Hej allihopa!
Igår var det dags för tävling för mig och Haldor igen. Senaste starterna har vi haft lite problem med att han tappar framåtbjudning inne på banan så att jag inte riktigt kan hålla ihop honom. Vi har därför fått testa NAF EnerG shoots, vilket är en koncentrerad näringsrik blandning av essentiella aminosyror och biotillgängligt järn som stödjer energiomsättningen. Jag märkte skillnad på honom då jag fick fram honom mer i ökningarna och generellt fick bättre svar. Vi fick till exempel en 8 på ökad skritt då jag hade honom mer mellan hand och skänkel. Till vardags äter han även EnerG vätska, vilken han tycker om väldigt mycket. Tidigare har vi gett honom olika energioljor men problemet med dem har varit att han inte velat äta dem eftersom man behövt ge så stora mängder av dem. I vissa fall har han behövt äta flera deciliter per dag. Med NAF EnerG får han tydligt mer energi samtidigt som han endast äter 30 ml/dag. Återkommande med alla NAFs tillskott är att de är väldigt koncentrerade så man inte behöver ge särskilt mycket av dem. Det passar perfekt när hästarna kan vara lite kräsna!
Andra saker jag gör för att jobba på framåtbjudningen är att variera träningen. För några veckor sedan skrev ju Almida om hur hon tänker kring varierad träning och hur hon lägger upp arbetet för Cree under en vecka. Nu tänkte jag berätta hur jag gör för mig och Haldor. Hur man lägger upp en vecka är väldigt individuellt och beror på många olika faktorer. Saker som spelar in kan vara allt ifrån hästens ålder och utbildningsnivå till disciplin och vilka träningsmöjligheter man har på anläggningen där man står uppstallad. På anläggningen Haldor står finns två ridhus med olika underlag och fina ridvägar, vilket såklart underlättar möjligheterna till variation. Ju mer varierat man rider, en desto mer hållbar häst får man också tänker jag. Under en vecka brukar Haldor gå 3 dressyrpass, varav ett av dem brukar vara träning för vår hemmatränare. Han har vilodag 1-2 gånger i veckan och då promeneras han för hand. Vi rider också ut 1-2 gånger. Övriga dagar brukar jag hoppa/markarbeta honom eller bara jogga.
Nästa helg är det dags för träning för Mads Hendeliowitz igen, vilket vi ser mycket fram emot! Det ska bli kul att återkoppla till det vi jobbade med förra gången samt få med oss nya bra övningar hem!
Ha det så bra tills dess!
Ida Pelander

Ida Pelander
Läst 7633 ggr
Fler inlägg
Hej allihopa!
I det här inlägget tänkte jag utvärdera och berätta om hur stor skillnad tillskotten från NAF har gjort för oss i kombination med rätt träning.
Haldor är en väldigt stor häst som har haft ganska svårt att lägga på sig men han är verkligen så fin i kroppen nu! I och med att han är ganska stor och långsam i sina rörelser jobbar vi mycket med kvickheten och att sätta honom på bakbenen. Något vi gör varje pass är tempoväxlingar och övergångar. Redan när jag rider fram brukar jag börja med övergångarna och tempoväxlingarna så att han blir kvick, kommer igång i kroppen och sätter bakbenen under sig. När jag sedan plockar upp honom mer brukar jag hela tiden göra små avstämningar och halvhalter för att se till att han stannar kvar på bakbenen och bär sig bra. Efter att Haldor börjat få NAF M Power har jag verkligen sett skillnad på honom kroppsligt då han börjat muskla upp överlinjen mer. När han bygger mer muskler och blir starkare märker jag ju såklart också stor skillnad i ridningen och får mycket bättre svar från honom!
Vidare är Haldor en häst som inte alltid har helt eget driv framåt. För att jobba med det brukar jag vara noggrann med att variera träningen och lägga in uteritter och hoppning osv. så att han aldrig tycker att det är tråkigt att jobba dressyr. Tempoväxlingar och övergångar är även en viktig del i kvickheten. Jag brukar dessutom varva dressyrarbetet med att kanske galoppera något varv i ridhuset i lätt sits och i längre form och låta honom rulla på framåt. För att ge honom mer energi och för att väcka honom ytterligare har NAF EnerG och NAF Omega Olja hjälpt oss mycket. Dessa tillsammans med NAF M Power har hjälpt honom att få extra power och tryck i ridningen! På tävling har vi även testat NAF EnerG shots för att ge en extra boost inför starten. Efter han har fått en sådan känns han från början ännu mer framme!
