Hästliv - Födelsedag, fölvak, hemgång och bygge
APR
14
2021

Födelsedag, fölvak, hemgång och bygge

Hej, 

Det var ett tag sedan jag bloggade, ber om ursäkt för detta. Får skylla på att barnen varit hemma från förskolan pga sjukdomsbortfall i personalen och fullt upp med alla projekt på gården <3

I dag är det två år sedan Carnella Z hade hållit mig vaken hela natten men inte fölat. Min man gick ner på morgonen för att släppa ut alla hästar då hon lugnat sig helt med alla tecken på fölning. Jag slumrade till hemma och fick plötsligt ett samtal. Ut i pyjamas och välkomnade Rose Bay (e. Cascari) i hagen. <3 Grattis på födelsedagen min älskade Rose!


Jag gillar att jämföra bilder, tänk vad den lilla blivit stor fort <3
Vi har en beräknad fölning denna vecka, på söndag. Hon har fyllt ut sina juver fint och släppt bäckenbanden så det gungar på rumpan när hon går. Jag känner mig lugn inför denna fölning. Förra året var hennes första föl, då var det lite kämpigt med ett litet felläge. Men min granne och goda vän Maria kom och hjälpte mig med att hålla stoets bakben (för hon sparkade efter mig, haha) så kom fölet ut när jag gick in för att "trycka tillbaka och lägga till rätta" fölet.
Min erfarenhet är att andra gången (precis som för en själv lixom... Brukar det gå lättare)

Här har lilla fölet precis kommit ut förra året, 02.43 på natten. Vi kommer alltid minnas henne, en liten kämpe som tyvärr fick somna in pga Skolios.

I övrigt har jag släppt hem två hästar denna vecka. En häst som var här på kort besök efter borttagning av inkar. Jag tog den första tiden med sårvård och kontakt med veterinär för att se så allt läkte fint. Tre inkar hade tagits bort, en i ansiktet, en under magen och en insida bakben. Man kan tänka lite trärot när inkarna tas bort, blir en stor yta som lämnas "fri" att läka ihop. 
Men det har gått jättebra och nu är hon hemma för att återgå till vanliga livet samtidigt som det sista läker ihop. 

Den andra hästen är en valack som bott hos oss sedan September pga en senskada. Vid gårdagens veterinärbesök var det idel lovord och glada miner, allt har läkt superfint! Jag körde hem honom till sitt stall och nu är det dags för ägaren att sitta upp och sakta börja rida igång. 
Känns superkul!


Hemma i sin egna box igen <3

Och ska vi avrunda dagens blogginlägg med lite stallbygge?
Vi håller tidsplanen och om drygt 6 veckor kommer stallet. Grannens firma som jobbar nu har två veckor på sig att färdigställa sin del, och de håller sin tid fint. Nu börjar man se hur stort det kommer bli och kan föreställa sig alla sektioner och delar. Kommer bli så bra!Ha en superfin dag allihop!

Mvh Annelie

Ps. Följ oss gärna på instagram @stallsteningeby


Läst 16448 ggr
Fler inlägg

MAJ
09
2021

Hej!

Söndagen är här, jag har precis blivit bjuden på middag och ett glas vin. Om vi säger så här. Pasta och ett glas rött känner helt rätt avrundning på veckan :-) Kastar in en liten chokladbit också så är vi helt i hamn. 

Under lördagen spenderade jag 10 timmar i röda ridhuset på Strömsholm. Tillsammans med kollegorna på SWB Mälardalen arrangerade vi unghästtest. Vi fick se otroligt fina treåringar och en sak som slog mig var att samtliga klev in i ridhuset i fint skick. Piffade till tänderna och med en förväntansfull stämning som bubblade mellan väggarna. En del glänste, några fick scenskräck men en sak är säker - alla gjorde så gott de för dagen kunde. Kul att se, och jag satt där och tänkte att nästa år är det kanske jag som håller i ledtygeln. Varför är de så nervösa? Så illa kan det inte vara...

