Hästliv - När hovslagaren kommer lastar vi unghästarna
DEC
30
2020

När hovslagaren kommer lastar vi unghästarna

Hej, 

Under dagen har vår hovslagare varit på plats. Denna gång var det dags för våra avelsston och unghästar att få hovarna verkade. Vi har ett väldigt gott samarbete med vår hovslagare, minns inte hur många år hon skott åt oss, men närmar sig nog 8 år. Vi har fördelen att hon är väldigt snäll och flexibel mot oss :-) Det betyder att hon hjälper mig att sko våra kundhästar och är van vid att det tillkommer eller dras bort någon häst från skolistan med snabb varsel, beroende på om någon flyttat in eller hem sedan hon var här senast.

Vi har delat upp hennes skobesök på tre olika gånger, en med helskoningar, en med liten blandad mix av skoning och verkning på hästarna som bor i stallet och som i dag, endast hästarna från lösdriften.


November och december har varit grått med inslag av lera!

Våra hästar på lösdriften, som vi arrenderar av den angränsande gården, har det ganska mysigt om dagarna. De har ständigt mat serverad via rundbal av torrt hösilage, 8 vattentunnor ständigt påfyllda och en gigantisk ligghall med halm att gå in och slappa i när de vill. Utöver det lever de på flera hektar stor hage och kan göra lite som de vill :-) De lever alltså ett ganska fritt liv, perfekt för de kommande mammorna att bara få jäsa och de yngre blivande stjärnorna får lära sig om livet av de äldre. 


Mums!

När det då, som i dag, är dags för hovslagaren att komma väljer jag att inte promenera hem dem, även om det kanske vore det snabbaste alternativet. Istället åker vi dit med lastbilen och lastar samtliga. De äldre damerna är ju så otroligt rutinerade, så de kliver på helt själva i lastbilen och njuter av att slippa gå med sina stora magar hem. De yngre hästarna blir bättre och bättre på att lastas. Vår blivande tvååring, Rose Bay, har alltid varit en stjärna på lastningen. Hennes mamma Carnella är ju tryggheten själv och när vi åkte med dem till seminstationen och fölvisning visade Nella hur det går till. 

Här lastar jag Rose efter hennes verkning för att åka till lösdriften:

Rose Bay (Cascari - Carnella Z - Caritano Z), snart 2 år, visar att hon också är en fena på lastning ❤️

Publicerat av Stall Steninge By Måndag 28 december 2020


När vi kört iväg tre av våra avkommor efter att de skiljts från sina mödrar har det lastats enkelt och åkt långt utan problem. De värmer i hjärtat över hur de unga hästarna tar till sig vad vi ber dem om, utan att protestera. 

Ute i landet finns det betydligt mer rutinerade hästuppfödare än vad jag är. Men jag lever lite i tron att om jag hanterar den unga hästen efter det resultat jag vill ha, då får jag det resultatet. 
Med det menar jag, att vi vill ha okomplicerade hästar vid lastningen, därför lastar vi dem varannan månad. Vi vill ha hästar som går snällt i grimma och grimskaft, därför får fölen grimma på sig tidigt och leds med mjuk hand efter sin mor. Vi vill att de lyfter hovarna snällt när hovslagaren kommer på besök, därför lyfter vi hovarna nästintill dagligen redan under deras första månader. Ja, ni förstår, det läggs en del tid för att bygga en trygg och rutinerad grund för hästarna.

Årets hingstföl, Concorde, var en blyg och svårflörtad kille när han var nyfödd. Därför turades jag och Per om att sitta i boxen hos honom och Cajsa varje kväll. Vi sökte inte kontakt med honom, utan lät honom komma till oss. Därför gick allt på hans villkor i början. När han sedan litade på oss kunde vi själva ta över ansvaret och börja lyfta på hovar, leda i grimma etc. 

