NAF Träningsakademin - Almida Ericsson – vem är jag?

Hej!
Vad kul att du har hittat hit. Detta blir mitt första inlägg på denna blogg. Jag heter Almida Ericsson och har fått äran att vara hoppkandidaten i NAF:s Swedens träningsakademin under ett år. Tillsammans med min häst Cree ska vi få hjälp av en av Sveriges bästa hoppryttare Irma Karlsson och mental coaching av inspirerande Johanna Lassnack. Två personer som jag länge har sett upp till inom ridsporten, vilket känns helt fantastiskt. 

Vem är jag? 
Jag är en 19 årig tjej som bor utanför Halmstad i en liten by som heter Kvibille. Jag har varit en hästtjej så länge jag kan minnas. När jag var 8 år började mitt intresse på riktigt då jag fick möjlighet att börja rida mammas kompis D-ponny på helgerna. Det var på henne jag lärde mig alla grunder, även om jag var en liten myra på hennes rygg. Sedan red jag på ridskola ett tag innan jag år 2014 fick min första ponny. Med honom fick jag ha den härliga ponnytiden med många vinster i bagaget. När jag var 15 år köpte vi Lucky, min första storhäst som jag fick tre lärorika år med. I november 2020 fick jag hem min nuvarande häst Cree, hon var då fem år gammal. Vi har verkligen hittat varandra under dessa snart två åren vi fått tillsammans, vi kompletterar varandra väldigt bra.

Jag har under alla åren tyckt om att tävla. Om de går bra på tävling ser jag det som ett kvitto på att det man jobbat på hemma lönat sig och att man gör något bra. Jag har dock alltid haft en del nervositet kopplat till tävling. Detta är något som jag ser fram emot ska kunna få hjälp med av Johanna, även om jag kan hantera den mycket bättre nu än för något år sedan. Min nervositet har jag kommit fram till är kopplad mycket med tillit till min häst, vilket Cree har hjälpt mig mycket med. Dock vet jag att jag bara kommit en liten bit på vägen med den mentala delen. Så det jag ser fram emot att kunna utveckla den ännu mer. 

Jag gick ut gymnasiet för ett år sedan och har sedan dess jobbat med ett icke hästrelaterat jobb. Nu ska jag börja plugga igen och jag ser fram emot att kunna kombinera plugget och ha ett utvecklande år med Cree. Jag har turen att få mycket hjälp av min mamma, hon tycker detta är lika roligt som mig vilket gör denna resan mycket lättare och roligare. Min familj flyttade till Halmstad 2017 efter att ha bott i Karlskrona i 15 år och rätt så snabbt därefter började jag träna för Maja Bogren i hoppning. Hon har verkligen varit en stor del av min utveckling de senaste åren och framförallt kul att hon har varit med på hela min och Cree ́s resa. 

Ni vill säkert veta mer om min stjärna Cree! 
Cree är ett sto född 2015 efter Heartbeat. Hon är en väldigt snygg häst vilket hon är väl medveten om, nästan varje gång vi är i väg blir hon bortskämd med komplimanger. Cree är en väldigt positiv häst som alltid ställer upp för mig. Hon är snäll och mysig men de kan gå snabbt mellan att hon står och sover till att nästa sekund tagga till. Jag fick hem henne november 2020, vi red ihop oss i ett halvår innan vi startade vår första start och sedan dess har det bara gått uppåt. Vi har startat många felfria 120cm och bestämde oss i våras att vi ville försöka kvala in till Falsterbo, krafft the tour of amateurs. Vi kom dit och de var verkligen en häftig upplevelse att få rida där. De gav oss mycket rutin och erfarenhet som jag tror vi kommer ha mycket nytta av i framtiden. Efter Falsterbo fick hon en välförtjänt vila för att nu i höst och nästa år kunna etablera oss i fler 130cm klasser. 

Det vi övar mycket på nu är att jag ska bli mer snabbtänkt i min ridning för att skapa så bra förutsättningar för oss i hoppningen som möjligt, vilket behövs när man ska upp i nivå. Vi övar också på att hålla galoppen i svängar. Detta är två saker jag tror Irma kommer kunna hjälpa mig utveckla under detta året. Det ska bli nyttigt att låta en tränare som aldrig sett mig rida innan, höra vad hon tycker jag kan utveckla. Det finns många små detaljer i ridningen som kan göra stor skillnad, det är sådana saker jag hoppas vi kan förbättra. Det ska bli väldigt kul att dela med mig av övningar och tips här på bloggen som jag hoppas andra ska kunna få nytta av också. 