...Det var tills jag i dag satt och tittade på webbsändningen från vår uppfödnings unghästtest i södra Sverige. Gud så känslosamt det var! Det blev blött på kinderna när stolta tårar föll. För fyra år sedan köpte vi Chipotle HH och inseminerade henne med semin från Karmel vd Watering. I dag fyller Quimby LVST tre år och visade upp sig för första gången. Hon gjorde det med den äran. Hon gjorde det i nyfiken anda och visade vem hon är. 


Kliver in i ridhuset med öronen framåt och nyfiken blick.


Precis varit med om sitt första test i livet <3

Vem är hon då? 
En arbetsmyra med positiv inställning och energi. Det kom fram! Vad som även kom fram var att hon är otroligt försiktig och klok. Dessvärre blev det då inget bra betyg eftersom hon hoppade så högt, så högt att hon nästan skrämde sig själv lite. Då lämnade hennes höga självförtroende henne för en kort stund. Och det är allt som krävs för att man inte ska få diplom på ett unghästtest. Ute vid ridprovet var hon dock tillbaka i sitt glada jag och fick otroligt fina omdömen. <3 Vi är som alltid stolta och otroligt glada över att familjen Thedeby på Solbacken gård förvaltar henne och värnar om hennes självförtroende, talang och framtid.


Från att ha hoppat högt...


...till mys med sin syster (uppföd av oss e. Romanov) ute i hagen igen <3

När vi inte tittat på unghästar så jobbar vi vidare med bygget. Under långhelgen som kommer måste vi hinna med mycket, för alldeles strax ska det gjutas. 31/5 kommer stallet, men det har jag nog redan nämnt här i bloggen? Hur sjukt är det inte att 1 februari beställer vi stallet, 1 juni kommer det stå på plats. GALET! Och KUL!

Anna på Bruksbalken som stod ut med mig när jag ville ändra ritningar hit och dit, ändrade helt och små fixade lite här och där, har skickat bilder från fabriken :-) 

Här är våra väggpartier, grundmålade och med fönster redan på plats. Luckan ovan är för vår ventilation.


Flera väggar uppradade - och Annas kollega fortsätter att bygga ihop fler.


Här håller man på med våra innerväggar. 

Fler inneväggar redo för avfärd.

Men för att ett stall ska kunna stå på plats så krävs en grund! Inför gjutningen måste vi isolera, armera och PUS-jorda. Det sistnämnda gör inte vi dock, men vi isolerar och armerar. Inledningen med isolering känns plättlätt, bokstavligen talat. De väger inte alls mycket och läggs enkelt i ett pusselliknande system. Värre är det med våra armeringsnät/mattor/åbäken. Jag är ju inte den som viker mig så lätt, jag menar om man kan få en 700 kg häst att lyda minsta vink, då kan man väl flytta en 118 kg tung "matta"? Jo då, sagt och gjort. Jag högg i och släpade på de där STORA näten. Men ursäkta franskan. Satan vad trött jag blev. Benen värkte och svetten lackade när vi hållit på en stund. Tungt.


Ni ser vinkeln på min kropp, jag drar så mycket jag bara kan!

Hur ser min kommande vecka då ut?
Vi har en dräktighetskontroll med tvillingrisk, tre ston som börjar närma sig förlossning. När värmen kommer hoppas jag på en baby-boom! Utöver det har jag lite möten och pappersarbete att ordna med, så vi ska nog kunna få den här veckan att gå i en rasande fart också!

Ha en underbar start på veckan allihop! 

Mvh Annelie

Ps. Instagram, ni vet @stallsteningeby


Läst 2939 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
07
2021

Hej!

