Hästskötarbloggen - CENTRAL PARK HORSE SHOW
AUG
25

CENTRAL PARK HORSE SHOW

Enligt önskemål har jag tänkt berätta om en tävling vi gjorde för tre år sedan i Central Park, New York. Riktigt häftigt, jag är så glad i efterhand att få ha varit med på en sån resa. 

Paridon Magi fick följa med och skulle starta Grand Prixen med Tinne. 

För alla er som besökt USA är det ingen nyhet att det ibland inte är det enklaste landet att ta sig in i. En kritisk tull (customs), formulär som ska fyllas i med mera, krävs för att du ska få komma in.  
För hästarna är det inte någon större skillnad. Blodprov, papper och dokument måste allt vara inom ramarna för governmentets bestämmelser. Detta tar såklart en del tid innan man har allt iordning efter konstens alla regler, för man vill INTE stå på flygplatsen, med eller utan häst, och inse att man inte får åka med. När alla papper väl är iordning är det dags att börja packa!
   


Magi på bilen.
  
Först och främst brukar jag utgå från min "vanliga" packlista jag har i anteckningar på mobilen. Den innehåller standard-grejer såsom tävlingsschabrak, träningsschabrak, lindor, paddar, borstar, täcken etc. Utöver det vanliga måste jag även ha packning för resan ner till flygplatsen – i det här fallet Schipol, Amsterdam. Från Upplands-Väsby till Amsterdam med två stopp på vägen blir det tre resdagar. Ledskydd, longeringsgrejer, mash, hö, tillskott och vattenhinkar har jag alltid lättillgängligt under färden. 
  


Cargo-planet vi åker med.
  
Väl framme behövs ett stort hönät till flyget, vattenhink, mash och mashhink. Med i containern har vi alltid: balsnören, sax, vetwrap, temp, borstar, hovkrats, extra grimma och extra grimskaft. Även ett tunnare täcke, men eftersom att temperaturen i planet oftast anpassas helt åt hästarna så brukar det sällan behövas. (Olika från gång till gång men du som flyger med ska alltid ha med jodphurs med stålhätta samt reflexväst för att få vistas vid på- samt avlastning av planet.)
  
Väl framme väntar en kort karantän för hästarna som kommit in i landet. Efter det fick vi komma till ett stall i Gladstone där hästarna tränades och fick förbereda sig inför tävlingarna. 
  


Tinne och Magi tränar i Gladstone.
  
Magi är en väldigt egen och personlig häst, men också väldigt snäll och enkel att hantera. Flyget tar han med ro. Sedan vändorna till vårt vinterhem, Wellington i Florida, så är han knappast längre imponerad av allt som har med containrar och flyg att göra. Vilket är väldigt skönt.
I containrarna åker de oftast två och två. Magi är också väldigt beroende utav sällskap hela tiden. Sen spelar det inte så stor roll oftast vem det är utan bara att det är någon. Så när Magi fick en snäll valacks sällskap på planet var det inga som helst problem. 
  


Magi nöjd på planet.
  
Jag bodde på ett hotell 15 minuter från stallet Magi stod i, men kunde med min hyrbil lätt ta mig dit. Efter dagarna i Gladstone var det till helgen äntligen dags att ta oss in till Central Park för tävlingen. Eftersom att Central Park, eller nej, New York i största allmänhet är extremt fullt med både trafik och människor överallt är det i princip omöjligt att ta sig in mitt på dagen med stora lastbilar fulla med tävlingshästar. Därför lastade vi mitt i natten och körde sedan in i Central Park.
  
Trots att det var mitt i natten vi rullade in med hästarna var det knappast dött i staden. De stora bildskärmarna spelade för fullt när vi rullade förbi och vi stod alla och klappade på våra hästar som stod med stora ögon och kollade ut genom de små fönstren som fanns i lastbilen. Alla hästar var konstigt lugna. Det var som att de var lika fascinerade som vi var. Väl framme vid tältstallarna som var uppbygga en 10 minuter från själva arenan så lastade vi ur och stallade in.
  


På plats i Central Park.
  
Som tur var fanns det som en liten egen stall-del med tältstallarna och alla hästar, för om någon hade berättat för Magi att han var mitt i stora Central Park hade han nog krävt att jag skulle sovit med honom i boxen om nätterna.

Magi var superfin på träningarna. Jag minns att Tinnes tränare Lussan inte var med vid denna tävling och det måste vara bland de första tävlingar jag gjorde tillsammans med Tinne. En riktig rivstart kan man säga att jag fick med Tinne – med hela resan och att vara ett öga på framridningen och agera bollplank. Jag sov nog väldigt gott när jag kom hem.

