NAF Träningsakademin - Andra mötet med Johanna Lassnack

Hej allesammans!

Senaste veckorna har inte riktigt blivit som det varit tänkt. Vi skulle åkt till Irma för en och en halv vecka sedan men tyvärr blev underlaget i ridhuset fruset så att vi fick ställa in det. Vi skulle även åkt till Helsingborg i helgen och tävlat men Cree har fått problem med mugg på ena benet så vi fick stryka oss. Det är på bättringsvägen så vi får hoppas att det fortsätter gå åt rätt håll så att vi snart kan vara igång som vanligt. Under tiden Cree har varit skadad har vi myst mycket i stallgången och gått promenader. Jag gjorde en liten video häromdagen i stallet där ni ser lite av vår vardag. Jag har turen att ha mamma som hjälper mig mycket i stallet vilket jag är väldigt tacksam för. I videon ser ni även några av mina favoritprodukter från NAF som jag använder dagligen. NAF silky D-tangler som är ett balsamspray som ger glans och hjälper till att lösa upp tovor. NAF farrier solution är en annan favorit som stödjer hovarna på många sätt. Jag visar även upp tillskotten Cree går på vilket är Magic, Gastri Aid, M power och Vitamin & mineral bas. Som ni ser i videon är hon väldigt glansig och fin i kroppen vilket M power hjälper till med. Hennes mage har blivit stabilare mycket tack vare Gastri Aid. Magic är jag extra tacksam för denna årstiden när hon har mycket energi och har lättare för att tappa koncentrationen. Genom vitamin & mineral bas kompletterar vi de vitaminer och mineraler som hon inte får i sig genom kraftfodret. En perfekt kombination för Cree´s välmående just nu.

Idag hade jag mitt andra möte med Johanna Lassnack. Vi följde upp det vi pratade om förra gången och kom fram till att både ridning och hantering har blivit mycket bättre i vinter. Det är småsaker som att gå från ridhuset till stallet, som Cree har tyckt varit väldigt stressigt men som blivit mycket bättre de senaste månaderna. Vi pratade om hur viktigt de är att reflektera över hur även sådana här, egentligen småsaker förbättras. Det är inte bara på tävlingsbanan allt ska kännas bra. Vi pratade även om hur jag ska hantera "dåliga" dagar, när Cree är spänd och jag känner att jag inte når fram till henne. När jag får röda tankar (dåliga tankar) ska jag för de första bli medveten om det, för att sedan kunna tackla dem. Genom att måla upp bilder i huvudet hur jag ska tackla problemen kan jag sedan ligga steget före så att det är jag som har kontrollen. Vi pratade även om att jag ska dela upp ridpasset i flera boxar och ha klart för mig innan jag går in i en box vad jag vill uppnå i just den boxen. När jag är klar med en box kan jag gå vidare till nästa och blicka vidare så att jag inte fastnar allt för mycket i hur de kändes i boxen innan. Om jag till exempel inte är nöjd med travjobbet så ska jag gå in i en ny box till galoppen och vara neutral i min känsla. På så sätt fastnar jag inte i negativa känslor.

Vi utvärderade även hur nervositeten har känts på de senaste tävlingarna och kom fram till att listan där jag planerar tävlingsdagen hjälper mig att koppla bort min nervositet så att jag istället tänker på min uppgift. Även om jag inte aktivt kollar på listan under dagen har jag den tillgänglig om jag skulle bli osäker på något. Jag fick även beröm över att jag blivit mycket bättre på att inte sträva efter en specifik känsla utan istället istället hur jag ska jobba för att komma fram till den känslan. Till exempel förra starterna försökte jag tänka på att hålla en bra galopp genom hela banan och det gjorde att jag fick till ett bra flyt vilket i sin tur ledde till att jag kom närmare den känslan jag strävar efter att få. Vi pratade även om att jag ska tillåta mig själv att varken nervositeten eller känslan kommer vara på topp i början av säsongen. När jag är mer i det kommer allt komma mer naturligt och då påminna mig om att det är okej att det inte känns så nu i början av säsongen. I slutändan pratade vi om andningsövningen jag jobbar med. Jag ska andas ända ner i sadeln och utandningen ska vara längre än inandningen då det är vid utandningen stressen i kroppen minskar. Johanna sa en bra metafor, en boja i havet där Cree är det gungande vattnet och jag är bojan som ska hålla balansen. Den förklarade bra att jag behöver vara den stabila när hon är spänd.

Det var en liten sammanfattning av vad vi snackade om denna gången. Det är kul att känna att jag redan känner sådan stor skillnad från första mötet och hoppas kunna utvecklas ännu mer till nästa möte. Innan dess ska vi förhoppningsvis hunnit med fler tävlingar och träningar så att jag hinner använda mig av tipsen jag fått. Hoppas ni uppskattade inlägget!