Haldor blir 16 år i år och därför är vi väldigt glada för NAF PRO Superflex, vilket är ett ledtillskott speciellt framtaget för Skandinavien. Med NAF PRO Superflex kan vi hålla Haldors leder i gott skick och behålla rörligheten. Ytterligare saker jag gör för att behålla en god ledfunktion är att variera underlaget och träningen så mycket som möjligt samt värma upp ordentligt.
Haldor har dessutom ätit NAF In the Pink Powder, vilket är ett vitamin- och mineraltillskott förstärkt med prebiotika och levande probiotisk jästkultur för att optimera tarmfloran och upptaget av näring. Förra vintern var Haldor lite dålig i magen till och från men det har varit så mycket bättre när han ätit detta tillskott, vilket såklart hjälpt till då Haldor ska bygga upp kroppen! Vid hårdare träning och varmare väder har Haldor även fått elektrolyter för snabbare återhämtning. NAF Electro Lytes innehåller de fyra viktigaste kroppssalterna som försvinner vid svettning, träning och varm väderlek. Tillskottet ger därför bättre förutsättningar för en vidare god prestation.
Såklart kan inte ett tillskott göra allt men tillsammans med rätt träning är det en hjälp i rätt riktning. Vi har tidigare testat flera andra tillskott åt Haldor men aldrig fått så bra resultat som vi fått med tillskotten från NAF. Dessutom tycker Haldor att alla tillskotten är goda och de ges i små volymer, vilket gjort det mycket lättare att få i honom dem.
Nu tränar vi vidare mot vår tävlingsdebut för året och tillsammans med tillskotten från NAF har vi bra förutsättningar att kunna nå våra mål!
Ida Pelander

Ida Pelander
Läst 563 ggr | Kommentarer | Kommentera |
Hejsan!
I fredags var vi äntligen nere i Sjöbo hos Irma och tränade. Det var en lärorik träning där fokuset låg på att hitta en bra rytm och jag fick även träna på min sits. Jag har haft lite problem med att jag känt att det blir mer och mer stressat för varje hinder som går inne på banan, därför hade Irma satt ihop en bana med många språng så att jag fick öva på att hålla en jämn rytm. Även om jag kände att de blev lite mer stressat mot slutet av rundan så kunde jag ändå hantera det bättre genom tips och trix från Irma. Jag provade att korta tyglarna några centimeter och bara det gjorde att jag kunde rida mer effektivt med överkroppen. Det gjorde även att min sits blev stabilare och jag kunde sitta mer stilla i sadeln. Hon hade även satt upp en linje i mitten av ridhuset med studs sedan tre galoppsprång till en oxer sedan tre galoppsprång till en studs igen. Detta var en bra övning för att jag skulle få öva på min sits och kunna komma tillbaka i sadeln. Jag och Irma pratar mer om detta i videon nedan där ni även kan se mig och Cree göra övningarna.
Jag är väldigt glad för denna möjligheten NAF ger mig, jag känner efter varje träning att vi utvecklas mer och mer. Irma tyckte att jag hade hittat en bra grundgalopp vilket hjälper oss att få till en jämn rytm vilket jag fick till väldigt bra på denna träningen. Hoppas ni får inspiration av videon och kan ta del av övningarna.
Almida Ericsson

Almida Eriksson
Läst 2434 ggr | Kommentarer | Kommentera |
Hej allihopa!
Min vinterträning pågår fortfarande och jag har planerat vår första start i början av april. Då har vi tänkt komma ut och rida vår första msvb:5 på riktig tävling. Vi red ju en programträning här om veckan och den gav oss verkligen mersmak! Läs mer om hur det gick här: https://www.hippson.se/blogs/naf/lyckad-programtraning-och-en-tur-runt.htm.
