Marie Ryman
JAN
31
2012

 

Det är en bergodalbana, det här livet. Idag var jag inte alls Marcus Ehning, mer Lisa 7 år på ridlekis. Huvudvärken vill inte ge med sig och kroppen känns jätteseg, det kan bero på mycket att göra, lite sömn, och en del stress över seminarieuppsatsen som vägrar skriva sig själv, vem vet. Nåja, man kan inte uträtta underverk varje dag...

 

Flip Flop skötte sig fint på morgens pass, travade över bommar. Hoppningen med Quest gick inte strålande direkt, lektionen ägnades helt och fullt åt ämnet framhoppning och jag fick egentligen aldrig tag på honom riktigt. Eftersom jag hoppade i måndags får vi skippa morgondagens hopplektion, tänkte rida ordentligt lösgörande istället som förberedelse inför träningstävlingen på torsdag.

 

Mataking får utan tvekan en fin guldstjärna efter dagens dressyrpass för Eva-Karin, nu börjar bitarna falla på plats! 

 

Han vill inte fastna på bild, dressyrhästen, men i helgen kommer mina föräldrar och hälsar på (och såga upp mitt transport-lås som jag inte får upp, hemskt lyckat!). Så då ska jag muta min duktiga pappa att fota honom är min plan :)

 

Nu väntar tårta, för idag fyller världens bästa Sofhie år! Hurra, hurra!!

 

Läst 26386 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
30
2012

 

Haha, vissa dagar kan verkligen slå om!

 

Halv ett. Flip Flop hade gått ett dressyrpass på morgonen som gått helt okej, och jag hade ägnat två timmar åt att leta vetenskapliga artiklar till min seminarieuppsats, samtidigt som jag ätit lunch. Trött, ont i huvudet, helst hade jag velat gömma mig under duntäcket och krypa fram igen när fåglarna börjat kvittra och löven kommit fram... (Och seminarieuppsatsen är inlämnad.)

 

Halv tre. Marie kommer in i stallet efter att ha upplevt en B-tränarexamen. Leendet går från öra till öra, och svarar på Carins flinande "gick det bra?" med ett "alltså jag ÄR Marcus Ehning!!"

 

Fasen! Det där var inte dumt alls!! En 45 minuters lektion för aspirerande B-tränare med Lars Parmler och Janne Jönsson, samt ett gäng andra kursdeltagare som iakttar. Huvudövningen var en bana där hinder ur sväng och på rakt spår växlades med små lydnadsövningar såsom upphöjda bommar med två korta språng i mellan. En riktigt trevlig bana att jobba som gav ett fint resultat, där vi jobbade på mjukt men effektivt kom till ridning efter hindren. Ett bra upplägg, supernyttigt och jag är helnöjd!

 

Hittade sån fin timing i anridningarna, ni vet när man på de långa anridningarna sju språng innan hindret kan konstatera att det häär kommer bli bra, eller när på de kortare anridningarna håller rytmen bra ur svängen och bara mjukt kan sitta upp och snyggt glida över! 

 

Ja det är inte varje dag man får höra att rytmen är fantastisk! Inte heller att man har en mycket bra position! Men idag var det mycket som stämde, oj oj vad kul det är att hoppa. Snillena på marken var mycket positiva dom med. Fick med mig många nyttiga tips från dem och nu vill jag bara rida mer! Tuur att det bara är måndag.... :)

 

Läst 26080 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
29
2012

 

Nu är det knappt en månad kvar till Scandinavium! 23-26 februari smäller det :)

 

Jag, Emelie och Sofhie har klurat på upplägget av Strömsholms tid i paddocken på mässan, tror vi har en bra plan men lite hemlighetsfulla får vi allt lov att vara :) 

 

Vi kommer stå i monter för både SLU och riksanläggningarna, men en del annat lär vi hinna med också. Kommer bli jättekul! Bara komma bort och bo på hotell känns lyxigt vet ni ;) Ses vi där?
Läst 25687 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
29
2012

 

Strålande solsken och alldeles lagom antal minusgrader! Morgonstalltjänsten flöt på bra, och efter att ha dragigt hem tvätten (såå smidigt med tvättstugan på andra sidan anläggningen ;)), så fick Mataking sig ett till longeringspass.Vitt mest överallt här! Vita ridhuset till vänster i bild, Vita stallet i mitten, och Norra stallet + Mataking i högerkanten :) 

 


Han blir lätt lite spänd och kort i formen, så att longeras lång, låg och avspänd gör honom gott. Idag jobbade jag mycket övergångar med honom, och han gjorde avspänd och lydigt fattningar från skritt till och med, så jag är nöjd! 

