Marie Ryman


Så, i juni åkte jag alltså hem. Där väntade nya fina hagar som min pappa och storebror hade satt upp under våren, och sedan klippte hästarna gräset hemma hela sommaren! Jag tror inte att de kunde ha haft det bättre. Det betessläppet var däremot inte att leka med, +5, spöregn och ordentlig blåst. Välkommen till ditt nya liv Betty! De överlevde, både hon och Alex...









Finns ingen bättre återhämtning för en mör hippologstudent än att sitta på berget och äta frukost med den HÄR utsikten, jag lovar. Balsam för själen.

 

Efter ungefär tre dagars återhämtning höll jag på att sprängas av rastlöshet, och sedan jobbade jag civilt om dagarna, red jag Malin Nilssons hästar så mycket det på kvällarna, åkte med på lite tävlingar, och Betty tuffade på så gott som hela sommaren. En liten tripp till Falsterbo klämde vi också in, där jag bland annat träffade superhärliga veterinärstudenterna!

 

Skrev om vatten, följde OS slaviskt - på jobbet (ssch), i hängmattan, i TV-soffan, på bussen, vilken nervpärs det var!







Strax innan skolstarten var det dags att sparka igång hoppningen igen, hej och hå. Phoenicz fick ställa upp. De har haft en bra höst, Phoenicz har fina resultat i 140 och Prizilla gick ju Volkswagen GP-finalen i Flyinge och hoppade final i elit-allsvenskan i Globen. Jättekul!


Augusti

15 laddade studenter anlände till RS i slutet av augusti, och sedan var det fullt ös igen. Skolhästar för terminen blev Chimeca La Silla i hoppningen och Mexx i dressyren, riktiga lyckoträffar igen. 



Chimeca




Mexx


September

Min KEX-grupp, som alltså gör examensarbete om slowfeeding, kände här att det började bli dags att gasa på trots att vi inte var schemalagda till att jobba med KEXet ännu. Efter två år på utbildningen vet man att om man har en lugn vecka, då är det något lurt på gång... Så vi jobbade flitigt redan tidigt under hösten, och så här i efterhand var det HELT rätt tänkt!

 

Chimeca och jag tog oss ut på tävlingsbanorna tidigt, man får passa på! Vi började på 100-110 efter två veckor, och fortsatte med 110-115 efter tre, och det var full pott och placeringar i alla starter, tvåa som bäst och han är verkligen toppen att vara ute med. Det finns inget roligare!







Betty hoppades in här någonstans, vi tränade terräng ett par gånger för Janne Jönsson och fick lyssna på hans spännande OS-berättelse, var på clinic i Äppelviken med treåriga Lisbeth, och jag skrev om unghästutbildning á la Strömsholm. Läs!


Dessutom gjorde vi yrkesprov för Svensk Ridlärare level II - godkänt! Fy sjutton vad nervöst det var, jag är lite rädd för level III i vår redan nu. Fast det kommer nog gå bra det med :)








Oktober

Wow, frågan var vad som INTE hände i oktober! Började med att åka ner till Flyinge ochbreeders, lika härligt som alltid! 





Väl hemma igen var det dags för Volkswagen GP på Strömsholm, där jag och Chimeca var med dag ett. Dags att debutera 120, och det gjorde vi med den äran.







Bästa!!






Under IGEQ-konferensen var vi både med och red dressyrlektion på engelska, och fick också statuera level III-exempel i hoppningen. De tyckte att vi höll tillräcklig nivå, och det kändes väldigt bra!




Testade mjölksyra-tröskeln med Lars Roepstorff, grymt intressant!




...och så pluggade vi företagsekonomi, var på studiebesök hos Louise Haaga och Stora Ekeby Ridklubb, jobbade med examensarbetet... Hippologstudenter borde få extra studiebidrag för ni anar inte hur mycket man måste äta för att orka med det här! :)

 

 

November

Chimeca lyckades skada sig i slutet av oktober och var borta i drygt en månad. Tävlingsplanerna för hoppningen gick i stöpet alltså, det som börjat så himla bra... 

Så, jag blev dressyrtant istället!


Två tävlingar red vi i november, jag och Mexx. 65%*2 i Msv C, med två fjärdeplatser, gjorde att vi kvalade till Msv B, men vi behövde få ordning på bytena så någon start i år blev det inte. Hoppas kunna ta det i vår.





