GHS16-kollen - ”Varför har inte tanten hjälm?”

Gothenburg Horse Show 2016

Här samlar vi allt från Gothenburg Horse Show 2016. Det blir resultat, bildspel, intervjuer och mycket mycket mer.


MAR
27
2016

”Varför har inte tanten hjälm?”


  
Hippsons utsända på Eurohorse, Anna Carlsson-Käck, förundras över att det inte verkar vara hjälmtvång under uppvisningarna på mässan. Och frågar de ansvariga varför.


Text & foto: Anna Carlsson-Käck

Paddockprogrammet inne på Svenska Mässan har varit ett givet inslag i tio-tolv år. Det är populärt och lättillgängligt, och det är ofta helt fullt runt staketet och på den lilla läktaren utefter långsidan.
Under den ena programpunkten pratas det säkerhet, handskar, stålhätteskor och vikten av att bära hjälm vid all ridning och gärna även vid hantering av hästarna. I nästa handlar det om cowboys i full fart med filthattar på huvudet, alternativt är det en rasuppvisning där det både stegras och slås bakut med barhuvad ryttare på ryggen. Det må vara hur skickligt och kontrollerat som helst, men vilka signaler ger det?
Publiken runt paddocken är ofta av yngre modell och barn tar som bekant efter vuxna. Viss förvirring råder och man kan inte annat än hålla med den lille killen som drar sin pappa i ärmen och undrar: ”Men varför har inte tanten hjälm?”
– Vi ser paddockprogrammet som ett komplement till tävlingarna inne på Scandinavium. Här vill vi visa bredden inom hästsporten med allt från trav till western och det mesta däremellan, säger Klas Pettersson som är affärsansvarig för Eurohorse.

Och med önskan om att visa bredden smyger det även in hjälmfria inslag?
– Vi är medvetna om att det är så, men vi kan inte gå in och kräva hjälm. Det är svårt när man vill visa på olikheterna mellan disciplinerna, menar Helle Dahlgren som ansvarar för paddockprogrammet.
Hon syftar framför allt på den livsstil som western representerar och att det där är allmänt vedertaget att rida utan hjälm. Även om allt fler av westernryttarna ses skydda huvudet numera.

Hur ser du på rasuppvisningar utan hjälm?
– Ja, det var däremot en överraskning att det var så. Jag trodde faktiskt att de bar hjälm. Vi är så noga vi kan med säkerheten och tar till oss den kritik som kommer. Man kan alltid bli bättre.

Kan man tänka sig att ryttarna innan eventuella hjälmfria uppvisningar åtminstone berättar för publiken varför de väljer att inte ha hjälm?
– En mycket bra idé. Jag ska titta på detta redan i dag (intervjun gjordes i fredags, reds anm.).


Läst 23468 ggr

Fler inlägg

AUG
20
2016

Hylla Peder i Kungsan eller i tv-soffan på söndag



Foto: Jenny Abrahamsson
  
Kom och fira Peder Fredricson och de andra svenska OS-medaljörerna i Kungsträdgården i Stockholm i morgon söndag! Hyllningarna startar klockan 17.15, medaljörerna beräknas stå på scenen klockan 18. Kan du inte vara på plats? Lugn, hyllningarna direktsänds av TV3.
  
Text: Anna Carlsson-Käck
  
Förutom Silver-Peder träffar du även medaljörerna Sarah Sjöström, simning (ett guld, ett silver och ett brons), Marcus Svensson, skytte (silver), Jenny Fransson, brottning (brons), Sofia Mattsson, brottning (brons) och damlandslaget i fotboll.
– Vi är glada och stolta över att OS-truppen har tagit fler medaljer än i London, vilket var vårt mål. Hittills är antalet medaljer tio stycken och vi ser fram emot att få fira framgångarna med supportrarna på hemmaplan, säger Peter Reinebo som är truppchef i ett pressmeddelande.


