Marie Ryman
DEC
30
2010

2010 går mot sitt slut...

 

Min lilla "ledighet" (som egentligen inte alls är ledig utan bara egen studietid) har jag lyckats fördriva bra. Jag har hunnit med en hel del kära återseenden, både i form av människor och några fyrbenta också. Jag har ätit en herrans massa julmat, haft sovmorgon varje dag, mellandagsrea, sladdat omkring i bilen, ridit lite, och dessutom har jag klättrat på väggarna. Bokstavligt talat då, testade klättring, det var hur kul som helst, och döläskigt.

 

På söndag bär det i alla fall av neråt igen. Först ska vi fira in det nya året, och säga hejdå till det gamla.

 

Här är mitt häst-2010 i bilder!
(vill man se dem större kan man trycka på dem...)

 Jag och Lastrelli i januari. Snöigt värre, TUR att det fanns ridhus och isbrodd!
Praktiserade och tränade...

 

Sedan blev det februari, då gjorde jag, bland väldigt mycket annat, några starter i hoppning på ponny, i utbildningssyfte då. Det visste ni inte :)

 

När snön envisades med att ligga kvar var det tur att man kunde terrängträna inne!
Här för Ulf Johansson med talang-gänget. 

 

I april åkte vi mot våren och Tyskland på träningsläger, inte dumt alls! Jag firade min 20-årsdag med att åka lastbil.


Där nere debuterade vi lättklass, det gick strålande! Gick som tåget, och placerade var vi också.

 

 

 

 

 

 

När vi kommit hem igen skuttade vi runt debutant i Tranemo, ett år tidigare gjorde vi vår första start där, på samma bana. Då var målet att överleva, och i år var det piece of cake, vad han har utvecklats!

 

 

I maj var det dags för antagningsprov till hippologprogrammet....

 

 

Sedan blev det sommar!

Massa tävlingar, de flesta gick bra, vi kvalade snabbt till enstjärnigt men red några lätta klasser extra för säkerhets skull. Enstjärniga debuten gjorde vi i Bollnäs i mitten av sommaren.

 

 

 

 

 

 

I slutet av augusti flyttade jag ner till Flyinge och skolan började.
Då började jag ju blogga också minsann :)

 

Sedan har ni följt med på mycket... Clinic med Maria Gretzer i september

 

Studiebesök med trav på Jägersro

 

 

Hur många hippologer går det åt för att klippa en häst?

 120 i Örestad, i september

 

 

Programridning för Bo Jenå

 

Testade galoppbanan

Lina, Quick Nick, Emelie och Jurist i parken

 

Lag-SM i fälttävlan fick jag också uppleva :)

 

I oktober sade jag hejdå till Lastrelli som flyttade hem igen.
Vi avslutade med flaggan i topp, en vinst i Gärds på 40,5 straff.

 

Nu är man ju inte sysslolös bara för att man är hästlös, som tur är.

Breeders...

 

... följdes av Flyinge GP, med Peders kavaj bland annat.

 

 

Så blev det vinter!

 

Väldigt mycket vinter!

 

Flyingedagarna lyste upp, med öppet hus.

 

 

Lucia

 

Examen i hopp och dressyr, godkända och bra resultat, hoppningen var tiptop!

 

 

 

Efter tentor och projektarbeten, stalltjänst och snöskottning, så blev det jul till slut.

 

 

Vilket år det blev! 

Tack alla fantastiska människor som hjälpt mig på vägen, och tack alla ni som följt min blogg under hösten.

 

Nästa år planerar jag leta rätt på en häst till mig, det blir en vår på Flyinge, en sommar på obestämd plats, och till hösten flytt till Strömsholm.

 

Gott nytt år, fortsättning följer!

 


Läst 27287 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
24
2010

 

Puh, vilka dagar det har varit. Inte nog med att stalltjänst i snö och alldeles för många minusgrader är en prövning, för att få extra fysträning har vi fått pulsa i en halvmeter snö de sista 200 metrarna hem. Men till slut, lite skönt sega i kroppen och fortfarande rätt mätta efter det fina julbordet vi bjöds på till lunch, så krigade vi hem genom snön, och fyra nöjda hippologer dök ner i soffan för att titta på Kalle :)

 

Imorgon ska jag försöka trotsa vädret och sätta mig på tåget hemåt, vi får väl se om jag kommer fram innan nyår. Ha en riktigt god jul allesammans, hoppas ni får en toppenjul och allt ni önskar er.

 

Kram Marie

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 


Läst 25610 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
21
2010

Såå, idag hade vi dressyrexamen!

