Hästliv - Föl, spermier, champagne och Nocco
MAJ
06
2021

Föl, spermier, champagne och Nocco

Hej, 

I dagens blogginlägg tänkte jag bjuda in er till mina senaste 24 timmar. Vi börjar klockan 20 tisdag kväll. Hästarna fick komma in, lösdriften visiterades inför den kommande natten med regn och jag lastade Chipotle HH för att åka till seminstationen. Alla hästägare är ju som de är, jag är inget undantag. Men jag vet att mitt sto inte trivs när hon inte står hemma. I och med att jag har den stora fördelen att jobba på seminstationen (och bor 4 minuter därifrån) kan jag få "göra lite som jag vill". Det betyder helt enkelt att vi i samråd med seminveterinären sätter Chippen i främsta rummet och låter henne vara hemma trygg och vi åkt fram och tillbaka för kontroller. 


Chipotle HH, 17 år och åldras med stil. Quite Easy - Robin Z, stofamilj 5. Syster till amerikanska Reed Kesslers Ligist. 

När man seminerar med fryst semin, som vi gör detta år, är det viktigt att kontrollera brunsten med jämna mellanrum. Att man följer utvecklingen av äggblåsorna och ser när hon är redo för att ovulera. Det är i samband med att hon släpper ägget som man inseminerar. Spermie och ägg möts i aulan, som jag brukar säga och ett nytt liv skapas <3 Därför stallas stona upp på stationen för att kontrolleras fram till ovulation.

Vid kontrollen klockan 21 följde Chippen vår plan och fick sova hemma. Jag fick en överrasknings-Nocco av veterinär-Gemma (de som känner mig vet att det är min bensin). Och jag sa till henne att det passa väl, för i natt kommer det föl. 

Och föl kom det. Klockan 01 går vattnet för kundhästen Rosa, vars riktiga namn är Nirwana, som gått 17 dygn över tiden. Jag satt hemma och stirrade på kameran till hon la sig ner, då drog jag på mig varma kläder och sprang ner till stallet. I samband med att lilla hingsten "Come as you are" (Ni vet att ni kan låten!) anlände till världen öppnade sig himlen. Vid 04-tiden klev jag in i duschen, kall, trött och med en mindre härlig blandning av klibb, blod och regnvatten över mig.

När jag la mig i sängen grät jag en skvätt. Var lite skönt att få släppa allt. Jag hade gett mig tusan på att i år skulle hon få ett föl, ett fint föl som mådde bra. Inget man kan påverka, men så långt jag kunde skulle jag i alla fall se till att det skedde! När jag trött la mig i sängen med vetskapen om att en frisk liten fölunge sov nere i boxen. Då kunde jag slappna av. (Men inte tusan kunde jag somna för det)


Kentucky van't Ruytershof ger fantastiskt fina föl!

Klockan 06 var det uppstigning, morgonfodring och lämning på förskolan innan jag lastade Chippen och åkte till seminstationen. Kontroll visade att hon fortsatte att följa vår plan. Så vi ställde henne i en hage och sparkade igång dagen.
En rolig dag på jobbet med många ston, glada stoägare och mycket fölsnack.
Förra året jobbade jag inte på stationen pga lilla Elwira som föddes i januari 2020. Så det var roligt att få möta stoägarna igen och få assistera veterinären. 

Mitt i allt behövde jag koppla in en AirPod i örat. Dags för avstämning med vår redovisningskonsult inför inskick av årsbokslut och deklaration. Jag hade henne och Per i ena örat samtidigt som jag lyssnade på flödet på stationen och ordnade med bakterieprov och brunstuträkningar. Turligt nog var det endast två stoägare som berördes av mitt ohyfs och jag förklarade snällt att jag helt enkelt blivit väldigt dubbelbokad just i dag. Vi var dock överens, är man hästtjej så är det inget problem att köra lite multitasking. 

Vid lunch inseminerade vi Chippen. En perfekt avslutning på arbetsdagen. Jag blev glad över att se i vilken fart hingsten Cristellos små simmare arbetade efter att ha blivit upptinade. Det är alltid lite pirrigt med fryst semin tycker jag, även om jag alltid fått dräktigt på det. Två små små rör ska se till att det blir föl. Till skillnad från färsk semin där man har betydligt större mängd semin. Att hon ovulerade och fick komma hem till sina kompisar, var precis vad jag hade hoppats på. 