Almida Ericsson

 


Almida Eriksson

Almida ErikssonLäst 7200 ggrFler inlägg

Hej allihopa!

 

I det här inlägget tänkte jag utvärdera och berätta om hur stor skillnad tillskotten från NAF har gjort för oss i kombination med rätt träning.

 

Haldor är en väldigt stor häst som har haft ganska svårt att lägga på sig men han är verkligen så fin i kroppen nu! I och med att han är ganska stor och långsam i sina rörelser jobbar vi mycket med kvickheten och att sätta honom på bakbenen. Något vi gör varje pass är tempoväxlingar och övergångar. Redan när jag rider fram brukar jag börja med övergångarna och tempoväxlingarna så att han blir kvick, kommer igång i kroppen och sätter bakbenen under sig. När jag sedan plockar upp honom mer brukar jag hela tiden göra små avstämningar och halvhalter för att se till att han stannar kvar på bakbenen och bär sig bra. Efter att Haldor börjat få NAF M Power har jag verkligen sett skillnad på honom kroppsligt då han börjat muskla upp överlinjen mer. När han bygger mer muskler och blir starkare märker jag ju såklart också stor skillnad i ridningen och får mycket bättre svar från honom!

 

Vidare är Haldor en häst som inte alltid har helt eget driv framåt. För att jobba med det brukar jag vara noggrann med att variera träningen och lägga in uteritter och hoppning osv. så att han aldrig tycker att det är tråkigt att jobba dressyr. Tempoväxlingar och övergångar är även en viktig del i kvickheten. Jag brukar dessutom varva dressyrarbetet med att kanske galoppera något varv i ridhuset i lätt sits och i längre form och låta honom rulla på framåt. För att ge honom mer energi och för att väcka honom ytterligare har NAF EnerG och NAF Omega Olja hjälpt oss mycket. Dessa tillsammans med NAF M Power har hjälpt honom att få extra power och tryck i ridningen! På tävling har vi även testat NAF EnerG shots för att ge en extra boost inför starten. Efter han har fått en sådan känns han från början ännu mer framme!

 

Haldor blir 16 år i år och därför är vi väldigt glada för NAF PRO Superflex, vilket är ett ledtillskott speciellt framtaget för Skandinavien. Med NAF PRO Superflex kan vi hålla Haldors leder i gott skick och behålla rörligheten. Ytterligare saker jag gör för att behålla en god ledfunktion är att variera underlaget och träningen så mycket som möjligt samt värma upp ordentligt.

 

Haldor har dessutom ätit NAF In the Pink Powder, vilket är ett vitamin- och mineraltillskott förstärkt med prebiotika och levande probiotisk jästkultur för att optimera tarmfloran och upptaget av näring. Förra vintern var Haldor lite dålig i magen till och från men det har varit så mycket bättre när han ätit detta tillskott, vilket såklart hjälpt till då Haldor ska bygga upp kroppen! Vid hårdare träning och varmare väder har Haldor även fått elektrolyter för snabbare återhämtning. NAF Electro Lytes innehåller de fyra viktigaste kroppssalterna som försvinner vid svettning, träning och varm väderlek. Tillskottet ger därför bättre förutsättningar för en vidare god prestation.

 

Såklart kan inte ett tillskott göra allt men tillsammans med rätt träning är det en hjälp i rätt riktning. Vi har tidigare testat flera andra tillskott åt Haldor men aldrig fått så bra resultat som vi fått med tillskotten från NAF. Dessutom tycker Haldor att alla tillskotten är goda och de ges i små volymer, vilket gjort det mycket lättare att få i honom dem.

 

Nu tränar vi vidare mot vår tävlingsdebut för året och tillsammans med tillskotten från NAF har vi bra förutsättningar att kunna nå våra mål!

 

Ida Pelander


Ida Pelander

Ida PelanderLäst 235 ggr Kommentarer Kommentera

Hejsan!

I fredags var vi äntligen nere i Sjöbo hos Irma och tränade. Det var en lärorik träning där fokuset låg på att hitta en bra rytm och jag fick även träna på min sits. Jag har haft lite problem med att jag känt att det blir mer och mer stressat för varje hinder som går inne på banan, därför hade Irma satt ihop en bana med många språng så att jag fick öva på att hålla en jämn rytm. Även om jag kände att de blev lite mer stressat mot slutet av rundan så kunde jag ändå hantera det bättre genom tips och trix från Irma. Jag provade att korta tyglarna några centimeter och bara det gjorde att jag kunde rida mer effektivt med överkroppen. Det gjorde även att min sits blev stabilare och jag kunde sitta mer stilla i sadeln. Hon hade även satt upp en linje i mitten av ridhuset med studs sedan tre galoppsprång till en oxer sedan tre galoppsprång till en studs igen. Detta var en bra övning för att jag skulle få öva på min sits och kunna komma tillbaka i sadeln. Jag och Irma pratar mer om detta i videon nedan där ni även kan se mig och Cree göra övningarna. 

