Hästliv - Stående fölning och gjuten platta
MAJ
23
2021

Stående fölning och gjuten platta

Hej!

Bloggandet har helt försvunnit in i de sömnlösa nätterna, men nu har jag fått hämta andan lite och sovit som en stock i två nätter. Dags att låta energin som kommer tillbaka användas. :-)

I torsdags kom gårdens andra föl, ett litet stoföl efter Contendro I undan tävlingsstoet Clara Belle som har vinster och placeringar upp till 1,50-hoppning. Stoet hade hållit mig uppe i 4 nätter, personalen på förskolan skrattade åt mig när det gick upp för alla att jag "dygnade"som en tonårig gamer. Det klokaste vore ju helt klart att sova på dagarna när man är vaken hela nätterna, men det hinns inte riktig med. Dock har jag varje dag somnat på soffan efter middagen en sväng för att ladda upp inför natten. 

När det kom till Belles fölning blev det inte som de andra. När jag klev in i boxen möttes jag nämligen av en rädd häst, stående i hörnet med två hovar pekade ut. Lille vän <3 
Försöken att få henne att slappna av gick inte, så jag valde att följa hennes spår - det blir födelse på alla hovar. För många år sedan bevittnade jag en liknande fölning, ett sto som alltid gjorde så. Det blir ju helt klart lite svårare och lite trångt när den ska ut på detta vis, men jag snurrade och drog om vartannat tillsammans med värkarna och vips var hon ute. Blicken stoet gav mig när jag tagit emot denna lille och lagt henne i halmen. Det var nästan som att hon sa "Ser du också den där saken som kom ut?"

Men när lilla Caramelle gnäggade efter mamma klickade moderkänslorna in. Och från den stunden har hon varit en perfekt mamma. 


Här har jag precis tagit emot och lagt ner henne som en liten giraff-unge <3 


Puss på dig! <3

Hon var snabb upp och redo för att utforska och leta efter mjölkbaren!

I samma veva som jag morgonen efter förberedde mig för att åka till seminstationen och jobba fylldes gårdsplanen upp med lastbilar och personal. Projekt gjuta grund till nya stallet var i full gång. När jag kom hem några timmar senare möttes jag av en härlig syn. Asplunds betong har hjälpt oss att gjuta - och så bra det blev! Vi har borstad yta i boxar, stallgång och skötselplatser så att hästarna inte ska halka. I tvätt/torkrummet och sadelkammaren har vi helt slät yta för att kunna lägga kliniker alternativt endast måla golvet. Vi har inte bestämt oss ännu. 
I den oisolerade foderdelen av stallet har vi gången borstad, men där höbalen kommer stå blev det slät yta. Tänkte att då går det lättare att sopa upp höspill. 

Pumpbil och betong kom från Skanska medan Asplund Betong skötte allt.

Här går det undan och teamwork på hög nivå.

Färdigt! Och dags för täckning och vattning i 7 dagar för att undvika sprickor. 


Towe tog sitt uppdrag att vattna plasten på största allvar!


Grace Kelly tog dock all uppståndelse med ro...

Kommande vecka består av fortsatt fölvak, men inte lika intensivt. Vi har två ston kvar som ska föla - ena har gått över 3 dygn och vår egen Cajza har gått över 19 dygn. Cajza är dock ett sto som går över cirka en månad, så det gör mig inte så orolig. Hon är väldigt lugn och nöjd med sin stora mage!
På fredag kommer första leveransen från Bruksbalken, sen på måndagen är det dags. Stalleverans, montering och snickare på plats. Wow!

Warona har även hunnit vara inne på koll och den lille i magen växer fint. BF-datum 1/4 2022. Snart är det betessläpp för henne så att bakningen kan fortsätta <3 

Ha en superfin söndag allihop!

Mvh Annelie

@stallsteningeby på instagram


Läst 35408 ggr
Fler inlägg

SEP
22
2021

Hej!

I går var det hovslagare dag här hemma. Det är ett teamwork utan dess like med hela familjen inblandad och våra underbara hovslagare Maria. Hon har varit en del av vårt team så länge vi bott på gården och många år innan med Cajza. Vi kör lite på "löpande band"-metoden när hon är här och gör avelsston/unghästar/föl. Jag brukar tänka det lite som i Sällskapsresan när direktör Jönsson ska ta hela familjens bilder till liftkortet på samma karta. Otroligt roligt!

Innan hovis kom hit i går åkte jag över och hämtade Rose, vår unghäst, från vår kompis och närliggande hästgård, Stall JE Hästutbildning. Josefin ringde och sa att nu är hon redo att komma hem på vila. I tre veckor var lilla Rose där på inridning och har behärskat gas, broms, att svänga och samtliga gångarter utan problem. En stor guldstjärna! 


De säger hej då för nu, åter igen runt mars-månad med sikte på unghästtest!


Rose är nu inne i en växtfas, hon kommer bli en hög tjej när det är färdigväxt!


Avslutningsvis måste jag ju även nämna vad som inledde tisdagen! En leverans! :-) 
Boxarna från Ydregrinden rullade in på gården! Äntligen :-D 
På måndag kommer montageteamet och sätter upp dem åt oss! Peppad och SÅ nöjd med valet av ekplank.


