NAF Träningsakademin - Almida Ericsson – vem är jag?

Hej!
Vad kul att du har hittat hit. Detta blir mitt första inlägg på denna blogg. Jag heter Almida Ericsson och har fått äran att vara hoppkandidaten i NAF:s Swedens träningsakademin under ett år. Tillsammans med min häst Cree ska vi få hjälp av en av Sveriges bästa hoppryttare Irma Karlsson och mental coaching av inspirerande Johanna Lassnack. Två personer som jag länge har sett upp till inom ridsporten, vilket känns helt fantastiskt. 

Vem är jag? 
Jag är en 19 årig tjej som bor utanför Halmstad i en liten by som heter Kvibille. Jag har varit en hästtjej så länge jag kan minnas. När jag var 8 år började mitt intresse på riktigt då jag fick möjlighet att börja rida mammas kompis D-ponny på helgerna. Det var på henne jag lärde mig alla grunder, även om jag var en liten myra på hennes rygg. Sedan red jag på ridskola ett tag innan jag år 2014 fick min första ponny. Med honom fick jag ha den härliga ponnytiden med många vinster i bagaget. När jag var 15 år köpte vi Lucky, min första storhäst som jag fick tre lärorika år med. I november 2020 fick jag hem min nuvarande häst Cree, hon var då fem år gammal. Vi har verkligen hittat varandra under dessa snart två åren vi fått tillsammans, vi kompletterar varandra väldigt bra.

Jag har under alla åren tyckt om att tävla. Om de går bra på tävling ser jag det som ett kvitto på att det man jobbat på hemma lönat sig och att man gör något bra. Jag har dock alltid haft en del nervositet kopplat till tävling. Detta är något som jag ser fram emot ska kunna få hjälp med av Johanna, även om jag kan hantera den mycket bättre nu än för något år sedan. Min nervositet har jag kommit fram till är kopplad mycket med tillit till min häst, vilket Cree har hjälpt mig mycket med. Dock vet jag att jag bara kommit en liten bit på vägen med den mentala delen. Så det jag ser fram emot att kunna utveckla den ännu mer. 

Jag gick ut gymnasiet för ett år sedan och har sedan dess jobbat med ett icke hästrelaterat jobb. Nu ska jag börja plugga igen och jag ser fram emot att kunna kombinera plugget och ha ett utvecklande år med Cree. Jag har turen att få mycket hjälp av min mamma, hon tycker detta är lika roligt som mig vilket gör denna resan mycket lättare och roligare. Min familj flyttade till Halmstad 2017 efter att ha bott i Karlskrona i 15 år och rätt så snabbt därefter började jag träna för Maja Bogren i hoppning. Hon har verkligen varit en stor del av min utveckling de senaste åren och framförallt kul att hon har varit med på hela min och Cree ́s resa. 

Ni vill säkert veta mer om min stjärna Cree! 
Cree är ett sto född 2015 efter Heartbeat. Hon är en väldigt snygg häst vilket hon är väl medveten om, nästan varje gång vi är i väg blir hon bortskämd med komplimanger. Cree är en väldigt positiv häst som alltid ställer upp för mig. Hon är snäll och mysig men de kan gå snabbt mellan att hon står och sover till att nästa sekund tagga till. Jag fick hem henne november 2020, vi red ihop oss i ett halvår innan vi startade vår första start och sedan dess har det bara gått uppåt. Vi har startat många felfria 120cm och bestämde oss i våras att vi ville försöka kvala in till Falsterbo, krafft the tour of amateurs. Vi kom dit och de var verkligen en häftig upplevelse att få rida där. De gav oss mycket rutin och erfarenhet som jag tror vi kommer ha mycket nytta av i framtiden. Efter Falsterbo fick hon en välförtjänt vila för att nu i höst och nästa år kunna etablera oss i fler 130cm klasser. 