Vi red fram självständigt, och fick sedan en och en rida upp dressyrryttartest I:2 för Bosse i stora ridhuset. Quick Nick kändes kalasfin på framridningen, väl inne på banan tycker jag ändå att vi fick till det hyffsat. Han är inte så lätt, och man kan ju inte göra mer än sitt bästa :)

 

Sedan fick vi fick byta hästar en stund, jag fick Miga som är Quick Nicks raka motsats, en känslig tjej som tar lite tid innan hon kommer till ro. Knivigt när vi bara red en kvart på häst nummer två, vi red programdelar gemensamt, men jag överlevde det också.

 

Godkända blev allihopa i gruppen, igen, så nu kan vi ladda inför ett julfirande i Skåne med gott samvete!

 

 

 


Läst 29328 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
20
2010

 

Nu är jag tillbaka i skåneland igen. Det är brutalt kallt och snöigt, men solen skiner och det blåser inte så det gills som okej! Idag red vi för Bo Jenå, och utöver det har vi haft stalltjänst, jag har lyckats bränna brända mandlar, tittat på körlektion, och frusit fingrarna av mig. Tur att det bara är vinter en gång om året.

 

Nu tänkte jag ta mig friheten att dela med mig av klipp från onsdagens julhoppning, dom har jag stulit från Campus Flyinges Facebooksida.

 

Titta och njut ;)

 

 

 

 

2HG3:s lag "Det gör ont" med Linn Johansson, Sofia Lindberg, Sanna Andersson, Elin Gustavsson, och Karin Lundberg.


 

 

Voltigeuppvisning! Linförare Ulrica Holst, Sofia Ahlqvist visar "grodan, Astrid Antonsson visar "soffliggaren", Carolina Rytterkull visar "Flyinge-F:et" och Hanna Carlsson visar "Storken"

 

 

 

 

Det vinnande laget av julhoppningen 2010!.. Tyvärr kom inte själva hoppningen med i detta klipp.. Dessa ingick i laget: Marie Karhle - programledare, Anna-Lena Martinsson, Malin Andersson, Christina Eghall och Kia Olsson

 


Läst 26051 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
17
2010

 

Vaknade av att jag hade något tungt på magen. Öppnade ögonen och möttes av två jättestora och blå, ögon alltså, och en rätt taskig andedräkt. Hej katten. Min morgontrötta hjärna kopplade till slut att jag var hemma i Nynäshamn. 

 

 

Misse!

 

Stockholms läns ridsportförbunds satsning Talang Stockholm 2010 avslutades nämligen igår. Vi hade en träff för utvärdering, middag (tacos, jag blev väldigt lycklig och är fortfarande mätt) och sedan blev det något så ohästigt som bowling. Hur kul som helst, roligt att ses allihopa igen, men synd att det är slut. Jag var ju inte så närvarande under hösten, tyvärr, men det vi hann med innan dess var både nyttig och utvecklande.

 

 

Jag stannar här till söndag, jag roar mig åt lite ponnyridning och betar av så många vänner jag hinner... Sedan bär det av neråt, men den 25:e får jag åka upp igen. Käner mig lite som en jojo.

 

På Flyinge var det  spexig julhoppning i onsdags, jag hoppas kunna uppdatera er med bilder så fort jag får tag på några, filmer vet jag att det finns ;) Härda ut!

 

 


Läst 27922 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
14
2010

 

 

 

 

Wow! 

 

När jag hade hittat lappen i mitt fack sade jag att jag nu ska jag gå runt och le hela veckan. Det vart inte riktigt så, idag hade vi dubbeltenta i foder och beteende, jag log inte medans jag skrev den kan jag säga. Man blir ju helt körd i huvudet efter ett par timmar, mot slutet råkade jag stava "främst" med P. Det är då man inser att det börjar bli lite rörigt där uppe, hoppas det andra vart rätt och att lärarna kan omkryptera det jag skrivit...

 

Nu ska vi bara fila lite på projektarbetet, inlämning i morgon, och vår handledare är sjuk, typiskt!

 

Så istället satsar jag på att fixa lite för vårt julbord här ikväll :) Så nu blir det till att rulla köttbullar, lite julig musik, och pyssla med pepparkakorna. Laters!

 

Emelie är egentligen redan snäll, men hon får en ändå... :)

 Läst 29906 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
13
2010

 

05:30 kravlade jag mig ur sängen och 06:00 infann sig nästan hela klassen i Wallenbergstallen. Klockan sju var det lucia-firande i restaurangen nämligen, med gröt, glögg, pepparkakor, och ett jättebra luciatåg som HP2 stod för :)

 

Efteråt gick jag och Ida hem, -10 grader var det så det blev rask takt kan jag säga. Resten av min dag kommer gå åt till att plugga inför tentan i morgon, skoj skoj...