Här träffar Concorde lastbilen för första gången, kvällen innan vi skulle till seminstationen:

Fann detta i telefonen från våren 2020 ❤️ Första gången Conny (Cascari - Cortez - Maraton) träffade lastbilen. Varför göra det svårt när det kan vara lätt 🤷🏼‍♀️😍

Publicerat av Stall Steninge By Tisdag 8 december 2020


Mvh Annelie 

Ps. Följ oss gärna på instagram @stallsteningeby


Läst 43513 ggr
Fler inlägg

APR
14
2021

Hej, 

Det var ett tag sedan jag bloggade, ber om ursäkt för detta. Får skylla på att barnen varit hemma från förskolan pga sjukdomsbortfall i personalen och fullt upp med alla projekt på gården <3

I dag är det två år sedan Carnella Z hade hållit mig vaken hela natten men inte fölat. Min man gick ner på morgonen för att släppa ut alla hästar då hon lugnat sig helt med alla tecken på fölning. Jag slumrade till hemma och fick plötsligt ett samtal. Ut i pyjamas och välkomnade Rose Bay (e. Cascari) i hagen. <3 Grattis på födelsedagen min älskade Rose!


Jag gillar att jämföra bilder, tänk vad den lilla blivit stor fort <3
Vi har en beräknad fölning denna vecka, på söndag. Hon har fyllt ut sina juver fint och släppt bäckenbanden så det gungar på rumpan när hon går. Jag känner mig lugn inför denna fölning. Förra året var hennes första föl, då var det lite kämpigt med ett litet felläge. Men min granne och goda vän Maria kom och hjälpte mig med att hålla stoets bakben (för hon sparkade efter mig, haha) så kom fölet ut när jag gick in för att "trycka tillbaka och lägga till rätta" fölet.
Min erfarenhet är att andra gången (precis som för en själv lixom... Brukar det gå lättare)

Här har lilla fölet precis kommit ut förra året, 02.43 på natten. Vi kommer alltid minnas henne, en liten kämpe som tyvärr fick somna in pga Skolios.

I övrigt har jag släppt hem två hästar denna vecka. En häst som var här på kort besök efter borttagning av inkar. Jag tog den första tiden med sårvård och kontakt med veterinär för att se så allt läkte fint. Tre inkar hade tagits bort, en i ansiktet, en under magen och en insida bakben. Man kan tänka lite trärot när inkarna tas bort, blir en stor yta som lämnas "fri" att läka ihop. 
Men det har gått jättebra och nu är hon hemma för att återgå till vanliga livet samtidigt som det sista läker ihop. 

Den andra hästen är en valack som bott hos oss sedan September pga en senskada. Vid gårdagens veterinärbesök var det idel lovord och glada miner, allt har läkt superfint! Jag körde hem honom till sitt stall och nu är det dags för ägaren att sitta upp och sakta börja rida igång. 
Känns superkul!


Hemma i sin egna box igen <3

Och ska vi avrunda dagens blogginlägg med lite stallbygge?
Vi håller tidsplanen och om drygt 6 veckor kommer stallet. Grannens firma som jobbar nu har två veckor på sig att färdigställa sin del, och de håller sin tid fint. Nu börjar man se hur stort det kommer bli och kan föreställa sig alla sektioner och delar. Kommer bli så bra!Ha en superfin dag allihop!

Mvh Annelie

Ps. Följ oss gärna på instagram @stallsteningeby


Läst 761 ggr Kommentarer Kommentera

APR
06
2021

God morgon, 

När jag morgonfodrade så kom en stor lastbil inrullande på gården. Nu kommer det grus av olika storlekar. Dags för stallbygget att kicka igång efter påskledigheten. Minns inte om jag nämnde det i förra inlägget, men vi har anlitat vår grannes firma till att hjälpa oss. Hans medarbetare gjorde ett suveränt jobb första dagen och nu ska det fortsätta. 


Per har i helgen fixat så att vi kan ta vatten via gamla stallet mot nya.

De vet vad vi är för typ av stall, här står det skadade hästar som behöver lugn och ro. Dock kanske jag bör ändra mig, för hästarna är så glada över att kunna stå och titta på maskinen när den gräver :-) Oavsett så har de en väldig respekt för hästarna, jag har blivit informerad om veckans planerade schema med jobb och leveranser, så jag kan anpassa min verksamhet efter dem. Känns superbra! Till exempel fick alla äta inne i morse så ingen "flippar" i sjukrutan när den stora lastbilen kommer backande bredvid. 


Den första lasset av många!

Utöver detta så har påsken varit underbar. Hoppas ni också haft det bra! Jag har hunnit avsluta två projekt på datorn, ena ett reklamblad och det andra en hingstkatalog. Mitt sommarjobb på Stockholm Seminstation börjar snart och årets katalog hittar ni här!
Klicka på bilden för att se den i sin helhet.Jag och Agnes på SWB Mälardalen har även kickat igång projekt löshoppningsclinic. Den kommer sändas via Equisport och går av stapeln den 16/4 klockan 19. Håll utkik på SWB Mälardalens Facebook för mer information! 

