Hippologbloggen - Varje ryttares ansvar
MAJ
13

Varje ryttares ansvar

I veckan höll dressyrtrion Louise Nathhorst, Tinne Vilhelmson Silfvén och Therese Nilshagen clinic på RS. Trion bjöd på bra ridning och inspiration, men framförallt kloka ord och budskap. Det handlade om ödmjukhet mot hästen och att hela tiden bygga upp hästens utbildning på ett positivt sätt. Det här är budskap som jag själv känner en stark anknytning till och vill därför lyfta ämnet lite till.

När man arbetar med unga hästar är det otroligt viktigt att komma ihåg att deras kunskapsbank är som ett blankt papper. Det finns inga regler om vad som är rätt eller fel skrivet på pappret. Det är upp till Dig som hanterar hästen och rider hästen att hjälpa den att fylla i pappret. Jag tror att som människa underlättar man hästens pappersarbete om man berättar för den vilket beteende som är "rätt" (dvs vilket vi människor föredrar). Jag tror man kan minska förvirringen hos hästen enormt genom att berätta för den när den är duktig och gör rätt. Däremot blir det svårare för hästen att lista ut vad som är "rätt" om listan med vilka beteenden som är "fel" bara blir längre och längre. Uteslutningsmetoden är inget jag tror på här.

Pappersarbetet gäller även för den äldre hästen. Skillnaden är att den äldre hästens papper inte är blankt. Där är det upp till Dig som hanterar och rider hästen att hjälpa den till att kunna stryka över (helst sudda ut, men kan vara svårt om det är skrivet i bläck) från listan med "fel" och istället fylla på listan med "rätt". 

Jag lever själv i tron om att hästar är vänliga djur som helst av allt vill försöka vara oss människor till lags. De måste bara bemötas med kärlek, respekt och en trygg hand som lotsar dem genom livet. 

Scenario 1:

Om du är ute sent på kvällen och går i en mörk gränd och samtidigt får stryk och höra hur dum i huvudet du är. Kommer du att gå samma väg nästa gång? Eller kommer du att försöka fly och hitta en annan väg för att slippa obehaget?

Om du istället har en orädd och lugn vän med dig i gränden, som berättar för dig att ingenting är farligt här. Ökar oddsen för att du kommer att välja samma väg igen då?

Scenario 2:

Om du ska lära dig något nytt. Förstår du bättre om jag höjer rösten eller rent utav skriker på dig när du inte kan?

Eller förstår du bättre om jag sänker tempot och går igenom allting bit för bit?

Jag skulle också vilja önska att fler ryttare hade ett öppet sinne till olika hästar. Hästar är otroligt känsliga för att läsa av människors sinnesstämning, vilket betyder att hästen känner om du är positivt eller negativt inställd till den. Det är roligare att gå till jobbet om Du känner att kollegorna gillar att arbeta med Dig. Försök att ha ett öppet sinne till varje individ. Vad behöver Jag göra för att lära Mig att rida den här hästen? Hur ska Jag gå tillväga för att kunna plocka fram det bästa hos den här hästen?

Jag skulle kunna skriva om det här ämnet i all oändlighet eftersom jag tycker att det är så viktigt, men nu ska jag behärska mig och börja runda av.

Jag måste ändå tillägga att givetvis kan man behöva berätta för hästen vad som är "fel" beteende om det finns risk att någon kommer till skada, men glöm då inte att berätta för hästen när den sen gör rätt.

Glöm inte bort kärleken till hästen! Det var väl på grund av den vi alla började med hästar en gång i tiden?


Frasse (Fatboy S) och jag segrade i gårdagens msv C2 på Wirsbo. Foto: Andreas Olsson

/Christoffer 


Läst 7940 ggr

Fler inlägg

MAJ
22

Antagningsprov

Min tid som student på Hippologutbildningen börjar lida mot sitt slut. Jag önskar att jag kunde stoppa tiden och bara få fortsätta med det här fantastiska livet jag lever just nu. Tänkte försöka mig på att summera tiden på hippologen och tänkte börja från början med antagningsprovet. Antagningsproven för hippologen 2018-2021 är i full gång här på Ridskolan Strömsholm, så vad passar bättre än ett inlägg om just det?

Jag kommer ihåg att jag var SÅ nervös. Jag ville så gärna bli antagen till utbildningen, så jag var tvungen att prestera bra under dagen. Jag hade samåkt med en tjej från stallet ner till Flyinge kvällen innan, där antagningsprovet var det året. Till vår hjälp, för att styra upp oss, hade vi min kära sambo som organiserade oss under dagen. Det är nog ingen lätt uppgift att försöka hålla ordning på två nervösa sökande... 

Första momentet var dressyr och jag kommer ihåg att jag tyckte det var så skönt att få börja med det momentet jag kände mig starkast i. Momentet gick helt okej och jag kunde ändå känna mig ganska nöjd. Jag fick rida två helt olika hästar och jag tyckte väl själv att den andra hästen räddade mig i momentet.