I mitten av november kom Rolf-Göran Bengtsson till Strömsholm för clinic, och jag skrev ett referat för Hippson så att alla som inte hade lyckan att vara där också kunde ta del av magin. För herregud vad bra det var!






Och jaa, tiden går fort när man har roligt... Hoppexamen gjorde vi i skarpt läge på Hamre Ridklubb! En klockren runda och en dålig runda presterade jag, Arwen var inte på sitt bästa humör och jag lyckades inte ändra på det alls. Så kan det också vara. Men Medina var bra i alla fall.











Examensarbetade gjorde vi också så det stod härliga till, vi hade studier pågående i två stall samtidigt med totalt 16 slowfeeding-hästar och lika många i kontrollgruppen, så vi hade att göra. "Kolla på film" lät så himla inbjudande men mer spännande än så här var det inte! TUR att jag valde rätt människor att jobba med, vi har inte slagits en enda gång under den här tiden! 

Här någonstans började Chimeca sättas igång igen, så jag hade tre hästar i skolan, plus en liten bonushäst vid namn Red Newton som vi får se mer av i vår, och så en vild Betty på det. Dessutom skrev jag totalt fyra artiklar för Hippson under den här tiden, och bloggade, jag har ingen aning om hur jag fick ihop allt. Men det gick, mest på ren envishet.



December

Här vred vi ur det sista ur disktrasan, examensarbetade som aldrig förr men det gav banne mig resultat. Det är tufft när man har en maxad ambitionsnivå i precis alla kurser och på ALLA delmoment, halvbra duger inte, godkänt är inte tillräckligt... Men det finns såå mycket i vår vardag som GER energi också så jag lyckades ändå nå mina mål!


Hipson äter långsamt


I december mätte vi också ventilation, hade öppet hus, programridningar, bakade pepparkakshus (årets troligtvis SÄMSTA idé, fast vi både vann tävlingen och överlevde perioden ändå, så... Ja.)


Betty gick strålande i början av december, hon fick sin vintervila efter det. Matte hade ännu mer att göra än vanligt, och det började bli dags ändå.






Vi laddade upp inför dressyrexamen med att rida för Kyra, och från att ha haft en svacka i början av månaden började Mexx kännas riktigt bra! Själva programridningen, en del av examen, gick helt okej - hon var på trycket men det blev ganska jämnt ändå, 62% i Msv B:2 får räknas som dugligt. Själva examen, där vi red rörelser samt bytte hästar, gick bättre. Godkänt! Därmed blev vi utsläppta för den här gången, och ett jullov har nog aldrig varit mer välförtjänt än efter det här året.


WOW vad det har hänt saker! Som sagt, det mest intensiva jag har varit med om, stenhårt och alldeles underbart på samma gång.

 

Tack alla mina fina klasskamrater och korridorsgrannar för i år. Jag har umgåtts med samma människor dygnet runt i 2,5 år, och saknar dom från samma stund som jag vinkat hejdå på tågstationen. Tack till lärare och personal på Strömsholm, ert engagemang smittar av sig! Hippologenheten får sig också en nyårs-kram, och våra fina skolhästar, tänk vilken insats dom gör för oss.


Och tack till er, världens bästa läsare som följt mig genom toppar och dalar. Vad som händer nästa år, under den sista terminen, och EFTER den sista terminen, det återstår att se! Bloggens tredje och sista nyårskarameller var det här, tiden går himla fort när man har roligt.


GOTT NYTT ÅR!

/Marie






Läst 23584 ggr Kommentarer Kommentera

 

2012 har varit det mest intensiva året i mitt liv, och med största sannolikhet det bästa. 2011 avslutade jag ju med att ta bort min häst, så året började med att försöka samla ihop sig själv och komma ihåg vad det är som är kul med det här igen. Det var inga som helst problem, skulle det visa sig...

 

Januari

Mina fina skolhästar gjorde att det gick ruskigt fort, Quest och Mataking! I januari var vi med på clinic på Jällaskolan i Uppsala, och på bloggen diskuterades det hästhållning vilket Djuren Rätt uppskattade. De var sedan med i en både lång och intressant diskussion om inte bara hästhållning, utan även om ridsport i stort. 

