Marie Ryman

 

Jag har lite saker att beta av innan jag ger mig själv lite blogg-sommarlov. Till att börja med har jag inte mindre än två bra nyheter:

 

1: Bettys 5-åriga storebror är kvalad till falsterbo! 

2: och Malin och Prizilla är även de kvalade! De rider 7-8 juli med chans att kvala till internationella sista helgen, håller alla tummar jag har.

 



Och de här två har fortfarande inte smält i regnet...

 

 

Mitt sedan länge utlovade bandage-inlägg är vad jag tänkte att vi skulle ägna oss åt idag! Som veterinärstudenterna skrev i ett inlägg om desinfektion är hemligheten med sårvård att inte göra för mycket där det egentligen inte behövs. Ofta gör vi nog mer skada än nytta när vi lägger oss i läkningsprocessen.


 

"...Vi fick då lära oss att INTE under några omständigheter använda oss utav vare sig tvål, jodopax, klorhexidin, blue-spray eller andra kemiska medel på sår. Inte heller salvor ska kladdas på och absolut INTE antibiotika i ett sår. Det enda som eventuellt kan användas på såret efter rengöring med steril koksalt eller vattenslang är en hydrogel som återfuktar området, skyddar och stimulerar så kallad kollagenasproduktion för att sårläkningen ska komma igång. Gelen ska dock bara användas i inledningsfasen av läkningen och exempel är Tegaderm, Intrasite eller Normgel.



Vi fick lära oss att kroppen ensam klarar av att läka sårinfektioner bättre så länge man tagit bort synlig smuts och avlägsnat död vävnad (så kallad debridering). Allt utöver detta stör kroppens egen sårläkningsmekanism och det tar längre tid att läka. Det finns dock några undantag och det är om hästen är allmänpåverkad (feber), sår nära en led, senskida, bursa, öppen fraktur eller en mycket stor vävnadsskada. Då är antibiotika indicerat men denna ska ges systemiskt. Alltså, inte läggas i såret utan sprutas eller ges i munnen. Förr var det vanligt med exempelvis Socatyl-salva som man hällde i såren - NEJ NEJ idag! Dels hämmar det sårläkning och dessutom driver man på antibiotikaresistensen mycket mer."


På små mindre sår räcker oftast tvätt med steril koksalt eller vatten och gärna skydd av området med hydrogel och ev. bandage. Vid större sår i väntan på veterinär - gör rent med koksalt eller vatten, eventuellt hydrogel tills veterinär kommer. När veterinären sedan bedömt såret och kanske sytt så jobbar man istället med kompresser av olika slag. Det finns antibakteriella kompresser och även kompresser som stimulerar sårläkning. Detta stör mindre än alla medel många häller på.


En annan myt som slogs hål på under kursen var detta med bandage. Förr trodde man att sår läkte bättre om de fick "lufta" sig och vara öppna. Idag vill man skydda såren med kompresser och bandage för att förhindra att smuts kommer in. I nya studier har man sett att ett sår inte alls läker sämre under ett bandage, tvärtom."



 

Läs hela inlägget här!

 

 

Såret Betty lyckades få första dagen hos mig gick ju som bekant rätt in i kotleden. Det såg inte så farligt ut, men lednära sår är riskfyllda så man har all anledning att vara försiktig och hellre ta ut veterinär en gång för mycket.

 

Så här såg såret ut när hon kom in från hagen. Eftersom det kom ut ledvätska när jag böjde leden så var det inte så mycket att fundera på, en fantastisk tur i oturen var dock att det bara verkar ha kommit ut, men inte in något. Vi klarade oss från infektion, och för att hålla smutsen borta var det bandagering som gällde. Ordentlig sådan! Så här kan man bandagera ett mindre sår som man absolut inte vill ha in smuts i.

 

 

 

 

 


Efter fyra dagar på klinik, och fyra dagar hemma, så var det paketöppning för första gången och då såg det ut så här. Var 3-4:e dag bytte vi bandaget efter det, beroende på om det satt bra, det vätskade en del första tiden men det är ju egentligen en naturlig del av läkprocessen. Det tog drygt tre veckor innan det hade läkt ihop helt. 

 

 

 

Efter tvätt med koksalt-lösning, så börjar man med kompressen. Jag använde Sorbact-kompresser, som är antibaktriella och superbra! 