 

Med Quest skrittade jag runt Strömsvik tillsammans med Carin på Vilja och Emelie på Il Duce, jättemysig tur! Eftersom jag ska rida med på B-tränarkurs på Quest i morgon så trimmade jag en liten stund i Vita efteråt, han var pigg men känns ändå fin och samarbetsvillig, så det ska nog bli bra. Gav dressyrkandidaterna jag red med lite extra hjälp med bjudningen genom att göra några snygga luftsprång också, han ville showa lite... 

 

 2 x Quite Easy, Vilja till vänster och Quest till höger. 

 

 

Så, strax dags för hagbyte, sedan ska båda hästarna få busa av sig i spottlådan innan eftermiddagsstalltjänsten. Hoppas ni också fått njuta lite av det fina vädret!

 

 


Läst 25351 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
28
2012

 

 

Ibland får man uppmärksamhet på sätt man inte riktigt väntat sig!

 

Arbetsgruppen för hästfrågor på djurrättsorganisation Djurens Rätt har uppmärksammat min blogg den här månaden;

 

 

"I januari delar vi ut inte mindre än två frustar! Den första frusten går till Marie Ryman som driver Hippologbloggen, och som i flera blogginlägg den senaste tiden har belyst fördelarna med utedrift som hästhållningsform. Vi tycker att det är särskilt glädjande att det är en ung hippologstudent som hjälper till att sprida detta budskap, i en annars ganska så traditionellt präglad ridsportvärld och dito syn på hästhållning."

 

 

 

Bara ordet djurrättsorganisation brukar få de flesta inom hästsporten att skruva på sig, och med all rätt får man väl säga. Ridsporten ÄR otroligt traditionellt präglad och vi gör mycket som är svårt att argumentera för. På hästhållningspunkten håller jag med dem i stort, en naturligare hästhållning är något att sträva efter, och i just det fallet behöver det inte ens bli en kompromiss mellan hästens välmående och dess prestationsförmåga, utan tvärtom kan vi få en win-win-situation! Det är ju lysande.

 

Det finns dock fler frågor som är desto knepigare. Som exempel har vi diskussionen kring spöanvändande, vilket annat djur är det accepterat att slå för att göra som vi vill? 

 

En kompis kommenterade det hela på facebook: "Jag som inte är speciellt insatt i ridsport måste bara fråga. Det vore väl bra om man inte får piska någon eller något(det här fallet hästar) för att få saker gjorda?"

 

Jag hade inget vettigt argument mot det, och jag tror inte någon annan har det heller... 

 

 

 

Man kan gå ännu längre och ifrågasätta att vi använder hästarna till tävling, vilket Djurens Rätt också gör: "det ligger inte i hästens natur och intresse att pressas maximalt under en tävling för att människor ska bli underhållna eller tjäna pengar." (här)

 

Nej, det som ligger i hästens natur är att äta gräs, öveleva och föröka sig. Det klart att vi utnyttjar hästen när vi använder den till något annat än just det här, gör vi inte det? Blev inte det här plötsligt världens jobbigaste diskussion? För jag vill i varje fall använda hästen till att rida, träna och tävla med, och möjligen till avel.

 

 

Det är ganska obekvämt. Vi har ögonen på oss, vi ryttare, och lär inte kunna fortsätta i samma stil länge till utan att kunna ta diskussionerna och hitta bättre argument än att vi alltid har gjort så här. Nu när vi kräver mer uppmärksamhet i media, så lär det också innebära fler frågor från utomstående om varför vi gör som vi gör. 

 

 

 

Läge att börja diskutera detta ordentligt, innan vi ställs mot väggen? Hur tänker ni kring det här? Eller - tänker ni kring det här?

 

 

Vi kan i varje fall vara säkra på att hästen inte föds med någon inbyggd önskan om att bära om kring på oss. Däremot tror jag att de säkert kan lära sig att uppskatta det, och tycka om att samarbeta med oss. Förhoppningsvis.