Ha en fin dag!

Mvh Annelie

Ps. Följ oss gärna på instagram för fler uppdateringar @stallsteningeby


Läst 2951 ggr Kommentarer Kommentera

APR
01
2021

God morgon, 

Torsdag i dag och här ska det rengöras sår, flyttas hästar till och från lösdriften och mitt i allt det ska ett möte klämmas in på banken. 
Det känns som att veckan fortgår i samma virr varv och tempo. Tror inte det lättar upp när påsken kommer :-) 

I går var en svår dag. Den inleddes med sån otrolig glädje och avrundades med lite tårar. För så är det. När en rehabhäst tas bort, då får jag alltid bita mig i läppen tills jag är i min ensamhet. Då låter jag känslorna komma. Denna underbara häst som vi fick låta gå till de evigt gröna ängarna var en äldre häst med en lång karriär bakom sig. En skada gjorde nu det omöjligt till ett liv utan restriktioner och smärta. Ägaren är dock en riktigt bra människa. Hästen fick extra tid, även om det såg mörkt ut och kom då till oss. På tiden här har läkningen inte blivit bra, knappt någon förändring, så vi valde att stoppa där. Vår dotter Towe hade med sig morötter, så vi åt lite morötter tillsammans innan det var dags att låta honom flytta till himlen.
Towe är 4 år gammal, så klart uppväxt här och även om hon inte förstår, så förstår hon nog något. Hon vet att från himlen kommer man inte tillbaka, men man är fortfarande älskad och pratas om med värme. Så i morse när vi var på väg till förskolan pratade hon om hästen, att solen värmde för hans skull. (Jo tack, här blev det vattnigt i mammaögonen...) <3 Kloka lilla flicka. 

Innan vi åkte till kliniken i går var det fullt ös här hemma. Klockan 06.30 kom en man och började gräva. Stallbygget är igång. På en dag har han vänt upp och ner på halva gården känns det som ;-) 
Jag var lite orolig för hur hästarna skulle reagera, men de tyckte alla att det var otroligt underhållande att stå och stirra på!
För mig blev det så otroligt tydligt att nu bygger vi!! Vet inte varför jag inte förstått det innan på samma sätt, men nu är det lixom igång. HJÄLP! Jag gick runt med glada bubblor i magen blandat med illamående av nervositet. haha

Välkommen på en tur i vårt nya stall: 

Visa det här inlägget på Instagram

Ett inlägg delat av Stall Steninge By (@stallsteningeby)

Medan han grävde på piffade jag och Linn ponnyn Persilja. Det var påskfestival på förskolan och vi bistod med ponnyridningen. Alla barn på förskolan fick möjlighet att rida om de ville. Vi var där i två timmar och när vi åkte därifrån hade vi båda varsitt leende på läpparna! Shit alltså. Dessa kids, vilka känslor vi såg! Allt från att de stod och hoppade av glädje för att få rida till att först vara livrädda, men efter några få steg skratta och tjuta av lycka. Vi glömmer helt bort det tror jag. Glädjen att få vara med hästar varje dag. Hur roligt det är att sitta i sadeln och rida. 
Framförallt var det ett barn som jag inte kommer glömma. Hen var livrädd, men skulle minsann. Tyst som en mus under ridturen, men sen efter. Å wow! Den stoltheten och den euforin. Shit vad coolt!

Mvh Annelie

Ps. Följ oss gärna på instagram @stallsteningeby, där för man följa bygget ännu mer :-) 


Läst 7695 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Hästliv »Hästliv

I bloggen hästliv får vi följa med Annelie Eriksson i hennes vardag. Det är allt från familjeliv till den dagliga verksamheten med både rehabilitering av hästar och avel. På den egna gården finns det ständigt något att göra.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

I bloggen hästliv får vi följa med Annelie Eriksson i hennes vardag. Det är allt från familjeliv till den dagliga verksamheten med både rehabilitering av hästar och avel. På den egna gården finns det ständigt något att göra.

Till bloggen


Annelies senaste
Arkiv


Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 1

– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor

– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Tips på ridövning för häst med stora gångarter
Jessica Nordin svarar
Avtalsfrihet råder gällande handpenning
Eva Johansson svarar
Hur mycket lusern motsvarar ett kilo hö?
Eva Dahlström svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.