Senast jag bloggade var det onsdag kväll. Jag var helt slut och väntade på dagens sista uppgift. Ett möte med kollegor på SWB Mälardalen via Teams. Eftersom nästan alla av oss fölvakar just nu så satt jag utan att skämmas i min One-Piece i bild och såg rätt sliten ut. Det sista vi sa var god natt. Och det var min plan. Att gå ner och pussa på fölet, kvällsfodra sen ÄNTLIGEN sova. Vid det här laget hade jag endast sovit 1 timme på en hel natt. 

När jag kom ner till stallet blev det snabba ryck istället. Fölet hade ont i magen och jag insåg att det troligtvis var förstoppning vi hade att göra med. Gav Mikrolax, men kände att det kommer nog inte lösa problemet. Han har ju ätit, kissat och bajsat hela dagen, men nu hade det snabbt vänt. Ringde kliniken och ägaren. Sprang upp till huset och bytte om (för där går min gräns vart man åker i myskläder ;-) )


Regn, men framme!

Klockan 22 fann jag honom i boxen, klockan 23 var vi inne på kliniken med konstaterad Mekoniumförstoppning. Mekonium är ju den första avföringen som kommer ut efter fölningen, den såg jag komma ut, men tydligen inte allt. När jag klockan 01 lämnar kliniken har han fått ett rejält lavemang som löste problemet och han studsade glatt iväg i boxen!

När jag rattade lastbilen hemåt var jag dock inte lika pigg. Vid 02-tiden somnade jag helt slut. Märkligt nog vaknade jag vid 8-tiden om möjligt ännu mer trött...

Men det var bara att sparka igång dagen. Som tur var har jag ju Linn i stallet som hjälper mig med mockning etc så att jag kan fokusera på hästarna. Per tog barnen på morgonen till förskolan och morgonfodrade. Jag gick ner och lastade Chippen direkt - kontroll efter ovulation och insemination. Allt såg superfint ut, så nu håller vi tummarna för ett litet föl. Inte två eller tre embryos som hon höll på med förra året. Ett räcker gott och väl <3

Jag laddade om mentalt här hemma, tryckte bort tröttheten och badade en häst istället. Vi behövde åka till Granngården och handla lite, när jag kom dit gick jag helt in i mode "tröstshopping". På en sån butik betyder det dock att jag rockade loss på en ny sopkvast, gräsfrön, ett par nya handskar och lite smått och gott. :-) Tröstshopping för en gårdsägare med andra ord!

Under hela dagen kände jag mig så värdelös. Hur kunde jag missat att den lille inte hade fått ut allt Mekonium. Jag såg ju honom bajsa innan jag lämnade, såg sen honom både bajsa och kissa under dagen. Hur tusan kunde de sluta med att de fått sova på klinik. SKIT rent ut sagt. 
När jag under dagen frågade runt lite hos mina uppfödarkollegor så fick jag höra att Mikrolax är det många som ger i lite förebyggande syfte. Det har jag aldrig gjort, men det är ju när något sånt här händer som man lär sig...

När jag rullade in på kliniken med en annan kundhäst vid 14-tiden sprang jag på ansvarig veterinär på vårdavdelningen och fick en uppdatering. Allt var finfint med honom, alla värden jättefina och han var redo att åka hem <3


"DJ" fick åka på planerat besök till kliniken i dag. Han har numera endast "skrittmaskinstäcke" på sig, detta efter att han ätit upp 4 av mina täcken... Här har han inget bogparti att hugga tag i ;-)

Så efter ett besök med dressyrhästen i Smedjan för sjukbeslag och därefter en behandling med stötvåg styrde jag lastbilen hem igen. Gjorde ett "kajstuds" för att vända och åka tillbaka. 
När man åker ut från vår gård är det på riktigt en höger sväng, rakt fram i 30 minuter följt av två vänstersvängar, sen är man på kliniken. Just i går kändes det skönt. 