 

 


Läst 27716 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
26
2012


Ja lite så här såg det ut när vi for runt förra helgen :)


Hästarna har skött sig super i veckan. Temat för veckans dressyr har varit rakriktning, idag fick Mataking ett longeringspass och i morgon kör vi veckans sista lektion. Idag stod det banhoppning på schemat för Quest, och vi smällde dessutom till med ett hästbyte efter att ha hoppat banan, så vi roterade hästar allihopa och jag fick Arwen.

 

Gick ganska så bra ändå, nyttigt att variera hästar och gå direkt på banhoppning utan någon direkt förberedelse. Så kommer examen också att fungera, en runda på sin egna häst och sedan byte, så det är lika bra att börja öva på det upplägget, man får snabbt göra sig en plan och sedan tuta och köra.

 


 

På eftermiddagen fortsatte vi med palpationsövning med Nina Roepstorff, tror vi börjar få lite ordning på det hela nu. Vi hade också böjprovsövning där Beverly ställde upp som tålmodigt försöksobjekt! 


Nu ikväll tvingade jag hit Sofhie på middag, Lina, Emelie och Carin smög sig också in. Vi har väldigt mycket kul i skolan nu, men dagarna är långa och tempot högt! Helst vill vi vara på topp hela tiden, och jag är rätt övertygad om att man måste planera in att ligga på sängen och äta lösgodis vissa kvällar också så att man orkar stå i under hela den här perioden. 

 

 


Läst 25734 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
24
2012

 

Idag var det dags för hästbesiktning, där vi visar våra hästar för stallförman och stallchef och bedömer hull och form, värderar foderstat, och visar dem vid hand. Dessutom bedöms uppvisningsskicket, så det var knoppade hästar, oljade hovar och hela köret idag!

 

Jag och Carin körde all in i samma stil som förra året, de var superfina, i år slapp vi skimlarna, vita strumpor kan vi leva med kände vi. Typiskt att det var molnigt, korten vi knäppte blev tyvärr inte så roliga, det syns inte alls hur blanka de var. Kan man få tennisarmbåge av att rykta för mycket?

 

Tipset för i år kommer från Emelie, att polerat och blankt = bra! Glöm inte metallputsen på spännena när ni putsar, och lite skokräm och mjuk borste ger superglans på nosgrimman!

 

 

Quest

 

Efter att ha sett Jens hästskötare Mys knoppar på nära håll så är jag inte så imponerad av mina egna, missa inte hennes blogg förresten! 

 

Annars rullar veckan på med dressyr- och hoppträningar, diskussionen mellan mig och Quest om vem som ska bestämma hur vi ska jobba i markarbetet börjar sakta väga över liiite åt mitt håll, han är ganska kreativ när det gäller att hitta på egna grejer kan man säga... Men, passen med honom är väldigt roliga, speciellt nu när jag börjar få lite kläm på det hela, och jag lär mig något nytt precis varje gång!

 

Med Mataking går det framåt, men jag tänker önska mig långa ben i födelsedagspresent... 

 

 


Läst 27028 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
23
2012

 

Som Strömsholm påminner om på sin hemsida: 

 

"Debatt om hästsport med anledning av journalisten Lasse Anrells utspel när Rolf-Göran Bengtsson tilldelades Jerringpriset på idrottsgalan. Anrell ansåg att det borde varit hästen som skulle ha fått priset vilket väckt ilska hos ridsportsanhängarna. Medverkar gör bland andra: Lasse Anrell, RS stallmästare Jens Fredricson och Helena Lundbäck."


Sändningen är på TV4 och startar klockan 23:00

 

 

 


Läst 24755 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
22
2012

 

Tidigt på lördagsmorgonen packade vi in hästarna i lastbilen och styrde mot Uppsala där Jens skulle ha clinic på Jälla gård, tillsammans med banbyggaren Peter Lundström. Temat var vilka krav som ställs i banhoppningen på olika nivåer, från unghäst till svårklass, och hur man tränar för att bäst förbereda sig för uppgifterna.

 

Min kamera säger att den inte gillar ridhus, men Johanna lyckades knäppa fina bilder ändå! Tusen tack för all hjälp!


