hästen lite inför en stor oxer och låg helt fel mot hindret.
- Jag var passiv själv och väntade bara på vad han skulle göra, om han skulle gå av stort eller lägga in ett kort galoppsprång. Och han gjorde det senare, säger Rolf-Göran om den grova rivningen som förpassade honom till sjundeplatsen.
Å andra sidan menar "Roffe" att han med Quintero inte hade haft någon segerchans. Hästen är helt enkelt inte snabb nog i jämförelse med exempelvis Orient Express och Mic Mac.
 
Resultatlista, Falsterbo Grand Prix

Hippsons bildspel från Falsterbo Grand Prix
  


Läst 100673 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2011

Tysk seger i ”lilla” küren


World Dressage Masters-küren i går var höjdpunkten på dressyrtävlingarna här i Falsterbo. Men under söndagseftermiddagen reds det även en trestjärnig kür. Den här gången fick Patrik Kittel och Toy Story nöja sig med andraplatsen, vann gjorde tyska Sabine Becker Lamarc WRT. Trea blev Per Sandgaard Lomumba Havdal, som fick till en riktigt fin runda.
 

Ulla Håkanson på Richelle 2 var femma i klassen. Man kan inte bli annat än glad över att hon fortfarande, 73 år ung, kan hävda sig på så hög nivå!
 
Hela resultatlistan


Läst 99724 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2011

Nu startar Grand Prix

Storfavoriten Roffe stegar upp banan.

Läst 99051 ggr Kommentarer Kommentera


Senaste från GHS16

    Fler GHS16-nyheter
    Annelies senaste