Hästskötarbloggen

Då har ännu ett år gått och det är väl nu alla vi skribenter ska skriva ner vad som hänt under året?!

Jag avslutar 2012 på samma ställe som jag började det kan man säga, förr året den 1 januari körde jag ner Daniels hästar hit till klattes inför deras resa över Atlanten, och nu ett år senare är jag här igen men denna gången för att ja själv ska åka över! :)

Detta året har vi som vanligt hunnit med massor av tävlingar, med och motgång, lycka och sorg. Några av höjdpunkterna 2012 är såklart alla vinster, det goda teamworket och den kommande resan.

                                                              VINNARE

 

 

 

                                            Många resor och mycket packning

 

    Spanien.                                 Irland.                                      Italien

 

 

 

Visst hinner vi med annat ibland också

 


 

Finaste Yummy blev såld 

 


Himlen är en ängel rikare världens bästa Isaac lämnade oss i stor sorg

 

 

 

Det var lite kortfattat om mitt år, nu hinner jag tyvärr inte skriva mer för nu ska jag iväg på middag, min plan var att skriva mer men eftersom wifi bestämde sig för att inte fungera under en lång stund så får ni hålla till godo med detta! 

 

GOTT NYTT ÅR mina vänner ha en fantastisk kväll MVH Ida Lövgren

 

 



Läst 23881 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
30
2012

 

Nu är vi i Tyskland hos Klattes, det är dom som håller i flygningarna! Hästarna mår bra och allt går fin fint.  Vi kommer stå här ett par dagar och sen den 3e åker vi till Amsterdam för att sen flyga till Miami.

 

Jag kommer att flyga med hästarna, det ska bli spännande. Jag har inte gjort det innan utan bara vart med vid lastningen för det. 

 

 

Jag bor i ett jätte fint gästrum här på gården, har stallet precis i anslutning. Hon som jobbar här är super trevlig, så nu ska jag iväg och äta med henne Så jag får skriva mer senare.

 

 

                              

                                       Fina Flecu <3


Läst 23364 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
24
2012

Så då var dagen som så många längtat efter äntligen här. Jag gillar julen, jag tycker det är mysigt med alla ljus och paket! Julmaten är tyvärr inte min melodi men skinkan är något jag gillar :) 

 

Som jag redan berättat är jag hemma i Filipstad över julen och bor hemma hos mamma, så igår enligt tradition så klädde vi granen, fixade skinkan, slog in paket och drack glögg. det var en mycket trevlig uppesittar kväll. När det är jul blir jag som ett litet barn, kalla mig barnslig om ni vill det är nog precis vad jag är! Men trots mina 27 år så älskar jag att vakna upp på julaftonsmmorgon och titta ner vid sänggaveln och se en julstrumpa fylld med paket och godis. Sen sitter jag där i sängen och öppnar paket innan det är dags att kliva upp. 

 

Något annat som jag tycker är är fantastiskt mysigt är att få kliva ner för trappen ner mot vardagsrummet och mötas av den strålande julgranen och alla julklappar som ligger där under. Förr om åren när jag hade mina egna hästar så hade vi alltid julmorgon i stallet och hästarna bjöds på knäckebrödstårta med olika godsaker på. Efter det var det dags för vår egna julfrukost, men i år nu när jag inte har några egna hästar så blir det bara frukost till oss själva direkt istället.

 

Nu har julen börjat och jag vill passa på att önska er en riktig GOD JUL...

 

(tyvärr så lyckas jag inte lägga in någon bild idag, vet inte vad jag gör för fel?!)


Läst 24182 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
22
2012

Ber om ursäkt för ännu en frånvaro, dels har jag haft sjukt mycket att göra och efter de blev ja så sjuk så jag var glad att ja tog mig upp ur sängen. Nu är det bättre och jag är hemma i Värmland i mitt gamla flickrum för att fira jul.

Några av mina hästar har redan flugit öer och borde komma ur första karantänen idag och sen måste stona stå i ytterligare karantän.