För någon vecka sedan fick jag hem massa spännande produkter från NAF som är anpassade till Cree och hennes behov. Vi har riktat in oss på produkter som har en lugnande effekt och skapar en bättre koncentration då det är de Cree är i störst behov av i dagsläget. Då vi har en höst med mycket träning och tävling framför oss kom vi även fram till att ett fodertillskott med muskelstöd skulle passa. De fodertillskotten som jag och Sofia på NAF kom fram till skulle passa Cree är: M Power- hjälper hästen att ta upp viktiga muskelbyggande ingredienser samt stötta naturlig muskelutveckling. In the pink powder- Innehåller högkvalitativa vitaminer, mineraler och spårämnen, utformad för att optimera tarmfunktionen. Magic- ökar självförtroendet, koncentration och muskelavslappning. Oestress- hjälper till att balansera hormonnivån på ett naturligt sätt samtidigt som även detta fodertilskott hjälper till med avslappning och koncentration. Electro lytes- används vid varmt väder eller hårt arbete när viktiga kroppssalter svettas ut.

Jag har även fått hem några andra roliga produkter. Silky Man & Svans D-tangler- gör man och svans skinande och tovfri. NAF off citronella spray- Sommarspray med citronelladoft som håller insekter borta. NAF farrier solution- Näringsberikande droppfri hovgel som stödjer hovarna dagligen. NAF show off schampo- Väldoftande, djuprengörande schampo som ger en skinande glans till pälsen. NAF cooling wash- Används efter ansträngande träning för att kyla ner, relaxera och fräscha upp trötta muskler. 

Jag ser verkligen fram emot att testa och utvärdera dessa produkter. Magic har vi använt i cirka ett år nu vilket har haft positiva effekter på Cree så de känns lovande med de nya produkterna. Jag hoppas på ett framgångsrikt år med hela teamet. 

Vi hörs!
Almida Ericsson. 


Almida Eriksson

Almida ErikssonLäst 9435 ggrFler inlägg

Hejsan!

Nu är vi inne på sista tiden med Naf träningsakademin och jag tänkte dela med mig av mina lärdomar från denna tiden. Det har varit en otroligt lärorik resa där jag utvecklats mycket både mentalt och i sadeln tack vare Irma Karlsson och Johanna Lassnack. Den mentala träningen som jag inte hade någon erfarenhet av innan har fått mig att inse hur viktigt det är att jobba med sina egna svagheter. Man kan inte förvänta sig att hästen ska kunna prestera på topp om man själv inte gör det. Johanna har lärt mig att inte se nervositeten som något negativt utan det handlar om att kunna hantera den och göra om den till något positivt. För i grund och botten finns den där för att vi vill prestera vårt bästa när det väl gäller. Efter varje möte har jag känt hur jag kommit in mer och mer på rätt tankebanor och just nu känner jag mig väldigt stabil i mitt psyke gällande tävlingar. Jag vet hur jag ska gå tillväga om de "röda" tankarna kommer och att jag då kan göra om dessa till gröna, positiva tankar.

När de kommer till träningarna med Irma har hon kunnat se detaljer som gjort väldigt stor skillnad i min ridning. Jag var och tränade för två veckor sedan och då jobbade vi på att få ett så bra flyt som möjligt. En sak som hon sa att jag skulle tänka på var att efter jag hoppat ett hinder skulle jag direkt tänka framåt för att inte behöva rida lika mycket framåt precis innan nästa hinder utan istället där kunna sitta upp för att störa Cree så lite som möjligt. Bara en sådan enkel sak kan göra så stor skillnad. Jag försökte tänka på detta vid senaste tävlingen och framförallt märkte jag att Cree fick en rundare språngkurva både på denna tävlingen och på träningen för Irma. Alla diskussioner och samtal med Irma har gett mig kunskap som jag kommer ta med mig i framtiden. Att få höra hennes filosofi och tankar om allt inom hästvärlden har öppnat upp många nya tankar hos mig hur jag vill utvecklas som ryttare.

Sist men inte minst så har Naf varit med på denna resa och hållit Cree i toppform. Alla olika produkter och tillskott vi har fått chansen att testa har jag blivit positivt överraskad av, speciellt när jag kunnat se och känna skillnad. M Power, Magic och Oestress har varit de produkter som Cree har gått på mest frekvent och som hjälpt oss prestera på topp under detta året. Deras produkter använder jag dagligen för att hålla henne fin och välmående även på utsidan. Ett märke som jag verkligen kan stå bakom och kommer fortsätta använda i framtiden.