Nästa moment var "häst vid hand". Jag och min stallkompis hade förberett oss ganska väl innan och tagit en gemensam lektion i momentet. Även om den värsta nervositeten lagt sig efter dressyren, så fanns det mycket nervositet kvar till det här. Skulle jag komma ihåg stammen? Säga allt i rätt ordning? De tre stegen? Få hästen att trava? Innan den "riktiga" visningen, fick vi lite tid utanför att öva på. Hästen jag hade gjorde precis det jag bad om och det märktes helt klart att han var mer rutinerad på momentet än vad jag själv var. Jag kan tyvärr inte dela med mig så mycket mer från momentet då allt som hände från det att jag gick in i ridhuset, är som ett svart hål. Lite tråkigt, men det gick nog helt okej...

Sista momentet på dagen var hoppningen. Alla i gruppen var lite matta i slutet av dagen och min egen nervositet hade hunnit lägga sig ganska bra. Hoppning är inte min starkaste gren och var det än mindre då, så att få det momentet sist på dagen kändes ändå ganska bra. Nervositet kan ställa till det ganska mycket för en själv, så det var skönt att det värsta lagt sig till hoppningen. Jag minns att jag tyckte det var både krångligt och jobbigt att ändra stiglädren med foten kvar i stigbygeln, så jag försökte få till en bra längd på lädren redan innan jag satt upp. När jag väl satt där uppe, tyckte jag nog att de var lite korta men tänkte att jag är mest van att rida i dressyrläder, så allt känns nog kort nu. Jag tänkte också att jag snart skulle få göra hästbyte, så jag kunde stå ut. Nja, riktigt så ska man nog inte tänka. En bit in i framridningen hörde jag Daniels röst "Christoffer, brukar du hoppa i så korta läder?". Det var bara att ta sig in på mitten och försöka länga stiglädren med foten kvar i stigbygeln. Med rätt längd på stiglädren gick hoppningen bra den med.

Efter antagningsprovet, satte vi oss i bilen och åkte hem mot Stockholm igen. Vi släppte av min stallkompis i Enköping och hade då åkt hela vägen från Skåne. Klockan var närmare 1 på natten när jag och min sambo åkte sista biten hemåt. Ungefär två mil hemifrån, på motorvägen, hoppar ett rådjur ut framför bilen och träffas snett in i fronten. Rådjuret försvann ut i mörkret. (Vi ringde givetvis polisen.) Bilen blev stående med fronten hängandes på ena framdäcket. Jag minns inte riktigt vilken tid vi äntligen kom hem, men jag var inte så pigg på jobbet dagen efter i alla fall.     

Efter antagningsprovet var det en lång väntan innan vi fick redan på hur själva antagningsprovet hade gått. Ännu längre tog det innan jag fick veta om jag hade blivit antagen. Det blev jag. Jag och 21 sökande till. Min dåvarande stallkompis, Helena, som jag samåkte med ner till antagningsprovet tillhörde en av de 21 som också kom in. Helena har under tredje året forskat och skrivit sitt examensarbete om parasitbekämpning. Ni kan läsa om hur arbetet gick till här (om ni inte redan läst det).

Nästa inlägg handlar om första året, nere på Flyinge.

/Christoffer

 


Läst 2203 ggr Kommentarer Kommentera

APR
25

Bästa botemedlet när tankeverksamheten behöver få andrum

Det är mycket som pågår i mitt huvud just nu. Snart är skolan slut, vad ska jag göra då? Vad vill jag? Vart ska jag? Vem är jag?

Nä, riktigt så illa är det kanske inte. Jag tror mig veta vem jag är och vad jag vill. Men det är mycket som pågår nu med arbetsintervjuer, hästar som ska förberedas för unghästtest och mycket annat smått & gott. Detta resulterar i att jag har lite svårt att sova på morgonen och vaknar långt innan klockan ringer. 

Idag tog jag beslutet att gå upp och åka till stallet. Jag kan egentligen inte tänka mig en bättre start på dagen, än till häst. 

 
Vilken fantastisk miljö jag har att rida i varje dag! Inte alla som har ett slott runt knuten.


Läst 10052 ggr Kommentarer Kommentera

APR
22

Ny kompis

Sen en vecka tillbaka har jag fått en ny kompis att hänga med sista tiden på hippologen. Han heter Aston och är 4 år gammal, e. Ampere - Don Schufro. En supergo kille som jag fallit pladask för.


Råbäcks Aston f. -14 (Ampere - Don Schufro)

Jag är otroligt tacksam för alla fina hästar jag fått bekanta mig med under hippologen. Vi har genomgående haft ett bra hästmaterial under alla tre åren. Fantastiska hästar som jag alltid kommer att minnas.

Men än är det inte slut... Nu ska jag njuta av den tiden som är kvar med alla fina hästar, bra tränare och fantastiska klasskompisar!

 


Läst 10702 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Hippologbloggen »Hippologbloggen

Följ Christoffer Myrs äventyr på hippologutbildningen.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen Välj
Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen Välj
Kajsa Boström Välj
Hippologbloggen
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Följ Christoffer Myrs äventyr på hippologutbildningen.

Till bloggen


Christoffers senaste
Arkiv

Galleriet på Hippson Market

Populärt hos Granngården

Husbloggare

Antagningsprov

Hippologbloggen

Planering!

Therese

Massor av träningar!

Saras vardag

Till Husbloggarna