 

 

 

 

 


Läst 28211 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
12
2010

 

 

Eftersom terminen går mot sitt slut är det som sagt dags att lämna in riddagböckerna från de senaste månaderna. På frågan om jag inte kan posta senaste veckans loggar är svaret att det nog skulle bli lite långsegt, eftersom jag skriver en mindre novell om varje pass på sådär en A4... Det är bra roligt att läsa dom i efterhand och bli påmind om hur det kändes. Lider lite med de stackare som ska läsa uppsatsen nu bara, men men :)

 

Exempelvis kan jag nu titta tillbaka och se vilken skillnad det är på reglaget i hoppningen. På utvecklingessamtalet i början av oktober var en av kommentarerna på hoppningen "Tänk på hur stor galopp han har". Han har nämligen en jättegalopp, och när jag höll ihop den, så hade han fortfarande en jättegalopp.

 

På årets sista hopplektion konstaterade jag glatt och lite förvånat att jag inte behövde sätta tillbaka på de relaterade avstånden för att få en "normal" galopp. Skillnaden på bärighet är stor mot när vi började, då jag snarare fick bära omkring på honom...


Nu känns han rätt mjuk och fin med bra sug till båda tyglarna, galoppen är spänstigare och jag har ett stort reglage på språnglängden. Han har en fin och rytmisk galopp, är väldigt jämn och stabil i hoppningen, och nu på slutet kom hans styrkor mer till sin rätt.

 


                        1                            2                                3                               4

 

Så här såg vår sista hopplektion ut innan examen i torsdags. Inget jätteavancerat egentligen, all ridning i ettan är väldigt grundläggande, men sedan ska man ju göra det bra också! Tur att det står grymt kunnigt folk på backen då :)

 

 


Läst 27772 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
09
2010

 

 

Då var examen i hoppning avklarad, vi var 6 st som "red upp" idag och alla blev godkända, härligt!

 

Vi red tre och tre, red fram självständigt, hoppade fram gemensamt, och sedan red vi en bana var för sig. Peter Eriksson var examinator, och efter ritten fick vi göra en liten analys.

 

För egen del känner jag mig ganska nöjd ändå. Hela hoppdelen har varit nyttig och givande, och slutresultatet blev ändå rätt bra, hästen känns jättefin och själv har jag lärt mig mycket. Synd att den är slut, jag vill egentligen bara fortsätta! Efter jul börjar nästa block med körning halva terminen, och unghäst andra halvan.

 

På måndag får vi omdömet från examen, och då ska även våra riddagböcker som vi skrivit under hösten vara inlämnade. På tisdag har vi tenta i foder och beteende, på torsdag ska projektarbetet vara klart.

 

Veckan därpå har vi examen i dressyr för Bo Jenå, och sedan, sedan är det jul!

 

 

 

 


Läst 27866 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
06
2010

Dagen idag var en riktig urladdning ska ni veta. Muntliga syntesen gick fint, vi var tre lätt nervösa tjejer i min grupp, men vi grejade det! :) Ett dressyrpass på en lite trött QN, och på eftermiddagen ägnade vi åt bett och tömkörning med Anders Eriksson och Sara Nyman. Vi fick se många skrämmande bilder på hästmunnar efter felaktig betsling och hårt spända nosgrimmor...

 

Hur som helst lovade jag bilder från öppet hus igår, där Flyinges utbildningar presenterades och visade vad vi gör. Hela Flyinges anläggning stod öppen med aktiviteter lite överallt, och i stora ridhuset var det full fart:

 

 

Monter

 

Elevintervjuer

 

Körning

 

Unghäst

 

Spegelritt med dressyr och lite hoppning som vi gjorde :)

 

 

Där har ni oss :)

 

 

 


Läst 26605 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa  sista  Marie Ryman

Marie Ryman, som jobbar hos fälttävlansproffset Malin Petersen i Tyskland, bloggar om sitt hästliv.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stängArkiv
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 4

– TEMA: Avmaskning
– Reportage: Fem stjärnor på fyra ben
– Hoppa studsserier med Tovek

– Päls av och täcke på – eller?
– Checka hästen inför hösten
– Juristens råd inför hästköpet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Häst som är rädd för att gå i hage
Elke Hartmann svarar
Hjälp, hur ska jag hantera min häst?
Elke Hartmann svarar
Tips för att få stabil hand i hoppningen
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.