Marie Ryman

 

 

Helgen har som sagt bestått av stalltjänst, rida ut på reservhästar, skritta Quick Nick, klippa körhäst, och så foderlära på det. Nu när vi ändå hade fullt med smältbart råprotein, vetegroddar, soja, underhållsbehov och mjölksyra i huvudet, så fick någon i huset för sig att passa på att sätta lite mjölksyra i resten av kroppen också.

 

Sofhie drog med mig på spinning. Perfekt, vi behöver öva för att klara av att cykla i motvinden, och när jag ändå är rätt slut så kan jag ju lika gärna pressa på ett snäpp till.

 

När man har stalltjänst under helgen cyklar man sammanlagt sådär ett par mil, så egentligen känns det rätt fånigt att åka bil (!) till gymmet och cykla en timme där, och sen åka bil hem igen, när man istället hade kunnat cykla dit och direkt hem igen, gratis, och ha förbrännt ungefär lika mycket. Gör man det under tidspress så lovar jag att det ger samma effekt.

 

Men men, man kan inte säga att något är äckligt förrän man har smakat, nu är det gjort. Jobbigt var det också, men snaart kommer vi bränna fram genom Ehrengranat-allén med ljusets hastighet =)

 

 

 


Läst 28307 ggr Kommentarer Kommentera

så skulle dagens bli ungefär så här:

 

Lite trött i ögat efter tömkörning, lektion i knoppning och foderplugg. Sängen kallar, i morgon är det stalltjänst igen...

 

Ja pälsen vid pannluggen ska bort, lovar...

 

QN med glimten i ögat. Har idag för första gången rullat knopparna!

 

Linfrö, loppfrö, soja....

 

 

En inte riktigt färdig foder-affisch så att vi kan hålla ordning det hela :)



Läst 27000 ggr Kommentarer Kommentera

 

 

Efter att ha gjort en smått misslyckad programridning igår så var det vääääldigt skönt att styra runt på terrängbanan idag och få känna sig lite duktig sådär :)

 

Passet var en introduktion till terrängridning, så vi började med att hoppa små stockar, en liten coffin, liten stock med djuplandning, och gick vidare med att hoppa upp/nedhopp, trappa, och gravar. Vi red sedan en liten bana, och avslutade med att rida genom vattnet. Vi var alla helt prickiga av lera efteråt, framför allt jag som nu har en väldigt intressant färg på både säkerhetsväst och hjälm. Både vi och hästarna tyckte ändå det var busroligt, trots vädret!

 

Nu pluggar vi för fullt inför foderduggan på måndag, en mini-tenta på det vi har gått igenom i foder hittills. Dags att sova, och drömma om grovfoderproduktion och sånt...

 

 

 

 


Läst 29610 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
26
2010

 

Breeders är över och en ny vecka har börjat. Jag har ridvecka, igår red jag dressyr för Mette, idag hoppade vi för Peter Eriksson, och i morgon har vi programridning för Bo Jenå. På torsdag är det dags för terränghoppning :)

 

Den stora förändringen för min del är att Lastrelli flyttade hem igen i söndags. Så, nu är jag hästlös på obestämd tid. Det är på gott och ont, det blir ju mer tid till skolan, men... Det jag tycker är allra roligast är ju att få träna och tävla, att få ha sitt egna lilla projekt att utveckla och lära sig av.

 

Hästar att rida finns det gott om, så tills jag har bestämt mig för hur jag ska göra framöver har jag i alla fall lite sysselsättning när det kliar alldeles för mycket i kroppen. Jag ska försöka hålla mig ett tag, och känna efter hur mycket tid som egentligen finns.

 

Det är jättetomt, verkligen, men jag är ändå oerhört glad och tacksam för de två år jag fick med honom, och för allt stöd jag fått från Göran, Pia och Clara, alla på hemma på NRK och från Talang Stockholm-gänget.

 

En fantastisk rolig och lärorik tid har det varit, nu kommer en ny!

 

 

 

Mantorp

 

 

Runsten

 

Tranemo

 

Solna FRK

 

Stockholms FRK

 

 

Träning i Luhmühlen

 

Tävling i Bad Segeberg

 

 

På Flyinges galoppbana

 


Läst 28490 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
25
2010

Så, nu ni.