Jag och de andra hästarna flyger den 3e, ska bli jätte spännande och jag är jätte taggad.
Jag lovar att skriva mer om de, men nu ska jag bege mig mot Karlstad och shoppa de sista julklapparna (precis som alla andra)N ;) Ska också hälsa på min häst som förmodligen är lite tjock eftersom vi ska få fölis till sommaren... Då blir jag gudmor.. =) 

Så ja ber om ursäkt för detta korta men på återseende... =)


Läst 22115 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
12
2012

Häromdagen när jag gick in på Hippsons förstasida, så kom det upp en artikel som Anki gjort om en tjej vid namn Linn Lilja. Mycket kul tycker jag dels för att iden är mycket bra och dels för att jag och Linn gick på Lillerudsgymnasiet samtidigt.

För er som inte läste artikeln så är Linn bla diplomerad hästskötare, diplomerad ridinstruktör level 2 och har även banchefsutbildning. 

                   

Hon har nu startat eget och erbjuder er tjänster som t ex häst och ryttarutbildning, stalltjänst och coaching. Hon hjälper dig även gärna med foderstatsberäkning eller hjälper dig allt från longering till sitsträning.
Har ridläraren på din ridskola tagit tjänstledigt eller är sjuk då kan ni hyra in Linn.

    

Jag tycker att det är roligt att hon kommit på detta och jag hoppas verkligen att hon kan hålla denna idén vid liv. Jag vill också lägga upp detta här för att hjälpa en vän på vägen.
Är du intresserad gå jätte gärna in på hennes hemsida www.linnlilja.se där kan du få all information du behöver och även läsa Linns blogg.

                                   




Läst 27774 ggr Kommentarer Kommentera


             

Då jag inte är så tekniskt och inte förtsår mig på hur man kopierar hela länken så får det bli så här istället.
Alex har ju som ni säkert redan vet en välgörenhetsgala nu på lördag den 15e december, men redan nu kan ni hjälpa till genom att gå in på hans insamlingssida =)
Varje bidrag är mycket värt.  Vi är med är ni...???

Vill ni sänka pengar och göra en god gärning så här i juletider.
Insättningskonto, ange Välgörenhetsgalan 2012. Bank: SEB Hörby. Kontonummer: 5694 03 100 45

                                    
     
Jag kopierade insamlingsidan och det är det ni kan läsa här nedanför men annars kan ni gå direkt in på den här länken... 

http://insamling.sos-barnbyar.se/insamling/Pages/default.aspx?name=AlexZetterman&et_cid=5&et_lid=5&et_sub=hjalp-till-button


Välkommen till insamlingssidan för Alexander Zetterman!
Välgörenhetsgalan 2012

 

Hej,

Den 15 december arrangerar jag med hjälp utav flera andra en välgörenhetsgala med ridsport tema i Helsingborgs ridhus. Alla pengarna kommer att gå oavkortat till SOS Barnbyar i Brovary, Ukraina.

Jag är professionell hoppryttare och mycket av min och mina kollegors fokus ligger på att konstant söka resurser för att kunna tävla på en så hög nivå som möjligt. Inom våran sport finns otroligt mycket välvilja i hästägare, sponsorer m.fl. Jag har haft förmånen att få stöd utav många hästägare och finansiärer som har hjälpt mig nå dig jag är idag, vilket jag är otroligt tacksam för.

I min uppväxt har det alltid varit självklart att visa tacksamhet och att ge tillbaka och idén om att göra något i välgörenhets syfte har alltid funnits i bakhuvudet. Men de saker man inte måste göra drar man gärna ut på. Men en dag fick jag höra från en högt uppsatt man i näringslivet att vi i ridsporten alltid söker resurser och sponsorer, men sällan ger något tillbaka till övriga samhället. Då besultade jag mig för att påbörja arbetet med galan.

Min syn på välgörenhet är; allt levande på jorden har två tillstånd, antingen växer vi eller vissnar och dör. Desto mer vi växer som människor, desto mer har vi att dela med oss och ge tillbaka till andras liv.