 








Februari

...gick i rasande fart. Quest och jag gjorde en lyckad tävlingsdebut och det kändes som att vi fick en bra start! Filmen nedan är från träningstävling hemma i början av månaden.





En dimmig februarimorgon gav sig alla RS remonter med tillhörande hippologer ut på isen på sjön Freden. Vi såg inte var isen slutade och himlen började. En sådan morgon upplever man nog bara en gång i livet.







Och jag dödade myter om hippologprogrammet, hade utbildningskontroll i hoppning, och åkte till Scandinavium med skolan. I paddocken på Eurohorse-mässan fick vi visa upp vår utbildning, och jag, Emelie och Sofhie från Strömsholm demonstrerade hur vi jobbar med ryttarutbildning, och som exempel visade vi upp sitsövningar och pratade om den lätta sitsen.













Mars

Dressyren med Mataking började arta sig mer och mer. Att hästen är den bästa läraren rådde det ingen tvekan om, han gjorde väldigt mycket för min utveckling. Quest och jag jobbade på, efter lite sjuka och sviktande form från min sida så började det arta sig. Det tror man ju aldrig, när man ligger där mitt i en oxer IGEN, att man någonsin ska hitta tillbaka upp igen. Det handlar mest om hur envis man är. 

 

Ett av årets mest gillade inlägg var smartast vinner, om att träna under de mest konstiga förhållanden, och att ta sig an problem och svagheter istället för att undvika dem.


 


Quest


Och ooh vad vårkänslor det började komma där i mars! På filmen nedan ser vi min unghäst Flip Flop, han som genererade årets avfallning ni vet, på ett av årets första pass på tågbanan! Då var vi glada, oj vad jag längtar när jag ser den filmen...






Quest

I mars anlände också den sötaste lilla hästen man kan tänka sig till Strömsholm, min alldeles egna Betty. Lyckan var total i knappt ett dygn, då hon kom in från hagen med ett sår på kotan som det sipprade ledvätska ur. Efter fyra dagar på sjukan kom hon hem igen, och någon månad senare var hon ihopläkt och hel igen. Det var årets svettigaste veckor det, tack och lov gick allt bra.




Betty och Iris



April

Våren kom och därmed ett oändligt antal deadlines! Seminarieuppsats, pedagogik, riddagböcker, unghästarbete, dygnets timmar räckte aldrig till! Men det gick. På något konstigt sätt. Och bra gick det också, trots att jag körde fullt ös på ALLA andra plan också - tävlingar varje helg, inridning av Betty, kårarbete, elittävling hemma och...



Beprövat. Fungerar.






Quest hoppade hem många rosetter, och jag gjorde också vårens första och enda dressyrstart med Mataking! 65%, med en hel 9:a på en ryggning, och en sjätteplats blev det i Msv C:1. Det är en bra debut det, för en som inte tävlat riktig dressyr sedan ponnyåren. Om det nu räknas som riktig.





Flip Flop på examen


I april var det unghästexamen, dressyr, hoppning och häst vid hand. Godkänt, och jag var jättenöjd med hur hästen utvecklats under våren. En rolig resa som definitivt gav mersmak. 

 

Maj

Vi har alltid sagt att vi ska fira valborg i Uppsala för att kompensera för vårt.. inte så student-aktiga liv, om man jämför med många andras i varje fall. Det lär aldrig hända, hästar prioriteras alltid högre och det är väl bra i och för sig, man ska inte göra saker halvdant :) Sofhies häst Rio fick hoppa i  Västerås i stället, vårigt så det förslår!

 

Sedan var det dags att knyta ihop säcken!


Dressyrexamen med Mataking





Hoppexamen, här med Arwen...

 

 





Inridningen av Betty fortskred under våren och det kunde väl knappast ha gått smidigare. Orädd och nyfiken, då är det enkelt. Hennes andra galopp uppsuttet syns på filmen ovan, en härlig känsla!




Och sedan blev det juni, och både vi och hästarna släpptes ut på bete. HP2 sade hejdå med en film och lade en intensiv vår bakom oss.

 

Inte visste vi väl då vad som komma skulle, hösten gick verkligen inte av för hackor skulle det visa sig! Men den tar vi i morgon!