 

 

På mässan i ett tält modell större, mellan Crafoord och stora ridhuset, fanns allt från halmpellets till Antares och däremellan, jaa... guldboots!

 

 

 


Gissa Emelies favoritfärg!

 

 

En sån käpp hade Ida behövt förra veckan efter sin luftfärd :)

 


 

 

Den här treåriga stjärnan, Jessica Anderssons Sohn der Sonne (Sir Donnerhall 95209 - Sion), fick hela 9,5 på traven, och vann finalen.

 

 

 


 



Flyinges Susanne Gielen och Yoshi kom på delad andra plats.

 

 

På den här sidan (Equipe) finns alla resultat, och mängder med bilder och filmer från veckan.

 

 


Läst 31278 ggr Kommentarer Kommentera

 

Oosch vilken intensiv vecka det har varit! Finalerna var otroligt roliga att se, vilka fantastiska hästar det finns, och skickliga ryttare som tar dem dit...

 

Jag hade tänkt bjuda på en trevlig bildbomb men det tog stopp efter sju bilder, ni får hålla tillgodo med dessa från gårdagen - Olof Smith på Eyequatcher, femåringen som sopade hem Breeders Trophy, vann championatet, och bästa sto, efter en spännande och snabb omhoppning! Hästen är ägs och är uppfödd av Lena Olin.

 

 


 

 

 

 

 

 

 



Kastanjegården by night - tävling från morgon till kväll!

 

Jaa det kommer mera...


Läst 28294 ggr Kommentarer Kommentera


Jag spenderade gårdagen i Crafoord-hallen, där dressyren går. Uppkrupen högst upp på läktaren, under infravärmen, satt vi och noterade hästarnas nosgrimmor, deras reaktioner när de kom in (lugna, spända, uppmärksamma...). Det är en del av det projekt vi har i hästens beteende och handhavande-kursen under den här veckan.

 

Vi har lite uppgifter i ridkonst och hästhanterings-kursen också. Där studerar vi ryttarnas sits och inverkan, balans och följsamhet, och hästarnas gångarter, form, lösgjordhet och ridbarhet.

 

Idag kände jag att det var dags för att hänga lite i Stora ridhuset i stället, så under förmiddagen tittade vi på sexåringarnas andra omgång. Många fantastiska hästar, såklart, i helgen går finalerna. Vi försöker klura ut hur man gör för att vara på två ställen samtidigt för att kunna se båda grenarna, men det går sådär än så länge.

 

'

 

 

 

 

Unghästar, unghästar, jag ser unghästar när jag blundar...

 

(Det känns helt okej, det är jättefina hästar.)

 

 


Läst 29098 ggr Kommentarer Kommentera

 

 

Okej, i förmiddags hade vi vår sista föreläsning med Margareta Rundgren (som bl.a. har skrivit Hästens näringsbehov och utfodring), men hon är även expert på hästens beteende. Temat för dagen var beteendestörningar.

 

Ni kan ju tänka er själva, Sveriges framtidshopp i dressyr värmer upp på Kastanjegården, och vi har ju lägligt nog en vägg av fönster som vetter ditåt när vi sitter i aulan. 

 

Jo. Det var lite, lite svårt att fokusera.

 


 

 

Vi passade in rasten för att titta på Jan Brink och Santiago, som tog andraplatsen i kvalet för de femåriga hästarna, på 83%. Minna Telde och Isac var i topp med 90%...

 

 

Ett spännande strömavbrott blev det också, mitt under pågående tävlingar! Stora ridhuset blev kolsvart, Crafoord har visserligen lite fler fönster, men en lampa eller två underlättar ju när man ska orientera sig på dressyrbanan. Som tur var kom elen igång igen efter en stund, och det var nog många som drog en suck av lättnad...

 

 

 

Föreläsningen handlade om beteendestörningar, alltså det många kallar för ovanor. Exempel är krubbitning, luftsnappning, vävning, vandring, tungrullning, självbitning. Dessa störnigar finns aldrig hos hästar i naturen, utan de uppkommer bara hos djur som inte lever i sin naturliga miljö. De kan betraktas som mentala sjukdomar/störningar, de smittar inte, och går inte att bota.