Sto och föl gick snällt på lastbilen och såg väldigt nöjda ut när vi kom hem. Towe tjöt av glädje när hon fick springa ner och säga god natt till "Arne" som han kommit att kallas här hemma <3


Hej kompis, jag är hemma igen <3 

I dag fredag är det dags för höleverans till lösdriften, flytt av en häst och dags att skämma bort alla hästar här med rejäla ryktningar. Det har jag inte hunnit mina senaste 48 timmar tyvärr....

I morgon lördag ska jag tillbringa en heldag på Strömsholm och treårstestet. SWB Mälardalen är arrangör och tillsammans med Agnes är vi team "rapportering sociala medier". Följ oss gärna på Instagram och Facebook! @SWBMalardalen.

Mvh Annelie

Ps. Jag uppdaterar mer och snabbare på instagram @stallsteningeby


Läst 8501 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
06
2021

Hej, 

I dagens blogginlägg tänkte jag bjuda in er till mina senaste 24 timmar. Vi börjar klockan 20 tisdag kväll. Hästarna fick komma in, lösdriften visiterades inför den kommande natten med regn och jag lastade Chipotle HH för att åka till seminstationen. Alla hästägare är ju som de är, jag är inget undantag. Men jag vet att mitt sto inte trivs när hon inte står hemma. I och med att jag har den stora fördelen att jobba på seminstationen (och bor 4 minuter därifrån) kan jag få "göra lite som jag vill". Det betyder helt enkelt att vi i samråd med seminveterinären sätter Chippen i främsta rummet och låter henne vara hemma trygg och vi åkt fram och tillbaka för kontroller. 


Chipotle HH, 17 år och åldras med stil. Quite Easy - Robin Z, stofamilj 5. Syster till amerikanska Reed Kesslers Ligist. 

När man seminerar med fryst semin, som vi gör detta år, är det viktigt att kontrollera brunsten med jämna mellanrum. Att man följer utvecklingen av äggblåsorna och ser när hon är redo för att ovulera. Det är i samband med att hon släpper ägget som man inseminerar. Spermie och ägg möts i aulan, som jag brukar säga och ett nytt liv skapas <3 Därför stallas stona upp på stationen för att kontrolleras fram till ovulation.

Vid kontrollen klockan 21 följde Chippen vår plan och fick sova hemma. Jag fick en överrasknings-Nocco av veterinär-Gemma (de som känner mig vet att det är min bensin). Och jag sa till henne att det passa väl, för i natt kommer det föl. 

Och föl kom det. Klockan 01 går vattnet för kundhästen Rosa, vars riktiga namn är Nirwana, som gått 17 dygn över tiden. Jag satt hemma och stirrade på kameran till hon la sig ner, då drog jag på mig varma kläder och sprang ner till stallet. I samband med att lilla hingsten "Come as you are" (Ni vet att ni kan låten!) anlände till världen öppnade sig himlen. Vid 04-tiden klev jag in i duschen, kall, trött och med en mindre härlig blandning av klibb, blod och regnvatten över mig.

När jag la mig i sängen grät jag en skvätt. Var lite skönt att få släppa allt. Jag hade gett mig tusan på att i år skulle hon få ett föl, ett fint föl som mådde bra. Inget man kan påverka, men så långt jag kunde skulle jag i alla fall se till att det skedde! När jag trött la mig i sängen med vetskapen om att en frisk liten fölunge sov nere i boxen. Då kunde jag slappna av. (Men inte tusan kunde jag somna för det)


Kentucky van't Ruytershof ger fantastiskt fina föl!

Klockan 06 var det uppstigning, morgonfodring och lämning på förskolan innan jag lastade Chippen och åkte till seminstationen. Kontroll visade att hon fortsatte att följa vår plan. Så vi ställde henne i en hage och sparkade igång dagen.
En rolig dag på jobbet med många ston, glada stoägare och mycket fölsnack.
Förra året jobbade jag inte på stationen pga lilla Elwira som föddes i januari 2020. Så det var roligt att få möta stoägarna igen och få assistera veterinären. 

