Hästskötarbloggen - BRÖDERNA VIVALDI
JUL
31

BRÖDERNA VIVALDI

Hej bloggen! Här kommer ett inlägg som jag inte hunnit trycka iväg ännu, men bättre sent än aldrig - right?

Veckan efter midsommar arrangerade Överby Nationella tävlingar med klasser upp till Grand Prix vilket blev Tinne & Van Vivladis första start tillsammans och Etoines Grand Prix debut! Väldigt skönt att slippa resa i flera dagar för att komma fram till tävlingsplasten utan istället, 20 minuter efter vi lastat vara framme! 

Båda två gick Int 2:an Lördagen och Etoine startade Grand Prixen på Söndagen. 

Tinne & "Valdi" påväg från banan.

Tinne & "Mio" påväg till banan. 

Mio fick ta brorsans segerrosett in på ärevarvet på lördagen... 

Men Mio ville inte vara sämre än sin halvbror och knep åt sig första platsen i sin Grand Prix debut! Fantastiska priser med hotellövernattningar, kryssning och den här fantastiska tavlan! 

På tävlingsplatsen satt även några tjejer och tillverkade olika armband så jag passade på att köpa ett helt gäng, en för varje häst. Så fina! Alla pengar för armbanden gick sedan till välgörenhet. Bra initiativ! 

Josefine 


Läst 6055 ggr

Fler inlägg

SEP
24

Tre ryttare får stipendium för att underlätta satsning och studier

75 idrottare får Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium 2019–2020. 
Nu släpps hela listan med samtliga 75 elitidrottsstipendiater och med på den finns fälttävlansryttaren Ebba Adnervik, distansryttaren Mikaela Linnér och fälttävlansryttaren Vendela Eriksdotter Rubin.
– Att fler och fler landslagsaktiva i de flesta idrotter satsar på en dubbel karriär där de kombinerar elitidrott och studier är mycket positivt och gynnar både den idrottsliga och den civila karriären, säger Liselotte Ohlson, avdelningschef för elitidrottsstöd på Riksidrottsförbundet i ett pressmeddelande.

Tittat på miljön
Märkbart är att fler, på högre och högre nivå, söker stipendiet vilket innebär att urvalet blir tuffare för varje år. Förutom studier i kombination med fantastiska idrottsresultat tittas även på i vilken utvecklingsmiljö de sökande befinner sig i.
– En god utvecklingsmiljö handlar bland annat om, förutom koppling till idrottens elit- och landslagsverksamhet, närvaro av tränare, att det finns sparring och träningskamrater, speltid eller ett relevant tävlingsprogram, säger Liselotte Ohlson.

Drömmen realiseras
Förutom ekonomiskt stöd ingår också resursstöd från Riksidrottsförbundet i idrottspsykologi, idrottsmedicin och idrottsfysiologi inklusive idrottsnutrition. Och inte minst, ett läger under tre dagar på Bosön med deltagande på Idrottsgalan i januari. Stipendiaterna får 50 000 kronor var.
– Svenska Spel är idrottsrörelsens största supporter. Därför känns det bra att vi kan erbjuda aktiva möjligheten att kombinera en elitsatsning med studier, eftersom vi också vet att idrottskarriären en dag kommer att ta slut. Då vill vi att drömmen om en civil karriär kan realiseras, säger Nicklas Biverståhl, sponsringschef Svenska Spel.

Se hela listan med årets elitidrottsstipendiater

UNGHÄSTVECKA PÅ HIPPSON!
Hitta din nästa dressyrstjärna på Hippson Market

Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Hästar | Dressyr | < 7 år".
Samtliga unghästar hittar du HÄR


Läst 318 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
24

Rider in sin unghäst utan utrustning: ''Måste kunna motivera det vi gör mot våra hästar''

Text: Ida Röök
Foto: Johanna Grant Boklund
 
Karin Lindblad har ridit sedan hon var åtta år gammal, hon fick sin första ponny när hon var 14. Sedan dess har hon haft egna hästar som hon har tränat på amatörnivå i både hoppning och dressyr. Genom årens lopp växte ett intresse för unghästar fram och det har följt henne fram till i dag.
  
