Hästliv - Kurs och vikten av bra grovfoder
FEB
21
2021

Kurs och vikten av bra grovfoder

Hej!

I går (fredag) satt jag vid datorn i 8 timmar. Haha, det är ju vardag för de flesta och när jag jobbade på Hippson blev det mer än 8 timmar vid datorn varje dag. Men efter att jag slutade så blir det verkligen inte lika mycket skärmtid på den fronten. Men jag hade fått möjlighet att vara med på D9, Grundkurs i läkemedelshantering, via länk och satt som klistrad. Älskar att få lära mig nya saker!


Bella höll matte sällskap under föreläsningarna <3

Kursen kommer inte påverka min vardag så mycket, men den ger mig en större förståelse, och respekt, för vad som händer i hästens kropp när läkemedel ges oralt, intravenöst eller som intramuskulär injektion. Hur upptas det, varför är det viktigt att medicinera hästar inom samma tidsram varje dag etc. Superkul och superintressant! Nu är det ett praktiskt prov samt ett skriftligt prov som väntar.

Desto större insikt jag får i den medicinska hästvärlden, desto mer respekt får jag. När jag läste på Hippson om att fler hästar konstateras med magsår och ser i sociala medier att hästar åker in för kolik. Då känner jag att hästens kropp är skör men stark. Ni som känner mig vet vad jag tycker - vatten är livets dryck för en häst. Keep it simple och tumma inte på de viktiga byggstenarna i deras vardag. Alla fall är unika, så jag ska verkligen inte sticka ut hakan eller dra näsan i vädret etc. Men vatten vatten vatten. Speciellt nu när vädret går lite hit och dit med graderna. I dag känns det som vår här - i går var det iskallt. 

Alla våra hästar går på nästintill fri tillgång på grovfoder. De har balar i hagarna och de i rutor fodras flera gånger per dag. Stråfodret håller magen igång, hjälper dem att hålla värmen och gör dem törstiga. Här fyller vi vatten i hagarna morgon, lunch och de dricker när de kommer in. Jag fokuserar på hinkar som rymmer ca 20 liter utomhus under vintern. Har varit perfekt när istiden anlände!


När vi gjorde höpåsar i dag var jag tvungen att stanna upp och lukta. Verkligen lägga näsan i det och drömma om sommaren. Hoppas den kommer snart! <3

Hoppas att ni får en härlig helg!

Mvh Annelie 

Ps. Följ oss gärna på instagram @stallsteningeby


Läst 9887 ggr
Fler inlägg

MAR
03
2021

Hej, 

Om två straxar och en stund, dvs 2 månader, fyller vår unghäst Rose Bay år. Hon blir 2 år. Goare och snällare unghäst har jag inte träffat. Blir superkul att få fortsätta se henne växa upp. På fredag ska jag åka med henne till kliniken för att röntga. Vi ska se om hon har några lösa benbitar som hon mår bäst av att vi plockar bort innan karriären som ridhäst börjar. 

Rose sommaren 2020, inte så ful för att vara 1 1/2 år, eller hur :-) 

Vår tanke är inte att leta fel på vår fina unghäst, utan få en inblick i upplägget framgent. Hon är ganska stor och har vuxit fort, därför vill vi göra röntgen nu. Om hon har något fynd som ska avlägsnas tänker vi att det sker under mars/april månad med boxvila som följd och lagom till sommarbetet kan hon gå ut på sin härliga semester. Till hösten börjar ju skolan för henne och då vill man inte inleda utbildningen för att sen få problem och hitta något som måste avlägsnas. 

Förhoppningen är så klart att det inte ska finnas något som måste tas bort, men jag är också realist. Så vi får se! :-) 

Rose Bay är efter hingsten Cascari, efter vårt nu sålda avelssto Carnella Z som i sin tur är efter Caritano Z. Hon belönades med en fjärdeplats på fölvisningen och fick riktigt fina betyg från domaren Christina Olsson. Hon fick otroligt fina vitsord från Mikael Nolin på löshoppning-träningen under hösten. Det ska bli riktigt kul att i framtiden få känslan "HA, jag sa ju det!" när hon växer upp och kommer visa alla kvalitéer som jag vet finns där inne.

Men som sagt, vi börjar med fredagens uppdrag!

Mvh Annelie

Ps. Följ oss gärna på instagram @stallsteningeby


Läst 839 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
26
2021

Hej!

När jag denna sena fredag gick ner för att fodra hästarna tänkte jag igenom dagen. Gården har verkligen blivit klädd i vårens ordning och reda efter veckans intensiva arbete med mockning och krattning. Kroppen borde vara tröttare än vad den egentligen är, men under dagen har jag fått rejäla glädjeskutt i bröstet. Hjärtat har bokstavligen talat slagit några extra slag och jag blir helt tårögd när jag fått de spontana hälsningarna.