Mitt i allt behövde jag koppla in en AirPod i örat. Dags för avstämning med vår redovisningskonsult inför inskick av årsbokslut och deklaration. Jag hade henne och Per i ena örat samtidigt som jag lyssnade på flödet på stationen och ordnade med bakterieprov och brunstuträkningar. Turligt nog var det endast två stoägare som berördes av mitt ohyfs och jag förklarade snällt att jag helt enkelt blivit väldigt dubbelbokad just i dag. Vi var dock överens, är man hästtjej så är det inget problem att köra lite multitasking. 

Vid lunch inseminerade vi Chippen. En perfekt avslutning på arbetsdagen. Jag blev glad över att se i vilken fart hingsten Cristellos små simmare arbetade efter att ha blivit upptinade. Det är alltid lite pirrigt med fryst semin tycker jag, även om jag alltid fått dräktigt på det. Två små små rör ska se till att det blir föl. Till skillnad från färsk semin där man har betydligt större mängd semin. Att hon ovulerade och fick komma hem till sina kompisar, var precis vad jag hade hoppats på. 

Seminstrån av frysta spermier.

Lunchen intogs samtidigt som jag återigen hade vår redovisningskonsult i örat, denna gång fick hon min fulla uppmärksamhet och kunde enkelt hjälpa mig med några klick. 

Har ni tagit ett andetag ännu? Orkar ni ens läsa längre? Här kände jag att en timmes sömn under natten började ta ut sin rätt...

Men jag åkte och hämtade barnen som fick vara med nere i stallet medan vi slutförde allt och avrundade med att ta emot familjen som äger det nyfödda fölet. De gav mig en rosa champagne (som jag sagt att jag ville ha när fölet kom ut!) och två Noccos. Drömmen ändå. 

Nu har klockan hunnit bli efter 16, barnen frös och hästarna fick middag lite tidigare. Vi kröp ner i soffan för att kolla på lite film. Hur aktiv jag var i tittandet ser ni på bilden Towe tagit på mig i smyg. 


Så skönt det var att somna en kort stund i soffan.

Men nu är klockan snart 19 och jag laddar för ett Teams-möte med kollegor på SWB Mälardalen om 30 minuter. Efter det kan jag dock inte lova att jag håller mig vaken någon längre stund. Det får bli kvällsfodring och kudde.

I morgon ska vi en vända till seminstationen igen och även till hästkliniken. 
Ibland blir jag förvånad över min egen oförmåga att inse att detta är mitt jobb. Jag känner mig som en person som bara "leker runt" med hästar här hemma på gården. Men när jag tittar på det inser jag ju. Jag är en egenföretagare. Är det inte konstigt att kärleken till hästarna får en att glömma bort både tid, rum och att detta faktiskt är mitt jobb? 

Ps. Det jag även fått i dag är bilder på vårt nya stall från fabriken! Det byggs för fullt <3 Återkommer med bilder i nästa blogginlägg :-) 

Mvh Annelie

Ps. Följ oss gärna på instagram @stallsteningeby


Läst 10725 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Hästliv »Hästliv

I bloggen hästliv får vi följa med Annelie Eriksson i hennes vardag. Det är allt från familjeliv till den dagliga verksamheten med både rehabilitering av hästar och avel. På den egna gården finns det ständigt något att göra.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

I bloggen hästliv får vi följa med Annelie Eriksson i hennes vardag. Det är allt från familjeliv till den dagliga verksamheten med både rehabilitering av hästar och avel. På den egna gården finns det ständigt något att göra.

Till bloggen


Annelies senaste
Arkiv


Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 2

– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen

– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Lär hästen byta för hjälpen
Jessica Nordin svarar
Föräldrarollen som tränare?
Jessica Nordin svarar
Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!
Elke Hartmaan svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.