Vägen till tävlingsbanan var inte direkt kort och inte heller enkel. Cyklister, mopedister och allt annat som kan försiggå i Central Park en vanlig dag. Halvvägs till banan gick vägen under en bro. Vid ett tillfälle, jag tror det var på väg till küren, så var det ett ekipage med häst och vagn som kom travandes, på asfalt, på bron, just ovanför oss, som vi kunde se – för det var ingen hög bro. Och de passerade bron just när vi gick under den. Samtidigt var det en rockkonsert minns jag i andra delen av Central Park som vi också kunde höra basen ifrån. Miljöträning? 

Magi var verkligen en stjärna under hela tävlingen både prestationsmässigt men även hur han tog omgivningarna och hanterade hela New York-miljön. 

Banan var helt fantastisk, omgiven av läktare och med alla skyskrapor i bakgrunden. Som att någon har åkt med en jättehelikopter över New York och bara droppat en dressyrbana mitt i. 
  


Magi nöjd på promenad med täcke från andraplaceringen.
  
I Grand Prixen på fredagen fick de 73,140 procent och placerade sig på en andra plats. I küren 76,650 procent och återigen på en andraplats. Fantastiska lilla häst. 


Tinne på prispallen på den mäktiga arenan bredvid Judy Reynolds och Mikala Gundersen. Kolla bakgrunden!
  
När tävlingen var avklarad så var det samma resa hem igen – fast bakvänd ordning såklart. Tillbaka till Gladstone – till flygplatsen – flyg till Schipol – bil hem med två stopp på vägen. Noggranna koller utförs utav veterinärer på hästarna för att de ska få resa vidare och vi hästskötare som knappt lämnar hästarna ur sikte under dessa resor har koll så att hästarna är redo för resan som väntar. 
  
Väl hemma på stuteriet väntar hemmaboxen med lite extra halm och den efterlängtade gräshagen. 
  
Josefine 


Läst 3553 ggr

Fler inlägg

SEP
18

Startar hästhotell med bred inriktning

Text: Linnea Lindahl
Foto: Privat
  
– Vi har funderat på det länge men har inte haft tillräckligt med utrymme för detta i vårt andra stall, säger Mari Andersson.
Det nya stallet har bättre planlösning och uppdelning mellan boxarna, menar hon. Hästhotellet kommer att vara beläget i en vacker miljö mellan Flen och Katrineholm.
– Det ligger nära riksväg 55 där många hästtransporter passerar. Vad vi vet finns det inget liknande stopp vid denna väg, så behovet verkar finnas.
    
Vänder sig till flera målgrupper
Hästhotellet har en bred inriktning. Det kommer att vända sig till tävlingsryttare och hästtransportörer som vill göra ett vilostopp på resan, men även till de som önskar att någon tar hand om hästen när de ska åka på semester.
– Kanske behöver man resa bort eller så är man skadad och kan inte ta hand om sin häst själv, säger Mari och fortsätter:
– Om hästen är skadad kan vi dessutom erbjuda hjälp med enklare rehab och igångsättning, samt promenader. Detta under ledning av veterinär förstås, och att man lägger upp en plan med hästägaren.
Även de som väljer att semestra med sin häst är välkomna till hotellet för längre, tillfällig uppstallning.
– Det kommer att finnas övernattningsrum med bäddsoffa som fälls ut till en dubbelsäng. Även kyl, frys, mikro samt kaffe- och vattenkokare finns. Frukost kommer också att ingå för de som sover över, sedan kan vi fixa övriga måltider enligt önskemål.
Mari menar att det kan krävas att man riktar sig till en bredd av olika kunder för att få det hela att gå ihop.
– Jag tror att man behöver ha en bred inriktning för att kunna nå ut och få en återkommande kundkrets, säger hon.
  
Noggrant agerande kring smittor
När olika hästar och människor, på resande fot, vistas på samma anläggning krävs att man tänker till kring smittorisker. Mari menar att det kommer att krävas noggranna basrutiner.
– Vi har en gårdsveterinär just nu, som även kommer att finnas på hästhotellet. Hon är väldigt duktig på smittskydd och vi har diskuterat det hela med henne, berättar Mari och fortsätter:
– Givetvis kommer vi att vara noga med att mocka ut boxarna efter varje häst som har varit på plats och kommer även att rengöra med Virkon. Sedan kommer vi självklart att använda separata redskap till hästhotellet och vårt inackorderingsstall, så att det inte blandas ihop. Just nu renoverar vi och målar i stallet. Vi kommer eventuellt att bygga om en del, beroende på vad veterinären tycker. Några onödiga risker kommer vi inte ta, utan vill göra det som krävs för att det ska vara så säkert som möjligt.
  