Då tänker jag på människor som gått igenom fruktansvärda saker i livet, kommit ut starkare och förgyllt andras liv desto mer. Historien om Nelson Mandela är ett klassiskt exempel.

Har ni tänkt på hur personer som aldrig fått något gratis i livet ofta blir de som bidrar mest till samhället?

Livet handlar inte om jag eller mig, det handlar om oss. Denna sanna glädjen i livet hittar vi inte bara i att prestera, utan att kunna göra något utöver oss själva, att ge något av de vi är.

Hittills har arbetet med galan varit en fantastisk resa och att få bli bemött av så positiva, hjälpsamma människor är något som varit stundtals hårresande.

När jag tittade på möjligheterna att arrangera en välgörenhetsgala var det ont om tid, så jag kontaktade SOS Barnbyar eftersom det är en stor organisation som man kan få bra support från. Sedan kom alternativen fram om vilka projekt som kunde vara tillgängliga. Då valde jag att hjälpa till i Ukraina, eftersom det är en starkare koppling med Sverige än de andra afrikanska och asiatiska länderna.

Målet med galan är att dra in ca. 200 000kr, vilket hade varit tillräckligt mycket för att driva ett familjehem i Brovary, Ukraina i ett halvår.
Hjälp till att samla in pengar till denna insamling genom att berätta om den för dina vänner. Ladda ner och placera en widget på din blogg eller hemsida. Mejla eller berätta på Facebook om denna insamling.

 

 

Namn Datum Har donerat Kommentar
TEAM SPRINGFIELDFARM 2012-12-10 6000 kr VI ÄR MED !!!!
2012-12-09 100 kr
2012-12-06 50 kr Heja Alex!
Mats Håkansson 2012-11-30 5000 kr Bra initiativ Alex!
Camilla Pettersson 2012-11-29 500 kr
Agneta Svensson 2012-11-29 100 kr Kan inte komma men vill gärna stötta den fantastiska idé
Johanna Lassnack 2012-11-28 200 kr Kom igen ridsporten, nu hjälps vi åt!
Alexander Zetterman 2012-11-28 5000 kr
CillaT 2012-11-20 100 kr Kan inte komma på galan! Stödjer på detta sätt!



 


Läst 26870 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
09
2012

Jag tackar så mycket för all respons jag fick på mitt förra inlägg. Jag fick många frågor om detta med duntäcken så jag tänkte att dagens inlägg ska handla om just det.

Jag gillar duntäcken för att dom håller värmen fantastiskt bra, dom är mjuka och mysiga och ger inte en massa skav. Sen är dom smidiga och eftersom det inte är några spännen på dem så är det kvickt att lägga på och det är en stor fördel i en hästskötares vardag. Dom väger heller inte mycket vilket också är bra då vi tar av och på ett antal täcken per dag. Det är lätttvättat då det oftast räcker att tvätta påslakanet och hur glad blir inte mamma, sambon eller hyresvärden när du bara kommer med ett påslakan och inte ett stort tjockt täcke som knappt kommer in i tvättmaskinen i alla fall .?!  Det bästa av allt är att du helt själv väljer färg och mönster på det och du kan ju ha hur många som helst utan en större kostnad.

Det finns olika sätt att ha dom på men det bästa är att ha dom mellan två täcken då ligger dom still, ligger dom direkt på hästen eller på ett täcke som har ett glatt material glider dom lätt av. Jag använder mig sällan av elastiskt maggjord då jag inte gillar att dom har det under för lång tid och känns som att det är för obekvämt att sova med. Jag hade inte jätte gärna sovit med ett skärp taight åtsittande en hel natt.

Jag använder mig av helt vanliga duntäcken, tjocklek och storlek bestämmer du själv men det vi använder oss av är ett vanligt med standard storlek.
Nej påslakandet är inte ihoppsytt och jag har aldrig haft några större problem med att det skulle åka ur.