Läst 23675 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
23
2012

 

God jul till er, bästa läsare!
Hoppas ni får allt ni önskar er.

Kram från Marie och Betty








Läst 27402 ggr Kommentarer Kommentera

 

 

Man klarar betydligt mer än vad man tror, och nu är jag i mål! Jullov!! Hur det gick till vet jag inte, och den här veckan har då inte liknat något annat.


Jag har...

  • ...hoppat 160 med Chimeca i torsdags. Vi hade visserligen ett hjälphinder, ett kryss 25 meter bort... Blev ett fint test av anridningsteknik det där men det kändes säkert!


  • ...gjort en snögubbe tillsammans med Sofhie som hamnade på RS facebooksida och hittills kommit upp i 1600 likes. Känns som att jag gjort mitt livs pepparkakshus OCH snögubbe den här vintern. Slottet hamnade i lokaltidningen i måndags, med rubriken "smakfull design". Well..






  • ...fått pris för Årets avramling på RS-galan som kåren, och då mestadels Sofhie, höll i tisdags. Tack. Det var min unghäst Flip Flop som gav mig titeln när jag i våras ofrivilligt satt av framför samtliga av förbundets SRL-examinatorer då han stannade på... En bom. EN bom!

    På galan visade även tvåorna att de också kan göra film, de redde ut det här med hästar och frukter. Kolla här.


  • ...Haft gruppträff om examensarbetet med examinator, handledare och klasskompisar för att diskutera resultatet, mest gå igenom diagrammen och hur det hela ska presenteras för läsaren. Det är väldigt intressanta resultat, man blir alldeles glad av att titta på diagrammen för plötsligt har det ramlat ut något konkret av allt jobb. Ni får det presenterat för er så småningom, än är det en bit kvar! Men det ser ut att bli ett bra examensarbete, och det är ju fint det för vi har verkligen satsat.


  • ...ridit en godkänd programridning i Msv B:2 på Mexx, med två rena byten. Hon kändes mjuk och fin, ganska stadig, men brutalt het på gröten i vanlig ordning. 62% trillade det ut i alla fall. Bättre kan vi, men det är i rätt riktining och får lov att duga för den här gången.


  • ...bättre gick det allt på själva examen igår! Bättre avstämd Mexx, och hästbytet gick fint där jag fick rida Nefryt, ganska motsatt Mexx och dessutom lättstressad, men han litade på mig och det blev bra! Och godkänd är jag!





  • ...givetvis hållit vad jag lovat. På filmen nedanför skådar vi en godkänd Marie och en godkänd Angelica, filmade av en godkänd Carro, när vi kör nerför backen/trapporna vid Thottska villan. Vi satsade egentligen på att köra ner mot grinden men... Det gick åt skogen kan man säga.

 

 

 


Förutom allt det här, så har jag lyckats ta mig hem. Hem till mamma och pappa och lagad mat, varmt hus och ingen tidsplanering så långt ögat kan nå.

 

Nu, nu ska jag sova. Jag siktar på att vakna innan Kalle Anka, eller åtminstone innan jag ska åka tillbaka till Strömsholm den 25:e. Det har jag allt gjort mig förtjänt av.


Läst 27664 ggr Kommentarer Kommentera

 

Crazy-crazy-veckan har börjat, jag fattar inte riktigt hur jag ska ro iland det här. Det som en vägg av uppgifter mellan mig och julafton, just nu sitter jag med ett gäng vetenskapliga artiklar, att bygga häststall och en balja med Oboy som kanske får kan hjälpa mig att harva igenom uppgift numero 1 på to-do-listan. Ventilationsuppgift med analys och reflektion.

 

Stress-nivån har nog inte varit högre sedan... Nej den har nog aldrig varit högre. Klarar jag den här veckan klarar jag nog vad som helst sedan, och är definitivt värd varenda lussebulle jag tänker trycka i helgen. Köpa julklappar har jag inte ens tänkt på än...

Ikväll var vi på en toppenbra föreläsning, i kårens regi, med Birthe Vogelius. Hon är sjukgymnast med specialinriktning på ryttare, och har skrivit boken Spänst och harmoni i ryttarens sits. Tänk att det fanns en tid där jag trodde att lodrät sits var axel-höft-häl, och det var det det. Anteckningarna får resultera i ett senare inlägg, något ska jag ju göra i mellandagarna...

