NAF Träningsakademin - Almida Ericsson – vem är jag?

Hej!
Vad kul att du har hittat hit. Detta blir mitt första inlägg på denna blogg. Jag heter Almida Ericsson och har fått äran att vara hoppkandidaten i NAF:s Swedens träningsakademin under ett år. Tillsammans med min häst Cree ska vi få hjälp av en av Sveriges bästa hoppryttare Irma Karlsson och mental coaching av inspirerande Johanna Lassnack. Två personer som jag länge har sett upp till inom ridsporten, vilket känns helt fantastiskt. 

Vem är jag? 
Jag är en 19 årig tjej som bor utanför Halmstad i en liten by som heter Kvibille. Jag har varit en hästtjej så länge jag kan minnas. När jag var 8 år började mitt intresse på riktigt då jag fick möjlighet att börja rida mammas kompis D-ponny på helgerna. Det var på henne jag lärde mig alla grunder, även om jag var en liten myra på hennes rygg. Sedan red jag på ridskola ett tag innan jag år 2014 fick min första ponny. Med honom fick jag ha den härliga ponnytiden med många vinster i bagaget. När jag var 15 år köpte vi Lucky, min första storhäst som jag fick tre lärorika år med. I november 2020 fick jag hem min nuvarande häst Cree, hon var då fem år gammal. Vi har verkligen hittat varandra under dessa snart två åren vi fått tillsammans, vi kompletterar varandra väldigt bra.

Jag har under alla åren tyckt om att tävla. Om de går bra på tävling ser jag det som ett kvitto på att det man jobbat på hemma lönat sig och att man gör något bra. Jag har dock alltid haft en del nervositet kopplat till tävling. Detta är något som jag ser fram emot ska kunna få hjälp med av Johanna, även om jag kan hantera den mycket bättre nu än för något år sedan. Min nervositet har jag kommit fram till är kopplad mycket med tillit till min häst, vilket Cree har hjälpt mig mycket med. Dock vet jag att jag bara kommit en liten bit på vägen med den mentala delen. Så det jag ser fram emot att kunna utveckla den ännu mer. 

Jag gick ut gymnasiet för ett år sedan och har sedan dess jobbat med ett icke hästrelaterat jobb. Nu ska jag börja plugga igen och jag ser fram emot att kunna kombinera plugget och ha ett utvecklande år med Cree. Jag har turen att få mycket hjälp av min mamma, hon tycker detta är lika roligt som mig vilket gör denna resan mycket lättare och roligare. Min familj flyttade till Halmstad 2017 efter att ha bott i Karlskrona i 15 år och rätt så snabbt därefter började jag träna för Maja Bogren i hoppning. Hon har verkligen varit en stor del av min utveckling de senaste åren och framförallt kul att hon har varit med på hela min och Cree ́s resa. 

Ni vill säkert veta mer om min stjärna Cree! 
Cree är ett sto född 2015 efter Heartbeat. Hon är en väldigt snygg häst vilket hon är väl medveten om, nästan varje gång vi är i väg blir hon bortskämd med komplimanger. Cree är en väldigt positiv häst som alltid ställer upp för mig. Hon är snäll och mysig men de kan gå snabbt mellan att hon står och sover till att nästa sekund tagga till. Jag fick hem henne november 2020, vi red ihop oss i ett halvår innan vi startade vår första start och sedan dess har det bara gått uppåt. Vi har startat många felfria 120cm och bestämde oss i våras att vi ville försöka kvala in till Falsterbo, krafft the tour of amateurs. Vi kom dit och de var verkligen en häftig upplevelse att få rida där. De gav oss mycket rutin och erfarenhet som jag tror vi kommer ha mycket nytta av i framtiden. Efter Falsterbo fick hon en välförtjänt vila för att nu i höst och nästa år kunna etablera oss i fler 130cm klasser. 

Det vi övar mycket på nu är att jag ska bli mer snabbtänkt i min ridning för att skapa så bra förutsättningar för oss i hoppningen som möjligt, vilket behövs när man ska upp i nivå. Vi övar också på att hålla galoppen i svängar. Detta är två saker jag tror Irma kommer kunna hjälpa mig utveckla under detta året. Det ska bli nyttigt att låta en tränare som aldrig sett mig rida innan, höra vad hon tycker jag kan utveckla. Det finns många små detaljer i ridningen som kan göra stor skillnad, det är sådana saker jag hoppas vi kan förbättra. Det ska bli väldigt kul att dela med mig av övningar och tips här på bloggen som jag hoppas andra ska kunna få nytta av också. 

