Marie Ryman
DEC
20
2011

 

 

På sistone har jag stött på många artiklar kring utdömda hästar som med rätt träning räddas tillbaka till ett fullt friskt liv. Det skrivs om olika rehab-center, om hästar som inte blir friska på grund av att möjligheterna till en korrekt rehabilitering från skadan inte kan ges under de förutsättningar hästen har idag. Att hästar alltför ofta ses som en sorts förbrukningsvara, där man kan få ut pengar till en ny om man råkar ha sönder den första. Att det behövs mer kunskap om hur man tränar hästen för hållbarhet.


Visst är det så. Alltför många hästar tas bort som följd av okunskap, på grund av felaktig träning och ridning som leder till skador. 

 

Men, det finns en annan sida av myntet också. Det handlar om att bestämma sig för att sluta i tid. Att inse när oddsen för att hästen i slutändan kan bli frisk och smärtfri inte väger upp vad hästen får stå ut med på vägen dit. När vi tagit hästen från det vilda och tagit makten över liv och död, så är det vi som måste bestämma när det räcker. Dit kom jag nu.

 

Jag har gjort allt jag kan, på alla plan jag kan tänka mig för att ge honom chansen att bli frisk, och i allt det här har jag sakta sett honom tappa lusten, mer och mer. Visst kan man fortsätta, prova andra metoder, testa operationer, men det är för många svaga punkter.

 

Jag tror inte på det längre, och när min veterinär inte heller gör det, och han inte längre vill, ja då är det dags.



Idag hade Mistral tidernas förmiddag med massa morötter. Han slapp sin lilla hage och fick busa omkring i snön, känna sig som en riktig häst. Jag tror han glömde att det gjorde ont för en stund, att han var lycklig just då. Han togs bort en bit från gården, allt gick snabbt och enkelt. Det skär i hjärtat att den här dagen kom så snabbt. Min fina, fina häst.

 

Jag har slagit mig själv i huvudet minst sju gånger och försökt komma på vad jag hade kunnat göra annorlunda. Jag vet faktiskt inte. Hästen jag köpte var den roligaste jag någonsin ridit, en sådan man vill ha kvar tills pension, minst. Besiktningen var noggrann och bra, en av Sveriges mest erfarna veterinärer. Köpet okomplicerat, har tagit honom försiktigt och backat fyra steg för att bygga upp honom. Varierad träning, väl avvägd mot vila, mycket hagvistelse, sommarbete, försiktig igångsättning. Slutade rida så fort något kändes minsta fel, sökt upp de duktigaste människorna jag vet till att utreda och behandla.

 

 

Ibland gör man allt man kan, men det går inte ändå.

 

 

Jag saknar honom redan.

 

 


Läst 28817 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
20
2011


Det är en alldeles för fin dag idag, snötäckta ängar och bara fyra dagar kvar till julafton.






Det är nära nu...

 


Läst 24175 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
18
2011

 

Det här är Elin. Elin har brutit armen och får inte rida förrän i mars, och man kan säga att Elin är lite bitter för det här. Det är liksom oceaner av dit tills dess. Dessutom var det inte en dramatisk avramling som ligger bakom benbrottet, utan en hederlig halkning på en isfläck på skolgården. 

 

Så, kan man inte rida får man ju som bekant hitta på andra saker att roa sig med, därav att jag och Elin hängde i domartornet i fyra timmar under eftermiddagen idag, på Nyby-Torshällas julklappshoppning. Hon debuterade som speaker idag och gjorde ett utmärkt jobb! Idag var det Idas tur att arrangera klubbtävlingen som VFU-projekt. Det tar sin tid när man måste rida fram i grupper inomhus på grund av all snö, men vi fick se många fina ritter, närmare bestämt hela 41 stycken, och sista klassen var en stilhoppning där vi bedömde.

 

Min dag började dock betydligt tidigare än så, jag och Vilja tog en ridtur i snön på morgonen. Det vräkte ner snöblandat regn på tvären när jag skulle rida henne igår så det fick bli idag i stället! Därefter åkte jag till Hallsta RK och hoppade Rio på deras julklappshoppning istället, vi gjorde om planen på grund av vädret.




Han fick sin miljöträning ändå, med paket och tomtar och glitter så var det hela en klar utmaning, men trots att han var aningen spänd så var han felfri igen och löser uppgifterna bra! Vi är så nöjda med honom, och jag red bättre nu. Alla glada.

 

Jaa så när Mistral fått kvällshö och jag kommit hem var klockan 22 och det var hög tid för middag... Sitta ner får man göra i jul har jag hört :)

 

 

 

 


Läst 25845 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
17
2011

 

Nu är jag tillbaka igen! Har bråkat färdigt med VFU-rapporten och lämnade in den 1,5 vecka innan deadline - är lite imponerad av mig själv! Nu ska jag sammanställa portfolio med PM till lektionerna jag haft, och omdömena min handledare Sofie har skrivit om dem, samt skriva om klubbtävlingen jag höll i. Men det går fort, nästan klar med det med.