 

 

 

För att få fast kompressen testade jag den här, Cellona som är en polster-linda. Lite som en benlinda i bomull alltså.

 

 

Sedan lindade vi bomull över kotan och nästan hela vägen upp till knäet, som en padd och en gasbinda ytterst för att fixera. Att få bomullen att stanna kvar i bandaget och inte smita ut nertill är en konst, men ett hett tips är att linda lite längre ner med gasbindan och sedan vika in kanten. 

 

 

 

Och slutligen en vetrap runt i någon tjusig kulör! 

 

 

Är man osäker kring ett sår så är det aldrig fel att ringa en veterinär för rådgivning kring hur såret ska skötas, men se till att ni har en kunnig veterinär som också är uppdaterad på området. Om det är bandagering som gäller så är det sedan en utmaning att få det hela att sitta kvar uppe, och ofta är det tyvärr begränsad rörelse som gäller i de fallen. Och det hoppas jag att vi alla slipper i sommar :)

 

 

 

 


Läst 65866 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
19
2012

 

Vaknade, tittade ut, dog. Regn, igen. Funderade på om det inte var dags att börja snickra på den där arken snart. Vattenkaret hos hästarna innehöll mer vatten i morse än igår kväll. det var nog ungefär det enda positiva med den här morgonen. Jag hade nästan russinfingrar innan jag kommit fram till busstationen, åh du härliga svenska sommar...




 

Men att bli utsläppt från jobbet till strålande solsken går att jämföra med en pånyttfödelse. Solen värmde, och jag och Prizilla tog en superhärlig kvällstur och morgonen hade vägts upp med råge. Alla bekymmer var som bortglömda, fina hästar och fint väder ÄR en oslagbar kombination! Och jag slipper bygga en båt, det ska vi nog vara glada för.

 

Det är lugnt och mjukt arbete som gäller för henne nu när matte är på semester, hon är så kvick och snabb i sig själv så då får man jobba åt andra hållet. Små övergångar och tempoväxlingar och lite skolor i lösgörande syfte blev det. 

 

 

 

Sedan var det dags för världens sötaste 3-åring att få jobba lite igen, Betty har fått ett par rätt slappa veckor nu sedan vi kommit hem. Min plan är med henne framöver är ridning två dagar i veckan hela sommaren. Hon fick ju vila så det räckte och blev över under våren, så därför jobbar vi på nu även under betesperioden.

 

Hade nog väntat mig en lite betestrött tjej men tji fick jag, massa massa massa energi hade fröken och ooooh vad det var skoj att bli longerad! Det kändes som att det var läge att lägga vikt på longeringen idag, det har ju gått så himla bra att rida henne hittills så det verkar dumt att utmana ödet vid första uppsittningen här...

 

Hon har klart bättre ordning på kroppen nu än för några veckor sedan. Även om det är energiskt så slappnar hon av mycket bättre i överlinjen redan när jag sätter på inspänningstyglarna. Framåt och glad alltså, men inte stressad och spänd. Precis vad jag vill ha! Uppsittning gick fin-fint sedan, efter en kvart såg hon tillräckligt tam ut. Jag kollade egentligen bara start och stopp och travade en liten bit, och sedan var vi klara för idag. 

 

 

Hästarna ser i alla fall lika lyckliga ut oavsett om det spöregnar eller inte. Bra bete, sällskap, få insekter, rent vatten och en saltsten, högre än så är inte kraven för den perfekta sommaren om man är häst.

 

Det är bara vi människor som är klena varelser, men hallå, det ÄR ju roligare när solen skiner :)

 

 

 


Läst 63077 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
17
2012



Det är banne mig 100 gånger värre att stå på marken än att rida själv. Har inte mycket till naglar kvar efter idag!

 

Vädret var ingen hit idag, usch och fy vad det regnade på förmiddagen. Urenzo kämpade tappert på den blöta gräsbanan i sin 120 klass, men petade tyvärr näst sista hindret. Inget Falsterbo för hans del alltså, men välförtjänt bete i stället. Prizillas avkomma Caprizillo vann 140-klassen för young riders med Felicia Brundin i sadeln, jättekul! 