Det vi övar mycket på nu är att jag ska bli mer snabbtänkt i min ridning för att skapa så bra förutsättningar för oss i hoppningen som möjligt, vilket behövs när man ska upp i nivå. Vi övar också på att hålla galoppen i svängar. Detta är två saker jag tror Irma kommer kunna hjälpa mig utveckla under detta året. Det ska bli nyttigt att låta en tränare som aldrig sett mig rida innan, höra vad hon tycker jag kan utveckla. Det finns många små detaljer i ridningen som kan göra stor skillnad, det är sådana saker jag hoppas vi kan förbättra. Det ska bli väldigt kul att dela med mig av övningar och tips här på bloggen som jag hoppas andra ska kunna få nytta av också. 

För någon vecka sedan fick jag hem massa spännande produkter från NAF som är anpassade till Cree och hennes behov. Vi har riktat in oss på produkter som har en lugnande effekt och skapar en bättre koncentration då det är de Cree är i störst behov av i dagsläget. Då vi har en höst med mycket träning och tävling framför oss kom vi även fram till att ett fodertillskott med muskelstöd skulle passa. De fodertillskotten som jag och Sofia på NAF kom fram till skulle passa Cree är: M Power- hjälper hästen att ta upp viktiga muskelbyggande ingredienser samt stötta naturlig muskelutveckling. In the pink powder- Innehåller högkvalitativa vitaminer, mineraler och spårämnen, utformad för att optimera tarmfunktionen. Magic- ökar självförtroendet, koncentration och muskelavslappning. Oestress- hjälper till att balansera hormonnivån på ett naturligt sätt samtidigt som även detta fodertilskott hjälper till med avslappning och koncentration. Electro lytes- används vid varmt väder eller hårt arbete när viktiga kroppssalter svettas ut.

Jag har även fått hem några andra roliga produkter. Silky Man & Svans D-tangler- gör man och svans skinande och tovfri. NAF off citronella spray- Sommarspray med citronelladoft som håller insekter borta. NAF farrier solution- Näringsberikande droppfri hovgel som stödjer hovarna dagligen. NAF show off schampo- Väldoftande, djuprengörande schampo som ger en skinande glans till pälsen. NAF cooling wash- Används efter ansträngande träning för att kyla ner, relaxera och fräscha upp trötta muskler. 

Jag ser verkligen fram emot att testa och utvärdera dessa produkter. Magic har vi använt i cirka ett år nu vilket har haft positiva effekter på Cree så de känns lovande med de nya produkterna. Jag hoppas på ett framgångsrikt år med hela teamet. 

Vi hörs!
Almida Ericsson. 


Almida Eriksson

Almida ErikssonLäst 8672 ggrFler inlägg

Hej allihopa!

 

I det här inlägget tänkte jag utvärdera och berätta om hur stor skillnad tillskotten från NAF har gjort för oss i kombination med rätt träning.

 

Haldor är en väldigt stor häst som har haft ganska svårt att lägga på sig men han är verkligen så fin i kroppen nu! I och med att han är ganska stor och långsam i sina rörelser jobbar vi mycket med kvickheten och att sätta honom på bakbenen. Något vi gör varje pass är tempoväxlingar och övergångar. Redan när jag rider fram brukar jag börja med övergångarna och tempoväxlingarna så att han blir kvick, kommer igång i kroppen och sätter bakbenen under sig. När jag sedan plockar upp honom mer brukar jag hela tiden göra små avstämningar och halvhalter för att se till att han stannar kvar på bakbenen och bär sig bra. Efter att Haldor börjat få NAF M Power har jag verkligen sett skillnad på honom kroppsligt då han börjat muskla upp överlinjen mer. När han bygger mer muskler och blir starkare märker jag ju såklart också stor skillnad i ridningen och får mycket bättre svar från honom!