 

Upprepning av likadana rörelser, som saknar funktion i sitt sammanhang, kallas för stereotypier. Krubbitning, alltså när hästen gör gulpande ljud med stöd av något, är alltså ett exempel. Luftsnappning är samma fenomen, men utan att den tar stöd. Den sväljer faktiskt inte luften, det smittar som sagt inte, och det orsakar inte heller kolik, även om problem med magen kan vara orsaken till att hästen gör detta. Hästen mår inte dåligt av själva krubbitningen, mer än att det sliter på framtänderna. En krubbitarrem gör därför mer skada än nytta, det är bättre att låta hästen göra det - har den väl börjat, går det ju inte att bota. Man kan däremot dämpa symtomen på olika sätt, men är det en gång befäst, så finns det där.

 

Eftersom beteendestörningar inte kan botas, så är det viktigt att förebygga dem. Främst gäller det att se till så att hästarna får sitt tuggbehov tillfredställt (genom att ge dem mycket grovfoder, hö, så att de får långa ättider) och att de får ha sällskap av en annan häst. Vid svåra perioder, såsom konvalescens och avvänjning av föl, så får man vara extra eftertänksam och underlätta för hästen.

 

 

Vi lyckades hänga med ganska bra ändå tror jag, trots att vi blev lite (trevligt) distraherade. Bra hästhållning är hur som helst ett avancerat pussel att lägga...

 


Läst 33720 ggr Kommentarer Kommentera

 

Vilken dag! I morse var det åter dags att kliva upp alldeles för lång tid före tuppen, ner till Flyinge och Wallenberg för stalltjänst. Breeders är i full gång, så denna vecka krattas och sopas det extra noga. (eller egentligen inte, för det är alltid nogrannt...)

 

Startlistor och resultat finns här.


Under förmiddagen tittade jag på treåringarnas löshoppning i stora ridhuset, och efter lunch-stalltjänsten var det sexåringarnas dressyr i Crafoord-hallen som gällde.

 

Många fina hästar, oj oj...

 


Det här fina ekipaget känner vi ju igen, Jeanna Högberg och Darcia, som gjorde en strålande insats!

 

Lite shopping på mässan hann jag också med innan eftermiddagens stalltjänst, ett par helskodda bruna cavallo-ridbyxor för 350 kr är inte fy och skam :)

 

Imorgon lär jag hinna före tuppen igen... 

 


Läst 31985 ggr Kommentarer Kommentera

 

 

Vi har precis kommit hem från en inspirerande kvällsföreläsning, där Craig Stevens föreläste om Ehrengranats ridlära. Ehrengranat var, bland annat, stallchef på Flyinge i början av 1800-talet. Det känns ju lite märkligt att en man från Seattle, Washington, kommer till Flyinge för att föreläsa om vår historia och en ridlära som fallit i glömska, men sådan är verkligheten..

 

Det han berättade under de här timmarna går inte riktigt att göra rättvisa i ett blogginlägg, men han berättade om en filosofi och ridkonst som vi, enligt honom, borde återupptäcka, försöka förstå, och vara stolta över.

 

Det handlar om ett samspel mellan häst och ryttare på en högre nivå, där vi kan kommunicera med vår häst på samma enkla sätt som hästar kommunicerar med varandra. Ridning är enkelt, men det betyder inte att det är lätt. Om att bli ett med hästen, få den att vilja göra det vi ber den om.

 

Att utan tvång arbeta med hästen, i stället för mot den.

 

Hästen kan redan - det är vi som måste lära oss. För att uppnå detta, bör vi läsa, rida, och reflektera över vad vi gör. Han beskrev det på samma sätt som choklad - hur inlevelserikt och målande vi än beskriver smaken, så är det inte förrän vi får en chokladbit i munnen som vi förstår vad som beskrevs. På samma sätt är det med ridning, för att förstå en känsla måste den upplevas.

 

Han beskriver denna ridning som en konstform, där vi måste våga prova oss fram och göra det med hjärta och själ. När vi väl hamnar rätt är det något stort, och det kommer att märkas och synas.

 

And THEN you'll know what chocolate tastes like!

 

 

 

"Horse and man, with the greatest union in will, are seen to keep the most accurate internal relationship, which can not be described, it must be felt, its measure, its distribution and tact, discretion and delicacy and the conception of harmony can be realized."

Ehrengranat

 



Läst 27624 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 nästa » sista » 

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.