Seminstrån av frysta spermier.

Lunchen intogs samtidigt som jag återigen hade vår redovisningskonsult i örat, denna gång fick hon min fulla uppmärksamhet och kunde enkelt hjälpa mig med några klick. 

Har ni tagit ett andetag ännu? Orkar ni ens läsa längre? Här kände jag att en timmes sömn under natten började ta ut sin rätt...

Men jag åkte och hämtade barnen som fick vara med nere i stallet medan vi slutförde allt och avrundade med att ta emot familjen som äger det nyfödda fölet. De gav mig en rosa champagne (som jag sagt att jag ville ha när fölet kom ut!) och två Noccos. Drömmen ändå. 

Nu har klockan hunnit bli efter 16, barnen frös och hästarna fick middag lite tidigare. Vi kröp ner i soffan för att kolla på lite film. Hur aktiv jag var i tittandet ser ni på bilden Towe tagit på mig i smyg. 


Så skönt det var att somna en kort stund i soffan.

Men nu är klockan snart 19 och jag laddar för ett Teams-möte med kollegor på SWB Mälardalen om 30 minuter. Efter det kan jag dock inte lova att jag håller mig vaken någon längre stund. Det får bli kvällsfodring och kudde.

I morgon ska vi en vända till seminstationen igen och även till hästkliniken. 
Ibland blir jag förvånad över min egen oförmåga att inse att detta är mitt jobb. Jag känner mig som en person som bara "leker runt" med hästar här hemma på gården. Men när jag tittar på det inser jag ju. Jag är en egenföretagare. Är det inte konstigt att kärleken till hästarna får en att glömma bort både tid, rum och att detta faktiskt är mitt jobb? 

Ps. Det jag även fått i dag är bilder på vårt nya stall från fabriken! Det byggs för fullt <3 Återkommer med bilder i nästa blogginlägg :-) 

Mvh Annelie

Ps. Följ oss gärna på instagram @stallsteningeby


Läst 21217 ggr
Fler inlägg

SEP
22
2021

Hej!

I går var det hovslagare dag här hemma. Det är ett teamwork utan dess like med hela familjen inblandad och våra underbara hovslagare Maria. Hon har varit en del av vårt team så länge vi bott på gården och många år innan med Cajza. Vi kör lite på "löpande band"-metoden när hon är här och gör avelsston/unghästar/föl. Jag brukar tänka det lite som i Sällskapsresan när direktör Jönsson ska ta hela familjens bilder till liftkortet på samma karta. Otroligt roligt!

Innan hovis kom hit i går åkte jag över och hämtade Rose, vår unghäst, från vår kompis och närliggande hästgård, Stall JE Hästutbildning. Josefin ringde och sa att nu är hon redo att komma hem på vila. I tre veckor var lilla Rose där på inridning och har behärskat gas, broms, att svänga och samtliga gångarter utan problem. En stor guldstjärna! 


De säger hej då för nu, åter igen runt mars-månad med sikte på unghästtest!


Rose är nu inne i en växtfas, hon kommer bli en hög tjej när det är färdigväxt!


Avslutningsvis måste jag ju även nämna vad som inledde tisdagen! En leverans! :-) 
Boxarna från Ydregrinden rullade in på gården! Äntligen :-D 
På måndag kommer montageteamet och sätter upp dem åt oss! Peppad och SÅ nöjd med valet av ekplank.


Grannen Hasse hjälper till att lasta av!

Nu är frukosten uppäten här, dags att gå ner till stallet och sparka igång denna dag. 

Mvh Annelie @stallsteningeby på instagram


Läst 2234 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
16
2021

God morgon, 

I natt var en kall natt här i Stockholms-området. Det är fuktigt i luften så fötterna blev genast kalla och blöta vid morgonfodringen. Hösten är helt klart på ingång, trots de härligt varma dagarna. 


Om dagarna kan man sova gott ute i hagen.


Tjejerna är fortfarande uppe i sommarhagen <3

I dag är det full rulle som gäller. I eftermiddag är det återbesök på kliniken men en häst. Det blir som vanligt en show när jag kommer dit. Per ska iväg med jobbet och kunde inte hämta barnen, då åker de med mig. Turligt nog är personalen på kliniken vana, så de hjälper mig att både underhålla och se till att hästarna är på säkert avstånd från kidsen. 