För någon vecka sedan fick jag hem massa spännande produkter från NAF som är anpassade till Cree och hennes behov. Vi har riktat in oss på produkter som har en lugnande effekt och skapar en bättre koncentration då det är de Cree är i störst behov av i dagsläget. Då vi har en höst med mycket träning och tävling framför oss kom vi även fram till att ett fodertillskott med muskelstöd skulle passa. De fodertillskotten som jag och Sofia på NAF kom fram till skulle passa Cree är: M Power- hjälper hästen att ta upp viktiga muskelbyggande ingredienser samt stötta naturlig muskelutveckling. In the pink powder- Innehåller högkvalitativa vitaminer, mineraler och spårämnen, utformad för att optimera tarmfunktionen. Magic- ökar självförtroendet, koncentration och muskelavslappning. Oestress- hjälper till att balansera hormonnivån på ett naturligt sätt samtidigt som även detta fodertilskott hjälper till med avslappning och koncentration. Electro lytes- används vid varmt väder eller hårt arbete när viktiga kroppssalter svettas ut.

Jag har även fått hem några andra roliga produkter. Silky Man & Svans D-tangler- gör man och svans skinande och tovfri. NAF off citronella spray- Sommarspray med citronelladoft som håller insekter borta. NAF farrier solution- Näringsberikande droppfri hovgel som stödjer hovarna dagligen. NAF show off schampo- Väldoftande, djuprengörande schampo som ger en skinande glans till pälsen. NAF cooling wash- Används efter ansträngande träning för att kyla ner, relaxera och fräscha upp trötta muskler. 

Jag ser verkligen fram emot att testa och utvärdera dessa produkter. Magic har vi använt i cirka ett år nu vilket har haft positiva effekter på Cree så de känns lovande med de nya produkterna. Jag hoppas på ett framgångsrikt år med hela teamet. 

Vi hörs!
Almida Ericsson. 


Almida Eriksson

Almida ErikssonLäst 6507 ggrFler inlägg

 Hej och hoppas allt är bra med er!

 

Förra helgen var det återigen dags för tävling för mig och Haldor. Då red vi en medelsvår B:1 på Gripens Ryttarförening. Vi har haft lite svårt att hitta varandra på banan men det känns äntligen som att det börjar gå åt rätt håll. Jag tror många kan känna igen sig i känslan att det mesta fungerar på framridningen men att mycket av kommunikationen försvinner inne på banan. Även om ritten överlag var ganska blygsam då jag hade kunnat satsa mer i ökningar osv. var vi utan stora missar och det är jag väldigt glad för. Hemma har vi på sistone övat en del på att få mer uttryck i bytena genom att verkligen aktivera galoppen innan bytet och vara noga med halvhalter. Det belönade sig bra och vi fick 7:or på båda bytena, vilket jag känner mig väldigt nöjd med!

 

För övrigt känns det verkligen som att hösten är påväg nu. Vi klippte Haldor i förra veckan eftersom han ofta blir ganska svettig när jag rider. Haldor står i utebox och nu när temperaturen om nätterna börjar smyga sig ner under 5°C är vi noga med att han har tillräckligt med täcken på sig. Hästarna i stallet har också höautomater så under natten får de högiva vid kl. 22.00, 02.00 och 06.00. Haldor får 3 kg i varje mål och de kontinuerliga högivorna är ju både bra för magen och hjälper honom att hålla värmen. Innan vi hade höautomaterna brukade vi under de riktigt kalla nätterna ge halm eller sprida ut höet lite i boxen så att det tog längre tid för honom att äta upp det. Därtill kan jag verkligen se att NAFs Omega olja och NAFs EnerG har gjort skillnad i pälsen och även mycket i energin i ridningen. Han har aldrig haft dålig päls på det sättet men efter att han började äta dessa två tillskott från NAF har pälsen blivit ännu blankare. Han har även blivit mycket mer vaken och snabbare i reaktionerna på sistone, vilket har kunnat ge en skjuts i rätt riktning i träningen!