Jag använder mig av två olika sätt när jag lägger på ett duntäcke, Det ena ligger på främre delen av hästen och täpper till  framme i halsen och fungerar som en halsduk skulle man kunna säga. Personligen så använder jag alltid halsduk på vintern och känner att hela jag blir varmare tack vare den och det känns som att det är samma sak för hästen

Det andra sättet är att jag lägger på det som ett vanligt täcke och viker upp kanten över det täcket som jag lägger över. Det här värmer hela kroppen.

Jag gillar det första sättet väldigt mycket då jag iaf har minst 2 täcken på hästarna när jag lägger på ett duntäcke. Jag tycker också det känns bra att hela hästen bli täckad så slipper man alla fula grishår som så lätt växer ut annars.

Jag hoppas jag har förklarat på ett bra sätt och att ni förstår vad jag menar men här nedan kommer en bild serie hur jag steg för steg för.

Jag fick också en fråga om lera. När jag lerar hästarna så gör jag det oftast på em/kvällen och då låter jag det sitta över natten och spolar av det nästa morgon.



Först lägger jag på ett undertäcket ( Alla våra täcken är från Horseware.
Mycket bra kvalitet, passform och hållbarhet.)



Sen lägger jag på sommartäcket som sluter om och håller mellan täcket på plats.
Alla hästar har inte sommartäcke och det ligger bra på plats med bara ett annat täcke över också.




Sen lägger jag på duntäcket och viker ner kanten. (detta från första exemplet)





Lägger på det tjocka täcket och viker duntäcket omlott framme i bogen så att det sluter om och låses fast.




Klart. Titta så mysigt det ser ut =) 




Det andra exemplet. Jag gör som i det första till en början men nu lägger jag duntäcket på andra ledden 




Lägger på det tjocka täcket och viker ner kantenpå duntäcket, så det stannar på plats
 


Även detta mycket mysigt 

                                     
           Man kan ha Kalle Anka                      eller ett rutigt
                  



                 
        Klasiskt vitt                                    eller blått



Eller så gör man som Glory Days och har ett med sitt favoritlag, eller är det kanske så att det är Daniels favorit lag .?!


MVH Ida Lövgren









Läst 41938 ggr Kommentarer Kommentera

Har som sagt fruktansvärd bloggtorka och kommer inte på något kul att skriva. Känns som att skriva om mitt vardaliga jobb blir så enformigt men Annelie har peppat mig och säger att ni visst tycker att det är intressant så jag gör väl ett försök. =)

En vanlig dag på Springfieldfarm startar strax innan 07 00 då vi börjar med att fodra hö till alla hästarna. Sen är det dags att mocka och spåna om det behövs, Alla våra hästar står på spån.
Vi lindar av de hästar som har bandage vilket är lite olika från dag till dag. Vissa hästar har det alla dagar men vissa får det bara efter hoppning. Sen sopar vi och ger krafft foder och lindar upp alla lindor och de läggs på sin plats i hyllan som är placerad i stallet där vi har våra skötplatser.
Jag tycker det är bra att ge hästarna hö innan krafftfodret, då hinner magen komma igång ocg salivproduktionen vilket gör att de inte maten inte stannar strupen lika lätt och de kastar inte i sig maten på samma sätt.

Samtidigt som hästarna äter vi frukost vilket oftast blir mellan 08 00 - 08 30. 
08 30 kommer även Daniel och Alex till stallet och  det är dags för alla hästar att ridas eller vad som nu står på planen för denna dag. Vi har en lista i sadelkammaren som vi prickar av vart eftersom det är gjort. Våra hästar varieras mellan ridning, gå i skritten eller på bandet, gå i hagen eller longering. Sommartid är vi även ute och betar hästarna mycket i vår fina park.
Med ridning menar jag både markarbete, hoppning, eller uteritt och vid longering så varierar vi oss mellan vanlig longeringsgjord, pessoa selen, gogh eller graman. Det beror lite på hästen och lite på vilket sorts jobb den ska ha.