Höll tyst om nya hästen
Hästen Born To Surprise, som kallas "Oddy", kom till Karin efter många om och men efter att hon hade sett honom i en annons sommaren 2017.
– Jag hade då ett toppstammat halvblodssto som jag hade köpt för att satsa, men hjärtat kunde inte släppa denna lilla prickiga individ. Och nästan ett år senare hade jag faktiskt köpt honom. Jag smög med det i början, orkade inte riktigt med att hantera vad folk skulle tycka om att jag hade köpt en till häst, något annat än ett halvblod, berättar Karin och fortsätter: 
– Oddy är född i december 2016 och är resultatet av en tjuvbetäckning, han är en korsning mellan knabstrupper och fransk travare. Hans psyke är helt fantastiskt och han hoppar och rör sig helt okej.
  
Målet är att bli ett team
Hon har nästan precis kommit hem efter att ha bott ett år i London, hästarna var kvar i Sverige och Karin fick en paus i ridningen. 
– Det här året utan ordentlig ridning har gett mig tid att sätta mig in i hästarnas biomekanik, känslospektra och hur vi rider. Jag är en riktig hästnörd och söker alltid kunskap, jag läser veterinärmedicinska artiklar och utgår mycket från forskning. Intresset för att jobba som ett team "på riktigt" med min häst har vuxit fram under året. Och drömmen om att göra första uppsittningen helt utan utrustning blev som ett ställningstagande, säger hon och fortsätter:
– Jag var så trött på prestationsångesten, att ha ont i magen efter träningar då jag tyckt att man gått över gränsen för vad som är okej mot hästen. Att sporten handlar så otroligt mycket om snabba resultat och kontroll. Det tog glädjen ur alltihop även om jag hade svårt att se det då. 
  
Unghästar är oskrivna blad
Sagt och gjort, när det var dags att börja rida in Oddy påbörjades resan mot att kunna sitta upp på honom helt utan sadel eller träns.
– Eftersom jag inte har jobbat så här innan har jag testat mig fram. Jag köpte en klicker och satte i gång, men jag har insett att endast klicker inte funkar helt för oss. Det blev lite för fokuserat på godis. Därför kör vi en liten blandning av det och annat jag tycker är vettigt. Jag har tagit allt i etapper och har väntat in Oddy hela tiden, men det har gått förvånansvärt fort. Det är det jag älskar med unghästar, att de är helt oskrivna blad. De vet inte hur det "ska" gå till och är väldigt öppna för samarbete, säger Karin. 
Hennes första uppsittning var helt utan utrustning, med hästen lös på ridbanan. För Karin kändes det säkrare att Oddy valde att stå kvar hos henne av fri vilja än att vara fasthållen, men det är klart att man måste väga in säkerheten.
– Jag har ryggskydd och hjälm, man ska absolut inte göra detta om man känner sig det minsta osäker på relationen till sin häst och hur den reagerar i olika situationer. Men så är det ju egentligen med all hästhantering. Jag är heller aldrig ensam utan det finns alltid folk runt omkring.
  
Passar inte alla ekipage
Nu rider Karin valacken i skritt och kortsiktigt är målet att de ska befästa gas, broms och styrning i alla gångarter. Sedan ska Oddy vänjas in med sadel och träns också, men enligt Karin kommer det längre fram. Långsiktigt vill hon ut och tävla igen.
– Jag vill gärna rida fälttävlan på lätt nivå, då jag tror att det skulle passa Oddy väldigt bra. Jag har även en dröm om att rida Medelsvår A-dressyr en dag, tiden får utvisa när och om det blir på Oddy. 
Karin är medveten om att det inte passar alla hästar att ridas in utan utrustning.
– Jag vet att det här är extremt och jag inser att alla hästar inte kan ridas in så här. Men jag vet också att vi på många sätt kan bli snällare och mer respektfulla mot våra hästar. Det är så himla mycket trevligare för alla parter att arbeta så.
 