 

 

 

 

På bilden skådar vi både lördagens och måndagens impulsköp. Okej. Den vänstra är en rulle, införskaffat idag, förhoppningsvis kan den bidra till att min rygg ska klara 40 år till i branchen. Kände mig som en ny människa efter att ha legat på den där, stretchar ryggen både på längden och på tvären, så den fick följa med hem. 

 

Köpet till höger kanske är lite mer svårmotiverat, men... Vintern blir ju inte roligare än vad man gör den. Linn köpte ett tefat, så vi har goda chanser att slå ihjäl oss innan nyår. Men först ska jag klara dressyrexamen.

 

Mexx känns helt okej, vi har haft en fin formtopp sista veckorna men nu känns det lite trögt igen. Tror dock att vi kan ro iland det här om jag bara spänner av lite själv, programridningen är på onsdag. Bytena fungerar till 80%, gör jag rätt blir det lysande och när jag tappar positionen eller förbereder för dåligt byter hon efter bak. Efter en stund blir hon väldigt på och förekommer mig, så då får jag hitta på något nytt - byta från förvänd till förvänd är en super övning! Då vet hon inte riktigt vad som ska hända och väntar därför bra. Då kan man till och med byta tillbaka till rättvänd på samma diagonal och vips har man börjat förbereda för serier. Duktig! Skoj det där.

 

Så, nu åter till arbetet... Om jag gör dressyrexamen på ett bra sätt lovar jag att åka snow rocket nerför backen från Thottska villan. Och att filma. Deal!

 

 


Läst 28477 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
16
2012

 


Vi är mäkta stolta. Den eminenta pepparkaks-juryn, Marianne, Agneta och Kyra, utnämnde vår bal på slottet till vinnare i den prestigefyllda pepparkakshus-tävlingen, även om ryktet säger att Kyra gillade det konkurrerande mumin-huset bäst. Så klart!

 

Statens fastighetsverk har varit och tittat på slottet också, dess framtid är oklar men vi är öppna för förslag tror jag. Hur som helst är Betty ett schabrak rikare och RS-ryggsäcken gillar jag skarpt! 







Helgen har varit bra, igår var vi på Arosfortet (tänk fångarna på fortet) och kröp i tunnlar, klättrade på väggar och duckade för laserstrålar och mycket annat... Har blåmärken överallt och ont på de mest konstiga ställen, men vi hade väldigt kul :) Hästarna har haft en lugn helg, Mexx känns lite trött så jag får spela korten rätt i veckan så vi får till den där programridningen på onsdag.

 

 

Nästa vecka är crazy crazy; 







Och förutom det schemalagda, med dressyrexamen onsdag-torsdag, lägger vi till:

Måndag kväll:
Sits-clinic med Birthe Vogelius, sjukgymnast som är specialicerad på ryttare.
Tisdag kväll: Kursrådsmöte
Onsdag kväll: RS-gala som kåren arrangerar
Torsdag kväll: Filma arbetsmoment i norra stallet när slowfeeding-näten hängs upp. När de är på plats kan vi smått börja montera ner upphängningsannordningar och annat...
Fredag: Avslutning! Montera ner nät, möte med stallchef om projektet, pussa Betty hejdå och bege mig hemåt.



Här kollar vi på sista filmsnuttarna... Katten Jessika hjälper till också, tack tack.



Ska tilläggas att jag har punktering på cykeln och får gå överallt, och den där ventilationsövningen ska sammanställas också... Hehe ja, här ska jobbas ända in i kaklet! Hörs i morgon :)


Läst 26771 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
13
2012


Idag var det äntligen dags! Dressyrlektion för Kyra Kyrklund med fokus på byten, låter inte det som en väldigt bra uppladdning för examen nästa vecka?






Foto: Carin Brosäter


Vi började med att jogga fram hästarna självständigt. Började som vanligt med renodling av hjälperna i först skritt, och sedan små tempoväxlingar i trav och någon övergång om jag känner att hon inte riktigt väntar. Så småningom galopp, gärna lite förvänd, och sedan kan man smått kunna begära lite mer samling.