Det har varit lärorikt och kul att få skriva blogg här på hippson, jag hoppas att ni som läst kunnat ta del av några av mina lärdomar jag fått ta del av tack vare Naf träningsakademin. Om ni vill fortsätta följa min resa kan ni följa mig på Instagram där jag heter Almida Ericsson. Tack för mig!


Almida Eriksson

Almida ErikssonLäst 31343 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
08
2023

Hej allihopa och hoppas att ni har det bra i sommarvärmen!

 

Nu har vi kommit fram till mitt sista inlägg här på bloggen, vilket jag tycker känns väldigt tråkigt. Vi har lärt oss och utvecklats så otroligt mycket genom att vara med i NAFs träningsakademi och vi har fått så bra stöd! Om en vecka tar jag studenten och ska ganska direkt börja jobba i dressyrstall. Om ni vill fortsätta att följa min och Haldors satsning och vad jag gör på mitt nya jobb så får ni gärna följa mig på min instagram @idapelander.

 

Sedan förra gången jag skrev har jag hunnit ha mitt sista möte med Johanna Lassnack. Det har varit väldigt lärorikt att få jobba med Johanna och jag känner verkligen att jag har blivit mycket mer medveten om min mentala prestation. Vi diskuterade exempelvis en tävling för några veckor sedan där det kändes som om ingenting riktigt gick som planerat. I stunden kan det kännas väldigt jobbigt när man gör en dålig start men det är nästan av de starterna man lär sig allra mest. Från den starten tar jag med mig att både uppladdningen och framridningen inte var så bra. Under dagen var jag inte i tävlings-mode. Det kändes alltså inte som om jag skulle tävla, utan det kändes som vilken dag som helst. I vanliga fall brukar jag bli ganska nervös men denna dag var jag knappt nervös alls. Jag var då inte ”extra skärpt” och presterade därför inte så som jag hade önskat. Det jag tar med mig från det är att jag måste ha med mig rätt känsla för att verkligen kunna prestera bra och försöka hålla fokus.

 

På framridningen kände jag inte heller att jag red den hästen jag hade för dagen, utan snarare den hästen jag hade förra tävlingen. Tävlingen innan hade gått bra och därför ville jag lägga upp framridningen på ett liknande sätt. Jag tog dock inte så mycket hänsyn till hur Haldor kändes för dagen och borde ha ridit framåt mer än vad jag gjorde. Konsekvensen av att jag inte red framåt tillräckligt blev att jag inte riktigt hittade ”dragläget” inne på banan eftersom han inte riktigt gick fram. På grund av det fick vi en del missar. Från det lärde jag mig vikten av att rida hästen man har för dagen. Johanna brukar säga att man inte ska rida hästen man hade igår, i förra veckan eller den häst man önskar att man hade, utan den häst man har.

 

När jag tog med mig det jag lärt mig från denna starten fick vi till det mycket bättre starten efter det. Även om några dyra missar smög sig in så hade jag en mycket bättre känsla och vi jobbade som ett team. Jag använde då dessutom flera av de övningar jag fått med mig från Johanna, t.ex. andningsövningen (https://www.hippson.se/blogs/naf/uppfoljning-av-mental-traning.htm) och övningen då jag försöker ”blurra” ut omgivningen och hålla fullt fokus på mig och min häst. Jag var då mycket mer fokuserad på min prestation och mer medveten om vart mitt fokus verkligen låg. Resultatet blev då mycket bättre och därför vill jag verkligen rekommendera alla till att jobba mer mentalt.

 

Jag vill också rekommendera NAFs olika fodertillskott. Tillsammans med rätt träning har de verkligen gjort underverk för Haldor! Han är 16 år i år men har under tiden jag haft honom aldrig varit finare i kroppen eller känts finare att rida. De tillskott han har ätit från NAF är NAF Mpower, NAF PRO Superflex, NAF In the Pink Powder, NAF Omega olja, NAF EnerG samt NAF Electro Lytes. På tävling har vi också använt oss av NAF EnerG Shots för att ge Haldor en extra boost inför starten. Haldor är en stor häst som inte har så lätt att lägga på sig men tillsammans med tillskotten (samt hösilage, havre, mash och lusern) och rätt träning har han verkligen blivit superfin och ännu glansigare i pälsen. Vi har verkligen fått så fint stöd från NAF i vår satsning.

 

Jag vill därför tacka för att ni har hängt med oss och läst om vår satsning och vardag. Jag hoppas verkligen att ni har kunnat lära er något, både från det vi fokuserar på i vardagen, samt från träningar för Mads Hendeliowitz, Per Duvefelt och Johanna Lassnack. Jag hoppas ni vill fortsätta följa med oss på våra nya äventyr på min instagram (@idapelander). Jag önskar er därför stort lycka till framöver och jag vill säga ett stort tack till NAF för denna möjligheten!

