Jag tänkte fortsätta att ta upp ämnen ni önskat att jag ska skriva om. Så skönt att slippa hitta på något själv! Därför tänkte jag gå igenom lite hur vår vardag här på Stuteriet ser ut, vilka rutiner vi har, etc. Hoppas att det blir rolig läsning och kommentera gärna inlägget om du har några frågor!
Vi börjar varje dag med att 07.00 utfodra alla hästar hö. Inte så komplicerat. Alla får lite olika mängd beroende på vad de behöver. Ex. En hingst som tappas får en lite större mängd för att tillgodose just hans behov.
Efter höfodringen utfodras krafft i form av havre, müsli eller pellets. Vi mockar sedan stallet och lindar av ev nattskydd eller nattlindor. Vi mockar med bädd i boxarna och tar bara bort de översta lagret kiss. De flesta står på spån och vissa med lite halm. När vi mockat en box sopar vi in ev spån som kommit ut i stallgången under mockning. Innan vi tar ut en häst från boxen kratsar vi alltid hovarna, var box har sin hovkrats som sitter med magnet mot boxdörren. Boxdörrarna står alltid vidöppna när boxen är tom och om det ligger en hög kvar i boxen efter hästen är uttagen mockar vi alltid bort den och sopar in. Sopa, sopa, sopa.
Sedan har var häst ett eget schema för dagen. Vissa ska gå ut en sväng i hagen direkt efter frukost, vissa ska tränas eller ridas ut. Vi rider under förmiddagarna (8.30-12.00) om någon inte hinns med under förmiddagen kan den arbetas under eller efter lunchen. Vi har tre olika hagsläpp under dagen. Det första klockan 8.00, det andra 10.00 och de sista 12.00. Vi har både grushagar som är våra allväders-hagar och gräshagar. Gräshagarna används enbart vid fint & torrt väder. Det har ju varit lite svajigt väder på sistone med både kalla grader och regn men nu äntligen kan man börja ha ut fler i gräs, ett riktigt sommartecken om du frågar mig! Alla våra hästar får möjlighet till att gå i gräshage, vilket dom flesta uppskattar!
På tavlan i sadelkammaren hittar man all information om dagen som man behöver. Alla ryttare har en varsin kolumn med vilka hästar de ska rida för dagen samt ett hagschema för vilka hästar som ska ut i vilka hagar vid vilket hagsläpp. Jag brukar se till att ha gjort hagschemat eftermiddagen innan för att inte bli stående hela morgonen med att göra det. Det kan ta sin lilla tid, för man vill inte göra fel, då blir det dålig stämning hela dagen. ;)
Alla hästar blir ordentligt framskrittade. Beroende på dagens tempo kan nån gå i skrittmaskinen medan vi äter frukost och går igenom dagen. Andra skrittar vi ut innan vi rider. Jag skrittar fram alla Tinnes hästar, gärna i skogen, innan hon rider. Ibland om hon inte ska tävla just då kan jag rida fram lite. Annars hjälps vi alla åt att få förmiddagarna att flyta så smidigt som möjligt, vissa rider fram, visa skrittar ut etc, etc.
Två gånger i veckan kommer vår hästmassör ut och går igenom en del av våra hästar. På Torsdagar rids alla hästar ut i skogen eller på vår galoppbana.
När förmiddagen är klar fodrar vi lunch i samma anda som morgonfodringen. Först hö och sedan krafftfodret, men denna fordring med en mash- och betforblandning som vi sätter i blöt efter morgonfodringen. Även vitaminer, mineraler och övriga tillskott utfodras till lunchen. Efter fordringen ska sista gänget släppas ut i sina hagar och vi äter själva lunch.
Under eftermiddagen så mockar vi boxarna, igen, och varje häst får omvårdnad utifrån behov. Dom ryktas och pysslas om. De flesta föredrar att stå i våra magnettäcken. Vi har två olika sorter, ett som är ett rent magnettäcke och ett som är ett kombinerat massage- och magnettäcke. Det är såklart inte något alla hästar tycker om, men man märker ganska snabbt. Även de mest rastlösa kan stå i 30min (ett program) och bara njuta. Vi har även en kall-laser som vi använder. Ofta får man bra råd av vår hästmassör om områden på hästen att vara uppmärksam på. Vissa går en sväng i skrittmaskinen, dom som inte klarar av det får gå en promenad för hand i skogen. Jag tänkte senare göra en knopp- och groom tutorial och lägga upp för mer detaljerad inblick i skötseln, om ni vill? ;)
Vi eftermiddagsfodrar 16.00 och efter det får de kvällshö 21.00.