Det jag hela tiden känner efter är att det är jag som reglerar takt och tempo. Alltid. När som helst ska jag kunna sakta av till skritt för sätet, så mycket ska hon vänta på mig. Har jag den känslan kan jag tänka framåt i ridningen. Ridning baklänges blir aldrig bra.







Sedan var det uppstyrd övning där vi utgick från stora mittvolten, lade 8-metersvolter utåt när vi passerade medellinjen. På dessa fattade vi rättvänd galopp, följde mittvolten i förvänd galopp ett kvarts varv. Sedan skritt, och ny fattning vid medellinjen.

Känslan vi letade efter här var att vi verkligen ägde varje galoppsprång och hade kontroll på hela hästens kropp i varje språng. 













Sedan genomgång inför byten, i programmet vi rider nästa vecka rids de på linjen mellan B och H respektive M och E. Det var vad vi tränade på, fick jättebra hjälp! SÅ många pusselbitar som måste finnas på plats - bärig galopp med rätt anspänning, rätt förberedelse med stenkoll på var hästen har alla sina kroppsdelar och var sjutton jag har mina, timing för hjälpgivningen... Och så ordning och reda efteråt.


Men jag fick bra hjälp! Såklart. Många byten blev det, och ett par aha-upplevelser senare kändes det som att det definitivt inte var lotto längre. Det blev bra jobb för oss,  även om hon blir laddad efter ett par byten så kunde jag kontrollera det och få henne att slappna av snabbt igen. Till hjälp hade jag 8-metersvolter från linjen som förberedelse, samt växlade med att rida linjen utan att byta. Bara känna att hon väntar.

 

Jag köper att man inte bör byta för många gånger om hästen stressar upp sig, men samtidigt kan det hela behöva avdramatiseras lite också. 








Läst 27791 ggr Kommentarer Kommentera

 

Å ena sidan tänker jag att vi, litegrann har förstört för oss själva när vi byggde det här. Vi har så sjukt mycket att göra att man knappt hinner gå på toa, men sedan lanserar någon dum och tidsoptimistisk liten bloggare idén om att vi borde ställa upp i pepparkakshus-tävlingen på RS. Som om vi inte har nog att göra.

 

Och får till svar att "i så fall måste vi vinna". Vad annars? Är det tävling så är det!

 

Men okej, eftersom vi egentligen inte har tid att andas, så kan ni istället för att tro att vi har alldeles för mycket fritid bara se det hela som att vi är tävlingsmänniskor to the bones och har utvecklat förmågan att planera vår tid till en konst.  

 

Jag, Lina och Carin har tillsammans projekterat och byggt skapelsen som terapiarbete. Vi är nöjda, high fivade i en kvart när vi lyckades få det till skolan intakt, och kommer aldrig någonsin bygga ett pepparkakshus igen. 

 

Tävlingen avgörs i morgon, oliiidlig spänning.

 

 

















Vi har inte bara gjort en bal på slottet, det finns dessutom skumtomtar innanför det där sugarpaste-taket. Tomtar på loftet alltså.

 

Mjo, en och annan kanske.

 


Läst 27636 ggr Kommentarer Kommentera

 

 

Mina skolhästar är såå fina, terminen har gått fruktansvärt fort och jag vill inte alls lämna bort dem efter jul! Då är det ju periodbyte, mina praktiserande klasskompisar kommer tillbaka och jag själv går ut på VFU. Fast det ska bli kul, det också, men... Kan man inte få äta kakan och ha den kvar? Snälla?

 

 

 

Mexx har startat upp veckan bra, gjorde två fina byten på första försöken igår så visst börjar det falla på plats nu! I morse fick vi vara stand-in på dressyrdemo där det var skolor som demonstrerades. I morgon får hon ett lugnt pass utan så mycket samling, längre i formen men fortfarande bärig och mellan hjälperna. Sedan är hon förhoppningsvis formtoppad inför Kyra på torsdag! Håller tummarna för att vår kära proffsfotograf Carin är ledig och kan agera paparazzi :)

 

 

Chimeca har känts finfin i markarbetet nu, han är ju vanligtvis både rätt spänd och hal som en ål, men nu börjar det arta sig! Idag hoppade vi bana med både Jens och Daniel på marken, mot slutet av framridningen tyckte han uppenbarligen att jag var rätt jobbig och korvade sig och slog mot skänkeln, tror inte jag prickade en bom rätt... Men sedan samlade vi ihop oss och när det skulle ridas på hinder återvände motivationen hos honom snabbt kan man säga, med lite bjudning och mer konkreta uppgifter framför näsan hade jag plötsligt honom rakare och mer avspänd än någonsin!