Grannen Hasse hjälper till att lasta av!

Nu är frukosten uppäten här, dags att gå ner till stallet och sparka igång denna dag. 

Mvh Annelie @stallsteningeby på instagram


Läst 2250 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
16
2021

God morgon, 

I natt var en kall natt här i Stockholms-området. Det är fuktigt i luften så fötterna blev genast kalla och blöta vid morgonfodringen. Hösten är helt klart på ingång, trots de härligt varma dagarna. 


Om dagarna kan man sova gott ute i hagen.


Tjejerna är fortfarande uppe i sommarhagen <3

I dag är det full rulle som gäller. I eftermiddag är det återbesök på kliniken men en häst. Det blir som vanligt en show när jag kommer dit. Per ska iväg med jobbet och kunde inte hämta barnen, då åker de med mig. Turligt nog är personalen på kliniken vana, så de hjälper mig att både underhålla och se till att hästarna är på säkert avstånd från kidsen. 

I går var en effektiv dag. Jag hann både fixa allt med hästarna, ha massör till en häst och klippa det sista på gräsmattorna, både uppe vid huset och nere vid stallet. Hinner jag måla en vägg i nya stallet och mocka en sjukhage innan helgen kommer blir jag superglad. "Jag ska bara"...


Bella hjälpte matte att klippa gräset <3

Mia, min granne som driver Dekaltext, var även förbi hon i går. Mia är en person som jag klickade med första gången vi sågs för många år sedan. Hon är världens gulligaste och vi kan babbla på i timmar. Hon gör alla boxskyltar till våra egna hästar och har hjälpt mig med lastbilens dekaler. Tanken var att jag skulle komma hem till henne och få hjälp med nya dekalen, men så som jag håller på i full fart så insåg hon att det var lättast om hon kom hit. Sagt och gjort - spana in bilderna! Visst blev det fint!! Jag är så nöjd :-) 

I veckan har jag varit på traktorjakt. Det är inte det lättaste. Jag vet inte vad vi vill ha, och den jag spanat in får jag inte kontakt med företagets säljare. Ni som har gårdar och traktorer/lastmaskiner. Vad har ni? Jag vill ha en "liten" traktor, som ändå är stark. Den kommer användas för att flytta in rundbal i vårt stallförråd, flytta en pall spån, köra ut vattendunk på pallgafflar och ploga på vintern. Till den dagliga mockningen ska vi köpa en stor "cylinder" för att mocka i och tömma med hjälp av traktorn, så det måste den orka lyfta också. Det behöver gärna inte vara "fantasipris", men jag förstår ju så klart att vi måste hosta upp några hundratusen. 

Jag tar jättegärna emot tips och råd! <3

Tusen tack!

Mvh Annelie @stallsteningeby på instagram


Läst 5115 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
13
2021

Hej,

I helgen har det verkligen varit ett högt tempo i nya stallet. Det har verkligen hänt så otroligt mycket. Helt klart en energiboost utan dess like. I dag ska jag och den lilla målarburken ner och bättra på vissa ställen och fixa lite. På fredag kommer boxinredningen och nästa vecka kommer montageteamet som sätter upp det. Veckan efter det kommer rörmokaren och gör sin del, sen är vi "klara". Så sjukt! 9 månader efter att jag ville ha ett nytt stall så är det där. Wow. 

Här är ett klipp från bygget: 

Visa det här inlägget på Instagram

Ett inlägg delat av Stall Steninge By (@stallsteningeby)

Vad som är kvar är inredning och lite mer målning/putsning. Sadelkammarens inredning är beställd, men med en himlens leveranstid. Eftersom boxarna är i ek så beställde jag även inredningen i ek :-) 
Det måste även köpas saltstenshållare, uppbindningar, whiteboardtavla (som ska få en träram runt sig) och massa annat smått och gott. 

Listan är lång, men vad jag mest ser fram emot är en container. Den kommer om två veckor och kommer fyllas med skräp och bråte. Vilken grej! 

Ha en fin måndag, nu måste jag sätta igång här för frukosten är uppäten!

Mvh Annelie @stallsteningeby på instagram.


Härlig bild från morgonens utsläpp <3


Läst 7761 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Hästliv »Hästliv

I bloggen hästliv får vi följa med Annelie Eriksson i hennes vardag. Det är allt från familjeliv till den dagliga verksamheten med både rehabilitering av hästar och avel. På den egna gården finns det ständigt något att göra.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

I bloggen hästliv får vi följa med Annelie Eriksson i hennes vardag. Det är allt från familjeliv till den dagliga verksamheten med både rehabilitering av hästar och avel. På den egna gården finns det ständigt något att göra.

Till bloggen


Annelies senaste
Arkiv


Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 4

– TEMA: Avmaskning
– Reportage: Fem stjärnor på fyra ben
– Hoppa studsserier med Tovek

– Päls av och täcke på – eller?
– Checka hästen inför hösten
– Juristens råd inför hästköpet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Häst som är rädd för att gå i hage
Elke Hartmann svarar
Hjälp, hur ska jag hantera min häst?
Elke Hartmann svarar
Tips för att få stabil hand i hoppningen
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.