I går var en effektiv dag. Jag hann både fixa allt med hästarna, ha massör till en häst och klippa det sista på gräsmattorna, både uppe vid huset och nere vid stallet. Hinner jag måla en vägg i nya stallet och mocka en sjukhage innan helgen kommer blir jag superglad. "Jag ska bara"...


Bella hjälpte matte att klippa gräset <3

Mia, min granne som driver Dekaltext, var även förbi hon i går. Mia är en person som jag klickade med första gången vi sågs för många år sedan. Hon är världens gulligaste och vi kan babbla på i timmar. Hon gör alla boxskyltar till våra egna hästar och har hjälpt mig med lastbilens dekaler. Tanken var att jag skulle komma hem till henne och få hjälp med nya dekalen, men så som jag håller på i full fart så insåg hon att det var lättast om hon kom hit. Sagt och gjort - spana in bilderna! Visst blev det fint!! Jag är så nöjd :-) 

I veckan har jag varit på traktorjakt. Det är inte det lättaste. Jag vet inte vad vi vill ha, och den jag spanat in får jag inte kontakt med företagets säljare. Ni som har gårdar och traktorer/lastmaskiner. Vad har ni? Jag vill ha en "liten" traktor, som ändå är stark. Den kommer användas för att flytta in rundbal i vårt stallförråd, flytta en pall spån, köra ut vattendunk på pallgafflar och ploga på vintern. Till den dagliga mockningen ska vi köpa en stor "cylinder" för att mocka i och tömma med hjälp av traktorn, så det måste den orka lyfta också. Det behöver gärna inte vara "fantasipris", men jag förstår ju så klart att vi måste hosta upp några hundratusen. 

Jag tar jättegärna emot tips och råd! <3

Tusen tack!

Mvh Annelie @stallsteningeby på instagram


Läst 5099 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
13
2021

Hej,

I helgen har det verkligen varit ett högt tempo i nya stallet. Det har verkligen hänt så otroligt mycket. Helt klart en energiboost utan dess like. I dag ska jag och den lilla målarburken ner och bättra på vissa ställen och fixa lite. På fredag kommer boxinredningen och nästa vecka kommer montageteamet som sätter upp det. Veckan efter det kommer rörmokaren och gör sin del, sen är vi "klara". Så sjukt! 9 månader efter att jag ville ha ett nytt stall så är det där. Wow. 

Här är ett klipp från bygget: 

Visa det här inlägget på Instagram

Ett inlägg delat av Stall Steninge By (@stallsteningeby)

Vad som är kvar är inredning och lite mer målning/putsning. Sadelkammarens inredning är beställd, men med en himlens leveranstid. Eftersom boxarna är i ek så beställde jag även inredningen i ek :-) 
Det måste även köpas saltstenshållare, uppbindningar, whiteboardtavla (som ska få en träram runt sig) och massa annat smått och gott. 

Listan är lång, men vad jag mest ser fram emot är en container. Den kommer om två veckor och kommer fyllas med skräp och bråte. Vilken grej! 

Ha en fin måndag, nu måste jag sätta igång här för frukosten är uppäten!

Mvh Annelie @stallsteningeby på instagram.


Härlig bild från morgonens utsläpp <3


Läst 7745 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Hästliv »Hästliv

I bloggen hästliv får vi följa med Annelie Eriksson i hennes vardag. Det är allt från familjeliv till den dagliga verksamheten med både rehabilitering av hästar och avel. På den egna gården finns det ständigt något att göra.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

I bloggen hästliv får vi följa med Annelie Eriksson i hennes vardag. Det är allt från familjeliv till den dagliga verksamheten med både rehabilitering av hästar och avel. På den egna gården finns det ständigt något att göra.

Till bloggen


Annelies senaste
Arkiv


Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 4

– TEMA: Avmaskning
– Reportage: Fem stjärnor på fyra ben
– Hoppa studsserier med Tovek

– Päls av och täcke på – eller?
– Checka hästen inför hösten
– Juristens råd inför hästköpet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Häst som är rädd för att gå i hage
Elke Hartmann svarar
Hjälp, hur ska jag hantera min häst?
Elke Hartmann svarar
Tips för att få stabil hand i hoppningen
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.