Ja här är hon förresten, min handledare...

 

Veckan har bestått av en massa roliga saker - de flesta ridgrupper har haft sin sista lektion för terminen den här veckan, så det har blivit en del lekfulla avslutningar.

 

I onsdags hade sista gruppen en dressyrig variant på gymkhana, de har nog aldrig fått så bra effekt för hjälperna som då! Riktigt duktiga var dem, ed fem lagkompisar som hejade på vill jag lova att de fick hästarna att korsa ordentligt bak i framdelsvändningarna. Vad lär vi oss av det? Motivation är A och O kanske, eller att de jobbar bäst under press? :)

 

 

I måndags lärde jag mig att de inte har stjärngossar i Danmark (Lise, försynt viskandes under luciatåget i vita ridhuset - "varför har de strutar på huvudet...?") I torsdags fick jag också veta att skinka, på människa då, inte heter skinka på danska utan något helt annat...

 

I torsdags åt  vi också studentvänligt julbord på IKEA, vi planerade inför nästa veckas Julspex som kåren håller i. Innehållet är hemligt, men det är helt påsfritt ska sägas, tror det kommer bli strålande! :D Insåg där och då att vi redan bli arbetsskadade, jag tror hela varuhuset hörde att det var blivande ridlärare som åt i resturangen...


Igår hade vi en liten middag för Gabbi som har fyllt år, vi lyckades ha ett långbord på mina 23 kvadratmeter. Fortsatte med spexet och försökte summera året, fick veta att Kati tänker sälja Nina på blocket, och vi räknade ut att vi under terminen har haft 9 besök på akuten. Vi gjorde färdigt manuset, nu ska vi finslipa och öva!

 

Nu har jag ett diskberg i storleksordning Mount Everest att hugga in i från igår, i eftermiddag ska jag rida Vilja. Imorgon är det julklappshoppning på Nyby-Torshälla, om det inte snöar för mycket så kör vi dit Rio så han får miljöträna.

 

Vi hörs!

 


Läst 28175 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
13
2011

 

Happy Lucia på er allihopa!

Hade jag varit en morgonpigg människa hade jag infunnit mig i vita ridhuset i morse för att titta på luciatåget där, men... Med teknikens under fick jag min dos Lucia nu ikväll istället, här är skönsång från Flyinge:

 



Vi var ju på Stora Ekeby Ridklubb i söndags, så här såg det ut:

 


 

Luciashow på Skellefteå Ridklubb, jag börjar ana en trend!




 

Och kolla här var jag hittade på Vallentuna Ridklubbs hemsida, där har vi inte ens några hippolog-praktianter :) Jag har blivit lovad en film också, hoppas hoppas att de har en annan låt och koreografi.... :)

 

 

Någonting har jag bidragit med till ridskolesverige i alla fall!

 


Läst 27390 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
11
2011

 

Projektet med att göra dressyrstammade Rio till hopphäst har idag nått en milstolpe! Idag debuterade han 90 cm och får med beröm godkänt. Eftersom jag inte kan rida på min häst och det mest är ponnysar att rida på praktiken så är det här bra variation för mig också, för vad han än är så är han ingen ponny...

 

Med tanke på att han nu ligger på samma nivå som en grön fyraåring så är det här bra tjuvträning inför vårens remontkurs. Det blev en stjärna i boken, den här herrn har väldigt mycket i huvudet men idag har han skött sig utmärkt rakt igenom! 






Analys? Ganska jämn och rytmisk runda, saknas fortfarande en hel del styrka så idag får man välja de lite större distanserna. Piloten är nöjd med insatsen, kan vara mer följsam i landningarna.





Läst 27435 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
10
2011

 

Luciashowen brukar vara årets höjdpunkt på ridskolor. Inför showen vimlar det av smånervösa men superladdade barn i stallgången, ponnysarna pyntas och ryktas, och det är glitter ungefär överallt... Så även här, men stämningen är på topp!

 

I sann Globen-anda invigdes Nyby-Torshällas julshow! Det är inte varje dag man galopperar runt i strålkastarljus på en enhörning med guldman, men det är i varje fall vad jag gjort idag :)

 

 

Efter min inledning blev det fin dressyruppvisning av ridläraren Sofie till Lalehs "Ängeln i rummet", det åktes miniskidor efter häst, därefter var det dags för vinnarna av minikadriljen att visa upp sitt program, och sedan stafetthoppning med tävlingsgrupperna. 

 

Ungefär där hade jag hunnit skala av mig klänning och gloria och hann in i ridhuset, då var  det dags för djurtävling!

 

Miniatyrhästen Mirabell mötte Sofies hund Jack och kaninen Nina i en prestigefylld tävling med tre grenar.

 

De startade upp med slalom, Mirabelle var på hugget och fritidsledaren Camilla likaså....