Läst 43127 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2016

Meredith efter kraschen: ”Fibonacci mår bra”



Foto: Tomas Holcbecher

  
I går kraschade Meredith Michaels Beerbaum och Fibonacci rejält i OS-finalens första omgång. Ekipaget landade mitt i en bred oxer och ett tag såg det ut som om den stora skimmeln skulle gå omkull. Meredith lyckades ta sig tillbaka i sadeln och fick styr på både sig och hästen, hon hoppade ett hinder till för att därefter – av omtanke om Fibonacci – utgå på egen begäran.

  
Text: Anna Carlsson-Käck
  
– Jag ville bara känna hur han kändes och att han inte hade skadat sig. Därför hoppade jag inte hela banan. Men han kändes okej och det är jag glad för, säger Meredith Michaels Beerbaum efter ritten.
Hon förklarar kraschen med att hon helt enkelt ville för mycket, och tappade koncentrationen för ett kort ögonblick.
  
På Facebook skriver Meredith:
"Nacho mår bra och det är huvudsaken!!" och ”Jag är glad över att kunna säga att Nacho är fräsch och mår bra efter dagens missöde. Han gnäggade och gjorde lufthopp när vi joggade honom innan jag lämnade Rio. Inte trött alls!
  
Den svenskfödda valacken Fendi (född 2005, e. For Feeling – Corland) är uppfödd av Tina Pettersson Lind. År 2012 köptes han av Lisen Bratt Fredricson som vidareutbildade och tävlade honom. Så småningom tog Stall Fredricsons beridare Stephanie Holmén över det framgångsrika tävlandet. Våren 2014 såldes Fendi till tyska Meredith Michaels Beerbaum och fick då namnet Fibonacci. 

Källa, citat: Horsenetwork


Läst 50968 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2016

Extra: Peders långa medaljkväll i bilder


Yran efter Peder Fredricsons OS-silver ville aldrig ta slut, givetvis firades det natten lång i Rio de Janeiro. Men först skulle media får sitt.
    
Text: Jenny Abrahamsson
  
Efter prisutdelning, intervjuer och presskonferens skedde den obligatoriska fotograferingen vid OS-ringarna för Peder. Därefter fick han i ilfart bege sig till den ena tv-studion efter den andra ­– där ytterligare intervjuer och fotograferingar väntade.
  
Middag vid Copacabana
Sent omsider, när allt det mediala arbetet var färdigt, firades silvermedaljen med middag på en restaurang vid Copacabana. Och vi kan utgå från att intervjuer, tv-sändningar och fotograferingar är långt ifrån över för vår silvermedaljör.
Efter hemkomsten fortsätter resan direkt till Stockholm och Kungsträdgården där han kommer att firas offentligt, nämligen söndag klockan 18.30.
  

På podiet med guldmedaljör Nick Skelton och bronsmedaljör Eric Lamaze. Foto: Tomas Holcbecher
  

Svenska publiken i extas. Foto: Tomas Holcbecher
  

All In togs självklart omhand kungligt av Malin Henlöv efter prisutdelningen. Foto: Tomas Holcbecher
  

Obligatorisk fotografering vid OS-ringarna. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Smajl! Foto: Jenny Abrahamsson
  

Den lika obligatoriska ”tummen upp”-bilden. Inte lika cool som en ”dab”… Foto: Jenny Abrahamsson
  

Peders fanclub ”gör en Bolt”. Rolf-Göran Bengtsson, teamkollegan Nicola Philippaerts, hästskötaren Malin Henlöv, förbundskapten Ragnar Bengtsson, Malin Baryard Johnsson och landslagsveterinären Jonas Tornell. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Utanför restaurangen var det många som ville fotografera….
  

… och intervjua Peder.
  

Festgänget! Rolf-Göran Bengtsson, Nanna Nieminen (Henriks hästskötare), Malin Henlöv (Peders hästskötare), Peder Fredricson, Natalie Jansson (Malin Baryard Johnssons hästskötare) och Malin Baryard Johnsson. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Vid Copacabana med hustrun Lisen, som också har en viktig del i silvret. Foto: Jenny Abrahamsson


Läst 75237 ggr Kommentarer Kommentera


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.