Så här tackar hästarna för omvårdnaden <3 

Under den tidiga morgonen fick jag ett meddelande från en tidigare kund. Hennes häst hade varit på återbesök i veckan. Detta efter att man återigen ökat på belastningen och ridningen. Det blev tummar upp från veterinären! Denna häst ligger mig otroligt varmt om hjärtat. Min magkänsla sa nämligen att man inte riktigt var inne på rätt spår när det kom till vad som var fel på henne. Jag är, som jag alltid understryker, inte för fem öre en veterinär. Men jag ser saker. Ser dem arbeta, lyssnar och tittar på hästen. Den här hästen gav mig inte signalerna om att vi hittat rätt. Jag minns så väl när jag var säker på vart problemet satt. Och det är fördelen med att jag ofta jobbar med veterinärer jag känner. När jag höjde min röst blev den hörd. Både från ägaren och veterinär. När jag pekade på vart jag tyckte att skadan satt tog det inte lång stund innan ultraljud kunde bekräfta vad jag kände i magen. Vi hade hittat en orsak. Efter det började vi arbeta framåt. Ägaren har sedan tagit över det viktiga uppbyggnadsarbetet och det går riktigt riktigt bra! SÅ kul!!

Och som inte det var nog. 

Någon timme senare får jag ett meddelande från ytterligare en tidigare kund. En bild på hästen i solen. I stor hage. Första gången på ett år! <3 MÅLBILD! Även där en rapport om att ridningen är igång och en hel bana är hoppad! 

Det gick hur lätt som helst att mocka boxarna efter att få dessa meddelanden. 

MEN, som om inte det var nog!

När en hästägare kom på besök fick jag en överraskning om två godispåsar med ord om att jag inte ska sluta vara den jag är och hur uppskattat det är med arbetet jag lagt ner på hennes häst. 

Är inte den här dagen den största boosten så vet jag inte vad. Men det som fullkomligt blev grädden på moset var vad som hände när jag kom till förskolan för att hämta Towe. När jag anlände fick jag veta att hon hade gjort en plan. Allt var väldigt klart och tydligt enligt personalen. Towes ponny ska komma på besök och alla barn som vill ska få rida på henne. Efter att detta genomförts ska alla gå ut i skogen och leta efter påskägg. 

Jahopp! Säger hon det så måste det ju vara sant. Jag vill inte vara den som förstör hennes planer, så jag lovade personalen att infinna mig på en av dem önskad dag och tidpunkt. Men jakten på påskägg får de ansvara för. Sagt och gjort, de står för påskägg, jag för ponnyridning och vi slår ihop det med en påsklunch för barnen. Kan man ha en bättre förskola än vår? Så otroligt gulliga. Och min dotter - hon tycker det är viktigt att man delar med sig <3


I morgon ska vi planera om Persilja ska ha påskfjädrar i manen och svans under besöket!

För mig har detta varit en glädjens dag med den gemensamma nämnaren hästen. Jag känner mig så otroligt stolt över att jag får vara en medspelare i andra människors hästliv. En som dock tröttnade på mig under dagen var Lunatic. Han tyckte att jag och traktorn gärna fick lämna hans hage, var det verkligen nödvändigt att mocka just när han beslutade sig för att ta en tupplur?
Nå väl, vi kom överrens om att han skulle sova en bit bort istället så vi fick göra färdigt. Gammel-gubben har ju blivit 23 år nu. Så honom säger man inte till, man ber honom överväga sina alternativ ;-) 


"Stör inte, jag sover!"


Hoppas ni alla får en underbar helg! 

Mvh Annelie

Ps. Följ oss gärna på instagram @stallsteningeby


Läst 5199 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
25
2021

Hej!

Det är ingen dålig takt som snön smälter i just nu. Vi har gått från ett vitt landskap här i Stockholm till ett bajsbrunt. Typiskt! Jag och vår extratjej Linn har haft fullt fokus på att "nollställa" gården denna vecka. Det som göms i snö så att säga... Grusplanen krattas allt eftersom den tinar och skrittmaskinen blev snygg i onsdags eftermiddag. I morse (torsdag) blev det dags att hugga tag i sjukrutorna. Sagt och gjort, när vi väl fick upp farten flyttades även en ny hösilagebal fram och gammalt hö på marken fick krattas upp.

 
Vi har två sjukrutor, en lite mindre och en dubbelt så stor. När nya stallet kommer på plats blir det fem nya sjukrutor på gården.

Jag tycker det är så jobbigt att gå runt på gården och se saker som måste fixas. Speciellt så här i februari, när våren omöjligt kan ha kommit till landet utan kommande bakslag... Då får jag nästan som en liten stress. Att jag måste hinna göra lite grejer innan nästa snö kommer.

Jag hoppas att jag inte är ensam om detta, utan att ni är många som också måste börja fixa så fort våren ger oss en liten glimt om sin ankomst :-) 

Jisses vad trött jag är, klockan är 19.30 och jag hade tänkt skriva ett helt annat inlägg egentligen. Men lilla Elwira (vår 1-åring) bestämde sig för att hon hade sovit klart klockan 01.30 i går. Sen var hon klarvaken. Så jag är kanske inte den piggaste i dag... Så det blir inte ett bättre inlägg än så här idag, haha!

Mvh Annelie 

Ps. Följ oss gärna på instagram @stallsteningeby


Läst 5717 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Hästliv »Hästliv

I bloggen hästliv får vi följa med Annelie Eriksson i hennes vardag. Det är allt från familjeliv till den dagliga verksamheten med både rehabilitering av hästar och avel. På den egna gården finns det ständigt något att göra.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Hästliv
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

I bloggen hästliv får vi följa med Annelie Eriksson i hennes vardag. Det är allt från familjeliv till den dagliga verksamheten med både rehabilitering av hästar och avel. På den egna gården finns det ständigt något att göra.

Till bloggen


Annelies senaste
Arkiv