Hästskötarbloggen - Vi tar det från början!
MAJ
14

Vi tar det från början!

Hej igen! 

Först och främst vill jag bara tacka alla som skickat förslag på så många bra ämnen jag kan ta upp här i bloggen, vilken härlig start! Tack! Ett utav dom var att jag skulle berätta om hur jag hamnade på Lövsta och tänkte att det kanske är ett bra första inlägg. 

Vi backar bandet till 2012 då jag började på Flyinges Unghästutbildarprogram (2012-2013). Eftersom att programmet var yrkesförberedande så var det ganska mycket praktik. Först åkte jag två månader till Henrik von Eckerman som då var baserad hos Ludger Beerbaum i Osnabrück, Tyskland. Den andra praktiken vart lite närmre, nämligen på Lövsta i Upplands-Väsby.
Tack vare den långa period jag praktiserade så fick jag verkligen arbeta in mig i alla rutiner, lära känna alla som jobbade i stallet och alla hästar. Även fast det idag känns som tusen år sedan kan jag ändå minnas min första gång jag var på Lövsta.
Det var inte likt något stall jag varit i tidigare och vissa delar tyckte jag inte ens såg ut som att de tillhörde ett stall. Det var stor skillnad från andra inackorderingsstall och ridskolor, som för mig då var den typiska stallmiljön.

Det kändes på ett sätt som att jag hade hittat hem, för jag stormtrivdes verkligen från dag ett. Men på ett sätt kändes det även som en dröm. Som att det var ouppnåeligt att nånsin få spendera sina dagar där, ta hand om alla fina hästar och vara en del av Team Lövsta.
Men jag vart erbjuden sommarjobb direkt efter praktiken och sedan provanställning efter det. Jag hade inte direkt några egna tydliga eller bestämda mål med min utveckling som ryttare när jag kom till Lövsta. Jag fick rida ut en del hästar, rida fram ibland åt Tinne och Carro, vilket var jätteroligt! Men - det var helt klart något extra med att bara vara i stallet och ta hand om hästarna och allt där till.

Sara var Tinnes hästskötare på den tiden och jag var alltid fascinerad av henne, hennes hårda arbete och känsla för hästarna. Hon fixade och donade, höll ordning och reda. Stenkoll på sina hästar, alltid steget före. Kändes som rena motsatsen till mig då som var mer "ny på jobbet".
Jag minns en Söndag jag jobbade, kände mig som en riktig sopa. Jag skulle gå ut och gå med Anton och han har verkligen en tendens till att köra lite med ny personal och praktikanter. Han vart super arg om han inte fick stanna och beta så det vart inte en så lång promenad men när jag tillslut bestämmer mig för att nu får han faktiskt inte beta mer, då ställde han sig på min fot. Hårt. Trots att jag var super noggrann och försiktig. Jag var inte ens i närheten av hans hovar! Det var som att han siktade och så sen stod han kvar på foten. Jag ringde Sara och berättade om vad som hade hänt och att jag inte kunde gå. Hon fick be så mycket om ursäkt och att jag skulle säga till på skarpen. Det gjorde jag såklart inte, jag mutade honom med sockerbitar hela vägen hem. Med Sara skulle han aldrig göra så. Dom hade något annat. 

Det vart på något konstigt sätt något form av mål att jobba emot men samtidigt med känslan "det där skulle jag aldrig någonsin klara av". Konstigt. 
Efter mitt första år på (mitt numera andra hem) Lovsta South, Wellington, Florida, så var Caroline med familj med. Hon tävlade Paridon Magi som var med och jag pysslade lite extra med honom efter hans starter. Vi bestämde sedan att jag skulle få följa med Caroline ut på tävlingar när vi  kom hem till Sverige och hjälpa till. Det var även då som vi köpte Van Vivaldi och jag kommer aldrig glömma när Carro berättade det för mig och att jag då skulle få ta hand om honom när vi kom hem. Det kändes helt sjukt. "Jag ska få ta hand om VAN VIVALDI" minns jag att jag tänkte. För mig var det då obegripligt och jätteroligt. 

Sedan gick tiden, jag var med Carro på reser med hennes tävlingshästar (Paridon Magi, Sankt Erik II & Van Vivaldi) vilket var så kul och lärorikt.
Efter OS i Rio slutade Tinnes hästskötare Sara och hon behövde därför en ny. Eftersom att Carro var gravid och inte tävlade någonting just då vart det nog helt naturligt att det var jag som skulle ta över men det var inga naturliga tankar som for genom mitt huvud där och då.

Jag var så nervös. Över att inte lyckas, över att inte vara bra nog. Flera gånger övervägde jag att det inte var någon idé för mig att göra det överhuvudtaget, jag vågade inte. Men jag gjorde det ändå och det är en himla tur - för det är nog det bästa val jag nånsin gjort! 

Josefine


Läst 14409 ggr

Fler inlägg

JUL
20

Gepetto blev 37 år gammal: ”Det är väldigt, väldigt tomt”

Text: Ida Röök
Foto: Privat 

När Matilda Winglander började rida på Jönköpings fältrittklubb som liten var Gepetto där och fick henne att känna sig trygg. Senare köpte hon och hennes familj honom, de sålde dock honom vidare under ett par år. Men de senaste tio åren har han varit tillbaka hos Matilda.
– Jag har haft honom som foderhäst, när jag fick hem honom igen var han 27 år, säger Matilda.
De senaste tio åren har Gepetto alltså funnit där som en klippa att luta sig mot i vått och torrt, han var pigg och reds ända in på slutet.