 

 

 

 

När det var dags för grand prix flyttades tävlingen in i ridhuset, vilket nog alla var glada för. En utmaning att ställa om sig till inomhus, och inte helt otippat så rullade det en del bommar. Duktiga Malin och Prizilla var felfria på hinder, de är verkligen helt fantastiska, men fick ett förargligt litet tidsfel. En fin tredjeplacering blev det efter Elin Hällgren som var ensam felfri i topp, och Jannike West som tvåa med ett tidsfel hon med. Det blev ju en toppenhelg det här!

 

Får tacka Runsten och alla inblandade för fina tävlingar även om vädret var emot oss! 

 






Tillbaka till verkligheten i morgon för min del, Malin åker till Grekland en vecka och jag har äran att ha hand om stjärnan under tiden. Inte helt fel det heller, fina hästen!




 


Läst 62417 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
16
2012

 

Min plan för sommaren håller ganska så bra måste jag säga, jobba på dagarna och rida på kvällarna. Hela första jobbveckan på mitt jättecivila arbete är avklarad och det gått alldeles utmärkt. Det är skjorta som gäller på jobbet, skönt med lite krage ;) Något som är som det ska i alla fall...

 

 

Går väl knappast att få en bättre start på dagen än att kliva ut i morgontofflorna och klappa på hästarna, och väl på jobbet har jag nog världens trevligaste kollegor. De bjuder på fika med klass också nu när de börjar droppa av på semester. Nog för att Markan är svårslaget, men det här... Efter ett års bootcamp på Strömsholm så betraktade jag mig som klar inför den där beachen i typ mars, och det var ju tur det verkar det som om det ska fortsätta så här. 

Den här helgen är det meeting på Runsten, det har gått fin-fint för Malin. Hon och Prizilla var med och hoppade Årsta-Runstens elitlag till globen förra helgen, riktigt kul! Igår var de tvåa i 140 på Runsten, fast själv jobbade jag då. På eftermiddagen (vi slutar lyxigt tidigt på fredagar!) så åkte jag däremot upp för att trimma lillebror Phoenicz. Här finns många låånga grusvägar att rida på, och det gillar jag så vi jobbade på dom. När solen dessutom skiner så är det väl ungefär så bra som det kan bli.

 

Idag var det tävling för hela slanten, från en väldigt oglamourös morgon med spöregn på tvärsen i flera timmar, till att sedan spricka upp lagom tills det var vår tur. Prizilla var 6:a i 145 och kvalade till Grand prixen i morgon, och Phoenicz var grym i derby-klassen och kom tvåa! Imorgon är det 5-åriga Urenzo som hoppar 120, och  sedan håller vi alla tummar för Prizilla i 150, ok? :) 

 

 

Nu är jag sådär härligt kräks-trött, men efter en så här bra dag så är det en rätt skön känsla ändå. Imorgon blir det finkamera så att ni slipper dassiga mobilbilder.

 

Snälla gud, vi vill ha sol. Massa sol. Tack.




Prisutdelning för derbyt, John Hickey i topp på sin egna uppfödning, Malin på egen uppfödning, och trea René Flück på egen uppfödning. Well done :)

 


Läst 59318 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
08
2012

 

06:00 imorse rullade lastbilen iväg mot Strömsholm. Det blev en lång dag men det gör ju ingenting alls när vädret är på topp, har hunnit se många ritter och fixat hästarna utan större stress alls. Har hunnit prata med både klasskompisar och lärare också, en toppendag helt enkelt!

 

Hästarna har varit duktiga, först ut var femåriga Urenzo som gjorde en fin runda i 120 med ett nerslag mot slutet. Phoenicz hade ett ner i omhoppningen i 130 och i grunden i 140. Stjärnan Prizilla såg superfin ut och kom femma i 140, verkar ju lovande inför helgen när hon går elitallsvenskan på lördag och 150 på söndag. 






Phoenicz 







Urenzo



När tävlingsdagen var avslutad för vår del så stannade jag kvar här, byggde bana och umgicks med alla fina hippar som är kvar över tävlingarna. Hur mycket kan man egentligen hinna längta efter varandra på bara 5 dagar? Och hur kul får man ha det tillsammans vad man än gör?

 

Det pratades även en hel del om vår enastående film här, som ju verkar ha fallit Hästmagazinet i smaken. Folk frågade hur vi skulle toppa den, det blir inga problem kan jag säga redan nu.... :)

 

Har haft en helmysig kväll hemma på Sofielund med folket, för att komma tillbaka hit är verkligen som att komma hem igen. Hem till ett super-gäng, vad skulle jag göra utan dem? 
 