I förra inlägget skrev jag om vilka hästar som har tagit mig dit jag är idag. Jag avslutade då med att nämna hur lärorikt det också är att jobba i stall och att omringa sig av duktiga och kunniga personer. Det här inlägget kommer handla om mina tankar och erfarenheter om det.
Redan tidigt under min ridskoletid fick jag möjlighet att vara stallvärdinna på helgerna. Det gav mig möjlighet att både lära mig om samt förstå hur ett stall ska skötas. Allt under ledning av en erfaren vuxen. Det var veckans höjdpunkt att komma till stallet på morgonen och höra hur hästarna gnäggade välkomnande när det var dags att morgonfodra! Förutom att arbeta med stallsysslor så fick jag hjälpa de yngre nybörjareleverna med ponnyerna. Någon behövde hjälp att tränsa och någon annan ville bli ledd under sin lektion. Jag har alltid trivts med att få ta ansvar och det är roligt att få hjälpa andra! På ridskolan fick jag träffa många olika hästar och människor, vilket såklart gett mig många nya erfarenheter, lärdomar och nya synsätt. Bara att sitta och titta på lektionerna, t.ex. under lunchen, ger så många nya perspektiv och ger viktig ny kunskap.
De två senaste somrarna har jag arbetat i dressyrstall. Det har gett mig flera nya och andra lärdomar. Här fick jag verkligen en insikt i hur det är att satsa mot toppen och då är det bara upp till en själv att suga åt sig så mycket kunskap och inspiration som det bara är möjligt. Något jag tar med mig därifrån och ofta tänker på är hur det finns en så noga avvägd och individuellt baserad plan för varje häst. En plan som utefter hästens förutsättningar och villkor ska få ut det bästa av hästen som individ. Jag har även fått lära mig hur mycket hårt arbete det är som ligger bakom framgångar. Det är tidiga morgnar och sena kvällar men hur fantastiskt är det inte när det man har arbetat hårt med äntligen börjar ge resultat? Varje dag är en del i resan att bli en bättre ryttare och ta sig närmare sina mål!
När jag arbetat i dressyrstall har jag också fått rida många hästar på olika utbildningsnivåer och i olika åldrar. Jag vet inte hur många gånger det tåls att säga hur viktigt det är att rida flera hästar! Framförallt tycker jag att man blir väldigt medveten om sin egen ridning och vad man själv gör bra och vad man behöver utveckla. Upptäcker man att man ofta stöter på samma problem på flera hästar är det viktigt att rannsaka sig själv och undersöka hur man egentligen inverkar och reflektera över vad man skulle kunna göra annorlunda. Desto fler hästar man rider desto mer rutin får man också som ryttare och desto fler verktyg får man i fler situationer. Nu när jag går i skolan och inte jobbar i samma utsträckning är jag tacksam att jag får möjligheten att hjälpa till med några stallkompisars hästar, utöver att jag tränar och tävlar Haldor, för att få ännu fler timmar i sadeln och kunna utvecklas snabbare som ryttare!
Hoppas det varit intressant läsning! Vi hörs om två veckor igen!
Ida Pelander
Läst 3905 ggr | Kommentarer | Kommentera |
Till startsidan för NAF Träningsakademin »
Här hittar du alla våra husbloggare
Om NAF Träningsakademin
Följ dressyrryttaren Ida Pelander och hoppryttaren Almida Erikssons utveckling i denna blogg.
Idas senaste
- Utvärdering av tillskotten från NAF
- Många sätt att utvecklas som ryttare
- Min resa inom ridsporten
- Lyckad programträning och en tur runt gården
- Vinterträning
- Hur jag arbetar med mental träning
- Höjdpunkter 2022 och framåtblickar inför 2023
- Mina bästa vinter-"life hacks"
- Vikten att lära av andra
- Lyckad tävling och skimmeltips!
- Vår andra träning för Mads Hendeliowitz
- Riddagbok och ideellt arbete
- Framåtbjudning och varierad träning
- Tävling och höstrusk
- Vår första träning för Mads Hendeliowitz
- Ida Pelander - vem är jag?