 

Jag hoppas även att övningarna jag delade med mig av från träningen med Mads Hendeliowitz har varit till hjälp för er! För mig har de verkligen gjort stor skillnad i det dagliga arbetet. Framförallt övning 1 och 3 (https://www.hippson.se/blogs/naf/var-forsta-traning-for-mads-hendeliowitz.htm) var ju övningar som till stor del lämpar sig för uppvärmning och därför använder jag mig ofta av dem, framförallt i början på passen. Jag brukar även försöka bryta ner övningarna och kombinera dem med varandra för att få ut så mycket som möjligt av dem. Jag kan till exempel kombinera övning 2 och 3 genom att jag rider lite bogen in på långsidor och på medellinjen och samtidigt växlar lite mellan trav och galopp i en lite lägre form. Även om jag under ett dressyrpass även rider lite mer rörelser har jag lagt in korta sekvenser med de tre övningarna eftersom kvalitén i alla rörelser såklart förbättras mycket då jag jobbar på grunderna.

 

Nu ser vi fram emot tävling även denna helg, vilket ska bli väldigt kul! Mer om det i nästa blogginlägg!

 

Ida Pelander


Läst 756 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
18
2022

Hej allesammans! 

Två veckor sedan jag skrev sist och vi har hunnit med mycket kul. Förra lördagen var vi i Växjö och tävlade vilket gick väldigt bra! Vi hoppade två klasser. I 120cm var vi felfria men tyvärr precis utanför placering. Cree blev rätt spänd på denna banan vilket gjorde att jag inte riktigt fick till den ridningen jag önskade men ändå skönt att vi kan hålla en bra lägsta nivå. Vi hoppade även 130cm, 0+8 fel på en runda med 16 språng. Det blev lite på och av emellanåt men jag känner ändå en förbättring i varje 130cm vi rider. Nästa tävling blir i Laholm nästa helg vilket jag ser fram emot!

Jag tänkte skriva lite om hur vårt upplägg ser ut de dagarna vi inte är på tävling. Vi försöker rida ut så mycket vi bara kan då jag tycker det stärker både kropp och huvud på Cree. Minst 3 gånger i veckan rider vi ut. Oftast bara skrittrundor då det blir mer konditionsträning de dagarna vi inte rider i skogen. Istället fokuserar vi mer på backträning för att få igång bakdelen och också väldigt nyttigt för benen att gå på hårt underlag efter att ha ridit på mjukare underlag på ridbanan eller ridhuset. Så om vi har någon dag där vi bara ska ta det lugnt är det nyttigt att bara skritta en runda i skogen för att Cree ska få jobba med sin hjärna då det är mycket sådan träning hon är i behov utav. Innan har Cree inte varit ett stort fan utav att gå i skogen utan en annan häst eller att gå först men detta har blivit mycket bättre sedan vi började använda Oestress från NAF. När jag och Sofia la upp en plan för vilka produkter som skulle passa Cree så ville vi hitta en produkt som kunde göra henne tryggare i sig själv och öka självförtroendet, vilket vi kom fram till att Oestress skulle hjälpa till med. Nu har jag använt produkten i cirka 2 månader och det är stor skillnad. Idag gick hon själv i skogen helt utan en ända tvekan vilket är så kul att se. Så om du själv har en häst som du tycker skulle behöva bättre självförtroende kan jag varmt rekommendera denna produkt. 

De dagarna vi rider på ridbanan eller ridhuset jobbar jag mycket för att få henne avslappnad och att hon ska lyssna på mina hjälper. Cree är ingen häst som behöver hoppas ofta så det gör vi sällan hemma. Dock jobbar vi mycket med bommar och cavalletti för att öva precision och att hon ska hålla sig lugn och avslappnad då hon lätt tänder till så fort hon ser bommar. Det som är bra med bommar är att det inte sliter på hästen lika mycket som att hoppa så man kan ha framme det oftare. Nyttigt för både häst och ryttare. 

Jag brukar också se till att inte jobba henne mer än nödvändigt. Om hon går bra efter första galoppen tar jag inte en andra galopp bara för att… Jag vill att hon ska tycka att det är kul att arbeta så att vi kan jobba med varandra och inte emot varandra, därför avslutar vi när vi båda är nöjda. 

Kul att se att det går bra för Ida och Harold, nästa vecka har hon säkert mycket att berätta om sin tävling hon varit på i helgen. Ha det gott tills vidare! 