Idag är vi ett härligt gäng på 8 personer som jobbar i stallet, var person har sina uppgifter så att dagarna flyter så smidigt som möjligt och så att hästarna får bästa möjliga omvårdnad. Ibland har vi praktikanter hos oss i perioder, om du är intresserad av att söka praktik hos oss så kontakta min kollega Alicia på mail: alicia@lovstastuteri.com
Josefine
Efter sju år på Lövsta har det blivit dags för mig att testa vingarna och ge mig ut på nya äventyr. Det här är med andra ord mitt sista blogginlägg på Hästskötarbloggen. Jag hade hoppats på fler inlägg än vad det har blivit men – hästarna kommer alltid först som ni vet och tiden har helt enkelt inte riktigt räckt till.
Istället för att skriva ett långt inlägg om min tid på Lövsta och försöka förklara allt jag lärt mig och fått uppleva har jag dock bestämt mig för att göra en "Best of" med lite highlights från mina år på Lövsta Stuteri i kronologisk ordning. Mycket nöje!
PRAKTIK LÖVSTA STUTERI - 2012
När jag läste Unghäst på Flyinge gjorde ja en av mina praktikperioder på Lövsta. Tack vare min mamma som tyckte att Tyskland var lite väl långt bort. Det var första gången jag satte min fot på Lövsta och föll pladask. Tack mamma.
LÖVSTA SOUTH, WELLINGTON - 2014 – 2020
Årsskiftet 2014–2015 spenderades min första säsong på det som kom att bli mitt andra hem – Lövsta South i Wellington, Florida. Många roliga minnen, nya vänner och tävlingar jag aldrig kommer att glömma därifrån.
UVM BL.A. 2015 – 2016
Efter min första vistelse i Wellington så fick jag hänga på Carro och hennes hästar på tävling vilket var väldigt roligt och lärorikt. Det var allt ifrån mindre tävlingar med någon häst som skulle vidareutbildas, till Unghäst-VM och Breeders med Van Vivaldi & Sankt Erik II och internationella starter med Paridon Magi.
CENTRAL PARK HORSE SHOW – 2016
Min första internationella tävling med Tinne och Paridon Magi. En riktigt rivstart inser jag nu när jag kollar i backspegeln men det väldigt roligt och lärorikt! En tävlingsplats i den miljön och med den logistiken, egentligen allt runt omkring, har jag aldrig upplevt efter det och kommer nog inte att göra det heller...
EM I GÖTEBORG – 2017
Första mästerskapet! Väldigt spännande och pirrigt såklart. Såpass pirrigt att jag satte FEL nummer på nummerlappen vid vet-check (jag hade vänt 6an mot en 9a)! Sånt jag kan komma och tänka på när jag inte kan somna om nätterna. Tur vi tog medalj med laget! ;)
ROTTERDAM – 2018
Min första tävling med Anton. Midsommar i lastbilen med laget och många skratt.
1:A HELGEN I DECEMBER – 2018
Vilken helg! Jag vann årets hästskötare på Ryttargalan och senare under helgen visade Tinne & Anton upp deras fantastiska kür i Top 10-finalen.
VM I TRYON – 2018
Väldigt häftig upplevelse med minnen och erfarenheter för livet. Blod, svett & tårar tillsammans med bästa teamet.
WC-FINALEN I GÖTEBORG – 2019
Finalen kom att bli Antons allra sista tävling. En fantastisk sista ritt, varken jag eller Tinne kunde hålla oss för tårar.
VÄRLDENS BÄSTA KOLLEGOR 2012 – 2020
Från start till mål har jag varit så extremt bortskämd med världens bästa kollegor, chefer och arbetsgivare. Det är absolut ett företag, ett jobb men också – min familj.
PEACE OUT!
JOE
Läst 27484 ggr | Kommentarer | Kommentera |
Läst 41003 ggr | Kommentarer | Kommentera |
Bättre sent än aldrig, här kommer den tredje och sista delen av grooming serien. Knoppning. Enjoy!
Josefine
Läst 37517 ggr | Kommentarer | Kommentera |
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!