 

Jack var också på hugget, fast på lite fel sätt. Han ville hellre leka med Nina, som i sin tur var skeptisk...

 

Sedan skulle de ta sig igenom rockringar....

 

Och slutligen en vipp-bräda, Nina glänste och plockade hem tävlingen. Jack såg lite förvirrad ut, men å andra sidan väldig glad.

 

Det var höjdhoppning...

 

Och avslutning med jättefint luciatåg. Viking till höger är en liten B-ponny, då inser ni hur liten Mirabelle faktiskt är :)

 

 

En bra show med omväxlande innehåll, bra flyt och massa duktiga deltagare och funktionärer, och dessutom med proffsigt ljud och ljus som höjde allt. Lyckat!

 


Läst 29342 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
09
2011


Med 30 timmars sömn på två dygn i ryggen, samt lite alvedon, så är jag på banan igen. Var på praktiken idag, och hade bland annat en lektion som jag var väldigt nöjd med. Guldstjärna till eleverna också! Nu när jag har kommit in i hur man lägger upp övningar i ett 20*60 ridhus med 12 ponnysar och verkligen utnyttjar hela ridhuset till att aktivera eleverna, så komma lilla vita och gula med stora hästar kännas trångt... 


Efter att jag slutat vid 15 åkte jag och Sofhie till Hallsta RK för att hoppa Rio igen, det går framåt där med. Känner mig helt mör efter ridpasset och Sofhie påminde mig fint om att jag faktiskt hade  feber i förrgår, ja det kan ju vara därför det kändes lite svajigt... (Själv blev hon anfådd av att rykta så vi höll rätt jämna steg.)


Planen för helgen är alltså lucia-show på Nyby-Torshälla i morgon, pay&jump med Rio på söndag förmiddag, och så en till show på Stora Ekeby där vi ska gästspela lite ;) Kamerabatterierna är laddade och minneskortet tömt, stay tuned!


Hur firar ni lucia? Filma ert bästa lusseshow-nummer och posta i kommentarsfältet! (Eller mail om man vill vara lite hemligare) Snyggast vinner ära och berömmelse här på bloggen :)







Läst 28046 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
07
2011

 

Ja, det har jag det. Eller i varje fall varmt, i morse 39 grader och nu är jag nere på 38 grader.

 

Att vara sjuk just precis nu är ingen hit alls, vi har luciashow på lördag så till dess måste jag allt vara frisk, senast! Ligger för tillfället i min säng med datorn på magen och skriver VFU-rapport, har sovit ungefär 15 timmar senaste dygnet och nu börjar jag bli trött igen...

 

 

Utanför är det inte lika varmt. Det snöar igen, men jag börjar vänja mig lite vid tanken på att ha lite vinter ändå. Igår hade det sina fördelar i varje fall, red ut i snön på lilla Tessi som skötte sig fint även där. Jag kan till och med erkänna att det kanske, kanske är lite mysigt med vita fält och sånt...

 


Läst 25328 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
05
2011

 

 

Igår ansvarade jag ju för klubbtävling på Nyby Torshälla, det var stilhoppning som gällde. Allt gick bra och det var många fina ritter! Det var alltifrån 10 cm upp till 120, och jag är extra imponerad av hur fina vägar alla, precis alla, red. Snyggt jobbat allihopa, duktiga funktionärer och skönsjungande speaker hade vi också :)

 

 

 

Idag var jag däremot ledig. Vaknade av ett sms från Sofhie (vars telefon bara kan engelska) som sade att det var dags att pallra sig upp.

 

 

Vi åkte till skolan och gästspelade på mentorstiden där vår nya studierektor Marita Lindberg berättade om år 3 och stämde av studiesituationen för oss i stort. De som är kvar på skolan har fått sitt schema lite ändrat eftersom det förra inte riktigt var realistiskt, men nu fungerar det bra. Efteråt pratade jag och Sofhie lite HAS med Marita på hennes kontor, bland mycket annat annat försöker vi hitta en lämplig kårlokal åt oss, vi hoppas kunna ordna det innan jul. 

 

När jag tagit hand om min häst var det dags för den civila och normala biten, vi gick (eller den ena av oss kryckade sig fram) på Västerås gator och funderade lite på hur vi ska styra upp julavslutningen på skolan. Det är bara drygt två veckor kvar, tiden går fooort... 

 

 

När jag sedan på kvällen cyklade hem från knytpunkten efter en liten informationsstund om hippologprogrammet för Strömsholms gymnasieelever, med en närvaro som var, hm, sådär, så singlade det ner något vitt skit från himlen.

 

 


 


Jag tror det är mjäll, och jag hoppas det tänker försvinna fort. Förra vintern kommer vi sent glömma, och den räcker för minst fyra år framöver.

 

 

 


Läst 27064 ggr Kommentarer Kommentera



Marie Ryman

Marie Ryman, som jobbar hos fälttävlansproffset Malin Petersen i Tyskland, bloggar om sitt hästliv.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng



Arkiv