Öppet klimat i historisk miljö
Stallet där hotellet ska inrymmas är beläget i vacker miljö på en gammal gård från 1300-talet.
– Det är en historisk och fin miljö med naturen och sjön nedanför gården, berättar Mari.
Men det hon tror kommer vara den största trivselfaktorn är det goda klimat hon upplever mellan människorna på gården. 
– Vi har drivit vårt inackorderingsstall i tre år nu och har ett otroligt fint klimat mellan både hästar och människor. Vi vill att även hotellets gäster ska kunna ha roligt tillsammans och känna sig välkomna. Att de ska kunna komma hit för återhämtning, säger hon och fortsätter:
– Vår styrka är våra duktiga medhjälpare som är väldigt engagerade och närvarande människor.
  
Vill inspirera andra småföretagare
På gården finns även rasthagar till hästarna samt en ridbana. Det finns alltid något att göra, det är mycket jobb när man är egenföretagare, men det gillar Mari.
– Vi vill inspirera andra småföretagare att våga satsa. Visst är det mycket jobb, men det är väldigt kul och kan leda till något fantastiskt, säger hon.
Mari ger ett par råd om hur man kan tänka om man ska starta ett företag.
– Du får börja i mindre skala och visa att du är seriös. Det gäller att visa omsorg. Vår största framgång har varit vår öppna dialog med bra klimat för inackorderingarna, det tror jag har hjälpt oss. Var alltså rädd om dina kunder, visa engagemang och vilja, var öppen och flexibel samt våga lyssna och leda – även när det svajar. Ta även vara på de förutsättningar du själv redan har och stirra dig inte blind på vad andra har. Utnyttja just dina möjligheter. 


Mari och Niklas Andersson på gården. 


Rasthage med sjöutsikt. 


Utebanan. 


Läst 701 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
17

LAGERRENSNING: Alla ridövningsböcker ur dressyr- och hoppserierna ska bort!

Vi startade vår bokutgivning redan 2006 med serien Dressyr med Hippson. 2008 kom hoppningens motsvarighet. Sedan dess har vi sålt över 35 000 exemplar av böckerna och vi får ständigt mejl från läsare om vilken inspirationsboost de är.
Nu har vi dock ytterligare fyra bokserier och tre fristående böcker i vår bokshop. Därför måste tyvärr de tidigare serierna ge plats för kommande versioner och helt nya böcker. 
  
Halva priset – endast 199 kronor!
Du köper varje bokserie för halva priset och betalar alltså bara 199 kronor för tre böcker – med mer än 70 av våra bästa ridövningar i varje serie.
Till lagerrensningen

Prenumeranter sparar 500 kronor
Är du prenumerant på kunskapsmagasin Hippson får du båda serierna i ett paket för endast 299 kronor. Som prenumerant kan du alltså spara 500 kronor jämfört med ordinarie pris! För att få tillgång till prenumerantpriset måste du vara inloggad med den mejladress som prenumerationen är knuten till.
Logga in här
Bli prenumerant och få tillgång till kanonpriset


Läst 255 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
17

Hästgård på Orust med både lösdrift och stall

"Veckans gård" har ett boningshus från 1926 där man bland annat har bevarat flera vackra kakelugnar. Huset är rymligt med sex rum, varav tre sovrum. Köket har ett stort, gammaldags inbyggt skafferi. Det vackra gamla trägolvet är bevarat och tillbyggt finns ett stort uterum.
  
Luftigt stall samt lösdrift
Stalldelen renoverades 2006, förutom taket. Stallet, med sex boxar, är ljust och luftigt. Där finns en stor sadelkammare, foderkammare, torkrum för täcken samt toalett. Ridbanan mäter 20 x 60 meter och el är framdraget om man vill sätta upp belysning. Lösdrift med plats för fyra hästar finns också. Det finns gott om såväl gräshagar som grusade rasthagar och vatten är framdraget till samtliga hagar. I ladan finns även ett dubbelgarage, maskinhall, verkstadsdel samt loge.


I ö-kommunen Orust är det aldrig långt till havet.


Välkomnande hall.


Vardagsrum med vacker kakelugn.


Ljust uterum.


Kök och matplats.


Ett av husets tre sovrum.


Rum med utsikt.


Rymlig hall på övervåningen.


Stallbyggnaden.


Hästarna kan titta ut.


Luftig stallmiljö med vackra, uppmurade boxväggar.


Rymlig sadelkammare.


Torkrum för blöta täcken.


Ridbanan med måtten 20 x 60 meter. El är framdraget om man vill sätta upp belysning.


Ladan innehåller även loge, dubbelgarage, maskinhall och verkstad.

Utgångspris är 4 375 000 kronor.
 
Till mäklarens annons


Läst 4106 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Startsidan »Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng


Josefines senaste
Arkiv