Ett ständigt reflekterande
Hon vill gärna att andra ska inspireras av det hon gör. Men också att hon ska fungera som en ögonöppnare, så att fler hästmänniskor börjar fundera på vad det är vi faktiskt gör med våra fantastiska djur.
– Jag ställer mig frågan varje dag, skulle jag vara okej med att byta plats med min häst? Hade jag tyckt att detta hade varit ett trevligt sätt att träna på, hade det känts respektfullt och roligt?
Vår sport är så komplex, funderar Karin, och påpekar att vi inte bara kan ta det vi vill ha och försvara det med att hästen bara "behöver jobba en timme om dagen".
– Hästen har aldrig valt sitt jobb, vi har ett ansvar för att jobbet inte orsakar obehag och skador. I dag finns så många metoder och så mycket utrustning gjord för att ge ryttaren total kontroll, det finns många snabba lösningar för snabba resultat. Jag är övertygad om att man kan göra lika mycket, eller snarare ännu mer, på ett försvarbar sätt. Det tar kanske lite längre tid, men det är en icke-fråga för mig numera, säger hon och fortsätter:
– Hela idén är att samarbeta med sin häst på ett annat vis än dagens moderna ridning, att göra vad som känns bra i magen för en själv och sätta sig in i hästens situation. Men man behöver inte dra det så långt som till att plocka bort all utrustning. Poängen är att grunda sina beslut på fakta och hästvälfärd, inte på hur ”vi alltid har gjort”. Jag dömer ingen. För jag har själv sökt snabba resultat och är glad om jag kan inspirera någon till att tänka om, och få uppleva det jag upplever nu.
  

UNGHÄSTVECKA PÅ HIPPSON!
Hitta din nästa dressyrstjärna på Hippson Market

Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Hästar | Dressyr | < 7 år".
Samtliga unghästar hittar du HÄR

Har du en egen häst att sälja?
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller en dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger extra trygghet.
 
Publicerar du en annons under kategorin "Hästar | Dressyr" och hästen är sju år eller yngre visas den just nu även på Hippson.se. Vill du ha hjälp med att komma med kan du kontakta: info@hippsonmarket.se

Läst 2681 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
23

Unghästveckor på Hippson – hitta din drömhäst!

På Hippson Market finns det nästan 100 föl och unghästar med inriktning mot dressyr till salu. Under vecka 39 kommer de att få lite extra uppmärksamhet även här på Hippson.se. Vi kommer att skicka ut nyhetsbrev med ett urval av unghästar och i så gott som alla artiklar på Hippson.se kommer de senaste unghäst-annonserna att bäddas in.
  
Under vecka 36 är det dags för hopphästarna att få en dos av samma uppmärksamhet. Så har du själv en unghäst du funderar på att sälja är det en bra idé att utnyttja den extra synligheten annonserna just nu får och skapa en annons. Att lägga in en annons är jätteenkelt och fungerar lika bra från mobilen som från en dator.
    
Alla annonser på Hippson Market granskas manuellt innan de publiceras. Många av säljarna (och köparna) väljer även att verifiera sig med BankID, vilket gör att man kan känna sig säker på att den man kommunicerar med "är en riktig person". Genom att kommunicera via den inbyggda meddelandefunktionen väljer du själv när du känner dig så trygg med motparten att du vill lämna ut dina kontaktuppgifter.

UNGHÄSTVECKA PÅ HIPPSON!
Hitta din nästa dressyrstjärna på Hippson Market

Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Hästar | Dressyr | < 7 år".
Samtliga unghästar hittar du HÄR

Har du en egen häst att sälja?
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller en dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger extra trygghet.
 
Publicerar du en annons under kategorin "Hästar | Dressyr" och hästen är sju år eller yngre visas den just nu även på Hippson.se. Vill du ha hjälp med att komma med kan du kontakta: info@hippsonmarket.se

Läst 159 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Startsidan »Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng


Josefines senaste
Arkiv