Veterinären kom ut
Men så i söndags blev han akut sjuk i kolik.
– När jag kom till betet stod de konstigt i en klunga runt honom. Han ville inte riktigt komma till mig så jag förstod direkt att något var fel.
Matilda fick in valacken i stallet, där han började flåsa och svettas. Hon ringde ut veterinär som satte in behandling mot kolik.
– Sedan gick vi med honom och lät honom vila mellan varven enligt schema från veterinären. Han blev bättre men jag kände ändå att jag ville köra honom till klinik för att kolla mer noga. Jag åkte hem och vände innan vi skulle köra till kliniken och när jag kom tillbaka en dryg timme senare var han riktigt dålig igen. Då förstod jag att det inte fanns något att göra.
En veterinär kom ut och tog bort Gepetto. Matilda hann säga hej då på ett värdigt sätt.
– Det går inte att beskriva riktigt vad han har betytt för mig. Han var en häst på miljonen. Jag tror aldrig att jag kommer att få en sådan häst igen. Han har funnits med så länge, så det är väldigt, väldigt tomt här nu.


Tidigare på Hippson.se:
37-årige Gepetto fortfarande pigg och fräsch


UTRUSTNINGS-VECKA PÅ HIPPSON!
Hitta (eller sälj) din nästa pryl på Hippson Market

Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin: "Utrustning | Alla".

Har du en egen pryl att sälja?
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du säljer som privatperson eller som företag. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger en extra trygghet.
Publicerar du en annons i någon av underkategorierna till "Utrustning" visas den just nu även på Hippson.se. Vill du ha hjälp med att komma med kan du kontakta: info@hippsonmarket.se

Läst 827 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
20

Henrik von Eckermann avstår Rolex Grand Prix: ”Känns inte rätt”

Text: Ida Röök
Foto: Tomas Holcbecher

Det är SVT Sport som berättar om hur Mary Lou fick kämpa för att hjälpa det svenska laget till seger i nationshoppningen tidigare i veckan. Henrik von Eckermann väljer därför att inte starta med Mary Lou i morgondagens prestigefyllda och penningstinna Rolex Grand Prix.
– Det har varit fram och tillbaka här sedan nationshoppningen om huruvida jag ska rida Grand Prix-klassen eller inte. Hon hoppade fantastiskt men samtidigt så kände jag att hon fick kämpa något otroligt för att ta hem de där nollorna, säger Henrik till Hippson när vi når honom via telefon.

Brukar göra jobbet mer själv
Han hade en bra känsla under de två rundorna i nationshoppningen men samtidigt var det något som inte riktigt stämde.
– Hon brukar ta mig till hindren, suga tag liksom. Nu fick jag verkligen rida för att hon skulle vara nolla. Då känns det inte rätt att ta ut henne i tre tuffa rundor till. Jag måste lita på min magkänsla där, konstaterar Henrik.
Som tävlingsmänniska är det naturligtvis tungt att tacka nej till en klass med mycket prispengar och inte minst prestige.
– Det är klart att det känns skitsurt. Men i slutändan är det jag och min häst. Jag måste lyssna på henne och med allt som hon har gett mig hittills hade det inte varit rätt att kräva mer nu när hon fick anstränga sig till 150 procent i nationsrundorna.
Diskussionen om huruvida han ska starta eller inte har i huvudsak hållits med Mary Lous ägare, Gregor Tovek.
– Han har fullt förtroende för mig och han litar på mig och mitt beslut.

Läs mer hos SVT Sport


UTRUSTNINGS-VECKA PÅ HIPPSON!
Hitta (eller sälj) din nästa pryl på Hippson Market

Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin: "Utrustning | Alla".

Har du en egen pryl att sälja?
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du säljer som privatperson eller som företag. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger en extra trygghet.
Publicerar du en annons i någon av underkategorierna till "Utrustning" visas den just nu även på Hippson.se. Vill du ha hjälp med att komma med kan du kontakta: info@hippsonmarket.se

Läst 1548 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
20

Svenska dressyrlaget fyra i Aachen  – Therese Nilshagen bästa svensk

Nationstävlingen avgjordes med Grand Prix Special och för lagresultatet lades de tre bästa resultaten från Grand Prix och de tre bästa resultaten från Grand Prix Special samman. Efter att Grand Prix-klassen ridits låg Sverige på en fjärdeplats. En placering de behöll alltså.
Tyskland vann klassen, med två ryttare – Isabell Werth och Dorothee Schneider – på podiet individuellt.

Flera nior
Therese Nilshagen på Dante Weltino OLD fick 76,596 procent, med bland annat flera nior på den ökade galoppen och på ryttarens position och sits. De kom på åttonde plats. Rose Mathisen med Zuidenwind 1187 landade på 72,872 procent, medan Michelle Hagman Hassink med Chagall H fick 69,894 procent. Antonia Ramel och Brother de Jeu belönades med 74,702 procent, med bland annat en nia för piruetten till höger.
Nations Cup i Aachen är den näst sista omgången i ligan. Inför Aachen låg Sverige i topp, Nederländerna låg tvåa och Tyskland trea.

Resultat, lag
Resultat, individuellt


UTRUSTNINGS-VECKA PÅ HIPPSON!
Hitta (eller sälj) din nästa pryl på Hippson Market

Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin: "Utrustning | Alla".

Har du en egen pryl att sälja?
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du säljer som privatperson eller som företag. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger en extra trygghet.
Publicerar du en annons i någon av underkategorierna till "Utrustning" visas den just nu även på Hippson.se. Vill du ha hjälp med att komma med kan du kontakta: info@hippsonmarket.se

Läst 536 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Startsidan »Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng


Josefines senaste
Arkiv