Jag är väldigt glad för denna möjligheten NAF ger mig, jag känner efter varje träning att vi utvecklas mer och mer. Irma tyckte att jag hade hittat en bra grundgalopp vilket hjälper oss att få till en jämn rytm vilket jag fick till väldigt bra på denna träningen. Hoppas ni får inspiration av videon och kan ta del av övningarna. 

Almida Ericsson


Almida Eriksson

Almida ErikssonLäst 2106 ggr Kommentarer Kommentera

Hej allihopa!

 

Min vinterträning pågår fortfarande och jag har planerat vår första start i början av april. Då har vi tänkt komma ut och rida vår första msvb:5 på riktig tävling. Vi red ju en programträning här om veckan och den gav oss verkligen mersmak! Läs mer om hur det gick här: https://www.hippson.se/blogs/naf/lyckad-programtraning-och-en-tur-runt.htm.

 

 

I förra inlägget skrev jag om vilka hästar som har tagit mig dit jag är idag. Jag avslutade då med att nämna hur lärorikt det också är att jobba i stall och att omringa sig av duktiga och kunniga personer. Det här inlägget kommer handla om mina tankar och erfarenheter om det.

 

 

Redan tidigt under min ridskoletid fick jag möjlighet att vara stallvärdinna på helgerna. Det gav mig möjlighet att både lära mig om samt förstå hur ett stall ska skötas. Allt under ledning av en erfaren vuxen. Det var veckans höjdpunkt att komma till stallet på morgonen och höra hur hästarna gnäggade välkomnande när det var dags att morgonfodra! Förutom att arbeta med stallsysslor så fick jag hjälpa de yngre nybörjareleverna med ponnyerna. Någon behövde hjälp att tränsa och någon annan ville bli ledd under sin lektion. Jag har alltid trivts med att få ta ansvar och det är roligt att få hjälpa andra! På ridskolan fick jag träffa många olika hästar och människor, vilket såklart gett mig många nya erfarenheter, lärdomar och nya synsätt. Bara att sitta och titta på lektionerna, t.ex. under lunchen, ger så många nya perspektiv och ger viktig ny kunskap.

 

 

De två senaste somrarna har jag arbetat i dressyrstall. Det har gett mig flera nya och andra lärdomar. Här fick jag verkligen en insikt i hur det är att satsa mot toppen och då är det bara upp till en själv att suga åt sig så mycket kunskap och inspiration som det bara är möjligt. Något jag tar med mig därifrån och ofta tänker på är hur det finns en så noga avvägd och individuellt baserad plan för varje häst. En plan som utefter hästens förutsättningar och villkor ska få ut det bästa av hästen som individ. Jag har även fått lära mig hur mycket hårt arbete det är som ligger bakom framgångar. Det är tidiga morgnar och sena kvällar men hur fantastiskt är det inte när det man har arbetat hårt med äntligen börjar ge resultat? Varje dag är en del i resan att bli en bättre ryttare och ta sig närmare sina mål!

 

 

När jag arbetat i dressyrstall har jag också fått rida många hästar på olika utbildningsnivåer och i olika åldrar. Jag vet inte hur många gånger det tåls att säga hur viktigt det är att rida flera hästar! Framförallt tycker jag att man blir väldigt medveten om sin egen ridning och vad man själv gör bra och vad man behöver utveckla. Upptäcker man att man ofta stöter på samma problem på flera hästar är det viktigt att rannsaka sig själv och undersöka hur man egentligen inverkar och reflektera över vad man skulle kunna göra annorlunda. Desto fler hästar man rider desto mer rutin får man också som ryttare och desto fler verktyg får man i fler situationer. Nu när jag går i skolan och inte jobbar i samma utsträckning är jag tacksam att jag får möjligheten att hjälpa till med några stallkompisars hästar, utöver att jag tränar och tävlar Haldor, för att få ännu fler timmar i sadeln och kunna utvecklas snabbare som ryttare!

 

Hoppas det varit intressant läsning! Vi hörs om två veckor igen!

 

Ida Pelander


Läst 3577 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för NAF Träningsakademin »Här hittar du alla våra husbloggare

Om NAF Träningsakademin
Följ dressyrryttaren Ida Pelander och hoppryttaren Almida Erikssons utveckling i denna blogg.

Till bloggen

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.