Bandet                       Longering i pessoa                 Uteritt


Mellan 12 00- 13 00  är vi oftast färdiga med förmiddagens uppgifter och för det mesta är alla hästar färdig ridna så nu fodrar vi lunch även här först hö och sen krafftfoder sopar rent och putsar all utrustning. Det kan bli rätt många träns och sadelgjordar på en dag.
Vi har lunch fram till 14 00 och sen är det dags för alla eftermiddags sysslor.
Oftast kommer våra hästar ut tvågånger om dagen minst och på eftermiddagen är det då skritt,band, hage eller ut på handwalk beta gräs som gäller. Ibland hinner inte alla ridas på förmiddagen och då får de ju såklart ridas nu


Fina lilla Dixie nu 27 år äter lunch i hagen

Vi ryktar hästarna och bandagerar de som behöver, vi tvättar och städar det finns så mycket som man inte tänker på som vi gör. Det är ju allt från att kratta och sopa på gården, tvätta ur krubbor och vattenkoppar. Just nu är det väldigt lungt på klippfronten men annars så är det väldigt vanligt att ja klipper en och annan häst på eftermiddagen.
under tävlingssäsongen så är det ju även en hel del packande som fixas.


                
        Lastbilen                                       Nytvättat skåp 


Vid 17 00 tiden så är det dags för hästarnas kvällsmat så då ska allt med dem vara klara, vi ger som sagt hö först och sen krafften. På eftermiddagen får våra hästar deras supplements (alltså mineraler m.m)  och då får de även betfor eller mash. Så då gör vi i ordning all mat i hinkar som vi sen delar ut när alla är klara annars skulle det ta så lång tid så att hästen längst bort hade förmodligen blivitt tokig och första hästen redan ättit upp innan vi skulle hinna runt.

           
      En del av stallet                          Infarten och del av mitt hus


Nu är vi klara för dagen om det är en vanlig dag som sagt, och det är bara kvällshöet kvar som ges mellan 21 00 och 22 00. Det hjälps vi åt med så det är inte varje dag samma person som gör det. Jag tycker det känns bra att gå ut en gång till kolla till så att alla mår bra och inget verkar konstigt. 

                            
       Glory på väg ut till bandet                 Eldorf redo för natten


Ja det är väl så det ser ut om inget annat som träningar, tävlingar, eller veterinärbesök eller annat ändrar dagens planer. =)

Förmodligen vet alla detta redan men vintern har verligen kommit på riktigt nu, usch va kallt det är. Ser verkligen fram imot Florida nu, vintern är inte min årstid. Tycker egentligen om snö men ja fryser så lätt och det är ju så tråkigt.


Nu är det kallt så nu har duntäckena åkt på fina Condello är modell

Igår var jag ledig, tog det väldigt lungt kollade faktiskt på julkalendern på svt play (man blir aldrig för gammal va?)  På eftermiddagen åkte jag till frissan i Kristianstad, jag går till en tjej som heter Mia och hon driver sin egna salong Sonnydotter. Om ni bor i närheten så rekomenderar jag det verkligen, en super trevlig tjej som är jätte duktig och hon förstår verkligen detta med oss hästtjejer att vi aldrig kan planera in en tid långt, innan utan vi ringer lite väl sent och bokar tid. Men det där det brukar hon fixa =)

Nu ska jag hoppa in i duschen och värma upp mig sen är det väl högtid att äta något, ja vet att de inte är bra att äta så sent, men det är tyvärr så det brukar vara. Idag är det jag som står för kvällsfodringen så då är det bara på med tjocka kläder. Jag tycker det är väldigt mysigt ändå det är så lungt och fridfullt på kvällen =)



Läst 34352 ggr Kommentarer Kommentera

Hästskötarbloggen

Madelen jobbar som hästskötare åt Douglas Lindelöw. I denna blogg berättar hon om sin innehållsrika vardag – under och mellan tävlingarna.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.