Almida Ericsson 


Läst 3738 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!
Jag och Haldor har nu varit på vår första träning för Mads Hendeliowitz på fina Segersta Equestrian. Vi har fått många nya och bra saker att ta med oss och jobba vidare på hemma. Jag har här tänkt att dela med mig av tre av övningarna vi arbetade med och hoppas att det kan vara till hjälp för andra! Då Haldor är en stor häst med mycket påskjut och stora steg, jobbade vi främst med kvicka reaktioner samt med att korta stegen bakom sadeln som ett första steg till samling och mer uttryck i gångarterna.

Övning 1
Den första övningen syftade främst till att korta stegen bakom sadeln för att skapa en bättre balans på bakbenen. Genom en bättre balans på bakbenen där Haldor jobbar genom hela kroppen och över ryggen kommer vi dessutom få mer uttryck i gångarterna. Det vi gjorde var att i skritt flytta för innerskänkeln för att kunna fånga upp det på yttertygeln och därefter räta ut igen. Detta gjorde vi i båda varven och fortsatte att rida övningen i skritt tills det började gå lättare. Vi jobbade sedan på samma sätt i traven. Genom hela övningen låg dessutom fokus på att han inte skulle gå iväg, utan hela tiden vänta på mig i en lite mindre skritt/trav. Jag skulle även fokusera på att hålla en stilla hand och låta honom söka kontakten och runda sig i formen. För att ta övningen vidare längde vi även formen i en fortsatt bibehållen balans samtidigt som han gick med de korta stegen som ett första steg till samling. Som belöning när han svarade bra på det vi bad om red jag på lite mer framåt eftersom det är så han egentligen vill gå, för att sedan korta upp honom igen och be honom flytta sig för innerskänkeln upp på yttertygeln.

Här kan ni höra Mads beskriva övningen och se oss utföra den:

Övning 2
Målet med den andra övningen var att jag ska kunna sitta helt stilla med mina händer och låta Haldor komma till mig. Övningen gick ut på att vi rider lite svagt bogen in på långsidorna där jag kortar steget med bibehållen kontakt. Även om han spänner upp i halsen sitter jag kvar och håller samma kontakt och väntar på att han slappnar av igen och rundar sig i formen. På det viset berömmer vi hela tiden avspändheten och precis som i förra övningen rider vi fram igen när han slappnar av eftersom det är där han trivs bäst. Detta upprepar vi sedan med korta intervaller. För att utveckla övningen red vi sedan på samma sätt fast på medellinjen för att ha ännu bättre koll på yttersidan. Detta varvade vi med att länga ut formen på en 20 meters volt.

Se vad Mads säger om övningen och hur det ser ut när vi utför den:

Övning 3
Den sista övningen var en övning som egentligen lämpar sig bra för uppvärmning. Den här gången gjorde vi den dock i slutet av passet. I övningen skulle vi länga formen och växla mellan trav och galopp samtidigt som vi tänker lite bogen in och fångar upp honom på yttertygeln. Detta ska vi försöka göra utan någon större förändring i kontakten, utan han ska precis som i tidigare övningar söka en kontakt i en stilla hand. Övningen är också bra för kvickheten för skänkeln och för Haldor att hitta en god egen balans.

Se Mads beskrivning av övningen och hur det såg ut när vi red den:

Den sista övningen blev en hemläxa till mig och Haldor att jobba på tills nästa gång vi träffar Mads. Vi har den här gången mest fokuserat på grundridning, vilket precis som namnet säger ligger till grund för kvalitén i alla rörelser. Det jag främst tar med mig från dagen är vikten av att vänta på att Haldor söker en kontakt istället för att kompromissa eller forcera fram en kontakt. Det var väldigt roligt och lärorikt att träna för Mads. Vi har fått med oss flera nya verktyg och metoder gällande hur vi kan bemöta svårigheter. Jag upplevde det som att Mads direkt såg vad Haldor och jag har för utmaningar och styrkor och kunde förmedla sin kunskap på ett mycket pedagogiskt sätt. Vi ser fram emot nästa träning och jag hoppas att övningarna kan hjälpa fler av er också!

Ida Pelander


Läst 5070 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för NAF Träningsakademin »Här hittar du alla våra husbloggare

Om NAF Träningsakademin
Följ dressyrryttaren Ida Pelander och hoppryttaren Almida Erikssons utveckling i denna blogg.

Till bloggen

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.