 

Vidare är Haldor en häst som inte alltid har helt eget driv framåt. För att jobba med det brukar jag vara noggrann med att variera träningen och lägga in uteritter och hoppning osv. så att han aldrig tycker att det är tråkigt att jobba dressyr. Tempoväxlingar och övergångar är även en viktig del i kvickheten. Jag brukar dessutom varva dressyrarbetet med att kanske galoppera något varv i ridhuset i lätt sits och i längre form och låta honom rulla på framåt. För att ge honom mer energi och för att väcka honom ytterligare har NAF EnerG och NAF Omega Olja hjälpt oss mycket. Dessa tillsammans med NAF M Power har hjälpt honom att få extra power och tryck i ridningen! På tävling har vi även testat NAF EnerG shots för att ge en extra boost inför starten. Efter han har fått en sådan känns han från början ännu mer framme!

 

Haldor blir 16 år i år och därför är vi väldigt glada för NAF PRO Superflex, vilket är ett ledtillskott speciellt framtaget för Skandinavien. Med NAF PRO Superflex kan vi hålla Haldors leder i gott skick och behålla rörligheten. Ytterligare saker jag gör för att behålla en god ledfunktion är att variera underlaget och träningen så mycket som möjligt samt värma upp ordentligt.

 

Haldor har dessutom ätit NAF In the Pink Powder, vilket är ett vitamin- och mineraltillskott förstärkt med prebiotika och levande probiotisk jästkultur för att optimera tarmfloran och upptaget av näring. Förra vintern var Haldor lite dålig i magen till och från men det har varit så mycket bättre när han ätit detta tillskott, vilket såklart hjälpt till då Haldor ska bygga upp kroppen! Vid hårdare träning och varmare väder har Haldor även fått elektrolyter för snabbare återhämtning. NAF Electro Lytes innehåller de fyra viktigaste kroppssalterna som försvinner vid svettning, träning och varm väderlek. Tillskottet ger därför bättre förutsättningar för en vidare god prestation.

 

Såklart kan inte ett tillskott göra allt men tillsammans med rätt träning är det en hjälp i rätt riktning. Vi har tidigare testat flera andra tillskott åt Haldor men aldrig fått så bra resultat som vi fått med tillskotten från NAF. Dessutom tycker Haldor att alla tillskotten är goda och de ges i små volymer, vilket gjort det mycket lättare att få i honom dem.

 

Nu tränar vi vidare mot vår tävlingsdebut för året och tillsammans med tillskotten från NAF har vi bra förutsättningar att kunna nå våra mål!

 

Ida Pelander


Ida Pelander

Ida PelanderLäst 702 ggr Kommentarer Kommentera

Hejsan!

I fredags var vi äntligen nere i Sjöbo hos Irma och tränade. Det var en lärorik träning där fokuset låg på att hitta en bra rytm och jag fick även träna på min sits. Jag har haft lite problem med att jag känt att det blir mer och mer stressat för varje hinder som går inne på banan, därför hade Irma satt ihop en bana med många språng så att jag fick öva på att hålla en jämn rytm. Även om jag kände att de blev lite mer stressat mot slutet av rundan så kunde jag ändå hantera det bättre genom tips och trix från Irma. Jag provade att korta tyglarna några centimeter och bara det gjorde att jag kunde rida mer effektivt med överkroppen. Det gjorde även att min sits blev stabilare och jag kunde sitta mer stilla i sadeln. Hon hade även satt upp en linje i mitten av ridhuset med studs sedan tre galoppsprång till en oxer sedan tre galoppsprång till en studs igen. Detta var en bra övning för att jag skulle få öva på min sits och kunna komma tillbaka i sadeln. Jag och Irma pratar mer om detta i videon nedan där ni även kan se mig och Cree göra övningarna. 

Jag är väldigt glad för denna möjligheten NAF ger mig, jag känner efter varje träning att vi utvecklas mer och mer. Irma tyckte att jag hade hittat en bra grundgalopp vilket hjälper oss att få till en jämn rytm vilket jag fick till väldigt bra på denna träningen. Hoppas ni får inspiration av videon och kan ta del av övningarna. 