 

Hejdå för nu och hoppas vi ses vidare i framtiden!

 

Ida Pelander


Ida Pelander

Ida PelanderLäst 32314 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
21
2023

Hej allihopa!

Här i Stockholm har försommaren kommit och jag betar därför Haldor en stund varje dag för att vänja in hans mage på gräs. Det är vad Haldor väntat på hela dagen så det går fort upp till ängen! Jag älskar ljudet från när Haldors betande blandas med fågelkvitter. Nu är sommaren här!

 

Häromdagen var vi och tävlade en Msv:b5 igen. Det blev någon dyr miss som tyvärr drog ner procenten men känslan överlag var bra och det är det som är det viktigaste! Dagen vi har den känslan tillsammans med att vi sätter alla rörelser blir det riktigt bra! Det är kul att vi får 7:or och någon 8:a på det vi gör bra! Jag känner verkligen att vi gör framsteg med det vi tränat på och det känns som ett kvitto att vi är på rätt väg.

 

Apropå tävling så är jag verkligen glad för att jag har någon som kan följa med som hästskötare och filma när jag rider. Det krävs verkligen flera för att vi ska utvecklas framåt och jag är glad för att jag har det team runt mig som jag har!

 

Att jag kom med i NAFs träningsakademi är något som gjort otroligt mycket för min och Haldors utveckling. Sofia på NAF har verkligen hjälpt mig att gå igenom Haldors foderstat och stöttar med fodertillskott och groomingprodukter som verkligen har gjort skillnad för Haldor. Jag har också fått möjlighet att träna för Mads Hendeliowitz, vilket varit väldigt lärorikt. Johanna Lassnack som coachar mig mentalt och ger mig värdefulla verktyg att hantera nervositet och att hålla fokus under både träning och tävling är också väldigt viktig i mitt team!

 

Jag har även min fantastiska tränare Per Duvefelt som tränat mig och Haldor i ett och ett halvt år nu. Han lyckas verkligen på det mest pedagogiska och metodiska sätt få oss att ta oss an våra utmaningar samt slipa våra styrkor.

 

Jag tänker också på andra viktiga människor i det mer vardagliga som till exempel alla mina fantastiska stallkamrater och våra stallägare. Haldor står på en stor anläggning med närmare 40 hästar och här finns människor i alla åldrar. Det som förenar oss är såklart kärleken till våra hästar men i mitt stall bryr vi verkligen oss om varandra. Känner någon en oro för sin häst är genast flera andra där och stöttar, tipsar och kommer med råd. Vi hjälper varandra om någon behöver resa bort eller blir sjuk och vi som har våra hästar i uteboxlängan är experter på att diskutera vilka täcken som passar till vilken häst i alla olika väderlekar. Vad hade jag gjort utan alla er! Skulle något hända Haldor under dagen skulle personalen kontakta mig direkt. Att aldrig behöva känna oro för hur Haldor har det under dagarna är guld värt! Vi har ett väldigt stöttande och peppande gäng stallkompisar runt oss!

 

Vi har även en väldigt bra hovslagare och equiterapeut som tar hand om Haldor på bästa sätt utifrån sina professioner.

 

De som dock är allra viktigast för min och Haldors utveckling är min familj. Jag förstår att jag är privilegierad som har föräldrar som kan stötta mig ekonomiskt, det är ju tyvärr dyrt att ha häst! Jag är också väldigt tacksam för att de stöttar mig med sin tid för att jag ska kunna hinna med att både ha häst samt sköta mina studier. Mamma eller pappa är ofta med mig i stallet och hjälper till med sysslorna, filmar på träning, skjutsar på tävling och jag är så glad för att de älskar Haldor lika mycket som jag gör! Min lillebror ska såklart också ha en eloge för att han släpper iväg mamma eller pappa till stallet varje dag.

Jag och Haldor är väldigt tacksamma för alla människor som peppar oss i motgång och delar vår glädje i medgång. ”Vi:et i vinsten”, ”it takes a village to raise a kid”; jag är så tacksam för alla vi har i vårt team!

Vad hade vi varit utan er?

 

Ida Pelander


Läst 34063 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för NAF Träningsakademin »Här hittar du alla våra husbloggare

Om NAF Träningsakademin
Följ dressyrryttaren Ida Pelander och hoppryttaren Almida Erikssons utveckling i denna blogg.

Till bloggen

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.