 

Banan gick galant, vi avslutade den med en härlig stjärnträff på en oxer med lång anridning och sedan är man på bra humör resten av dagen. Han är verkligen toppen!


Från tävling i oktober, ögonblicksbild ur vad som kan ha varit årets bästa 1,5 minut. Så kul är det!

 

 

Efter att ha levererat vårt pepparkaksmästerverk, som jag håller på till lucia som utlovat, till Knytpunkten och tagit hand om min häst så åkte jag till Nyby-Torshälla ridklubb.

 

Jag kommer göra min praktik där i vår igen, eftersom det är lite annat fokus den här omgången är det inga problem att vara på samma ställe en gång till. Jag kommer jobba där under våren också, på tisdagkvällar, en egen grupp och så en timme hoppträning. Ska bli jättekul, var där och tittade när min blivande grupp red och sade hej, och pratade med deras nuvarande ridlärare som ska kläcka en bäbis i vår.





Men, en del kvar att klara av innan det är lov och klart och färdigt och jag får åka hem på jul-rehab och äta ifatt all mat jag inte hinner äta och sova minst två dygn i streck. Med katten på magen. Lite examensarbete och en dressyrexamen, typ.

 

Vi ska göra en film också.


 


Läst 28456 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
09
2012


Strax efter 06 i morse låg jag nerbäddad under tre täcken och samlade kraft för att kasta mig upp mot klädhögen med multipla underställ och raggsockor. Då fick jag ett sms från Emelie, två lägenheter bort, att det är -19 ute. Jag fryser när det är +15, det här med vinter är inte min grej. Släppte dagens första svordom över att bilen, som jag äntligen köpt, för tillfället befinner sig 20 mil härifrån i pappas garage. 

 

Just för att jag allt som oftast, undantaget när Sofhie bröt ryggen och jag fick låna Röda Faran så lägligt under hela min praktik-period i vintras, så har jag blivit en rutinerad vintercyklare. Extremsport och livsfarligt, men vad gör man.
 

1: Frys cykeln på rätt växel. Bor du på en kulle är det trean, bor du i en grop är det ettan.
2: Rör för guds skull inte handbromsen.
3: Sväng inte.
4: Bromsa inte.


Men jag kom fram hel till skolan, idag igen, och jag kom dessutom även in i stallet till slut. Dagen flöt på fint sedan, trots arktisk kyla.

 

Hästarna är glada, om än med skägget fullt av is, och under dagen har jag bland annat haft lektion för en av "mina" tvåor. Vi fick alla en eller ett par fadderbarn (högskolemässigt uttryck) att dels kunna hjälpa med alla möjliga saker i början när de var nya på skolan, men också undervisa som den del av didaktikkursen.

 

Vi gjorde en nulägesanalys i början av terminen, och sedan dess har vi regelbundet lektioner för dem, med tid avsatt i schemat. Det har varit väldigt lyckat, dels får vi praktisk träning i att undervisa, och det har gett bra resultat! Alla nöjda :) Från början hade jag en elev men nu är jag uppe i tre, fast det är hur kul som helst. Mest engagerad är jag i hästen Red Newton som jag rider regelbundet också, klar fördel, honom och hans tillhörande ryttare fortsätter jag med även efter jul då jag egentligen är på praktik. Det har sina fördelar att hålla sig här i krokarna tror jag, finns alltid saker att engagera sig i och det här är ett roligt projekt, utvecklingskurvan pekar stadigt uppåt :)

 



Efter den lektionen tror jag banne mig att vi började närma oss den absoluta nollpunkten ute, de enda atomer som fanns i rörelse tillhörde hippologer som hade hagbyte... 






Och pepparkaks... huset, hm, är äntligen klart! Nu ska vi bara lyckas leverera det helt till skolan, sedan ska ni få se detta åttonde underverk! Ska vi säga på lucia?


Läst 28638 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.