Almida Ericsson


Almida Eriksson

Almida ErikssonLäst 2573 ggr Kommentarer Kommentera

Hej allihopa!

 

Min vinterträning pågår fortfarande och jag har planerat vår första start i början av april. Då har vi tänkt komma ut och rida vår första msvb:5 på riktig tävling. Vi red ju en programträning här om veckan och den gav oss verkligen mersmak! Läs mer om hur det gick här: https://www.hippson.se/blogs/naf/lyckad-programtraning-och-en-tur-runt.htm.

 

 

I förra inlägget skrev jag om vilka hästar som har tagit mig dit jag är idag. Jag avslutade då med att nämna hur lärorikt det också är att jobba i stall och att omringa sig av duktiga och kunniga personer. Det här inlägget kommer handla om mina tankar och erfarenheter om det.

 

 

Redan tidigt under min ridskoletid fick jag möjlighet att vara stallvärdinna på helgerna. Det gav mig möjlighet att både lära mig om samt förstå hur ett stall ska skötas. Allt under ledning av en erfaren vuxen. Det var veckans höjdpunkt att komma till stallet på morgonen och höra hur hästarna gnäggade välkomnande när det var dags att morgonfodra! Förutom att arbeta med stallsysslor så fick jag hjälpa de yngre nybörjareleverna med ponnyerna. Någon behövde hjälp att tränsa och någon annan ville bli ledd under sin lektion. Jag har alltid trivts med att få ta ansvar och det är roligt att få hjälpa andra! På ridskolan fick jag träffa många olika hästar och människor, vilket såklart gett mig många nya erfarenheter, lärdomar och nya synsätt. Bara att sitta och titta på lektionerna, t.ex. under lunchen, ger så många nya perspektiv och ger viktig ny kunskap.

 

 

De två senaste somrarna har jag arbetat i dressyrstall. Det har gett mig flera nya och andra lärdomar. Här fick jag verkligen en insikt i hur det är att satsa mot toppen och då är det bara upp till en själv att suga åt sig så mycket kunskap och inspiration som det bara är möjligt. Något jag tar med mig därifrån och ofta tänker på är hur det finns en så noga avvägd och individuellt baserad plan för varje häst. En plan som utefter hästens förutsättningar och villkor ska få ut det bästa av hästen som individ. Jag har även fått lära mig hur mycket hårt arbete det är som ligger bakom framgångar. Det är tidiga morgnar och sena kvällar men hur fantastiskt är det inte när det man har arbetat hårt med äntligen börjar ge resultat? Varje dag är en del i resan att bli en bättre ryttare och ta sig närmare sina mål!

 

 

När jag arbetat i dressyrstall har jag också fått rida många hästar på olika utbildningsnivåer och i olika åldrar. Jag vet inte hur många gånger det tåls att säga hur viktigt det är att rida flera hästar! Framförallt tycker jag att man blir väldigt medveten om sin egen ridning och vad man själv gör bra och vad man behöver utveckla. Upptäcker man att man ofta stöter på samma problem på flera hästar är det viktigt att rannsaka sig själv och undersöka hur man egentligen inverkar och reflektera över vad man skulle kunna göra annorlunda. Desto fler hästar man rider desto mer rutin får man också som ryttare och desto fler verktyg får man i fler situationer. Nu när jag går i skolan och inte jobbar i samma utsträckning är jag tacksam att jag får möjligheten att hjälpa till med några stallkompisars hästar, utöver att jag tränar och tävlar Haldor, för att få ännu fler timmar i sadeln och kunna utvecklas snabbare som ryttare!

 

Hoppas det varit intressant läsning! Vi hörs om två veckor igen!

 

Ida Pelander


Läst 4044 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för NAF Träningsakademin »Här hittar du alla våra husbloggare

Om NAF Träningsakademin
Följ dressyrryttaren Ida Pelander och hoppryttaren Almida Erikssons utveckling i denna blogg.

Till bloggen

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.