Jossan Martinsson, som går sitt kandidatår på Strömsholm med inriktning på dressyr, vad med och hoppade femåriga Oprah.

 

 

 

 

 

 

 


Sedan var det dags för mig och Quest :) Angelica red min bästa kompis Arwen, såg jättefint ut!

 


En viktig del i banhoppning är att hitta känslan för galoppsprångens längd, och att kunna variera dessa utan att tappa rytm och balans. Som en del av framhoppningen lekte vi med en distans på 22 meter, där vi red på både 6, 7, och 5 språng, och växlade mellan 5 och 6 några gånger. 

 

 

Framhoppade och klara så hoppade vi en bana för att se om vi gjort läxan ordentligt :) 

 

 

 

 


Aah, hur kul som helst att rida!! Så fina hästar vi har, vi har ju bara ridit dem i knappt två veckor men det gick utmärkt ändå! De tyckte att det var lika skoj som vi att få komma ut :)

 

 

 

 

Sist ut var pampiga hingsten Colmar, som med Jens i sadeln fick demonstrera svårklass och frågorna som ställs där. 

 
Man ska inte vara beroende av handen i hoppningen, precis ja... :) 

 

 

Fantastiskt fin häst, han kommer bli en stjärna! Jens är riktigt bra på att hålla clinics, och att få höra hur hjärnan bakom banorna tänker är inte dumt alls.

 

 

 


Nöjda och glada åkte vi hemåt efter en lång och kall dag, möttes av en matlåda av bästa kocken Carin när jag kom hem strax efter elva. Jag måste ju ha världens finaste vänner här, och fina hästar att rida, vad mer kan man begära!

 

 


Läst 27866 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
17
2012

 

Jag skrev ju redan igår att jag var bra nyfiken på hur sportjournalisterna skulle kunna skriva om ridsport, om Rolf-Göran vann Jerringpriset. Glädjetjutet på Sofielund när han sedan faktiskt gjorde det måste ha hörts ända till Eskilstuna, han gjorde det! Vi gjorde det!

 

När en ryttare vinner folketspris på Idrottsgalan så känns det utan tvekan som ett erkännande. Ridning är sport där utövarna förtjänar all respekt för sina prestationer. Precis som i vilken annan idrott som helst.

 

Så, till och med morgontrötta jag klev upp tidigt ur sängen för att hinna läsa nyhetssajternas artiklar och krönikor. Inte för att jag hade förväntat mig att ett media-mirakel skulle ske över en natt, men lite förvånad blev jag allt.

 


Aftonbladets Lasse Anrell var knappast ensam om att ha en förlöjligande rubrik, det var inte bara EN krönikör som inte bara var bitter, utan dessutom visade en otroligt nedvärderande attityd mot ridsport i stort. Okej, kommentarer som att hästar passar bättre på mackan, och att det ju faktiskt är hästen som hoppar, det lärde vi oss att hantera redan i lågstadiet. Marcus Hellner hade inte kommit långt utan sina skidor heller, och att det är mer än bara valla som påverkar hästens dagsform förminskar väl knappast prestationen?

 

Men, det är ju inte konstigt att ridsport inte får någon uppmärksamhet i media, när journalisterna som passerade lågstadiet för 40 år sedan FORTFARANDE har samma syn på vår sport.

 

Visade vi inte vad vi tyckte var viktigt genom att mobilisera hela hästsverige till att lyfta telefonluren? Att han är en idrottsman värd att hylla? Var problemet ligger blev i varje fall ganska tydligt, men det har vi ju anat länge. Dags att växa upp, kära kvällstidningsskribenter. Ridsporten är större än vad ni verkar förstått, den är värd professionell mediabevakning.

 

Nu när vi tillsammans slagit oss fram till ett av Sveriges finaste idrottsutmärkelser, så har vi all rätt till en rättvis bild i media - med gott om plats på sportsidorna!

 

De har så rätt i att det är hästen som hoppar, men det krävs en sjuhelsikes ryttare och idrottsman för att få den att göra det som med Rolf-Göran i sadeln.

 

 


Läst 30042 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa  sista  Marie Ryman

Marie Ryman, som jobbar hos fälttävlansproffset Malin Petersen i Tyskland, bloggar om sitt hästliv.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stängArkiv