Läst 61925 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
05
2012

 

Till att börja med - TACK för alla era härliga kommentarer om vår film, både här, på facebook och på mailen! Vi var lite rädda för att skrittmaskinen skulle byta håll när vi cyklade runt där, men annars hade vi rackarns kul :)

 

 

Ni undrar förstås hur sjutton det har gått för hippologen att anpassa sig till civilisation och ledighet efter ett år av piké och full fart dagarna i ända. När vi kom fram i lördags eftermiddag var det ju riktigt midsommarväder, +5 grader, blåst och regn. Perfekt dag för betessläpp alltså....

 

De överlevde så klart, och nu har jag två väldigt lyckliga hästar utanför fönstret, som äter gräs och kliar på varandra mest hela dagarna. Bettys nya kärlek heter Alex och är min klasskompis Katis häst. De är väldigt snälla med varandra och får nog en fin sommar tillsammans här hemma.

 

 

Och jag då? Jodå, någonstans i april började den där längtansfulla tanken dyka upp, på hur SKÖNT det skulle bli med sommar, att bara få vara och göra ingenting. Ta dagen som den kommer, ligga i hängmattan och läsa en bok, helst så klart med hästarna betandes inom synhåll.

 

 

Det var alldeles fantastiskt skönt. I ungefär en timme.

 

 

Fördrev i och för sig söndagen med någon sorts speed-dating med halva bekantskapskretsen, men var fortfarande fruktansvärt rastlös. På måndagen fick det banne mig vara nog och jag åkte till Malin Nilsson och Jursta gård, red två hästar och kände mig lite som en ny människa efteråt. Phoenicz och Ulandro hette pojkarna som fick stå ut med mig, och Phoenicz hoppar 130-140 i helgen. Storasyster Prizilla har en del att leva upp till i år eftersom hon vann den största klassen på Strömsholm förra året. Mycket spännande!

 

Nu har jag att göra resten av veckan och det känns fint, man behöver verkligen den där dosen ridning och fix för att ens fungera som människa. På torsdag åker vi till RS med tre hästar och jag överväger att stanna kvar tills på fredag. Får se hur det blir till helgen.

 

 

I övrigt så har jag hunnit med inte mindre än tre studentmottagningar idag, tiden har gått så fort sedan jag stod där för tre år sedan... Den brukar visst göra det när man har roligt, och nu när jag fått lite styr på livet här hemma med så lär sommaren göra det också :) 

 

 

Betty

 



Alex







Läst 61800 ggr Kommentarer Kommentera

 

Skolavslutningar brukade alltid vara något positivt, det enda fina med att gå i skolan var att få känna sig färdig, nöjd, och redo för välförtjänt vila. Blommor i håret, klänning fastän det egentligen var för kallt, och så efter att ha genomlidit rektorns lite för långa tal, så låg den oändliga sommaren framför en, lyckan och frihetskänslan var total. Äntligen.

 

Det var för kallt för klänning idag, men det har ju inte hindrat någon förut, och det ska bli skönt med sommarlov på ett sätt. Men vi bet oss hårt i läppen när talen var slut och ville inte riktigt gå hem. Ett år kvar, det kommer bli det bästa, men vi delar upp oss på olika anläggningar så det är svårt att inte bli lite blödig.

 




Kandidaterna visade ett bildspel med minnen från året under lunchen. I vår klass jobbar vi inte riktigt så. HP2 tackar för oss med en film, passar på att tacka våra fantastiska lärare och alla andra inblandade från Strömsholm, så klart SLU, och inte minst våra fina hästar för allt vi lärt oss. Vi har kämpat hårt, skrattat och gråtit, ridit bra och ramlat av, och skulle utan tvekan göra om allt igen.

 

Glad sommar från oss alla!

 






Läst 62351 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
01
2012



Min remont Flip Flop har ni ju inte sett så mycket in action, här är en liten film från förra veckan när vi red på grand prix-banan nere vid slottet. Nu är han färdig i skolan och kommer skolas in i beridna högvakten efter lite sommarlov och bete.









Läst 52863 ggr Kommentarer Kommentera

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.